to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:38 | 27.09.2013

Πολιτισμός

Ντάριο Φο: Να υποχρεώσουμε τη Barilla να κάνει διαφήμιση υπέρ των ομοφυλόφιλων

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Γκουίντο Μπάριλα, προέδρου της εταιρίας ζυμαρικών Barilla, ο οποίος υποστήριξε ότι δε θα έκανε ποτέ διαφήμιση για τα προϊόντα του με ομοφυλόφιλους, ο Ντάριο Φο κάλεσε σε συγκέντρωση υπογραφών.


Ο σπουδαίος άνθρωπος του πολιτισμού και βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας έστειλε δημόσια αποστολή στον Μπαρίλα, ζητώντας του να προχωρήσει στη δημιουργία μίας διαφήμισης που να υποστηρίζει τις αξίες της ενσωμάτωσης, ενώ με πρωτοβουλία του ξεκίνησε καμπάνια για τη συγκέντρωση υπογραφών στο Change.org, στην οποία έχουν ανταποκριθεί ήδη 11.000 υποστηρικτές περίπου. «Αγαπητέ Γκουίντο τα ζυμαρικά είναι συνώνυμο της Ιταλίας, του σπιτιού και της οικογένειας. Για όλους», έγραψε στο κείμενό του ο Φο, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους που προώθησαν διαφημιστικά τα προϊόντα της εταιρίας στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Παραφράζοντας το μότο της Barilla «Όπου υπάρχει Barilla υπάρχει σπίτι», ο Φο έγραψε: «Όπου υπάρχει αγάπη υπάρχει οικογένεια», καλώντας τον πρόεδρο της εταιρίας να συλλογιστεί ότι η αγάπη δεν κάνει διακρίσεις, δεν έχει σύνορα και πως σε ολόκληρο τον κόσμο «μπορεί να γεννηθεί αγάπη ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα, δύο γυναίκες, δύο άνδρες».

Όπως τόνισε ο θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός η εταιρία εκπροσωπεί την Ιταλία σε ολόκληρο τον κόσμο, την Ιταλία που όπως ο ίδιος τονίζει «αποτελείται από ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, από διευρυμένες οικογένειες, από οικογένειες με γονείς ομοφυλόφιλους και διαφυλικούς». Μέσα από την επιστολή στη συνέχεια ζήτησε από τον Μπαρίλα να βγει από τη διάσταση της πολεμικής και να γίνει πρεσβευτής της ελευθερίας της έκφρασης για όλους.

«Σας ζητώ, λοιπόν, να το εκφράσετε στις επόμενες διαφημιστικές καμπάνιες της εταιρίας Barilla, όπου η οικογένεια θα μπορεί επιτέλους να εκπροσωπηθεί στις αμέτρητες και υπέροχες μορφές των καιρών μας», ολοκλήρωσε το κείμενό του ο Φο.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του Μπαρίλα έφτασαν μέχρι το ιταλικό Κοινοβούλιο, το οποίο παραλίγο να μετατραπεί σε ρινγκ, όταν βουλευτής της Λέγκας του Βορρά ειρωνεύτηκε συνάδελφό του από το κόμμα Sel (Αριστερά Οικολογία Ελευθερία).

Όταν ο Αλεσάντρο Τζαν του Sel αναφέρθηκε στην υπόθεση Barilla ο Λεγκίστα Τζανλούκα Μπουονάνο έβγαλε από την τσάντα του ένα φινόκιο, το γνωστό λαχανικό, η ονομασία του οποίου, όμως, στα ιταλικά έχει και την έννοια του ομοφυλόφιλου. Μόλις ο Τόνι Ματαρέλι, βουλευτής του Sel, είδε το λαχανικό ζήτησε από την προεδρία να αφαιρεθεί άμεσα, ωστόσο ο Μπουονάνο τον πλησίασε και λίγο έλειψε για να προκληθεί θερμό επεισόδιο, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η παρέμβαση των υπαλλήλων της Βουλής. Ο Μπουονάνο, ο οποίος έτρεξε έξω από την αίθουσα, δήλωσε αργότερα: «Ο Μπαρίλα έχει δίκιο. Από εδώ και στο εξής θα τρώω μόνο τα ζυμαρικά του»

Πηγή: alterthess.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)