to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νοστιμότερη βρήκαν τη σαλάτα …Καντίνσκι

Ένα ευφάνταστο πείραμα που σκαρφίστηκαν ερευνητές του Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης


Ένα ευφάνταστο πείραμα σκαρφίστηκαν ερευνητές του Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να αποδείξουν ότι το φαγητό μας φαίνεται γευστικότερο, όταν δείχνει ωραιότερο –και το «κόλπο» πιάνει ακόμη κι αν πρόκειται για μια απλή σαλάτα, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του ο Independent.

Ψυχολόγοι του τομέα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έφτιαξαν δύο σαλάτες αποτελούμενες από ίδια υλικά, αλλά η μία σερβιρίστηκε χωρίς ιδιαίτερη επιμέλεια της εικόνας του πιάτου, ενώ για το σερβίρισμα της δεύτερη χρησιμοποιήθηκε ως βάση πίνακας αφηρημένης ζωγραφικής του μεγάλου Ρώσου καλλιτέχνη και Βασίλι Καντίνσκι (Wassily Kandinsky). Οι συμμετέχοντες στο πείραμα είχαν την τάση να επιλέγουν ως νοστιμότερη τη δεύτερη, παρότι γευστικά δεν είχε κάποια διαφορά από την πρώτη.

Στο πείραμα συμμετείχαν 60 εθελοντές, ηλικίας από 18 έως 58 ετών, στους οποίους όχι μόνο άρεσε περισσότερο η σαλάτα …Καντίνσκι, αλλά επιπλέον δήλωσαν ότι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν και πιο πολλά χρήματα γι’ αυτήν. Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Charles Spence, δήλωσε στο Flavourότι το εμπνευσμένο από την τέχνη πιάτο και η αισθητική αξία της οπτικής διάταξης των υλικών φαίνεται πως έκανε το φαγητό πιο ευχάριστο. Τα αποτελέσματα της μελέτης ενισχύουν την ιδέα ότι υπάρχει διαφορά στις προσδοκίες και την καταναλωτική εμπειρία ενός φαγητού, όταν τα υλικά έχουν μια καλλιτεχνική διάταξη στο πιάτο. Ενδεχομένως οι άνθρωποι αποδίδουν διαισθητικά καλλιτεχνική αξία στο φαγητό, το θεωρούν πιο περίπλοκο και τους αρέσει πιο πολύ όταν τα υλικά του διατάσσονται με τρόπο που θυμίζει αφηρημένη τέχνη.

salata-kadinski-pinakas

Στη φωτογραφία αριστερά ο πίνακας #201 του Καντίνσκι και δεξιά η σαλάτα που «σχεδίασαν» οι Franco-Columbian και Charles Michel

Περισσότερα για το θέμα (στα αγγλικά) στα σχετικά δημοσιεύματα του Independent και του Guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)