to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:25 | 28.04.2015

Οικονομία

Ν/σ για εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων στην Ελβετία ετοιμάζει η κυβέρνηση

Νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των καταθέσεων που έχουν Eλληνες στην Ελβετία έναντι καταβολής ποσού φόρου θα προωθήσει η κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε την Τρίτη ο Γιάνης Βαρουφάκης.


Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή οι δύο χώρες θα υπογράψουν πολιτική διακήρυξη σύμφωνα με την οποία όσοι δεν προχωρήσουν στη δήλωση των καταθέσεων τους θα απειλούνται με κλείσιμο του τραπεζικού λογαριασμού τους.

Ο Γ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση με τον Παναγιώτη Νικολούδη και τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών Ζακ Ντε Βαντβίλ ότι «η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει να νομοθετήσει για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων του εξωτερικού με βάση τις καλύτερες πρακτικές της Ε.Ε και σε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους μας Ελβετούς. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και την εφαρμογή του θα υπογραφεί πολιτική διακήρυξη ανάμεσα στις δύο χώρες».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Διακήρυξη αυτή θα προβλέπει ότι με την ενεργοποίηση των διατάξεων οικειοθελούς αποκάλυψης η ελβετική κυβέρνηση θα δώσει οδηγίες στις ελβετικές τράπεζες να ενημερώσουν τους πελάτες τους ότι έχουν τη δυνατότητα να «νομιμοποιήσουν» τις καταθέσεις του εξωτερικού με μία ουσιαστική προειδοποίηση – απειλή. Αν δεν προχωρήσουν οικειοθελώς στη διαδικασία αποκάλυψης, τότε θα απειλούνται με κλείσιμο λογαριασμού στην Ελβετία.

Το νομοσχέδιο άποσκοπεί στο να αντανακλά καλύτερα την πρακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, θα διατηρεί γραμμή επικοινωνίας με τις ελβετικές αρχές, έτσι ώστε, μόλις το νομοσχέδιο περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο, η πολιτική διακήρυξη μεταξύ των δύο κρατών να μπορεί να υπογραφεί και να εφαρμοστεί.


Πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2018 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία Ε.Ε - Ελβετίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)