to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:28 | 28.12.2015

Οικονομία

Ντομπρόβσκις: Σε σωστό δρόμο η Ελλάδα, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στον σωστό δρόμο, αλλά υπάρχουν κάποιες δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν. Αυτό είναι το μήνυμα που αποστέλλει, μέσω συνέντευξής του στη Die Welt, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis που δίδει έμφαση στο συνταξιοδοτικό, τοποθετώντας την πρώτη αξιολόγηση στις αρχές του 2016. Παράλληλα, μιλά και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, αλλά και για το πώς η κρίση κατέστησε λιγότερο ελκυστικό το ευρώ.


Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση από πλευράς της Die Welt, ο Valdis Dombrovskis εξέφρασε την εκτίμηση πως η ελληνική κρίση δεν έθεσε σε κίνδυνο την Ευρώπη. "Δεν επρόκειτο για ευρωπαϊκή κρίση, αλλά για ελληνική κρίση. Οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν σαφώς περίπλοκες και συνοδεύτηκαν από σκληρές εκφράσεις και υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν. Όμως η ελληνική κρίση ήταν μεμονωμένη υπόθεση. Η σταθερότητα της Ευρωζώνης δεν ετέθη ποτέ εν αμφιβόλω", δήλωσε συγκεκριμένα.

Εντούτοις, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε πως η ευρω-κρίση κατέστησε την ένταξη στην Ευρωζώνη λιγότερο ελκυστική, με την ελληνική κρίση να συμβάλλει σημαντικά στην αποστροφή από το ευρώ.

Πάντως, ο Dombrovskis επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει επιστρέψει στον σωστό δρόμο. "Υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση πως θα διατηρήσει το πρόγραμμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό", τόνισε, αναφέροντας πως αν και η πρώτη αξιολόγηση ήταν προγραμματισμένη για το φθινόπωρο, τώρα θα ξεκινήσει στις αρχές του 2016. Όπως σημείωσε, μάλιστα, απομένουν να υλοποιηθούν κάποια μέτρα. 

Σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα μένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της, υπογραμμίζοντας πως τα εν λόγω μέτρα πρέπει να υλοποιηθούν.

Σχετικά με τον θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο ίδιος επεσήμανε: "Αναμένουμε πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα - συμβάλλοντας και οικονομικά". Ωστόσο, όπως είπε, η απόφαση θα ληφθεί από το ίδιο το ΔΝΤ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)