to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το νοσοκομείο Καρδίτσας στα χρόνια του Κυριάκου…

Κι ενώ ξεκίνησε η εκπαίδευση του προσωπικού, η έλλειψη γιατρών στη συνέχεια με κυβέρνηση Ν.Δ. και μέχρι σήμερα, δεν επέτρεψε τη λειτουργία τους.


To Νοσοκομείο Καρδίτσας, εδώ και 3 χρόνια,υποβαθμίζεται μεθοδικά και συνειδητά από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Τον Ιούνιο του 2017, επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ,εγκαινιάσαμε το νέο υπερσύγχρονο Αξονικό Τομογράφο, στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας.
Μετά από πολλές δυσκολίες ,αγωνιώδη προσπάθεια,με ισχυρή πολιτική βούληση και ευαισθησία, καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε το έργο, που υλοποιήθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 – 2020 και προϋπολογισμό 446.400€.
Ο νέος αξονικός τομογράφος, βελτίωσε  ουσιαστικά το επίπεδο  παροχής υπηρεσιών του νοσοκομείου μας.
Κατάλληλος για νοσοκομειακή χρήση,τεχνολογίας 20 τομών ανά περιστροφή,μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να σκανάρει ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα, για διαγνωστικές εξετάσεις απλές αλλά και ειδικές.Ο παλιός  διέθετε μόνο μία τομή ,με αποτέλεσμα η σάρωση της ανατομικής περιοχής να καθυστερεί πολύ.
Ενεργήσαμε επίσης ώστε  το  Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα να εξοπλιστεί πρόσθετα  με  Μαστογράφο και Ορθοπαντογράφο  για διενέργεια πανοραμικών ακτινογραφιών.
Κι ενώ ξεκίνησε η εκπαίδευση του προσωπικού, η έλλειψη γιατρών στη συνέχεια με κυβέρνηση Ν.Δ. και μέχρι σήμερα, δεν επέτρεψε τη λειτουργία τους.

Έκλεισαν 5 χρόνια από την τοποθέτηση του αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας.
Τα παρακάτω στοιχεία μας λένε σημαντικές αλήθειες :
• Το 2019 υπηρετούσαν 5 γιατροί ακτινοδιαγνώστες και πραγματοποιήθηκαν 2000 αξονικές τομογραφίες και 3.500 τρίπλεξ και υπέρηχοι.
•Το 2021 υπηρετούσαν 3 γιατροί και έγιναν 1300 αξονικές τομογραφίες και 1900  τρίπλεξ και υπέρηχοι.
•Μέχρι τον Αύγουστο του 2022 υπηρετούσαν 2 γιατροί και  έγιναν 550 αξονικές τομογραφίες και 1000 τρίπλεξ και υπέρηχοι.

Σήμερα η δραματική έλλειψη ιατρικού προσωπικού, και στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα ,δημιουργεί δυσεπίλυτα προβλήματα αφού καμμιά ειδικότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα χωρίς τη συνδρομή του.
Στο ακτινοδιαγνωστικό  τμήμα του Νοσοκομείου Καρδίτσας  απέμεινε να εργάζεται μόνο ένας γιατρός ακτινοδιαγνώστης  διότι πρόσφατα παραιτήθηκε ο δεύτερος.
Οι συνθήκες εργασίας, αμοιβής, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης, έχουν πάψει πλέον  να είναι ελκυστικές στους γιατρούς και λοιπούς επιστήμονες υγείας, ειδικά στα περιφερειακά  νοσοκομεία ενώ δεν υπάρχει πολιτική κινήτρων για την επαρκή στελέχωση των «άγονων» μονάδων του ΕΣΥ.
Ας μας πουν επιτέλους οι αρμόδιοι, υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και με  ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί  η υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας;
Ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουν  το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας μη ελκυστικό, ώστε να έχουν αποχωρήσει τα τελευταία 2 χρόνια, δεκάδες γιατροί και γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον να έρθουν νέοι καθώς πολλές προκηρύξεις είναι άγονες;
Γιατί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας
α) δεν προβαίνει σε ενέργειες προκειμένου να βελτιώσει
την ελκυστικότητα του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας , ως εργασιακό περιβάλλον και
β) δεν σχεδιάζει να παρέχει κίνητρα  για την προσέλκυση υγειονομικού προσωπικού από κοινού με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Είναι προφανές ότι σ ένα τμήμα που λειτουργούσε με πέντε γιατρούς , δεν μπορεί ένας ακτινοδιαγνώστης μόνος του ν αντιμετωπίσει τις ατέλειωτες λίστες επειγόντων και προγραμματισμένων περιστατικών.
Χαμένοι είναι οι ασθενείς που παραμένουν σε λίστες αναμονής, με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία τους ή αναγκάζονται να προστρέχουν στα ιδιωτικά ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, πληρώνοντας αδρά τις αξονικές τομογραφίες,(εξ ολοκλήρου οι ανασφάλιστοι και με ποσοστό συμμετοχής οι ασφαλισμένοι).
Χαμένο είναι και το νοσοκομείο αφού αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών και  δεν λειτουργούν τ απογευματινά ιατρεία απ τα οποία είχε έσοδα.
Ξαναπληρώνουν οι Καρδιτσιώτες,πολλοί απ το υστέρημά τους,  όπως αναγκάζονται  να κάνουν εδώ και οχτώ μήνες με τις μαγνητικές τομογραφίες. Από τον Φεβρουάριο του 2022 έχει διακοπεί η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου του Γ.Ν. Κ.

Γροθιά στην αξιοπρέπεια της τοπικής κοινωνίας!

Ακέραιη την ευθύνη γι αυτή την εξέλιξη, φέρουν η κυβέρνηση της  Ν.Δ., το υπουργείο υγείας,η  5η ΥΠΕ,  η  διοίκηση του νοσοκομείου που αδιαφορούν αλλά και οι τοπικές αρχές  που σιωπούν.
Γιατί δεν φρόντισαν , ενώ γνώριζαν τη μεγάλη έλλειψη ακτινοδιαγνωστών, να κινηθούν έγκαιρα ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί;
Άλλο ένα πρόβλημα που δεν προέκυψε ξαφνικά…
αλλά  είναι απόρροια της συστηματικής εγκατάλειψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας απο την κυβέρνηση της Ν.Δ, που όχι μόνο αποδυναμώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του, αλλά συμβάλλει καθημερινά στην απαξίωσή του, αδιαφορώντας για τους πολίτες.
Ο στόχος είναι προφανής.
Η απαξίωση και αποδυνάμωση του νοσοκομείου, θα φέρει υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών του και μετά θα φροντίσουν με ΣΔΙΤ ανά τμήμα , να μπουν οι ιδιώτες για να το «βελτιώσουν»…
Πρόσφατα, κυβερνητικό κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας επισκέφτηκε  το νομό μας αλλά δεν βρήκε το δρόμο προς το Νοσοκομείο Καρδίτσας…δεν ήταν στις προτεραιότητές του.
Σιγή ιχθύος κι απ τους λαλίστατους κατά τα άλλα τοπικούς ,υπουργό και  κυβερνητικούς βουλευτές. Πρώτοι σε κάθε πανηγυρική εκδήλωση άφαντοι όμως στο νοσοκομείο…δεν τους είδαμε, δεν τους ακούσαμε...

Το success story τους, βούλιαξε στο νοσοκομείο Καρδίτσας, το οποίο καταρρέει στη κυριολεξία…οι Καρδιτσιώτες, το πληρώνουμε  πολύ ακριβά κι αυτοί  όλοι τους αδιαφορούν προκλητικά για την τραγική κατάσταση στην οποία οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη το έχουν οδηγήσει.

Τρία χρόνια απραξίας και μεθοδευμένης ασφυξίας του νοσοκομείου μας …Τί ακριβώς έχουν κάνει;
Η «φτωχή» τους θητεία  κραυγάζει παρά τα όσα πανηγυρικά τάζουν…

Ακούει κανείς;
Τρία χρόνια με κυβέρνηση Ν.Δ. είναι πολλά….
για το νομό Καρδίτσας,για την Ελλάδα…Δεν μας αξίζουν…

Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου, πρ.Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, Υπεύθυνη Τμήματος Υγείας Ν.Ε.ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Καρδίτσας

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)