to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:30 | 13.01.2022

Πολιτική

Υπόθεση Novartis: Σχέδιο φίμωσης της δημοσιογραφίας βλέπει ο Κ. Βαξεβάνης πίσω από τη δίωξή του

«Με τη δίωξή μου, τα πρωτογενή στοιχεία που έχω στην κατοχή μου νομιμοποιούμαι να τα χρησιμοποιήσω - Μπαίνουν σε σκοτεινό αμπάρι, εμείς θα το φωτίσουμε», δήλωσε στο Κόκκινο 105,5 ο δημοσιογράφος, ο οποίος μεταξύ άλλων κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης - Μ. Κάτσης - Ν. Γκαρά: Με διώξεις η ΝΔ ποινικοποιεί την ερευνητική δημοσιογραφία


«Έχουμε να κάνουμε με την επιβολή ενός καθεστώτος Μήτσοτακη-Τραμπισμού, που δεν έχει στόχο μόνο το Documento.  Όταν ο κ Μητσοτάκης λέει διώξτε τον Βαξεβάνη για το σκάνδαλο Novartis, έχει πρωτίστως προσωπικό συμφέρον γιατί είναι ο άνθρωπος που είχε φίλο τον βασικό πρωταγωνιστή του σκανδάλου Novartis, τον κ Φρουζή», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης με αφορμή τη δίωξη εναντίον του για τις αποκαλύψεις σχετικά με το σκάνδαλο Novartis.

«Όταν έφτασε το σκάνδαλο Novartis, πριν καν υπάρξει οποιαδήποτε διαρροή που να αναδεικνύει το μέγεθός του, ο κ Μητσοτάκης είχε πει ότι αυτό είναι σκευωρία, όχι μόνο για να καλύψει τον Άδωνι και τους λοιπούς, αλλά γιατί ήταν φίλος του πρωταγωνιστή του σκανδάλου κ Κωνσταντίνου Φρουζή. Γι’ αυτό συμβαίνουν αυτά τα ντροπιαστικά για τη Δημοκρατία και τη δημοσιογραφία γεγονότα και βλέπουμε διώξεις σε μένα, στην Παπαδάκου, στον Τάρκα και τον Φιλιππάκη. Αυτός είναι ο λόγος που πέφτουν τα προφίλ στο facebook του Κραουνάκη, της Λουπάκη και άλλων που θα ακολουθήσουν.  

Δείτε επίσης:

Καλούν σε απολογία τον... Κ. Βαξεβάνη για την υπόθεση Novartis

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Εκδικητικότητα Μητσοτάκη η κλήση δημοσιογράφων σε απολογία για την υπόθεση Novartis»

Αυτά που συμβαίνουν παραπέμπουν σε ντροπιαστικά γεγονότα που συνέβησαν στην ταραγμένη ιστορία της χώρας μας, κατά το μετεμφυλιακό κράτος των δεκαετιών του ’50 και του ’60.  Τα ίδια πράγματα επαναλαμβάνονται σήμερα με άλλους όρους αλλά και με άλλους πρωταγωνιστές.

Σήμερα με τις κινήσεις αυτές, το μήνυμα που θέλουν να στείλουν σε όσους δημοσιογράφους  έχουν απομείνει είναι να σωπάσουν είτε με το καλό είτε με το άγριο. Οι δημοσιογράφοι θα πρέπει είτε να παίρνουν χρήματα από τη λίστα Πέτσα και να κάνουν και πέντε τούμπες είτε θα κατηγορηθούνται για κακουργήματα. Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης. Αλλά να είστε σίγουροι ότι τους επιφυλάσσω εκπλήξεις. Τις εκπλήξεις από τα πρωτογενή στοιχεία που διαθέτω. Αυτά φοβόντουσαν και δεν με κάλεσαν στην Επιτροπή της Βουλής να καταθέσω, παρότι το ζητούσα.

Την έφοδο που πραγματοποιεί η κυβέρνηση στη δημοσιογραφία, την ελευθερία του Τύπου και τη Δημοκρατία γενικότερα, ο κόσμος την έχει καταλάβει, και γι’ αυτό το λόγο βρίσκεται στο πλευρό μου με συγκινητικά μηνύματα υποστήριξης. Ο κόσμος γνωρίζει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει τον κ Μητσοτάκη είναι η Μητσοτάκης ΑΕ κι ότι με τον αυταρχικό τρόπο που αντιμετωπίζει την δημοσιογραφία αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο.

Την Τετάρτη που θα καταθέσω στην ανακρίτρια κ Αλεβιζοπούλου Κωνσταντίνα, θα υποβάλλω αίτημα να μου δοθούν όλες οι σχετικές δικογραφίες, γιατί εκεί υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία πέραν κάθε αμφιβολίας για τους ερευνώμενους με το σκάνδαλο. Θα πάω με στοιχεία που θα αφορούν στο τι έγινε με τον κ Μανιαδάκη, την κ Ράϊκου και άλλους δικαστές. Τα στοιχεία που έχω στην κατοχή μου είναι αθέμιτα για να χρησιμοποιηθούν δημοσιογραφικά, αλλά με τη δίωξή μου νομιμοποιούμαι να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και άρα μπορώ να παίξω μαγνητοταινίες και συνομιλίες. Μπαίνουνε στο σκοτεινό αμπάρι, το οποίο εμείς θα φροντίσουμε να φωτίσουμε».

Μ. Κάτσης - Ν. Γκαρά: Με διώξεις η ΝΔ ποινικοποιεί την ερευνητική δημοσιογραφία

Δεν είναι η πρώτη και απ’ ότι φαίνεται δεν θα είναι και η τελευταία που η ερευνητική, μαχόμενη και αδέσμευτη δημοσιογραφία μπαίνει στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας. Όπως διακαώς επιθυμούσε τη μη δημοσιοποίηση της «λίστας Φαλτσιανί», έτσι διακαώς επιθυμούσε το σκάνδαλο Novartis να μείνει στο σκοτάδι.


Οι κατηγορίες εναντίον της Γιάννας Παπαδάκου και του Κώστα Βαξεβάνη αποτελούν προσπάθεια φίμωσης δύο δημοσιογράφων οι οποίοι με την ενδελεχή και τεκμηριωμένη έρευνά τους έφεραν στο φως τις ελληνικές πτυχές ενός παγκόσμιου σκανδάλου.


Τέτοιες ενέργειες αποκαλύπτουν μια καθεστωτική λογική με αυταρχικές πρακτικές, η οποία εργαλειοποιεί τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να επιτεθεί στην ελευθεροτυπία και την ερευνητική δημοσιογραφία. Οι προαναγγελθείσες άλλωστε ακόμη και από υπουργικά χείλη διώξεις, επιβεβαιώνουν την απόπειρα κατάλυσης του κράτους δικαίου και της διάκρισης των εξουσιών με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.


Στεκόμαστε στο πλευρό των διωκόμενων δημοσιογράφων και δηλώνουμε πως θα υπερασπιστούμε με κάθε θεσμικό μέσο το συνταγματικό τους δικαίωμα να ενημερώνουν τον ελληνικό λαό ανεμπόδιστα. Κόντρα στην λογοκρισία και τον εκφοβισμό των διώξεων προτάσσουμε το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου και των λειτουργών προς υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Κ. Αρβανίτης: Γενικευμένη επίθεση

«Μετά την πρωτοφανή κλήση της Γιάννας Παπαδάκου σε απολογία ως κατηγορούμενης, η δίωξη κατά του Κ. Βαξεβάνη έρχεται να εδραιώσει την πεποίθηση πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενικευμένη επίθεση κατά της Ελευθερίας του Τύπου», σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Χρ. Γιαννούλης: «Η ελευθεροτυπία στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Σε δήλωσή του ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επισημαίνει:

«Στις ΗΠΑ  θα έπαιρναν το βραβείο Πούλιτζερ για τη συμβολή τους στην αποκάλυψη ενός τεράστιου οικονομικού σκανδάλου με πολιτικές προεκτάσεις. Πολύ πιθανό να γυρίζονταν και ταινία με τίτλο «Όλοι οι άνθρωποι της Novartis” Στην Ελλάδα όμως όπου διαφεντεύει το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη, διώκονται.

Η Γιάννα Παπαδάκου και ο Κώστας Βαξεβάνης, που χρόνια τώρα υπηρετούν με πίστη την ερευνητική δημοσιογραφία, καλούνται σε απολογία από την ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου (περί ευθύνης υπουργών) για την υπόθεση της Novartis.

Η ποινικοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας μας οδηγεί πλέον σε καθεστωτικές αντιλήψεις, που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ίδια την ελευθεροτυπία.

Όλοι οι προοδευτικοί πολίτες, όλοι οι δημοκράτες δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς απέναντι σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και πρακτικές. Η προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου είναι προάσπιση και θωράκιση της ίδιας της δημοκρατίας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)