to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:10 | 04.01.2019

Πολιτική

#Novartis_Gate: Έτοιμος να απολογηθεί μόλις κληθεί δηλώνει ο Νίκος Μανιαδάκης

Αμείλικτα τα ερωτήματα για τη ΝΔ, που υιοθετεί την υπερασπιστική γραμμή του πρώην... κουκουλοφόρου μάρτυρα και ξεπερνά τα όρια μιλώντας για "υπόθεση παρακράτους" - Έτοιμος να απολογηθεί μόλις κληθεί δήλωσε διά του συνηγόρου του στην ανακρίτρια Διαφθοράς ο Νίκος Μανιαδάκης


Η υπόθεση της Novartis είναι σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων. Από τα στοιχεία που έχουν έρθει στη χώρα μας προκύπτει ότι για να υποστηριχθεί μια πολιτική που ευνοούσε τη συγκεκριμένη εταιρεία, έχουν διακινηθεί σε πολιτικά πρόσωπα μίζες 50 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η συνολική ζημιά που έχει υποστεί η χώρα από τις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων εκτιμάται σε 23 δισ. Τα στοιχεία αυτά έχουν προκύψει από έρευνες που γίνονται στο εξωτερικό. Αλλά για τη Ν.Δ. δεν υφίσταται θέμα προς διερεύνηση. Όλα είναι πολιτική σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτοιμος να απολογηθεί ο Νίκος Μανιαδάκης - Επέστρεψε με την οικογένειά του στο σπίτι τους

Την ανακρίτρια Διαφθοράς Μαρίνα Μπόζνου που ανέλαβε τη δικογραφία σε βάρος του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του, επισκέφθηκε ο συνήγορός του, Θεόδωρος Μαντάς.

Ο κ. Μαντάς ενημέρωσε την δικαστική λειτουργό , η οποία χειρίζεται και την δικογραφία σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ελληνικής Novartis για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, ότι ο εντολέας του είναι ανά πάσα στην διάθεση της Δικαιοσύνης. Ο κατηγορούμενος δια του συνηγόρου του δήλωσε πως είναι απολύτως έτοιμος όποτε κληθεί να απολογηθεί για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μανιαδάκης, που βρίσκεται υπό παρακολούθηση από τις αρχές μετά την , κατά τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, προσπάθεια διαφυγής του από την χώρα, επέστρεψε σήμερα με την οικογένειά του και την οικοσκευή τους στο σπίτι που διέμεναν στον Διόνυσο μέχρι την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς οπότε και του απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο. Η οικογένεια φαίνεται να διέμενε μετά την αφαίρεση της οικοσκευής του σπιτιού στον Διόνυσο, σε φιλικό τους σπίτι.

Πληροφορίες από το Εφετείο αναφέρουν πως ο κ. Μανιαδάκης την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου ζήτησε από την Εισαγγελία Διαφθοράς να άρει τα μέτρα προστασίας του, ενώ φαίνεται να προχώρησε στην έκδοση των εισιτηρίων για το επικείμενο ταξίδι του στην Μαδρίτη 36 ώρες πριν την πτήση τους.

 

Άδειο το σπίτι του καθηγητή που ήθελε να γίνει «Χριστοφοράκος»

Μηδενικά ήταν τα ευρήματα στο σπίτι του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη μετά την αιφνιδιαστική έρευνα που πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο των εισαγγελέων και αστυνομικών που μετέβησαν στην οικία του κατηγορούμενου για δωροδοκία στην υπόθεση της Novartis βρεθηκε ενώπιον ενός «άδειου σπιτιού».

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να ήταν σχεδόν αναμενόμενη στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ενώ πηγές από το Εφετείο τονίζουν πως η «άδεια οικία» επιβεβαιώνει τις αρμόδιες αρχές ότι «ο καθηγητής ετοιμαζόταν να διαφύγει στο εξωτερικό».

Ο ίδιος πάντως ο κ. Μανιαδάκης θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου το οποίο καλείται να κρίνει αν θα παραμείνει ή όχι σε ισχύ η διάταξη των εισαγγελέων για απαγόρευση εξόδου του από την χώρα.

Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος στο σπίτι του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα σχετίζεται με την κακουργηματική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του (αναλυτικά παρακάτω). Η δίωξη για παθητική δωροδοκία αφορά ποσό των 120 χιλιάδων ευρώ που καταλογίζεται πως έλαβε ο κ. Μανιαδάκης από την φαρμακοβιομηχανία. Η εισαγγελική έφοδος στην οικία του καθηγητή οργανώθηκε με στόχο να ανευρεθούν και κατασχεθούν στοιχεία για διακίνηση παράνομων αμοιβών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αμείλικτα τα ερωτήματα για τη ΝΔ στην υπόθεση Μανιαδάκη

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αποφεύγει να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα για το σκάνδαλο Novartis διότι «θέλει τη σύγχυση και τη συγκάλυψη και αυτό ακριβώς είναι που συνιστά την πραγματική θεσμική εκτροπή στην υπόθεση».

Όπως αναφέρουν κύκλοι της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με την κατάθεση που φέρεται να έχει δώσει στις αρχές ο κ. Μανιαδάκης και έχει διαρρεύσει στον τύπο, προκύπτουν τα εξής:

1. Ο κ. Μανιαδάκης όταν βρισκόταν σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, καθώς δεν είχαν προκύψει στοιχεία εναντίον του, είχε πει τα εξής:

  • Ότι ο πρώην Υφυπουργός Υγείας κ. Σαλμάς είχε ειδικό ρόλο στην τιμολόγηση φαρμάκων, ξεχωριστό γραφείο στον ΕΟΠΥΥ που έκανε ραντεβού με εκπροσώπους εταιρειών χωρίς παρουσία Συμβούλων και ότι είχε δει μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων στην εσωτερική τσέπη του μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής εταιρείας.
  • Ότι υπήρχαν σύμβουλοι Υπουργών (τους οποίους κατονομάζει) που λειτουργούσαν ώστε να υπερτιμολογηθούν φάρμακα της Νοβάρτις και ότι αυτό είναι αδύνατον να μην το γνώριζε ο Άδωνις Γεωργιάδης
  • Εμπλέκει συγκεκριμένους συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τους οποίους και κατονομάζει με το αποκαλούμενο Χάρβαρντ Πρότζεκτ το οποίο προκάλεσε εισαγωγή νέων φαρμάκων της Νοβάρτις στην αγορά και στο Σύστημα Υγείας
  • Καταγγέλλει ότι στελέχη της Νοβάρτις συμμετείχαν σε δεξαμενή σκέψης που είχε συγκροτήσει ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος βεβαίως εν συνεχεία ισχυρίστηκε ότι καμία σχέση δεν έχει με τη Νοβάρτις αποκρύπτοντας την παραπάνω «λεπτομέρεια».  

Η ΝΔ τότε τον χαρακτήριζε κουκουλοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως, όμως, δήλωσε ο ίδιος συμβούλευε τον Άδωνη Γεωργιάδη και είχε σχέσεις με τον κ. Στουρνάρα. Με ποιους, όμως, άλλους Υπουργούς της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε συνεργασία;

2. Όπως προέκυψε από την πορεία της έρευνας και από νεότερα στοιχεία ο κ. Μανιαδάκης ενδεχομένως έχει τελέσει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας και γι’ αυτό του ασκήθηκε ποινική δίωξη και του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του  μάρτυρα και επομένως εξ ορισμού του προστατευόμενου μάρτυρα. Μετά από αυτήν την εξέλιξη προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό ενώ δήλωσε ότι είχε την πρόθεση να επιστρέψει αν του το ζητούσε η Εισαγγελία...

3. Το ερώτημα που προκύπτει σχετικά είναι αν λειτουργούσε ως ενδιάμεσος της εταιρείας με πολιτικά πρόσωπα για να επηρεάζει την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Εξάλλου την τελική ευθύνη της τιμολόγησης την είχαν οι αρμόδιοι Υπουργοί και όχι ο κ. Μανιαδάκης.

Ποια λοιπόν η σχέση του κ. Μανιαδάκη με τους εμπλεκόμενους πολιτικούς στην υπόθεση Νοβάρτις;

Τον γνώριζαν;

Ήταν σύμβουλος τους;

Τι ρόλο ακριβώς διαδραμάτιζε στην τιμολόγηση των φαρμάκων;

4. Επειδή η ΝΔ γνωρίζει ότι ο κ. Μανιαδάκης ξέρει πολλά για το τεράστιο αυτό σκάνδαλο και όπως αποδεικνύεται δεν είναι κουκουλοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα να τον καλύψει - γιατί άραγε; - ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες τον λοιδορούσε για όσα έχει καταθέσει.

5. Η ΝΔ προφανώς αποσιωπά το γεγονός ότι προσπάθησε να διαφύγει καθώς πλέον γνώριζε ότι ο ρόλος του στην υπόθεση θα αποκαλυπτόταν.

Γιατί αλήθεια προσπάθησε να διαφύγει ο κ.Μανιαδάκης;

Τι θέση παίρνει γι’ αυτό η ΝΔ;

Θεωρεί ότι κακώς δεν διέφυγε;

Θεωρεί ότι κακώς του ασκήθηκε δίωξη;

Γιατί η ΝΔ απευθύνει δικονομικές ερωτήσεις προς την κυβέρνηση;

Αυτό δεν συνιστά παρέμβαση στη δικαιοσύνη;

Ο σεβασμός των θεσμών είναι αλά καρτ και όποτε μας βολεύει;

Γιατί η ΝΔ στοχοποιεί την κ. Τουλουπάκη για τις ενέργειές της;

Μήπως η ΝΔ από κεκτημένη ταχύτητα απευθύνει ερωτήσεις προς την κυβέρνηση επειδή εκείνη έχει συνηθίσει να δίνει εντολές για συγκεκριμένους δικονομικούς χειρισμούς;

6. Από πού και ως πού οι ερωτήσεις των εισαγγελέων για εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση συνιστούν πίεση;

Γνωρίζουν εκεί στην ΝΔ τι είναι μια ένορκη κατάθεση;

Γνωρίζουν τι είναι μια ανωμοτί κατάθεση;

Στην διάρκεια των καταθέσεων γίνονται ή δεν γίνονται ερωτήσεις προς τους μάρτυρες;

Το πρόβλημα λοιπόν της ΝΔ δεν είναι ότι γίνονται ερωτήσεις στον κ. Μανιαδάκη.

Το πρόβλημα της είναι ότι δεν θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και θα κάνει τα πάντα σε συνεργασία με τα εντεταλμένα μέσα ενημέρωσης, που έχουν αναλάβει εργολαβία την υπεράσπιση της, ώστε να προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη.

Η ΝΔ δεν θέλει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Θέλει τη σύγχυση και τη συγκάλυψη και αυτό ακριβώς είναι που συνιστά την πραγματική θεσμική εκτροπή στην υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στην ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης είναι η προϋπόθεση ώστε αυτή να ανταποκριθεί στο ρόλο της.

Επιλεκτικές ευαισθησίες από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη και «να αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον».

Μ. Καλογήρου: Aνεπίτρεπτη η ταύτιση πολιτικών δυνάμεων με ισχυρισμούς κατηγορουμένων

Με μια θεσμική αλλά ιδιαιτέρως δηκτική ανακοίνωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης απαντά στην ΕΔΕ για την ανακοίνωση που εξέδωσε περί θεσμικής εκτροπής με αφορμή ανάρτηση-σχόλιο του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διερεύνηση πολύ σοβαρών δικογραφιών για σκάνδαλα στο χώρο της υγείας.

«Δεν πρέπει να λησμονείται από όσους μιλούν για "θεσμική εκτροπή" ότι ανεπίτρεπτη θεσμικά ενέργεια είναι η επιλεκτική ταύτιση συγκεκριμένων οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων με ισχυρισμούς κατηγορουμένων και θέσεις παραγόντων δικαστικών υποθέσεων. Η πολιτική αυτή επιλογή εξυπηρετεί τη δημιουργία εντυπώσεων, λειτουργεί παρελκυστικά για τα αποτελέσματα του έργου της Δικαιοσύνης και δημιουργεί σύγχυση με σκοπό την πολιτική συγκάλυψη» τονίζει ο Υπουργός.

Κατά τ’ άλλα ξεκαθαρίζει ότι «Η Ελληνική Δικαιοσύνη τυγχάνει του απόλυτου σεβασμού της Ελληνικής Κυβέρνησης και αντιμετωπίζεται ως η μόνη υπεύθυνη για την έναρξη, την κίνηση και διεκπεραίωση κάθε δικαστικής υπόθεσης και για την απόδοση των σχετικών ποινικών ευθυνών».

Η ανακοίνωση του Υπουργού Δικαιοσύνης:

«Η Ελληνική Δικαιοσύνη τυγχάνει του απόλυτου σεβασμού της Ελληνικής Κυβέρνησης και αντιμετωπίζεται ως η μόνη υπεύθυνη για την έναρξη, την κίνηση και διεκπεραίωση κάθε δικαστικής υπόθεσης και για την απόδοση των σχετικών ποινικών ευθυνών. Είναι εκείνη που μπορεί να εκτιμήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας και η μόνη που μπορεί να αξιολογήσει ποιες ενέργειές της εξακολουθούν ή όχι να είναι αναγκαίες και ποιες εξ αυτών συμβάλλουν ή όχι αποτελεσματικά στο ως άνω έργο της, κρίνοντας πάντοτε με βάση το νόμο και τις ειδικές υπό διερεύνηση περιστάσεις, που μόνο η ίδια γνωρίζει.

Είναι αυτονόητο ότι οι εξελίξεις σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, ακόμη και όσον αφορά σε εκείνες με μείζον κοινωνικό ενδιαφέρον, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο σχολιασμού από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω του κρίσιμου θεσμικά ρόλου που διατηρεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν πρέπει να λησμονείται από όσους μιλούν για «θεσμική εκτροπή» ότι ανεπίτρεπτη θεσμικά ενέργεια είναι η επιλεκτική ταύτιση συγκεκριμένων οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων με ισχυρισμούς κατηγορουμένων και θέσεις παραγόντων δικαστικών υποθέσεων. Η πολιτική αυτή επιλογή εξυπηρετεί τη δημιουργία εντυπώσεων, λειτουργεί παρελκυστικά για τα αποτελέσματα του έργου της Δικαιοσύνης και δημιουργεί σύγχυση με σκοπό την πολιτική συγκάλυψη.

Και ασφαλώς η στάση αυτή προσβάλλει το κύρος της Δικαιοσύνης και κυρίαρχα τη νοημοσύνη των πολιτών».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)