to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:30 | 08.02.2018

Πολιτική

Novartis Gate: Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ πανικοβάλλονται και απειλούν

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σιωπούν για την ουσία του σκανδάλου με τις μίζες και την τεράστια ζημιά του Δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύουν απειλές και επιδιώκουν την απαξίωση των προστατευόμενων -εκ του δικού τους νόμου- μαρτύρων


Οι εμπλεκόμενοι και τα κόμματά τους, συνεπικουρούμενοι από τα φιλικά τους ΜΜΕ, αμφισβητούν τους μάρτυρες, απειλούν με μηνύσεις και μιλούν για σκευωρία.

«Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής είναι δεδομένη, τώρα όμως έχουμε και πολωνοποίηση», σχολίασε νωρίτερα ανώτατη πηγή της ΝΔ με αφορμή τις εξελίξεις με τη Novartis. «Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη», συνέχισε η ίδια πηγή και πρόσθεσε: «Όταν δεν έχουμε διάκριση εξουσιών, δεν έχουμε κράτος δικαίου».

Πηγές της κυβέρνησης σχολιάζουν:

Οι αναφορές σε «πολωνοποίηση», σχέδια εξόντωσης, σκευωρίες και «κουκουλοφόρους» μάρτυρες μοναδικό στόχο έχουν τον εκφοβισμό της Δικαιοσύνης και των θεσμών.

Το μόνο όμως που καταφέρνουν είναι να επιβεβαιώνουν τον πανικό τους και να αυτοεξευτελίζονται.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο Κοινοβούλιο σχετικά με την υπόθεση Νovartis, συζητήθηκε την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κομματικές πηγές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα. Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα 3 δισ. ευρώ υπολογίζεται εν τω μεταξύ η ζημία που υπέστη το Δημόσιο από τις συναλλαγές του με τη Novartis. Τα 23 δισ. αγγίζει η ζημία από το 2000 μέχρι το 2015 από την πρακτική όλων των φαρμακοβιομηχανιών.

Ποσά που προκαλούν ίλιγγο και φέρεται να διακινήθηκαν σε μίζες, προκειμένου η Novartis να κερδίσει κυρίαρχο ρόλο στην ελληνική αγορά φαρμάκων, περιγράφουν στις καταθέσεις τους οι τρεις μάρτυρες-κλειδιά στην υπόθεση που προκαλεί αναταράξεις στην οικονομική, αλλά και πολιτική σκηνή της χώρας.

Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες που στη δικογραφία εμφανίζονται με ψευδώνυμα δύο ανδρών και μίας γυναίκας, αποφάσισαν να μιλήσουν όταν πείστηκαν ότι δεν θα κινδυνεύσει η ζωή τους.

Οι καταθέσεις τους είναι πολυσέλιδες, ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου του 2017 και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Οι τρεις μάρτυρες-κλειδιά κατέθεταν κυρίως βραδινές ώρες, αργίες και Σαββατοκύριακα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανωνυμία τους.

Δικαστικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν γνωρίζει κανείς τα ονόματά τους, ωστόσο δεν αποκλείεται να κληθούν να καταθέσουν ξανά, καθώς η Δικαιοσύνη συνεχίζει τις έρευνες σε μία προσπάθεια να «δέσει» κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016, όταν δύο μάρτυρες, αρχικά, μέσω του δικηγόρου τους προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών για αθέμιτες πρακτικές της Νοβάρτις, στην Ελλάδα.

Ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης είπε στην ΕΡΤ: «Οι μάρτυρες κατέθεσαν στοιχεία και ονόματα και περιέγραψαν δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων (…) Υπάρχουν 3 πληροφοριοδότες που είναι της Αμερικανικής κυβέρνησης και υπάρχουν και 3 μάρτυρες οι οποίοι μπήκαν σε καθεστώς προστασίας από τις Ελληνικές Εισαγγελικές Αρχές (…) Οι Αμερικανικές Αρχές θεώρησαν την υπόθεση πολύ σημαντική διότι είχε τεράστιο ενδιαφέρον. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι οι συγκεκριμένοι μάρτυρες έδειξαν συγκεκριμένα πρόσωπα και περιέγραψαν όλο το σύστημα διαφθοράς στο χώρο της υγείας.


Σπ. Λάππας: «Στοιχεία που ενοχοποιούν πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία της Novartis»

«Οι πολιτικές ευθύνες που αναδύονται για το πολιτικό σύστημα –το παλιό που λέμε εμείς- είναι αυταπόδεικτες, κορυφαίες και αναμφισβήτητες. Οι ενδείξεις υπάρχουν, δεν μένει παρά οι ενδείξεις να μετατραπούν σε αποδείξεις, προκειμένου να αποτελέσουν περιεχόμενο δικαστικής καταδίκης και απόφασης. Υπάρχουν στοιχεία που ενοχοποιούν υπουργούς, γενικά πολιτικά πρόσωπα, αυτός είναι ο πυρήνας της δικογραφίας, ότι έχουμε δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων στη χώρα μας», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, ο οποίος μελέτησε τη δικογραφία, μαζί με τον κ. Παρασκευόπουλο.

Στη δικογραφία, υπάρχει αναφορά ότι δόθηκαν χρήματα σε υπουργό Υγείας έτσι ώστε να περάσει συγκεκριμένο φάρμακο, ενώ τον επόμενο χρόνο δόθηκαν πάλι χρήματα προκειμένου να μην περάσει στην αγορά φαρμάκου ανταγωνιστικό φάρμακο της Novartis.

Παράλληλα, περιγράφεται δωροδοκία υπουργών με ποσά 200.000 ευρώ, ώστε να γίνουν συγκεκριμένες συμβάσεις, οι οποίες –όπως περιγράφουν οι μάρτυρες και βάση των στοιχείων που έχουν καταθέσει- έχουν βλάψει το ελληνικό Δημόσιο.

Στη Διεύθυνση Διαβατηρίων βρίσκεται από χθες το απόγευμα το διαβατήριο του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή. Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί της υπηρεσίας πήγαν στο σπίτι του, στη Βουλιαγμένη και του επέδειξαν την εισαγγελική απόφαση με την οποία του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και του ζήτησαν να παραδώσει το διαβατήριό του, πράγμα το οποίο και ο Κωνσταντίνος Φρουζής έπραξε.

Φοβάμαι για τη ζωή μου, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο ο δικηγόρος των τριών προστατευόμενων μαρτύρων στην Αμερική, Παύλος Σαράκης. Εκτός από τις καταθέσεις των μαρτύρων υπάρχουν και άλλα στοιχεία που δένουν την υπόθεση, πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος Ηλίας Μπίσιας, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρώτη Είδηση» και διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι πρέπει να εντοπιστεί το μαύρο χρήμα γιατί όπως είπε «αν δεν εντοπιστεί η διαδρομή του μαύρου χρήματος, δηλαδή των μαύρων ταμείων, αποκλείεται να γίνει λόγος και να βρεθούν οι αποδείξεις για να μιλήσουμε για σκάνδαλο δωροδοκιών από την υπόθεση Novartis».


Οι υπόγειες συναλλαγές

Στις καταθέσεις τους οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, «δείχνουν» την εμπλοκή 30 προσώπων, εκ των οποίων οι οκτώ εμφανίζονται να είναι πρώην υπουργοί και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, κατά την περίοδο 2006 – 2015.

Οι μάρτυρες περιγράφουν τη διαδρομή του μαύρου χρήματος: Σακούλες και βαλίτσες με μίζες, που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, με τα ποσά να διακινούνται είτε απευθείας στους καταγγελλόμενου είτε μέσω εταιρειών δημοσίων σχέσεων που φέρονται να συνδέονται με τα πολιτικά πρόσωπα.Σαμαράς, Γεωργιάδης κι Αβραμόπουλος πετούν κορώνες για «ανώνυμους και πληρωμένους κουκουλοφόρους» και καταθέτουν μηνύσεις μέχρι και κατά του Αλέξη Τσίπρα. Ο «γαλάζιος» Μάριος Σαλμάς μάλιστα απειλεί ότι οι whistleblowers για το σκάνδαλο Novartis θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν, σημειώνοντας κυνικά ότι «είναι μικρή η Ελλάδα». Συνήγορος όλων των παραπάνω ο Βασίλης Οικονόμου που είναι έτοιμος «να σπάσει χέρια» σε όποιον του πειράξει το κόμμα του. Σε ακραίους τόνους και οι εμπλεκόμενοι του ΠΑΣΟΚ. Να αρθεί το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων της Novartis ζητεί ο Βενιζέλος και υπονοεί ότι θα τους βρει, προειδοποιώντας ότι δεν θα μείνουν για πάντα στη σκιά. Μήνυση εναντίον τους, όποιοι και να είναι,  καταθέτει ο Λοβέρδος. 

Όμως το μένος κατά των whistleblowers, δεν προέκυψε χθες. Η ΝΔ μέσω των ευρωβουλευτών της είχε κάνει ό,τι μπορούσε να περάσει από το χέρι της εδώ και καιρό για να βάλει εμπόδια στην προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υπονομεύει – υπό τη σκέπη του ΕΛΚ - τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβούλιο για την προστασία τους.


«Έχουν λεηλατηθεί τα αρχεία των υπηρεσιών από ελεγχόμενους για την υπόθεση της Novartis»

Έχουν λεηλατηθεί τα αρχεία των υπηρεσιών από ελεγχόμενους για την υπόθεση κατήγγειλε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μ. Παπασπύρου στον ΑΝΤ1 ενώ όπως ενημέρωσε κάνουν μηνύσεις στους επιθεωρητές για να σταματήσουν την έρευνα.

Όπως ενημέρωσε η κ. Παπασπύρου, η προανακριτική αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων. Κατά τη διαδικασία της έρευνας «έχουν λεηλατηθεί τα αρχεία (είτε είναι σε υπηρεσίες, είτε σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου) των υπηρεσιών δηλαδή οι υπηρεσίες δεν φρόντισαν να περιφρουρήσουν τα στοιχεία.».

Καταλόγισε σκοπιμότητα αφού όπως είπε «λείπουν τα αρχεία ορισμένων ετών, όχι όλα», όπως διαβεβαίωσε όμως «θα βρεθούν τα πάντα».

«Πρέπει να μάθει ο κόσμος πού πήγαν τα λεφτά» συμπλήρωσε η κ. Παπασπύρου, τονίζοντας ότι «το πόρισμά μας θα είναι τόσο εμπεριστατωμένο που θα αποκαλύπτει τη ζημιά του δημοσίου με ακρίβεια».

Οι εισαγγελείς μόλις πέσουν πάνω σε υπουργό δεν μπορούν να κάνουν τίποτα το στέλνουν στη Βουλή. Ενώ κλείνοντας τη παρέμβασή της είπε επίσης ότι «κάνουν μηνύσεις στους επιθεωρητές για να σταματήσουν την έρευνα».


Στ. Κοντονής: Το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων το καθορίζει η Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση δεν τους γνωρίζει

Η έρευνα είναι σε ένα πρώτο επίπεδο, η δικογραφία βρίσκεται στη βουλή, αξιολογούνται τα στοιχεία και η αξιοπιστία των μαρτύρων για την υπόθεση Novartis ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ.Κοντονής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ας αφήσουμε την δικαιοσύνη να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να μην μιλάμε για στημένες υποθέσεις, ανέφερε και τόνισε πως είναι απαράδεκτα αυτά που λέει οψίμως η αντιπολίτευση .Τόνισε πως το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων το καθορίζει η Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και είναι εικασία για το ποιοι είναι οι μάρτυρες αυτοί, επισήμανε.

Ο κ. Κοντονής ανέφερε ακόμη πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος δεν πήγε στην Άρειο Πάγο να ενημερωθεί για τη δικογραφία απλά έθεσε το ερώτημα αν ολοκληρώθηκε η διαδικασία .

Η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο είπε ο κ. Κοντονής , παρέλαβε την δικογραφία και την διαβίβασε στην Βουλή .

Αυτό τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και νηφαλιότητα, είπε ο κ. Κοντονής.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Απειλές και δηλώσεις περί «σκευωρίας» από τις... πηγές Σαμαρά

tags: Novartis

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)