to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:45 | 03.06.2013

Οικονομία

Ντα σε όλα στην Gazprom

Τους τα δώσαμε όλα! Εμείς τι θα πάρουμε; Η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις που προέβαλαν οι Ρώσοι της Gazprom. Σε αντάλλαγμα πήρε μία προφορική (και μόνο) δέσμευση για υψηλό τίμημα, χωρίς καμία άλλη υπόσχεση για το μέλλον της εγχώριας ενεργειακής αγοράς.


Οι Ρώσοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι (και γιατί να μην είναι άλλωστε;) και πανέτοιμοι να δώσουν τη μάχη στις Βρυξέλλες (!), καθώς το μεγαλύτερο εμπόδιο πλέον είναι οι γραφειοκράτες της Κομισιόν, οι οποίοι θα γνωματεύσουν εάν η πώληση της ΔΕΠΑ στην Gazprom παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού και «ανοικτών» αγορών.

Έως τότε, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τελική φάση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ. Ο επικεφαλής του ρωσικού ομίλου Sintez Αντρέι Καραλιόφ δήλωσε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι θα διεκδικήσει μόνο τον ΔΕΣΦΑ, κάτι που το είχε προβλέψει το «Π»: Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι οι δύο ρωσικοί όμιλοι δεν θα συγκρουστούν, αλλά θα συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον. Εφόσον οι υπόλοιποι «μνηστήρες» βρίσκονται πολύ μακριά ως προς τα ποσά που θα προσφέρουν, δεν υπάρχει λόγος να έρθουν σε αντιπαράθεση (ούτε καν εικονική!).

Το φαβορί

Με τα νέα δεδομένα, ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη ΔΕΠΑ εμφανίζεται η Gazprom, καθώς ο Αλεξέι Μίλερ φέρεται να υποσχέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, κατά την τελευταία τους συνάντηση, πως το τίμημα που θα προσφέρει θα είναι υψηλό. Τι εννοούσε; Ο ρωσικός κολοσσός διαθέτει άφθονο χρήμα, αλλά δεν κάνει φιλανθρωπίες, ούτε σκορπάει τα ρούβλια του. Άλλωστε, κανείς από τους υπόλοιπους υποψηφίους δεν μπορεί να ξεπεράσει τα επίπεδα των 700 - 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο Μίλερ φρόντισε να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του ομίλου του, επιβάλλοντας μία σειρά από όρους, που σε άλλες εποχές θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφορμή για να βρεθεί εκτός διαγωνισμού.

Κι όμως, οι Ρώσοι πέτυχαν να περιληφθούν στο τελικό σχέδιο σύμβασης για την πώληση της ΔΕΠΑ:

1 Η επιστροφή της εγγυητικής επιστολής, σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης. Η Gazprom φρόντισε να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της, ώστε το ποσό της εγγυητικής να μην εκπέσει υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, σε περίπτωση που οι υπηρεσίες της Κομισιόν – για οποιονδήποτε λόγο – δώσουν αρνητική απάντηση στην εξαγορά της ΔΕΠΑ. Οπότε, η συμμετοχή στον διαγωνισμό στοιχίζει στον ρωσικό κολοσσό μόνο τα έξοδα μετακίνησης των στελεχών του που έκαναν τις διαπραγματεύσεις! Όσο για το τίμημα… Θα το δούμε στη συνέχεια.

Σημειωτέον ότι το ύψος της εγγυητικής επιστολής περιορίστηκε στο 10% του τελικού τιμήματος, που θα καταθέσει ο κάθε υποψήφιος, από 20% που είχε οριστεί αρχικά.

2 Η «ρήτρα είσπραξης οφειλών» προς τη ΔΕΠΑ από πελάτες της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συγκεκριμένο ποσό ανέρχεται συνολικά περίπου στα 500 εκατ. ευρώ.

Οι Ρώσοι κατάφεραν να περάσουν στη σύμβαση την εξής πρόβλεψη: Εάν έως το τέλος του 2014 δεν εξοφληθούν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, τότε το ποσό αυτό θα το βάλουν από τα ταμεία τους το ΤΑΙΠΕΔ (κατά 65% ή 130 εκατ. ευρώ) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (35% ή 70 εκατ. ευρώ), δηλαδή με βάση τα μετοχικά μερίδια που κατέχουν σήμερα στη ΔΕΠΑ. Με άλλα λόγια, οι Ρώσοι θα πρέπει να επιδιώκουν να μην εξοφληθούν αυτές οι οφειλές για να εισπράξουν ζεστό χρήμα!

3 «Ρήτρα αλλαγής νομίσματος» ή, όπως τη γνωρίζουμε όλοι, «ρήτρα δραχμής». Σε περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και μεταβεί σε δικό της νόμισμα, η πώληση της ΔΕΠΑ καθίσταται αυτομάτως άκυρη και η επιχείρηση επιστρέφει στο ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για το πιο τρανταχτό στοιχείο, που αποδεικνύει ότι η καούρα των Ρώσων για τη ΔΕΠΑ δεν έχει να κάνει με την ελληνική αγορά, αλλά θέλουν να «πατήσουν πόδι» σε μία επιχείρηση που λειτουργεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους δίνει τη δυνατότητα να «αλώσουν» την ευρωπαϊκή και άλλες γειτονικές αγορές.

Με όλα αυτά, οι Ρώσοι κάλυψαν τα νώτα τους από κάθε κακοτοπιά. Αντίθετα, το μοναδικό αίτημα που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, για φθηνότερο αέριο, συνάντησε την παγερή αδιαφορία των συνομιλητών του Αντώνη Σαμαρά, ενώ κύκλοι του ρωσικού κολοσσού ισχυρίζονταν πως οι τιμές του καυσίμου προς την Ελλάδα δεν είναι υψηλές, μετά την έκπτωση που παρείχε τον χειμώνα η Gazprom προς τη ΔΕΠΑ. Επιπλέον παρέπεμπαν το θέμα στις διαπραγματεύσεις για το νέο συμβόλαιο, καθώς η ισχύουσα σύμβαση λήγει το 2016.

Μετά την έκτη παράταση, η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών λήγει στις 10 Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εκπλήξεις, όπως επίσης και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ύψος των προσφορών, παρά τα όσα ακούγονται. Αμέσως μετά αρχίζει η «Μάχη των Βρυξελλών», η οποία, με βάση εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, δεν πρόκειται να λήξει πριν από τις γερμανικές εκλογές. Δηλαδή… καλό φθινόπωρο!

Πηγή: topontiki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)