Φωτογραφία:  "We Are Journalists" του Αχμάντ Τζαλαλί Φαραχανί

Με τα συσσωρευμένα προβλήματα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να αναμένουν λύσεις από τη νέα κυβέρνηση (μαζί με τον διορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου), ανακοινώθηκαν από τους διοργανωτές του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (13 έως τις 22 Μαρτίου), οι σημαντικότερες ταινίες που έχουν επιλεγεί να παρουσιαστούν:

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ντοκιμαντέρ υποψήφια για Όσκαρ. όπως "Το αλάτι της γης" των Βιμ Βέντερς και Τζουλιάνο Ριμπέιρο Σαλγάδο, που εστιάζει στη ζωή και το έργο του κορυφαίου Βραζιλιάνου φωτογράφου Σεμπαστιάο Σαλγάδο (ο γιος του συνυπογράφει τη σκηνοθεσία) ή το "Virunga" του Ορλάντο βον Έινσιντελ, σε εκτέλεση παραγωγής του Λεονάρντο ντι Κάπριο, που ισορροπεί ανάμεσα στο οικολογικό ντοκιμαντέρ και το πολιτικό θρίλερ, με επίκεντρο τον αγώνα μιας ομάδας ανθρώπων να προστατέψουν το ομώνυμο πάρκο -μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο Κονγκό.

Σαν «ένα ποίημα για τη σιωπή που γεννά ο φόβος» εκτυλίσσεται το "The Look of Silence" του Τζόσουα Οπενχάιμερ ο οποίος μετά το πολυβραβευμένο "The Act of Killing" επιστρέφει θεματικά στη φρικτή γενοκτονία που σημαδεύει την ιστορία της Ινδονησίας.

Βασισμένο στο οπτικό υλικό που κινηματογράφησε ομάδα Βρετανών υπό την εποπτεία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, με την είσοδο των συμμαχικών στρατευμάτων στη ναζιστική Γερμανία, το "Night Will Fall" του Αντρέ Σίνγκερ αποτελεί μια συγκλονιστική εμπειρία, με φόντο τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Εικόνες που στοιχειοθετούν ένα μοναδικό ντοκουμέντο, το οποίο για λόγους πολιτικής έμεινε στα συρτάρια και βγήκε για πρώτη φορά στο φως έπειτα από 70 χρόνια.

Στα χνάρια του "The Corporation", το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ "Poverty INC" του Μάικλ Μάθεσον Μίλερ, διερευνά το παρασκήνιο του φαύλου κύκλου της παγκόσμιας φτώχειας. Οι ειδήμονες κάνουν λόγο για ένα νέο είδος αποικιοκρατίας στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Δύο δημοσιογράφοι - σκηνοθέτες καταγράφουν με την κάμερα τις προσωπικές τους ιστορίες: Έχοντας βιώσει τη βία και τον εξευτελισμό, ο Αχμάντ Τζαλαλί Φαραχανί στο ντοκιμαντέρ "We Are Journalists" εκθέτει τις απίστευτες συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων στο Ιράν, ενώ από την άλλη ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ακτιβιστής Χοσέ Αντόνιο Βάργκας μοιράζεται στο "Documented" την θαρραλέα ιστορία του: Ύστερα από την αποκάλυψη ότι ζει στις ΗΠΑ ως παράνομος μετανάστης, ξεκίνησε έναν σκληρό αγώνα που οδήγησε την κυβέρνηση Ομπάμα στην αλλαγή του μεταναστευτικού νόμου.