to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:23 | 14.10.2022

πηγή: avgi.gr

Πολιτισμός

Ντιντιέ Εριμπόν: Η Αριστερά πρέπει να επιστρέψει στην εργατική τάξη

Η ακροδεξιά στη Γαλλία κέρδισε όσους έπαψε ν’ αντιπροσωπεύει η Αριστερά - Συνέντευξη του Γάλλου στοχαστή φιλόσοφου και κοινωνιολόγου στο Κόκκινο


«Οσο η Αριστερά ξεχνάει ποιους εκπροσωπεί, όσο απλώνει την πολιτική της προς όλους γενικώς, προς την κοινωνία γενικά κι αόριστα, όσο μιλάει γενικά για δικαιώματα και όχι για ταξικές διαφορές, τόσο παύουν να την εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι και στρέφονται προς την ακροδεξιά που επιτήδεια εκμεταλλεύεται το κενό με εργαλείο τον ρατσισμό» είπε σήμερα στο Κόκκινο ο Γάλλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Ντιντιέ Εριμπόν, συγγραφέας της περίφημης «Επιστροφής στη Ρενς» (Εκδόσεις Νήσος) και εκ των σημαντικότερων σύγχρονων στοχαστών. Μιλώντας στην Ευγενία Λουπάκη και τον Χρυσόστομο Λουκά.

Αναφέρθηκε στον θαυμασμό που τρέφει από παλιά στην Αννί Ερνώ, τονίζοντας ότι το βιβλίο της «La place» που αναφερόταν στη σχέση της με τον πατέρα της, τον ώθησε να γράψει την «Επιστροφή στη Ρενς» που είναι όπως είπε μια κατάδυση στο παρελθόν και τις ταξικές του καταβολές, χωρίς ωστόσο να είναι αυτοβιογραφία διότι δεν αφορά μόνο τον ίδιο αλλά τις κοινωνικές σχέσεις και μεταβολές και έτσι γίνεται πολιτικό.

«Στη Ρενς όπου μεγάλωσα το να είσαι εργάτης σήμαινε αυτόματα ότι είσαι και στην Αριστερά, στο Κόμμα όπως έλεγαν όλοι εννοώντας το κομμουνιστικό κόμμα. Η εργατική τάξη δεν εξαφανίστηκε, άλλαξε μορφή όταν τα μεγάλα εργοστάσια έκλεισαν. Εχουμε τώρα το πρεκαριάτο, τους εργαζόμενους με ελαστικό ωράριο, στις αποθήκες της Αmazon κλπ», τόνισε ο Ντιντιέ Εριμπόν, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ταινία του Κεν Λόουτς «Sorry we missed you» .

«H Αριστερά πρέπει να ψάξει να βρει την εργατική τάξη και να την ξανακερδίσει, υπογράμμισε. Αν ενσωματώνεται στο σύστημα η Αριστερά, η εργατική τάξη θα στραφεί αλλού. Στη Γαλλία το ΚΚΓ εξατμίστηκε μετά την πτώση του υπαρκτού και το σοσιαλιστικό μόλις έγινε κυβέρνηση, έγινε κόμμα διαχείρισης του καπιταλισμού. Ετσι η εργατική τάξη στράφηκε στον Λεπέν και μετά στην Μαρίν Λεπέν. Το ίδιο νομίζω που συνέβη και σε σας».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του Ντιντιέ Εριμπόν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)