to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:13 | 30.05.2013

Διεθνή

Νότια Αφρική: "Παράνομη" απεργία παρέλυσε τρία μεταλλεία εταιρείας, που προχώρησε σε 1.500 απολύσεις

Η εταιρεία Glencore Xstrata Plc ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραγωγή σε τρία μεταλλεία χρωμίου που εκμεταλλεύεται στη Νότια Αφρική έχει παραλύσει, εξαιτίας μιας "παράνομης απεργίας" που πραγματοποιούν 1.500 εργαζόμενοι σε αυτά.


Η εταιρεία Glencore Xstrata Plc ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραγωγή σε τρία μεταλλεία χρωμίου που εκμεταλλεύεται στη Νότια Αφρική έχει παραλύσει, εξαιτίας μιας "παράνομης απεργίας" που πραγματοποιούν 1.500 εργαζόμενοι σε αυτά.

Η σύγκρουση ανάμεσα στην διεύθυνση της εταιρείας και τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, κοντά στο Στίλπουρτ, στην επαρχία Λιμπόπο, βορειοανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ, προστίθεται στις μακρόχρονες εντάσεις στη βιομηχανία που έχει επιβραδύνει την παραγωγή, έχει εγείρει φόβους για την μεγαλύτερη οικονομία στην Μαύρη Ήπειρο σε επενδυτές και έχει ρίξει το ραντ σε χαμηλό τετραετίας.

"Η απεργία άρχισε την Τρίτη και τα τρία μεταλλεία δεν λειτουργούν", ανέφερε ο εκπρόσωπος των μεταλλείων χρωμίου της Glencore Xstrata Κρίστοφερ Τσατσαγουάνε.

"Απολύσαμε 200 εργαζόμενους στο μεταλλείο Ελένα, αφού δεν επέστρεψαν στην εργασία τους έπειτα από τρία τελεσίγραφα». Ο ίδιος είπε ότι μπορεί να απολυθούν κι άλλοι εργαζόμενοι.

Δεν έχουν ακόμη δοθεί προθεσμίες στους εργαζομένους στα μεταλλεία Μαγκαρένγκ και Θόρνκλιφ για να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Ο εκπρόσωπος της Γκλένκορ είπε ότι οι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στο μαχητικό συνδικάτο AMCU, απεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης σε έναν εργαζόμενο που υποστηρίξει ότι του επιτέθηκε ένας προϊστάμενος βάρδιας.

Οι απολύσεις όμως αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις από τα συνδικάτα, την ώρα που ήδη οι σχέσεις της βιομηχανίας με τους εργαζομένους βρίσκονται σε ένταση εν όψει της έναρξης της διαπραγμάτευσης για την επόμενη διετούς ισχύος συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Στη Νότια Αφρική βρίσκεται περίπου το 75% των επιβεβαιωμένων παγκόσμιων αποθεμάτων χρωμίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)