to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:01 | 20.02.2014

Οικονομία

Ντέισελμπλουμ: Στο β’ εξάμηνο οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος

O επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ ανέφερε ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους και η Ευρωζώνη θα λάβει κατά το δεύτερο εξάμηνο τις αποφάσεις της σε σχέση με το ελληνικό δημόσιο χρέος


Στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα ληφθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια ακρόασής του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (διαβάστε για το πρόσφατο άδειασμα του Ντέισελμπλουμ στην ελληνική κυβέρνηση).

Όπως είπε ο κ. Ντέισελμπλουμ, το υφιστάμενο πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους και η Ευρωζώνη θα λάβει κατά το δεύτερο εξάμηνο τις αποφάσεις της σε σχέση με το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωζώνης υπογράμμισε τη θετική πορεία στην οποία έχουν, λίγο - πολύ, εισέλθει όλες οι χώρες στις οποίες εφαρμόζονται προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.

Ειδικά για την Ελλάδα είπε ότι «μπορεί να υπάρχει ακόμη δρόμος, υπάρχουν όμως και αποτελέσματα» και αναγνώρισε ότι διαφαίνεται σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα. Σημείωσε, όμως, πως αυτό θα επικυρωθεί επισήμως από τις Βρυξέλλες στο τέλος του Απριλίου.

Απέφυγε, παράλληλα, να αναφερθεί στη μορφή και το περιεχόμενο που θα μπορούσε να έχει ενδεχόμενη νέα οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Σημείωσε, πάντως, πως ακούει «αισιόδοξες φωνές» από την πλευρά της Αθήνας ότι δεν θα απαιτηθεί νέο πρόγραμμα και δήλωσε πως αυτό θα ήταν ευκταίο.

Ως προς το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, υπενθύμισε πως τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν τον Δεκέμβριο του 2012 πως με βάση το υπάρχον πρόγραμμα και ανεξαρτήτως των βραχυχρόνιων διακυμάνσεων είναι εφικτή η συρρίκνωσή του περί το 120% του ΑΕΠ το 2022.

Ο Γ. Ντέισελμπλουμ ανέφερε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα πρέπει να αποφασισθεί αν τα δεδομένα έχουν αλλάξει, σημειώνοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας να εξετάσουν μέτρα για την περαιτέρω συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στην περίπτωση που επικυρωθεί τον Απρίλιο η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αναφερόμενος στην άφιξη της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη Κυριακή, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία το ταχύτερο δυνατό ούτως ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Μάρτιο.

Επεσήμανε, παράλληλα, το ζήτημα της προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ σημείωσε πως τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης οι αγορές δεν φαίνεται να λειτουργούν κανονικά, δεδομένου ότι πέφτουν οι μισθοί χωρίς να πέφτουν οι τιμές. Οι αγκυλώσεις αυτές εμποδίζουν την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας, είπε ο κ. Ντέισελμπλουμ.

Ερωτηθείς από ευρωβουλευτές, με αφορμή την περίπτωση της Ιρλανδίας, αν είναι υπό συζήτηση το θέμα της αναδρομικής ενίσχυσης των τραπεζών και της ανακεφαλαίωσής τους χωρίς επιβάρυνση των κρατικών προϋπολογισμών ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε θετικά, ενώ αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες σημείωσε πως η αξιολόγησή τους ολοκληρώνεται κανονικά και ότι υπάρχει ένα απόθεμα της τάξεως των 10 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αναγκών.

Ερωτηθείς, τέλος, αν επίκειται αποχώρηση του ΔΝΤ και διάλυση του σχήματος της τρόικας έτσι όπως λειτούργησε ως σήμερα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως επί του θέματος δεν υπάρχει κοινή θέση των κρατών - μελών, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ως σήμερα δράση του ΔΝΤ υπήρξε θετική για την Ευρωζώνη.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)