to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:47 | 22.06.2017

Οικονομία

Ντομπρόβσκις σε Παπαδημούλη: «Εισάγουμε στοχευμένο σχέδιο για να στηρίξουμε τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα» (βίντεο)

Για τις επενδύσεις υπάρχουν πολλές αξιόλογες πρωτοβουλίες.


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο Eυρωκοινοβούλιο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), για το μέλλον της Ευρωζώνης και στο πλαίσιο διαλόγου με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρο για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, υπεύθυνο για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Οικονομικές Υπηρεσίες και Κεφαλαιαγορές της Ένωσης, είπε τα εξής:

«Κύριε Ντομπρόβσκις,

σας καλωσορίζω ακόμη μια φορά στην Επιτροπή μας. Σημείωσα με ενδιαφέρον ότι επισημάνατε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ενοποίηση και η Ένωση των Κεφαλαιαγορών. Όμως η Τραπεζική Ενοποίηση έχει και έναν τρίτο πυλώνα, που είναι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων. Και αυτός ο πυλώνας δεν προχωράει, παρότι η Κομισιόν έχει καταθέσει μια πρόταση και ένα χρονοδιάγραμμα. Άκουσα και την κα Λαγκάρντ προχθές, μετά το Eurogroup, να υποστηρίζει θερμά αυτή την άποψη. Και τον κ. Ντράγκι να υποστηρίζει ότι χωρίς το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Τραπεζικών Καταθέσεων δεν μπορεί να υπάρξει τραπεζική ενοποίηση και ισχυροποίηση απέναντι στους συστημικούς κινδύνους.

Επειδή ορισμένα κράτη μέλη στο Συμβούλιο, κρατάν καθυστέρηση και θέλουν να μη γίνει αυτό, ποιο είναι το σχόλιό σας ως Κομισιόν;

Δεύτερον. Σημειώσατε ότι η Ευρωζώνη υποφέρει από χαμηλές επενδύσεις. Πολύ χαμηλές σε σχέση με τις ανάγκες αλλά και σε σχέση με τις αντίστοιχα επίπεδα επενδύσεων προ της κρίσης.

Σε μια έκθεση που κάνατε ως Κομισιόν, επισημάνατε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πρόσθετη ενίσχυση των επενδύσεων, ιδιαίτερα από τις χώρες με υψηλό εμπορικό πλεόνασμα, όπως είναι η Γερμανία που υπερβαίνει τα όρια που προβλέπουν οι κανόνες. Και επίσης έχετε επισημάνει και την ανάγκη να αυξηθούν οι επενδύσεις στις χώρες του Νότου, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλό μέσο όρο επενδύσεων σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα ήθελα και γι’ αυτό την άποψή σας, καθώς και τι πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει η Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε στον Δημ. Παπαδημούλη ως εξής:

«Η πρώτη ερώτηση: Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων. Όντως, το ανάφερα άλλωστε και στις εισαγωγικές μου παρατηρήσεις, έχει τρεις πυλώνες η τραπεζική ένωση. Ενιαία εποπτεία και εκκαθάριση έχουν ήδη προχωρήσει και ο τρίτος πυλώνας, αφορά το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων. Έχουμε προτείνει νομοθετική πρόταση και στη δεδομένη χρονική στιγμή, το θέμα έχει περάσει στα χέρια των συνομοθετών, που είναι το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από εκεί θα ‘περάσει’ για να προχωρήσει. Βεβαίως βρισκόμαστε σε στενή επαφή και με τους δυο συνομοθέτες. Η δουλειά του Συμβουλίου επί παραδείγματι, έχει προχωρήσει στη συλλογή πληροφορίων για να εξασφαλιστεί η συμβολή των τραπεζών προσαρμοσμένη στον κίνδυνο – με βάση την αρχή ότι όποιος αναλαμβάνει τον κίνδυνο, θα πρέπει να συμβάλλει περισσότερο στο σύστημα. Επίσης παρακολουθούμε τις εργασίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Άρα είναι στα χέρια των συνομοθετών η υπόθεση αυτή. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε υποστήριξη και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τις εξελίξεις αυτές.

Δεύτερο θέμα: οι επενδύσεις. Για τις επενδύσεις υπάρχουν πολλές αξιόλογες πρωτοβουλίες.

Κάποιες από αυτές στις οποίες αναφέρεστε, είναι νέες, στο έγγραφο επί παραδείγματι για την ενίσχυση και την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης αναφερόμαστε σε τρεις επιλογές, για τη σταθεροποιητική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Και βασικά αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι είναι απαραίτητες οι επενδύσεις, καθώς αποτελούν εγγύηση μέλλοντος για μια οικονομία. Άρα τα κράτη μέλη πρέπει να μπορούν να προσαρμόζουν τις επενδύσεις τους ή να τις τονώνουν, να τις ενισχύουν ακόμη και σε οικονομικά δεινές εποχές. Αυτές είναι οι προτάσεις που θα περάσουν πλέον σε μια πιο συγκεκριμένη διατύπωση στο έγγραφο.

Συγκεκριμένα, για να μιλήσουμε για την Ελλάδα, ένα στοχευμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, προχωρά. Και με έκτακτα μέτρα μάλιστα, που εισάγουμε για να υποστηρίξουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Επομένως, ναι: Οι επενδύσεις είναι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και καταγράφονται και με πρακτικές δράσεις».

Απαντώντας σε συναφείς ερωτήσεις, σχετικές με την Ελλάδα, των Ελλήνων ευρωβουλευτών Γ. Κύρτσου και Σ. Ζαριανόπουλου, ο Β. Ντομπρόβσκις πρόσθεσε τα εξής:

Απαντώντας στον Γ. Κύρτσο:

«Για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα -και θα συμπεριλάβω εδώ το θέμα των κόκκινων δανείων καθώς και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων αυτών δανείων- έχει αναφερθεί ότι αυτό αποτελεί κομμάτι του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Γιατί εκεί είχαν διατεθεί κάποιοι πόροι για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επειδή ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα αντιμετώπιζε προβλήματα. Βεβαίως παρακολουθούμε και εκεί πολύ στενά τις εξελίξεις και αυτό που διαπιστώνουμε είναι πως υπάρχει ανάγκη για στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, με ευρύτερους όρους. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε καταθέσει αυτό το σχέδιο για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην Ελλάδα. Συμφωνήθηκε το 2015, όταν ξεκίνησε να τρέχει το μνημόνιο στην Ελλάδα. Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάσαμε και κάποια αξιολόγηση για το τι έχει συμβεί τα τελευταία δυο χρόνια και πόση στήριξη έχει κινητοποιηθεί προς την Ελλάδα μέσω του σχεδίου αυτού. Δηλαδή: διευκόλυνση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τεχνική βοήθεια, όπως επίσης και εμπροστοβαρής χρηματοδότηση, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην έχει πρόβλημα ρευστότητας τη στιγμή της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Και επίσης, μέσω του Ευρωπαϊκού επενδυτικού ταμείου επιπλέον χρηματοδότηση και άλλων μέσων, έτσι ώστε το σχέδιο αυτό για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα να προχωρήσει».

Απαντώντας στον Σ. Ζαριανόπουλο:

 «Αξίζει να εξηγήσουμε το τρίτο πρόγραμμα στήριξης ποιο στόχο έχει. Έχει στόχο το να επανέλθει η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και να εξασφαλίσουμε πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Και όντως, αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο βλέπουμε. Οι προβλέψεις μας θεωρούν ότι θα έχουμε μια ανάπτυξη της τάξης του 2,1% φέτος και μια ανάπτυξη που θα ξεπεράσει τις προβλέψεις για τον μέσο όρο στην ΕΕ, αυτή τη στιγμή.

Έχουμε την οικονομία, που ανακάμπτει, την ανεργία που μειώνεται, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που έχει επανέλθει, και είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή, να μείνουμε σε αυτή την τροχιά.

Είχαμε μια επιτυχή δεύτερη αξιολόγηση, και αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να πληρωθεί η επόμενη δόση, έτσι ώστε να καλύψει τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες, και παράλληλα, να προετοιμάσει την Ελλάδα, ώστε να επανέλθει στις αγορές, έτσι ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να μην εξαρτάται από την οικονομική στήριξη και τα σχετικά προγράμματα της ΕΕ».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)