to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:11 | 12.02.2018

Πολιτική

Υπόθεση Novartis: Για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος οι δέκα πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί (όλες οι εξελίξεις)

Κατατέθηκε στη Βουλή, μετά και τη σχετική πρόταση του πρωθυπουργού, το αίτημα των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των 10 πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis - Βροχή οι αποκαλύψεις για την υπόθεση - Μετά την Καθαρά Δευτέρα προσδιόρισε τη σύσταση της προανακριτικής ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης


Στην επόμενη φάση με τη σύσταση προανακριτικής για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία, περνά πλέον η υπόθεση Novartis, ενώ οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι σε αυτό συνεχίζουν να απειλούν τους προστατευόμενους μάρτυρες κι όχι μόνο.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ κατέθεσαν το απόγευμα της Δευτέρας την πρόταση «Σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών». (άρθρο 86 παρ. 3 Συντάγματος, άρθρα 153 κ.ε. Κανονισμού της Βουλής και άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί «Ευθύνης Υπουργών, όπως ισχύει σήμερα). 

«Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη Βουλή μία θεσμική οδός υπάρχει: Η συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων και να προσδιοριστούν οι σχετικές δικαστικές αρμοδιότητες», είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία που απηύθυνε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την Καθαρά Δευτέρα προσδιόρισε τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Βασίλη Πάικο, διευκρίνισε ότι, όσον αφορά στο αδίκημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος δεν τίθεται θέμα παραγραφής. Ως προς το αδίκημα της δωροληψίας, είπε ότι υπάρχουν διάφορες νομικές απόψεις, που λένε ότι δεν υπόκειται σε παραγραφή. Αναφορικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες, είπε ότι θα κληθούν να καταθέσουν, τηρώντας όλες τις προϋποθέσεις ως προς την προστασία τους.

«Εφόσον επικρατήσει εντός της προκαταρκτικής εξέτασης η άποψη ότι η δωροδοκία ως ποινικό αδίκημα δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων ενός υπουργού, την αρμοδιότητα για την άσκηση ποινικής δίωξης δεν έχει η Βουλή, την έχει η τακτική δικαιοσύνη, η εισαγγελία επί της ουσίας», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha 989. «Αλλά, τελικά», σημείωσε, «αυτός ο οποίος θα κρίνει, σε τελευταία ανάλυση, τα νομικά αυτά ζητήματα εφόσον η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής θεωρήσει ότι δεν έχει αρμοδιότητα, είναι η εισαγγελία».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μιλώντας χθες στην ΕΡΤ χαρακτήρισε απόλυτη παράνοια την κατηγορία ότι ποδηγετεί, καθοδηγεί και διευθύνει τη Δικαιοσύνη.

Το αδίκημα της απιστίας μπορεί να έχει παραγραφεί, αυτά της δωροδοκίας και της δωροληψίας όμως -όπως έχει καταλήξει η νομολογία – δεν έχουν παραγραφεί. Αυτά στοιχειοθετούν την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, δήλωσε ο Σ. Κοντονής. Αν υπουργός δεν έχει δωροδοκηθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αυτό πρέπει να διερευνηθεί,πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε ο υπ. Δικαιοσύνης, η Επιτροπή της Βουλής και το δικαστήριο πρέπει να εξετάσουν τα πραγματικά γεγονότα, ώστε να δούμε αν υπάρχει η νομιμοποίηση παράνομων εσόδων. Μίλησε για διαγραφή προστίμου που είχε επιβληθεί στην Novartis στο παρελθόν και το οποίο είχε διαγραφεί με απόφαση του ΕΟΦ.

Στο μεταξύ, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ανακοίνωσε ότι η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατρέπει διαχρονικά τη Δικαιοσύνη, σε μέρος του πολιτικού προβλήματος.

Ο κ. Σαλμάς κατέρριψε κάθε θεωρία για σκευωρία και κουκουλοφόρους μάρτυρες, σχολίασε το Μαξίμου, τονίζοντας, ο πρώην υπουργός υγείας ομολόγησε χθες στον ΑΝΤ1, ότι του είχε ζητηθεί στο παρελθόν να συνεισφέρει στις έρευνες των ΗΠΑ για το σκάνδαλο της Novartis και τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα ως «μάρτυρας επιβεβαίωσης».

Για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος οι δέκα πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί

Το ρεπορτάζ του Κώστα Πουλακίδα από την «Αυγή»:

Για δωροδοκία/δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα ελέγξει η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής τους δέκα πρώην πρωθυπουργούς και πρώην υπουργούς οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται, σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis. Η πρόταση που κατατέθηκε χθες θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής (Τρίτη και Τετάρτη ή Τετάρτη και Πέμπτη) και αναμένεται να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα. Την πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής συνυπέγραψαν χθες και οι 154 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, η πρόταση προτείνει για τη δωροδοκία/δωροληψία και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα) «να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει ή μη σχετικές διώξεις και σε αρνητική περίπτωση να επιβεβαιωθεί η διωκτική αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης». Δηλαδή η Βουλή θα αποφασίσει αν θα ασκήσει δίωξη ή αν θα στείλει την υπόθεση για να συνεχιστεί η έρευνα της Δικαιοσύνης.

Η πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής αφορά τους: Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Αντίθετα, για την απιστία η πρόταση εκτιμά πως έχει υπάρξει παραγραφή. Τα ενδεχόμενα εγκλήματα «έχουν τελεστεί από το 2006 το νωρίτερο έως τον Ιανουάριο του 2015 το αργότερο. Επομένως, έχουν παρέλθει για όλα οι δύο πρώτες σύνοδοι της αμέσως επόμενης βουλευτικής περιόδου και ως εκ τούτου εμπίπτουν στην αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παρ. 3 του συντάγματος».

Παραγραφή διαπιστώνεται και για την καταγγελία Λοβέρδου, Χριστοφιλοπούλου και Κεγκέρογλου σχετικά με την μη έκδοση δελτίου τιμών στο πρώτο εξάμηνο του 2015 επί υπουργίας Κουρουμπλή. Όπως υπογραμμίζεται, την περίοδο εκείνη «οι παράμετροι της τιμολόγησης των φαρμάκων αποτελούσαν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Ως εκ τούτου, η τελική διαμόρφωση του δελτίου τιμών δεν μπορούσε να γίνει αυτοτελώς και αυτοδυνάμως από την ελληνική πλευρά, γεγονός που οδήγησε σε ολιγόμηνη καθυστέρηση. Αυτό εξηγεί την ουσία της καθυστέρησης ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ποινική ευθύνη ενδεχομένως εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων έχει αποσβεστεί».

Πληροφορίες: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)