to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:27 | 03.09.2013

Διεθνή

Νότιος Αφρική: Πάνω από 80.000 εργαζόμενοι στα χρυσωρυχεία ξεκινούν από σήμερα απεργιακή κινητοποίηση

Πάνω από 80.000 Νοτιοαφρικανοί εργάτες στα χρυσωρυχεία της χώρας ξεκινούν από σήμερα απεργία, συντασσόμενοι στο πλευρό εκατοντάδων χιλιάδων απασχολούμενων σε άλλους τομείς, οι οποίοι άρχισαν κινητοποιήσεις τις περασμένες εβδομάδες, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία αποδείχθηκαν άκαρπες.


«Με δεδομένη την αλαζονεία των επικεφαλής της βιομηχανίας των χρυσωρυχείων, το σωματείο είναι αναγκασμένο να συνταχθεί στην πανεθνική κινητοποίηση των βιομηχανικών εργατών» , ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεταλλωρύχων (NUM).

Η NUM παραμένει το μεγαλύτερο από τα σωματεία στον τομέα των χρυσωρυχείων, μολονότι η αντίπαλός της AMCU έχει κερδίσει έδαφος σε ορισμένα από τα κυριότερα ορυχεία και μεταλλεία, χάρη στην υποστήριξη που παρείχε τον περασμένο χρόνο στις κηρυγμένες παράνομες απεργίες των εργαζομένων στα μεταλλεία πλατίνας.

Ως τώρα η θεωρούμενη ως πιο ριζοσπαστική AMCU δεν έχει δώσει απάντηση στο ερώτημα εάν θα συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι εργάτες στα χρυσωρυχεία συστρατεύονται με τους 30.000 απεργούς στην αυτοκινητοβιομηχανία και τους απασχολούμενους στον τομέα της οικοδομής και των κατασκευών, που έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις πριν από δύο εβδομάδες.

Τα σωματεία ανακοίνωσαν πως οι λήγουσες συμβάσεις δεν παρέχουν στους εργάτες αμοιβές που θα τους επέτρεπαν να ζουν αξιοπρεπώς. Η εργοδοσία στα χρυσωρυχεία προσφέρει αυξήσεις περίπου 6,5%, ενώ η NUM αξιώνει αυξήσεις τουλάχιστον 2.300 ραντ (220 δολαρίων) τον μήνα για τον κατώτατο μισθό—10 φορές πάνω από το ποσό στο οποίο εμφανίζονται διατεθειμένοι να συμφωνήσουν οι εργοδότες.

Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει εναντίον των επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες εκτιμά πως έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, η οποία ήδη έχει μειωθεί, ενώ η ανεργία έχει εκτοξευθεί περίπου στο 25%.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)