to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 08.06.2015

Διεθνή

Τουρκία: Χάνει την αυτοδυναμία ο Ερντογάν - Μπαίνει στη Βουλή το HDP

Ήττα για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP) που χάνει την αυτοδυναμία του την ίδια ώρα που το φιλοκουρδικό κόμμα HDP για πρώτη φορά μπαίνει στη Βουλή σημειώνοντας εκπληκτική άνοδο στα ποσοστά του και κερδίζοντας 79 έδρες - Ζητούμενο πλέον η διαδικασία των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης που θα δώσει ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Σήμερα πρόκειται να ξεκινήσουν οι διεργασίες που θα έχουν ως αποκορύφωμα τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:


13:50_______________________

Έκκληση Ερντογάν προς όλα τα κόμματα για διαφύλαξη της σταθερότητας στη χώρα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τα τουρκικά πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν με "υπευθυνότητα" για να "διαφυλάξουν" τη "σταθερότητα" στην Τουρκία (διαβάστε αναλυτικά).

11:40_______________________

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

1. Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 40,86% 258 έδρες
2. Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 24,96% 132 έδρες
3. Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 16,29% 80 έδρες
4. Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών 13,12% 80 έδρες

Anadolu news agency's breakdown of the election results

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα επιδιώξει, σε πρώτη επιλογή, να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στην τουρκική βουλή, αλλά η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μπορεί να αποτελέσει επιλογή, εάν αποτύχει, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς. "Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός μας θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων", δήλωσε ο Κουρτουλμούς, σημειώνοντας ότι μία κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς το AKP δεν είναι δυνατή. Ο συμπροεδρεύων του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, απέκλεισε ήδη το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΑΚΡ ενώ αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο ηγέτης των εθνικιστών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε τη Δευτέρα ότι προκαλεί τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό, μετά την απώλεια της πλειοψηφίας από το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Εάν πρόκειται να συνασπιστούν, ας το κάνουν. Εάν δεν τα καταφέρουν, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί», ανέφερε ο κ. Αρίντς.

Τι κι αν το κόμμα του Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου κατέκτησε – όπως αναμενόταν – την πρωτιά στις χθεσινές εκλογές; Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής.  «Από αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει στην Τουρκία η συζήτηση περί προεδρικού συστήματος και δικτατορίας. Η Τουρκία γύρισε από το χείλος του γκρεμού», δήλωσε ο Ντεμιρτάς χθες το βράδυ. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αριστερό κόμμα μπαίνει στην τουρκική Βουλή. Έχει προηγηθεί κατά τη δεκαετία του 1960 και μέχρι το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1971, το Εργατικό Κόμμα, το οποίο υποστηριζόταν από το παράνομο ΚΚΤ.

Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Με κίτρινο χρωματίζονται οι νομοί στους οποίους πλειοψηφεί το ΑΚΡ, με κόκκινο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, με μοβ το φιλοκουρδικό HDP και με βαθύ κόκκινο το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης

Σημαντική πτώση έχει το κυβερνών κόμμα στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Νοτιοανατολική Τουρκία. Θεαματική είναι η άνοδος του φιλοκουρδικού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη και στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το HDP:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας


Photo published for Scenes From Celebrations In Turkey After Election Results Roll In

Από νωρίς χθες το βράδυ, χιλιάδες Κούρδοι κατέκλυσαν τους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, ρίχνοντας βεγγαλικά και ανεμίζοντας σημαίες του HDP, πανηγυρίζοντας για τις επιδόσεις του κουρδικού κόμματος.

«Νικητής των εκλογών είναι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» δήλωσε πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Αχμέτ Νταβούγογλου στην ομιλία που έκανε λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ της Κυριακής απευθυνόμενος σε οπαδούς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.


«Πρώτο κόμμα είναι το κόμμα μας» είπε ο Νταβούτογλου και τόνισε: «Το κόμμα μας έγραψε σήμερα (Κυριακή) ένα έπος». Σύμφωνα με τον ηγέτη του ΚΔΑ το κόμμα του «εξακολουθεί να είναι η ραχοκοκαλιά μια η εγγύηση του μέλλοντος της Τουρκίας».

Ο Νταβούτογλου είπε «θα κάνουμε τις εκτιμήσεις μας, αλλά θα προβούμε μετά από διαβουλεύσεις στα αναγκαία βήματα», απέφυγε ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα τι εννοεί με τα μέτρα και έκανε λόγο για «μια νέα αρχή».

 

_____________________________

Κυριακή 7/6

Πάντως, ακόμη είναι νωρίς τόσο για τα τελικά ποσοστά, όσo και για τον αριθμό των εδρών. Τα τηλεοπτικά κανάλια σε συνεργασία με εταιρείες δημοσκοπήσεων υπολογίζουν τον αριθμό των εδρών αυτών.

Embedded image permalink

Ολοκληρώθηκε στις 17:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία με τα αποτελέσματα των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών να αναμένονται απόψε το βράδυ.

Περίπου 54 εκατομμύρια τούρκοι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες στη χώρα όπου η συμμετοχή κατά τις βουλευτικές εκλογές είναι παραδοσιακά μεγάλη και κυμαίνεται στο 80%.

_____________________________

Συγκλονιστικές φωτογραφίες τραυματία από τη βομβιστική επίθεση να ψηφίζει

Παρά την τρομοκρατία, με εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον του HDP, με αποκορύφωμα την βομβιστική επίθεση σε συγκέντρωση στο Ντιγιάρμπακιρ του φιλοκουρδικού κόμματος, ο εικονιζόμενος - τραυματίας από την εν λόγω επίθεση- αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες εκφοβισμού πέφτουν στο κενό... 

_____________________________

Υποπτος για την επίθεση στην κουρδική συγκέντρωση στα χέρια της τουρκικής Αστυνομίας

Η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο για τη βομβιστική επίθεση στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ την Παρασκευή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο στο Ικόνιο, όπου ψήφισε κατά τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. 

Ο ίδιος είπε ότι ακόμη δεν δίνεται στη δημοσιότητα η ταυτότητα του συλληφθέντος, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι οι τουρκικές Αρχές θα κάνουν τα πάντα για να βρεθούν οι δράστες.

_____________________________

Εκλογές εν είδει δημοψηφίσματος

Μέσα σε κλίμα έντασης και συνεχών επιθέσεων κατά των υποστηρικτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP διεξάγονται σήμερα οι κρίσιμες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

Ο νικητής είναι δεδομένος, καθώς το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται βέβαιο ότι θα έρθει στην πρώτη θέση της προτίμησης των ψηφοφόρων, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα κατακτήσει και την απαραίτητη πλειοψηφία που θα επιτρέψει στον Ερντογάν να τροποποιήσει το Σύνταγμα και να αποκτήσει προεδρικές υπερεξουσίες. Στην πράξη, αυτές οι εκλογές αποτελούν δημοψήφισμα για τον ίδιο τον Ερντογάν.

Κλειδί στις εξελίξεις αποτελεί η είσοδος στη Βουλή του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, το οποίο κατεβαίνει για πρώτη φορά στις εκλογές με στόχο να υπερβεί το συνταγματικό όριο του 10%. Στην προσπάθεια να ανακοπεί η ανοδική πορεία του HDP και να αποτραπεί η είσοδός του στη Βουλή, που αν επιτευχθεί θα ψαλιδίσει -αν δεν ακυρώσει- τις φιλοδοξίες του προέδρου της Τουρκίας, έχει εξαπολυθεί από παρακρατικούς και ακραίους εθνικιστές κύμα επιθέσεων και τρομοκρατίας, με στόχο τα μέλη και τα στελέχη του HDP.

Επιθέσεις έγιναν κατά προεκλογικών συγκεντρώσεων των Κούρδων, με πιο χαρακτηριστική την Πέμπτη στο Ερζερούμ, με τέσσερις τραυματίες. Επίσης, οδηγός που μετέφερε προεκλογικό υλικό του κόμματος βρέθηκε νεκρός, γαζωμένος από σφαίρες, ενώ άλλος, γλίτωσε με εγκαύματα, όταν «άγνωστοι» έκαψαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε. Επιθέσεις έχουν σημειωθεί και σε πολλά γραφεία του κόμματος και εκλογικά κέντρα.

Βλέπουν ψηλά

Ο ηγέτης του HDP, Σελαχεντίν Ντεμιρτάς, δήλωσε ότι η είσοδος του κόμματος στη Βουλή βρίσκεται «στην κόψη του ξυραφιού», καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις το φέρουν να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με ποσοστό περί το 10%. Ο χαρισματικός Ντεμιρτάς, τον οποίο αποκαλούν και «Κούρδο Ομπάμα», δήλωσε λίγο πριν από τις κάλπες: «Θα ξεπεράσουμε το όριο και θα μπούμε δυναμικά στη Βουλή. Δεν μπορούμε να μας το επιτρέψουμε να μείνουμε εκτός».

Με ποσοστό 10% και μία ψήφο, το HDP θα κατακτήσει 50 έδρες και θα στερήσει από το AKP την ειδική πλειοψηφία για την τροποποίηση του Συντάγματος των 330 εδρών εκ των 550 που συνολικά έχει η Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πάρει καμία έδρα και θα στερηθούν οι Kούρδοι την εκπροσώπησή τους στη Βουλή. Αυτή η εξέλιξη θα θέσει εκ των πραγμάτων θέμα δημοκρατίας και ίσως οι Kούρδοι συγκροτήσουν δικό τους Κοινοβούλιο με έδρα το Ντιγιάρμπακιρ, όπως προτείνουν πολλά στελέχη του HDP.

Ο Ντεμιρτάς ηγείται πάντως ενός κόμματος που έχει ξεπεράσει τα όρια των Κούρδων και έχει ανοιχτεί στην Αριστερά, τους διανοούμενους, τις μειονότητες, ενός κόμματος που, όπως υποστηρίζει, εκφράζει όλους τους καταπιεσμένους. «Είμαστε οι εγγυητές του δημοκρατικού κοσμικού συστήματος που προστατεύει τις ελευθερίες», τόνισε στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση στο Μαρντίν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, ηγετικό στέλεχος του HDP.

Για να αντιμετωπιστεί η άνοδος των Κούρδων, ο Ερντογάν έχει επιστρατεύσει και τη μαύρη προπαγάνδα, κατηγορώντας τους ότι είναι ενάντια στο Ισλάμ, καθώς το HDP έχει προτείνει την κατάργηση του υποχρεωτικού μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης συνεχίζονται και οι διαμαρτυρίες για τη δίωξη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Cumhuriyet» που δημοσιοποίησε τα στοιχεία για την αποστολή από την Τουρκία με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) όπλων προς τους τζιχαντιστές αντάρτες της Συρίας. Περισσότεροι από 400 διανοούμενοι της Τουρκίας έχουν υπογράψει κείμενο συμπαράστασης, ενώ χιλιάδες είναι και οι υπογραφές συμπαράστασης δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο που ζητούν να σταματήσουν οι διώξεις κατά του Τύπου στην Τουρκία.

(Εφημερίδα των Συντακτών - Νικόλας Ζηργάνος)

________________________________________

Σχετικές εξελίξεις το Σάββατο 6/6

Ενημέρωση, Σάββατο, 22:30 

Μετά από μια περιπετειώδη προεκλογική περίοδο κατά την οποία δεν έλειψε ο ακραίος φανατισμός, με νεκρούς και τραυματίες, ούτε και οι παραβιάσεις του Συντάγματος, κυρίως από τον πρόεδρο Ερντογάν, και στην οποία κατασπαταλήθηκαν απίστευτα χρήματα, κυρίως από το κυβερνόν κόμμα (ΑΚΠ), η ώρα της κρίσης έφτασε. Το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το αντιδημοκρατικό φράγμα του 10% προκειμένου να μπει στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση (διαβάστε αναλυτικά). Στην περίπτωση που το HDP καταφέρει και ξεπεράσει το φράγμα του 10% -οι δημοσκοπήσεις του δίνουν από 9 μέχρι 11%- αυτό σημαίνει αυτόματα ότι θα στερήσει από το AKP –δεδομένου ότι τα άλλα δύο κόμματα, το ρεπουμπλικανικό και το εθνικιστικό κινούνται σε σταθερά επίπεδα- την αυξημένη επιτυχία που επιθυμεί ώστε να αλλάξει το Σύνταγμα και να του δώσει περισσότερες εξουσίες. Αν σκεφτεί κανείς μάλιστα ότι στις περυσινές προεδρικές εκλογές ο Σελαχετίν Ντεμιρτάς είχε πάρει 9,8% το όριο του 10% δεν φαντάζει τόσο δύσκολο, κι ας χαρακτηρίζονται οι προεδρικές εκλογές από την «χαλαρή ψήφο». Αντιθέτως, εάν το HDP τελικά δεν πιάσει το όριο του 10%, θα έχει ρισκάρει -αντί να κατεβάσει τους υποψηφίους του μεμονωμένα- και θα έχει χάσει, δίνοντας μάλιστα τις ψήφους του στο πρώτο κόμμα (δηλαδή το AKP). Η απήχηση του χαρισματικού του ηγέτη, Σελαχετίν Ντεμιρτάς, κάνει αρκετούς να θεωρούν πιθανότερο το πρώτο.

Η διπλή επίθεση, που σημειώθηκε μισή ώρα πριν από προγραμματισμένη ομιλία του συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών την Παρασκευή, πόλωσε επικίνδυνα την ατμόσφαιρα ώρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και δημιούργησε πολλά ερωτηματικά. Η συγκέντρωση στο Ντιγιαρμπακίρ, που τελικά ματαιώθηκε, θα ήταν η κορύφωση της εκστρατείας του Ντεμιρτάς και αναμενόταν να είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό υποστηρικτών.

Αναλυτικά η επίθεση εναντίον του HDP:

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή εγκατεστημένο σε μια πλατεία του Ντιάρμπακιρ, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων ανήκουν στην κουρδική μειονότητα.Την ώρα εκείνη δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είχαν συγκεντρωθεί για να ακούσουν την ομιλία του ηγέτη του κόμματος Σελαχατίν Ντεμίρτας.  Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για εκρήξεις δύο βομβών. Φιάλη υγραερίου γεμάτη ρουλεμάν η μία βόμβα, σύμφωνα με τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ασθενοφόρα έφθασαν αμέσως στον τόπο του ατυχήματος για να παραλάβουν τους τραυματίες. 

 “Μπορώ να πω ότι περίπου 50 πολίτες μας τραυματίστηκαν και αυτή τη στιγμή 24 ως 25 άνθρωποι έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία”, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Υγείας Μουεζίνογλου.

Η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία έχει αμαυρωθεί από πολυάριθμα βίαια επεισόδια, στην πλειονότητα των οποίων στόχος ήταν το HDP.

Προχθές Τετάρτη ο οδηγός ενός αυτοκινήτου με τα χρώματα και το έμβλημα του κόμματος έπεσε νεκρός στο Μπινγκιόλ από πυρά αγνώστων, ενώ τον περασμένο μήνα, εξερράγησαν δύο βόμβες με στόχο τα κεντρικά γραφεία του HDP στα Άδανα και στη Μερσίνη, στη νότια Τουρκία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί πολίτες.

Το ποσοστό το οποίο θα συγκεντρώσει το HDP στις μεθαυριανές εκλογές θεωρείται κρίσιμο για τους πάντες. Εάν καταφέρει να υπερβεί το όριο του 10% σε εθνική κλίμακα και μπει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, το HDP θα μπορούσε να στερήσει από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) την ενισχυμένη πλειοψηφία των 330 εδρών που χρειάζεται για να προχωρήσει στη αναθεώρηση του Συντάγματος της Τουρκίας και να μετατραπεί, όπως θέλει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε προεδρικό το τουρκικό πολιτικό σύστημα.

Οι οργανωτές της συγκέντρωσης κάλεσαν από τα μεγάφωνα τους συμμετέχοντες να παραμείνουν ψύχραιμοι διαβεβαιώνοντας πως η έκρηξη σημειώθηκε εξαιτίας βλάβης σε μετασχηματιστή.

Ωστόσο αστυνομικοί έκαναν χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση για να απωθήσουν ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση που διαμαρτύρονταν για την έκρηξη, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στο Ντιάρμπακιρ.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα στις πολιτικές συγκεντρώσεις του HDP, καθώς οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες. Χθες Πέμπτη είχαν ξεσπάσει επεισόδια στην Ερζουρούμ ανάμεσα σε εθνικιστές και υποστηρικτές του HDP, και πάλι σε ομιλία του Ντεμίρτας.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δεσμεύθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το συμβάν. «Θα εξακριβώσουμε εάν πρόκειται για έκρηξη (η οποία οφείλεται σε βλάβη) μετασχηματιστή, για μια επίθεση ή πρόκληση» τόνισε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε προεκλογική συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος AK στη Γκαζιαντέπ.

Σε βίντεο από την κατοικούμενη κατά κύριο λόγο από Κούρδους πόλη, εμφανίζονται άνθρωποι να μεταφέρονται με φορεία από το σημείο, ενώ η αιτία της έκρηξης ακούγεται από μεγάφωνο, μαζί με την έκκληση ο κόσμος να παραμείνει ήρεμος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)