to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:44 | 03.02.2018

Οικονομία

Νουριέλ Ρουμπινί: Το Bitcoin είναι η μεγαλύτερη φούσκα της Ιστορίας

Κατά τον Αμερικανό οικονομολόγο, η απότομη πτώση της αξίας του bitcoin "θα συνεχιστεί ασταμάτητα μέχρι το μηδέν"


Τον αποκάλεσαν "δρ. Αποκάλυψη". Ήταν ο οικονομολόγος που προέβλεψε το μεγάλο χρηματοπιστωτικό κραχ του 2007-08 με την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ και την ύφεση που ακολούθησε. Το 2006, μιλώντας στους ιθύνοντες του ΔΝΤ, τους προειδοποίησε πως η αμερικανική οικονομία διέτρεχε σοβαρότατο κίνδυνο λόγω της στεγαστικής φούσκας.

Μίλησε για επικείμενη βαθιά ύφεση στις ΗΠΑ που θα είχε επιζήμιες συνέπειες στον υπόλοιπο κόσμο, όμως τότε οι περισσότεροι απλώς τον αγνόησαν ή, ακόμα χειρότερα, τον χλεύασαν. Σε μια συνέντευξή του το 2009 στον “Guardian” είχε πει: «Οι άνθρωποι πίστεψαν στην ανοησία ότι οι τιμές των ακινήτων θα αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 20%. Αν αυτό δεν είναι φούσκα, τότε τι είναι; Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα για να το καταλάβεις».

Σήμερα ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο εμβληματικός καθηγητής Οικονομικών στον Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ξαναχτυπά το καμπανάκι του κινδύνου βλέποντας τη φρενίτιδα του κόσμου για ένα ακόμη δυνητικό Ελ Ντοράντο, το οποίο μάλιστα ποσώς έχει να κάνει με κάποια υλική οντότητα ή εμπορεύσιμο αγαθό: το bitcoin. Αφού η «ισοτιμία» του έναντι του δολαρίου έφτασε κοντά στις 20.000 την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, έκτοτε έχει υποχωρήσει θεαματικά και έχει χάσει πάνω από το μισό της αξίας του. Χθες υπέστη περαιτέρω απώλειες 12% και, όπως σημείωσε ο Ρουμπινί, αυτό αποτελεί την τελευταία απόδειξη ότι το κρυπτονόμισμα είναι η μεγαλύτερη φούσκα στην ιστορία της οικονομίας και ότι είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Πάντως, με δεδομένο ότι το Bitcoin έχει τον χαρακτήρα ενός «κατανεμητικού» νομισματικού συστήματος, δηλαδή δεν «εκτυπώνεται» από μια κεντρική αρχή, αλλά δημιουργείται από τους χρήστες του, αν η ζήτηση συρρικνωθεί σε μηδενικά επίπεδα, τότε θα καταρρεύσει ούτως ή άλλως.

Αυτό που το διαφοροποιεί σε σχέση με το συμβατικό χρήμα είναι ότι δεν μπορεί να αυξηθεί πληθωριστικά από κανένα φυσικό πρόσωπο ή οντότητα, όπως λ.χ. μια κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχει τρόπος για αύξηση της προσφοράς του πάνω από το προκαθορισμένο όριο των 21 εκατομμυρίων μονάδων. Το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι, καθώς η χρήση του θα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται, η άνοδος ή πτώση της αξίας του δεν μπορούν να αποκλειστούν έως ότου η ζήτηση σταθεροποιηθεί.

"Τσαρλατάνοι και απατεώνες"

Σύμφωνα με τον Ρουμπινί, το bitcoin είναι «η μητέρα όλων των φουσκών» και η πρόσκαιρη επιτυχία του βασίστηκε σε «τσαρλατάνους και απατεώνες». Η ισοτιμία του χθες έπεσε κάτω από τα 8.000 δολάρια σημειώνοντας συνολική πτώση 30% από την αρχή της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές έγιναν όλο και πιο δύσπιστοι φοβούμενοι την κατάργηση των κρυπτονομισμάτων από τις ρυθμιστικές αρχές. Κατά τον Αμερικανό οικονομολόγο, η απότομη πτώση της αξίας του bitcoin είναι μόνον η αρχή που θα το οδηγήσει στο κραχ και προέβλεψε πως η καθοδική πτώση του «θα συνεχιστεί ασταμάτητα μέχρι το μηδέν».

Η τελευταίες μαζικές «εξαργυρώσεις» bitcoin ακολουθούν τις αναφορές ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ διερευνούν κατά πόσον η εκτόξευση της τιμής του κρυπτονομίσματος την περασμένη χρονιά ήταν αποτέλεσμα χειραγώγησης της αγοράς. Στην Ινδία επίσης η κυβέρνηση ανακοίνωσε διά στόματος του υπουργού Οικονομικών ότι το bitcoin δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμο χρήμα στη χώρα ενώ οι αρχές θα καταπολεμήσουν τη χρήση του για «παράνομες δραστηριότητες». Πλήγμα για τη δημοφιλία του αποτέλεσε και η πρόσφατη απόφαση του Facebook να απαγορεύσει όλες τις διαφημίσεις κρυπτονομισμάτων μέσα από την πλατφόρμα του.

(Περισσότερες λεπτομέρειες για το bitcoin στην "Αυγή της Κυριακής" της 12.3.2017 ή στον παρακάτω σύνδεσμο:http://www.avgi.gr/article/10937/7969089/apo-to-marouli-sten-alysida-ton-mplok-)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)