to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:54 | 06.10.2016

Διεθνή

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ δέχεται να συνοδεύσει τους τζιχαντιστές του πρώην Μετώπου Αλ Νόσρα έξω από το Χαλέπι, συμφωνεί η Ρωσία

«Η ιστορία θα κρίνει τη Συρία και τη Ρωσία για το κατά πόσο χρησιμοποίησαν την παρουσία 900 ανταρτών του πρώην Μετώπου Αλ Νούσρα σαν "εύκολη δικαιολογία" για να ισοπεδώσουν μία πολιορκημένη περιοχή, σκοτώνοντας χιλιάδες μεταξύ των 275.000 κατοίκων της», τόνισε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το συριακό Στάφαν Ντε Μιστούρα.


Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να επιτρέψουν μια νέα Ρουάντα ή Σρεμπρένιτσα στο Χαλέπι, τόνισε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το συριακό Στάφαν Ντε Μιστούρα, ανακοινώνοντας ότι δέχεται να βρεθεί ο ίδιος στο ανατολικό Χαλέπι για να συνοδεύσει έως και 1.000 τζιχαντιστές του Μετώπου Φατέχ Αλ Σαμ εκτός της πόλης.

Η παρουσία του Μετώπου Φατέχ Αλ Σαμ, πρώην Μετώπου Αλ Νούσρα και συριακού παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, δίπλα στους αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης στο Χαλέπι είναι το βασικό επιχείρημα της Ρωσίας και του καθεστώτος Άσαντ για την σφοδρή επίθεση την οποία έχουν εξαπολύσει στην πόλη, από αέρος και εδάφους.

«Η ιστορία θα κρίνει τη Συρία και τη Ρωσία για το κατά πόσο χρησιμοποίησαν την παρουσία 900 ανταρτών του πρώην Μετώπου Αλ Νούσρα σαν "εύκολη δικαιολογία" για να ισοπεδώσουν μία πολιορκημένη περιοχή, σκοτώνοντας χιλιάδες μεταξύ των 275.000 κατοίκων της», δήλωσε ο κ. Ντε Μιστούρα.

Σε τελική ανάλυση, πρόσθεσε, σε δύο ή το πολύ σε δυόμιση μήνες το ανατολικό Χαλέπι θα έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. «Μιλούμε ειδικά για την Παλαιά Πόλη», κατέληξε, μιλώντας από τη Γενεύη.

Η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ ξεκίνησε την 22α Σεπτεμβρίου μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση με την στήριξη της Μόσχας και στόχο την ανακατάληψη των τομέων που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι, όπου βρίσκονται υπό πολιορκία περίπου 275.000 άνθρωποι – σύμφωνα με τον ΟΗΕ– στο ανατολικό τμήμα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συριάς.

Οι βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει την ζωή από την 23η Σεπτεμβρίου σε 376 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό άλλων 1.266, διευκρίνισε ο Μιστούρα.

Την ίδια ώρα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στους μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μέτωπο Φάτεχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα, το παρακλάδι στη Συρία της Αλ Κάιντα), ζητώντας τους να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι.

Ο ίδιος επισήμανε – χωρίς να διευκρινίσει από πού προέρχεται αυτή η εκτίμηση– ότι υπολογίζεται πως περίπου 900 μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης βρίσκονταν σε αυτή την περιοχή της πόλης.

«Εάν αποφασίσετε να φύγετε με αξιοπρέπεια μαζί με τα όπλα σας (...) είμαι προσωπικά έτοιμος να σας συνοδεύσω» υπογράμμισε ο Μιστούρα τονίζοντας ότι ο συνολικός αριθμός των μαχητών του πρώην Μετώπου Αλ Νόσρα ανερχόταν σε 8.000 στο ανατολικό Χαλέπι.

Ο ίδιος ζήτησε από τη συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία να κηρύξουν την παύση των βομβαρδισμών εφόσον οι τζιχαντιστές εγκαταλείψουν πράγματι την περιοχή.

Συμφωνεί η Ρωσία

Τη στήριξή της στην πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ για το συριακό Στάφαν Ντε Μιστούρα να συνοδεύσει ο ίδιος τους τζιχαντιστές του Μετώπου Φατέχ Αλ Σαμ, πρώην Μετώπου Αλ Νούσρα, εκτός Χαλεπίου εξέφρασε η Ρωσία.

Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου της Ρωσίας για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική Μιχαΐλ Μπογκντάνοφ ανέφερε ότι μια ανάλογη κίνηση του κ. Ντε Μιστούρα «είναι επιτακτικής σημασίας», όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

 (με πληροφορίες από naftemporiki.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)