to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:16 | 08.03.2016

Πολιτισμός

Το ντοκιμαντέρ «Μια μέρα με τον Έβο Μοράλες», του Ιάσονα Πιπίνη, στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το ντοκιμαντέρ «Μια μέρα με τον Έβο Μοράλες» του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη κάνει πρεμιέρα στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.


Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ένα 24ωρο του πρώτου ιθαγενούς Προέδρου στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής Έβο Μοράλες. Η ζωή του Μοράλες θυμίζει λατινοαμερικανικό μυθιστόρημα, αφού από φτωχός ιθαγενής αγρότης, που καλλιεργούσε το φυτό της κόκας, έφθασε να γίνει Πρόεδρος της Βολιβίας, σε μια χώρα με μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Γεννήθηκε στις Άνδεις, στο χωριό Ισαγιάβι, σε ένα σπίτι όπου το πάτωμα ήταν από χώμα και η σκεπή από άχυρα. Όπως διηγείται ο ίδιος, στην συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο, μέχρι την ηλικία των 16 ετών δεν είχε να φορέσει ούτε παπούτσια, ούτε εσώρουχα.

Ο Ιάσων Πιπίνης ακολούθησε τον πρόεδρο της Βολιβίας για μια ολόκληρη μέρα, μπήκε στο προεδρικό αεροσκάφος και σε ελικόπτερο και ταξίδεψε μαζί του σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Ο ίδιος ο ιθαγενής πρόεδρος αναφέρει στο ντοκιμαντέρ: «Από την οικογένεια έρχονται οι αξίες μας. Αυτές τις αξίες εγώ έμαθα στο σπίτι, στην οικογένεια μου, στην κοινότητα μου. «Μη κλέψεις, μη πεις ψέματα, μην είσαι οκνηρός».

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν πριν από τέσσερις μήνες και συνέπεσαν με την συμπλήρωση 48 χρόνων από την δολοφονία του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία. Ο Έβο Μοράλες μιλάει για την εξουσία, για τη φτώχεια, αναφέρεται στον Αργεντινό επαναστάτη, ενώ σε μια από τις εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχε ο Βολιβιανός πρόεδρος και καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ, παρευρίσκονται και οι λεγόμενοι «Πέντε Κουβανοί Ήρωες». Η κάμερα ακολουθεί τον Μοράλες στα εγκαίνια ενός σχολείου στην Σάντα Κρους, στο γήπεδο της Λα Πας, όπου παρακολουθεί έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αλλά και στην επίσκεψη που έκανε στην περιοχή Ελ Άλτο, όπου θεσπίζει ένα επίδομα για τις ανύπαντρες μητέρες.

Ο Έβο Μοράλες, ο οποίος κυβερνάει τη Βολιβία από το 2005, πριν από λίγες μέρες έχασε το δημοψήφισμα με το οποίο διεκδικούσε να έχει δικαίωμα υποψηφιότητας για τέταρτη φορά για την προεδρία της χώρας στις εκλογές του 2019. Αυτό σημαίνει ότι ο Μοράλες θα πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη θητεία του. Ο πρόεδρος της Βολιβίας δήλωσε πως αμέσως μετά θα μπορούσε να επιστρέψει στο χωριό του και να ζει όπως πριν, ή να γίνει προπονητής σε ποδοσφαιρική ομάδα!

Όπως τονίζει ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Ιάσων Πιπίνης «με τον Έβο Μοράλες, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος στη Λατινική Αμερική, φαίνεται πως θα κλείσει ο κύκλος του «αριστερού πυρετού» που εμφανίστηκε σε αρκετές χώρες στην ευρύτερη περιοχή μετά από τον εκλογικό θρίαμβο του Ούγο Τσάβες το 1998».

Ο Έβο Μοράλες για πολλά χρόνια ήταν συνδικαλιστής των καλλιεργητών κόκας στις Άνδεις. Υπερασπίστηκε τα δικαιώματα τους και δίχως να το γνωρίζει μπήκε σε ένα μονοπάτι που τον οδήγησε στο ανώτερο αξίωμα της χώρας. Μια από τις πρώτες του κινήσεις του Έβο Μοράλες, ως πρόεδρος της Βολιβίας, ήταν να εθνικοποιήσει τους φυσικούς πόρους της χώρας, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που άλλοτε εκμεταλλεύονταν ξένες ιδιωτικές εταιρείες. Στο παρελθόν στη Βολιβία οι ξένες εταιρείες έλεγχαν και το πόσιμο νερό και οι πολίτες απαγορευόταν να μαζεύουν ακόμη και το νερό της βροχής, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει κοινωνική εξέγερση που ανάγκασε τον τότε πρόεδρο της χώρας να φύγει από την πρωτεύουσα με ελικόπτερο. Ο Μοράλες κατάφερε κατά την διακυβέρνηση του να μειώσει τις ανισότητες αλλά και το ποσοστό της ακραίας φτώχειας στο μισό, οδηγώντας πολλούς οικονομολόγους να κάνουν λόγο για το «οικονομικό θαύμα» της Βολιβίας.

# Το ντοκιμαντέρ «Μια μέρα με τον Έβο Μοράλες» θα κάνει πρεμιέρα στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης την Κυριακή 13 Μαρτίου στις 22:30 και την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου στις 13:30.

«Μια μέρα με τον Έβο Μοράλες»

Παραγωγή: 2016.

Σκηνοθεσία: Ιάσων Πιπίνης, Θανάσης Σπυρόπουλος, Διεύθυνση παραγωγής – Σενάριο: Αναστασία Καραπατσιά, Διεύθυνση φωτογραφίας: Mauricio Guibert, Ruben Monsuy Ndong Andeme, Μοντάζ – Μιξάζ: Θανάσης Σπυρόπουλος, Δημοσιογραφική παραγωγή: Αναστασία Καραπατσιά, Αλεξία Καραπατσιά, Μουσική: Τάσος Καλαϊτζής, Μιχάλης Αλιάγας, Nilton González Uribe, Μετάφραση: Ιωάννα Πετροπούλου, Δημήτρης Φιλιππής.

Βιογραφικό του Ιάσονα Πιπίνη

Ο Ιάσων Πιπίνης είναι Ελληνοπερουβιανός δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Ισπανικής Φιλολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στις Σύγχρονες Λατινοαμερικανικές Σπουδές του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης στην Ισπανία. Από το 2000 εργάζεται ως δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel και από το 2012 είναι ανταποκριτής στην Αθήνα του διεθνούς ισπανόφωνου τηλεοπτικού δικτύου Hispan TV. Έχει συνεργαστεί με την κρατική ισπανική τηλεόραση, TVE, και με το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο της Βενεζουέλας Telesur. Έχει συναντήσει και έχει πάρει συνεντεύξεις από σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες της Λατινικής Αμερικής, όπως ο Ούγο Τσάβες και ο Έβο Μοράλες. Το 2005 δημιούργησε την ιστοσελίδα www.americalatina.gr που δημοσιεύει ειδήσεις από τη Λατινική Αμερική. Είναι ανιψιός του πρώην προέδρου του Περού, Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο (1968-1975), ο οποίος υπήρξε σύμμαχος του Φιντέλ Κάστρο και του Σαλβαδόρ Αλιέντε τη δεκαετία του 1970 στη Λατινική Αμερική, αλλά και μέντορας του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες. Είναι ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Μια μέρα με τον Έβο Μοράλες» (2016). Έχει γράψει το βιβλίο πολιτικής ιστορίας «Το πείραμα της Λατινικής Αμερικής» (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, 2014).

tags: undefined

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)