to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:44 | 06.02.2021

Κοινωνία

#NoUniPolice: Μήπως να σταματούσε επιτέλους το «αστείο» με την πανεπιστημιακή αστυνομία;

Μετά την επιστολή τριών στελεχών της ΝΔ κατά της λογικής του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση ίσως θα έπρεπε να αναρωτιέται μήπως έχει βρεθεί πιο απομονωμένη από όσο υπολόγιζε στο θέμα της αστυνομίας στα πανεπιστήμια


Δεν γνωρίζουμε τι άλλο μπορεί να συμβεί ώστε η κυβέρνηση να κάνει την μεγάλη υποχώρηση στο θέμα της δημιουργίας σώματος που θα «φυλάει» και θα «εκκαθαρίσει» τα πανεπιστήμια.

Κάθε πιθανός φορέας, πολίτης, εκπρόσωπος αστυνομικών (εκτός από κάποιους συνήθεις υπόπτους), ακόμα και στελέχη της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας, έχει αντιταχθεί στη σκέψη για τέτοιου τύπου επιτήρησης των ελληνικών πανεπιστημίων.

Μόλις χθες, σε κοινή δήλωση προχώρησαν ο Ευάγγελος Αντώναρος (πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος), ο Χρήστος Ζώης (πρώην υπουργός) και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος (πρώην υπουργός Παιδείας) με αφορμή την αστυνομοκρατία που προωθεί για τα Ανώτατα Ιδρύματα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και οι τρεις, που ανήκουν στην ευρύτερη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, στην κοινή δήλωση σημειώνουν μεν πως τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να προστατευθούν, προσθέτουν ωστόσο πως «καμμία κυβέρνηση στον πολιτισμένο κόσμο δεν σκέφθηκε ούτε κατά διάνοια να προχωρήσει σε τέτοιες αντιδημοκρατικές και σαφώς αντισυνταγματικές ρυθμίσεις.»

Την ίδια ώρα επισημαίνουν τη δραματική μείωση της χρηματοδότησης των δημοσίων πανεπιστημίων και την έλλειψη κονδυλίων για τις «για αναγκαίες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, για έρευνα, για σύγχρονες εγκαταστάσεις» και προσθέτουν:

«Αντί λοιπόν να γίνουν τέτοιας μορφής απόλυτα αναγκαίες επενδύσεις στα πανεπιστήμια αποφασίζεται μαζική στελέχωση πανεπιστημιακής αστυνομίας.— και μάλιστα με μεθοδεύσεις που θυμίζουν ξεπερασμένες παλαιοκομματικές πρακτικές. Όμως: Όποια κι αν είναι τα κίνητρα, αυτή η ανατριχιαστική νομοθετική ρύθμιση κανένα από τα υπαρκτά προβλήματα στη λειτουργία των ΑΕΙ δεν θα μπορέσει να επιλύσει. Αντίθετα ρίχνει, χωρίς λόγο, λάδι σε μια φωτιά που σιγοκαίει, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τις δημοκρατικές ελευθερίες με μεθοδεύσεις που έχουμε κλειδαμπαρώσει προ πολλού στο χρονοντούλαπο της ιστορίας». Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση...

Για «κάποιο χρονικό διάστημα» η πανεπιστημιακή αστυνομία

Πάντως και η ίδια η κυβέρνηση φαίνεται να εμφανίζει σημάδια κόπωσης από τον ανένδοτο που η ίδια έχει κηρύξει στο δημόσιο πανεπιστήμιο και αυτό αντανακλάται στις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου. Όσα ανέφερε δεν αποτελούν βεβαίως αναδίπλωση, αλλά δείχνουν ίσως ότι, ακόμα και αυτή η κυβέρνηση, ίσως αναγκαστεί να ακούσει επιτέλους όσους την έχουν στριμώξει στον τοίχο.

«Εάν ηρεμήσουν τα πράγματα θα αποσυρθούν οι αστυνομικοί» είπε χθες ο υφυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ.

Άλλωστε η τοποθέτηση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου είχε σημεία αυτοαναίρεσης όσον αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία, καθώς δήλωσε ότι «όταν αποκατασταθεί η τάξη» στις σχολές που έχουν πρόβλημα, οι αστυνομικοί θα αποσυρθούν σε άλλα καθήκοντα, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι το μέτρο «δεν είναι προσωρινό».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το νομοσχέδιο για την εκπαίδευση που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, είπε ότι αυτό δεν είναι το μείζον, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο της αστυνομίας είναι «περιστασιακό», υποστηρίζοντας ότι «δεν θα κρατήσει για πολύ αυτή η κατάσταση» και όταν «αποκατασταθεί η τάξη στα πανεπιστήμια όπου υπάρχει πρόβλημα, οι αστυνομικοί θα αποσυρθούν σε άλλα σημεία».

Στο μεταξύ: Στο 3% των καλύτερων τα ελληνικά πανεπιστήμια - «Αριστεία» σε υποχρηματοδότηση

Με απλή αριθμητική τα ελληνικά πανεπιστήμια, παρά την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, έχουν επιδόσεις 5,5 φορές υψηλότερες από αυτές που καταγράφει η χώρα στους επιμέρους τομείς. Μόλις στο μισό του μέσου όρου βρίσκεται η χρηματοδότηση.

Αυτό εξάγεται από τα πρόσφατα διεθνή rankings (2021) που δημοσίευσε το webometrics, σύμφωνα με τα οποία, πέντε ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται στο υψηλότερο 3% της διεθνούς κατάταξης μεταξύ 30.000 πανεπιστημίων και κολλεγίων όλου του κόσμου, ενώ η ίδια η χώρα με βάση τους δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης του ΟΗΕ (2019) βρίσκεται στην 32η θέση μεταξύ 189 χωρών, δηλαδή στο 17% των πιο αναπτυγμένων χωρών. Με απλή αριθμητική αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια με πρωταγωνιστές αυτά τα κορυφαία, παρά την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση έχουν επιδόσεις 5,5 φορές υψηλότερες από αυτές της χώρας μας. Διαβάστε περισσότερα...

Η λίστα όσων διαφωνούν είναι ήδη πολύ μακριά

Δεν χρειαζόταν όμως η παραπάνω παρέμβαση για να πειστεί η κυβέρνηση. Οι ίδιοι οι πρυτάνεις έχουν δηλώσει πως ένα τέτοιο σώμα ασφαλείας είναι ανεπιθύμητο στους χώρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μερικοί από αυτούς εκφράστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε προχθές η πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια». Η εκδήλωση είχε εντυπωσιακή επιτυχία, κάτι που καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα.

Την εκδήλωση συντόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Έφη Αβδελά (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και συμμετείχαν ως ομιλητές: ο Σπύρος Κίντζιος, Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Αλεξάνδρα Κορωναίου, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Νίκος Παπαϊωάννου, Πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και ο Μιχάλης Σταθόπουλος, Επίτιμος Καθηγητής, Ακαδημαϊκός, π. Πρύτανης ΕΚΠΑ. Διαβάστε περισσότερα και δείτε το βίντεο της εκδήλωσης, εδώ...

«Η κυβέρνηση αποφασίζει μόνη της, όπως θέλει. Δεν ακούει κανέναν απολύτως»

«Το νομοσχέδιο είναι αυταρχικό, χαφιεδίστικο και αντιδημοκρατικό. Αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, δεν νοείται σε καμία ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα», τόνισε η βουλεύτρια Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας.

«Κανένας, μα κανένας Υπουργός Παιδείας, όταν κάνει τέτοιες μεγάλες τομές - να μην αναφερθώ στη συγκυρία της πανδημίας και το τι έχει κοστίσει στα νέα παιδιά – δεν τις κάνει μέσα σε ένα μήνα, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χάνεται μια βασική αρχή της δημοκρατίας, η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες και στην κυβέρνηση. Είναι αλαζονικό, γιατί με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση αποφασίζει μόνη της, όπως θέλει. Δεν ακούει κανέναν απολύτως, γιατί θεωρεί ότι αυτή έχει τη χρυσή αλήθεια. Αποφασίζει για το μέλλον της νέας γενιάς αυτής της χώρας. Ένα ερώτημα, το οποίο σας θέσαμε πολλές φορές και δεν απαντήσατε κ. υπουργέ, είναι το εξής. Πόσοι άχρηστοι για σας, της λευκής κόλας, του 5 ή του 6, θα γίνουν άριστοι όταν μπουν στα κολέγια; Πώς γίνεται, αυτή η μεταμόρφωση; Περιμένω απάντηση», τόνισε η Σία Αναγνωστοπούλου.

Τα ΑΕΙ είναι κτήμα όλων και όχι ιδιοκτησία της εκάστοτε κυβέρνησης

Στην ίδια επιτροπή λίγο νωρίτερα η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μερόπη Τζούφη, σχολίαζε πως, «η μόνη μέριμνα της κυβέρνησης είναι να ιδρύσει πανεπιστημιακή αστυνομία και να στερήσει από περισσότερους από 24.000 μαθητές, την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ». Τόνισε επίσης πως «ενώ η κυβέρνηση δήθεν κόπτεται για την αναβάθμιση των σπουδών, με τον προϋπολογισμό του 2021 περιέκοψε 30 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και με αυτά προσλαμβάνει ειδικούς φρουρούς για να επιτηρούν την πανεπιστημιακή κοινότητα».

Ενώ υπενθύμισε τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προβλέπει πως για κάθε μια αποχώρηση προβλέπεται μια πρόσληψη.

Οργουελιανή φαντασίωση

«Και δεν είναι το "οργουελιανή" σχήμα λόγου, δυστυχώς», τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκος Φίλης, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων επί του ν/σ για τα ΑΕΙ. Και εξήγησε: «Προβλέπουν κάμερες στα Αμφιθέατρα, που θα λειτουργούν όταν… τελειώνει το μάθημα. Κάμερες στο διάλειμμα, όταν γίνονται συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις των φοιτητών. Συγκέντρωση και επεξεργασία εικόνας και ήχου, με προφανείς σκοπούς. Κι άλλα συστήματα επιτήρησης, που περιλαμβάνουν κάθε είδους μηχάνημα και τεχνολογία, αναλογική ή ψηφιακή, μηνύματα, τηλέφωνα, email…»

Η παραπάνω τοποθέτηση αφορά στο γεγονός πως παρά την αναφορά της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα περί προβληματικών διατάξεων του νομοσχεδίου Κεραμέως, η υπ. Παιδείας το κατέθεσε ως είχε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)