to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:59 | 24.12.2016

Πολιτική

Μαξίμου: «Δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών» το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

Το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που ανακοίνωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ αποτελεί την αναμενόμενη δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και, με το πάγωμα του ΦΠΑ, οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές, τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικές πηγές


Το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που ανακοίνωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ (σ.σ.: βλέπε παρακάτω) αποτελεί την αναμενόμενη δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών να στηριχτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και, με το πάγωμα του ΦΠΑ, οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές, τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικές πηγές. Ο μόνος που σήμερα δεν χαίρεται είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να ταυτιστεί και στη Βουλή με τις πιο τιμωρητικές πτέρυγες των δανειστών, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα ξαναρχίσουν, αφού "πάγωσαν" στα μέσα Δεκεμβρίου με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι οι πιστωτές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες αφού έλαβαν την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην οποία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.

«Είμαι ευτυχής που συμπεραίνω ότι ανοίξαμε τον δρόμο (...) για να προχωρήσουμε με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα γίνουν τον Ιανουάριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νέες αιχμές κατά Σόιμπλε

«Είναι προφανές ότι ο Σόιμπλε δεν θέλει να πετύχει η κυβέρνηση Τσίπρα», είπε το πρωί ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, στον ΣΚΑΪ και συνέχισε: «Έχει καταλάβει όλος ο κόσμος ότι η συζήτηση δεν είναι οικονομική, αλλά πολιτικών σκοπιμοτήτων… το ενδεχόμενο το τρέχον πρόγραμμα να λειτουργήσει και να αποδώσει δεν είναι ευτυχές σενάριο για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στη Real News, άφησε αιχμές για «μέρος των δανειστών» που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση. «Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν νιώθουν άνετα με την σημερινή κυβέρνηση. Τους δυσκολεύει στο σχέδιό τους για την εμπέδωση μιας διαρκούς πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη», είπε για να καταλήξει με νόημα: «Το ποια κυβέρνηση θα έχει η Ελλάδα δεν εξαρτάται από αυτούς, αλλά από τον ελληνικό λαό».

Θέτοντας μάλιστα τα όρια της κυβέρνησης χαρακτήρισε «παράλογη απαίτηση που δεν μπορεί και δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση την αξίωση των δανειστών για λήψη μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)