to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:30 | 19.02.2020

Πολιτική

Novartis: Η απόπειρα συγκάλυψης ενός τεράστιου σκανδάλου

Η μεθόδευση της συγκάλυψης ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από συστάσεως του ελληνικού κράτους από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ είναι συνεχής από συστάσεως της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για πιθανή εμπλοκή του πρώην υπουργού δικαιοσύνης Παπαγγελόπουλου. Σταχυολογούμε μερικές από αυτές


Η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής της Κ.Ο. Σπύρος Λάππας επέδωσαν, σήμερα 19 Φεβρουαρίου, αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα (διαβάστε αναλυτικά). Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής καταγγέλλουν «πρακτικές που φαλκιδεύουν το πλαίσιο των δικονομικών ρυθμίσεων που έχει τεθεί για την προστασία εκείνων που, στο πλαίσιο διερεύνησης εγκλημάτων διαφθοράς, καταθέτουν στοιχεία που αφορούν ισχυρούς κοινωνικοοικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες». Πηγές του Αρειου Πάγου διευκρίνισαν ότι δεν αίρεται το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων που δεν προσέρχονται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης.

Εκμεταλλευόμενοι την ελλιπή θεσμική θωράκιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, ή παραβιάζοντας ανοιχτά τον νόμο, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, συνεπικουρούντος του ΚΚΕ σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν στρατευθεί στην υπηρεσία της υπεράσπισης συγκεκριμένων προσώπων. Αφενός λειτουργούν σαν νομικοί  εκπρόσωποι κατηγορουμένων για διαφθορά, αφετέρου σαν πολιτικοί εκτελεστές με σκοπό να εκπέμψουν το μήνυμα στην κοινωνία ότι όσοι διαπλέκονται είναι υπεράνω του νόμου.

«Μην μιλάς, μην αποκαλύπτεις, μην κάνεις τη δουλειά σου είναι το μήνυμα που περνάει στους πολίτες» επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου με αφορμή την προσπάθεια εκφοβισμού των προστατευόμενων μαρτύρων από την πλειοψηφία των βουλευτών που μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τυχόν εμπλοκή του τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας NOVARTIS.

Η μεθόδευση επιχειρήθηκε από την πρώτη μέρα όταν φάνηκε πως η επιτροπή δεν θα αρκούνταν στο αντικείμενο της αλλά θα έμπαινε στην ουσία της υπόθεσης παρακάμπτοντας και παρεμβαίνοντας στην έρευνα που διεξάγει η δικαιοσύνη. Για παράδειγμα, όπως επεσήμανε με κεντρικό άρθρο της η Αυγή: «Η Προανακριτική δεν έχει καμία δουλειά να ρωτάει την πρώην γραμματέα του Φρουζή αν υπέπεσε στην αντίληψή της δωροδοκία του Λοβέρδου, του Άδωνι ή του οποιουδήποτε, αν είδε τον Φρουζή να κουβαλάει βαλίτσες ή αν είδε βαλίτσες γενικώς. Αυτά είναι δουλειά της Δικαιοσύνης, η οποία ερευνά το σκάνδαλο Novartis».

Μεθόδευση επιχειρήθηκε ακόμη με τον αντισυνταγματικό αποκλεισμό των Πολάκη και Τζανακόπουλου παρά το γεγονός ότι βουλευτές της ΝΔ που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι και μπορεί να κληθούν ακόμα και ως κατηγορούμενοι παρέμειναν μέλη της επιτροπής. 

Μεθόδευση επιχειρήθηκε με την κατάθεση της εισαγγελέας διαφθοράς Ελένης Ράϊκου, η οποία υπέπεσε σε αντιφάσεις και παλινωδίες. Σε μια κατάθεση ποταμό, όπως και εκείνη του κ. Αγγελή, το μόνο ουσιαστικό στοιχείο ήταν τα εμβάσματα στο σύζυγο της, στρατιωτικό γιατρό, που έπαιρνε χρήματα από τη Νοβάρτις για κλινικές μελέτες. Όμως οι κλινικές μελέτες και οι διαφημιστικές εταιρίες ήταν τα βασικά πλυντήρια της Νovartis. 

Σε πλήρη κατάρρευση οδηγήθηκε το σενάριο της σκευωρίας για την υπόθεση Νοβάρτις, το οποίο πάσχισαν να στήσουν η ΝΔ από κοινού με το ΚΙΝΑΛ, με την βοήθεια των φίλιων ΜΜΕ, με την κατάθεση του αντιεισαγγελέα Γ. Αγγελή, η οποία ανέδειξε με τις αντιφάσεις της πως όχι μόνο δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο περί σκευωρίας, αλλά αντιθέτως η διάσταση του σκανδάλου είναι οφθαλμοφανής.

Μεθόδευση επιχειρήθηκε όταν με αίτημα του Β. Κεγκέρογλου που υποστήριξε και η ΝΔ, με τον Θ. Πλευρή, τα δύο κόμματα ζήτησαν να κληθεί η εισαγγελέας Ελ. Τουλουπάκη να καταθέσει ως ύποπτη. Το αιτημα αναίρεσαν αργότερα οι ιδιοι αντιλαμβανόμενοι την ευθεία παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.

Οπως επισημάναμε έγκαιρα: «Καλούν μάρτυρες και τους ρωτάνε αν είναι οι προστατευόμενοι και αν ταξίδεψαν στις ΗΠΑ τις ημερομηνίες των καταθέσεων στο FBI. Τους εξετάζουν σε αντιπαραβολή με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis, ώστε, αν αποκαλυφθεί ότι είναι οι ίδιοι, να τους απειλήσουν με ψευδορκία. Ζητούν να καταθέσει η εισαγγελέας Διαφθοράς ως ύποπτη για να της ασκήσουν πίεση -κατά παράβαση της αρμοδιότητάς τους, που είναι η διερεύνηση ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων από πολιτικά πρόσωπα. Και τώρα ζητάνε να μάθουν τις ταυτότητες των μαρτύρων».

Το θέμα της παραβίασης της διαδικασίας εξάλλου έφερε με ερώτηση του στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Σ. Κούλογλου: «Η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει τις προβλέψεις της κοινοτικής οδηγίας 2019/1937 για την προστασία των μαρτύρων μη λαμβάνοντας μέτρα για να αποφευχθούν τα αντίποινα εις βάρος των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που αποκάλυψαν σημαντικές παρατυπίες στις δραστηριότητες της Novartis στην Ελλάδα. Οι μάρτυρες είναι θύματα συνεχών παρενοχλήσεων τόσο στον Τύπο, ενώ έχουν γίνει και προσπάθειες αποκάλυψης της ταυτότητάς τους. Ευθείες απειλές εναντίον τους έγιναν και από υπουργούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας»

Η απόπειρα συγκάλυψης πέφτει στο κενό

Ωστόσο, η προσπάθεια συγκάλυψης δεν μπορεί παρά να πέσει στο κενό, αφού εκτός από τις μαρτυρίες, δημοσιεύονται στοιχεία που ενοχοποιούν πολιτικά πρόσωπα μαζί με γιατρούς και δημοσιογράφους. Χαρακτηριστικά:

«Με απόρρητο έγγραφό του το FBI που είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς, ήδη από τον Ιανουάριο του 2017, όταν δηλαδή ακόμη επικεφαλής του τμήματος ήταν η Ελένη Ράικου, ενημέρωνε ότι στέλεχος της Novartis Hellas του οποίου μάλιστα ανέφερε και το όνομα είχε δώσει μίζα σε Έλληνα πολιτικό».

Ο πρώην σύμβουλος του υπουργείου υγείας, Νίκος Μανιάς επιβεβαίωσε και τεκμηρίωσε πλήρως την ύπαρξη του σκανδάλου σε πολιτικό επίπεδο: «Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι οι τιμές για 40 φάρμακα βρέθηκε να είναι παράνομα αυξημένες  σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, γεγονός που σύμφωνα με υπολογισμούς κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 65 εκατ. ευρώ. Κατέθεσε ότι μετά τις αποκαλύψεις του στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης δέχτηκε απειλές κατά της ζωής του, εκφοβισμούς, προπηλακισμούς καθώς και ότι άγνωστοι κατέστρεψαν το αυτοκίνητο του. Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι ήταν πολύ λογικό να του κάνει επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις η κ. Τουλουπάκη για ενδεχόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων και πως αυτό εννοούσε όταν νωρίτερα, μίλησε για πιέσεις από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς».

Σε ότι αφορά το ρόλο Παπαγγελόπουλου για τον οποίο συστάθηκε αρχικά η επιτροπή, δεν προέκυψε ουδέν. Σε σημερινή δήλωσή του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αναφέρει ότι υπάρχει επιδίωξη διεύρυνσης σαθρού, όπως το χαρακτηρίζει, σε βάρος του κατηγορητηρίου, ενώ αναφέρει ότι κανένα στοιχείο δεν έχει προκύψει σε βάρος του. «Οι συνεχείς παραβιάσεις του Συντάγματος, τα αλλεπάλληλα κοινοβουλευτικά και νομικά πραξικοπήματα δεν ωφέλησαν τους άθλιους σκευωρούς και αδίστακτους πολιτικούς διώκτες μου. Κανένα στοιχείο δεν έχει προκύψει σε βάρος μου».

Παρόλαυτα ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης τον οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας κατονόμασε ως υπεύθυνο για την χειραγώγηση της δικαιοσύνης και την εκτροπή που επιχειρείται, έχει φροντίσει να αμνηστεύσει το πολιτικό του προσωπικό. Με τη Συνταγματική αναθεώρηση που ψηφίστηκε πρόσφατα, εφεξής η παθητική δωροδοκία υπουργών δεν θα παραγράφεται, όμως θα υπάρχει παραγραφή για όσους ενδεχομένως δωροδοκήθηκαν (επομένως θα σταματούν οι έρευνες). Οπως επισημαίνει σε κεντρικό άρθρο της η Αυγή: «Δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου θα λειτουργεί το σύστημα. Με αμνηστία για πολιτικούς που δωροδοκήθηκαν, με ασυλία στους τραπεζίτες που έδωσαν θαλασσοδάνεια (σε επιχειρηματίες, κόμματα, ΜΜΕ), με διευκόλυνση όσων επιχειρηματιών έχουν εμπλοκή σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με φοροαπαλλαγές στους πλούσιους (κάθε νομοσχέδιο έχει και μία θετική ρύθμιση για τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα)».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)