to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το Νοσοκομείο Καρδίτσας αργοπεθαίνει - Εμείς τι κάνουμε;

Άρθρο της Χρυσούλας Κατσαβριά Σιωροπούλου, τέως βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και υπεύθυνης Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Καρδίτσας


Ζήσαμε το τρίτο καλοκαίρι πανδημίας, και δεν έχουμε το μέγα ζητούμενο, την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., παίζει με την υγεία και τις ζωές μας.

Με  τον οδοστρωτήρα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών  της,καταδικάζει σε αργό θάνατο το Ε.Σ.Υ. Έχει εγκαταλείψει κάθε σχέδιο στήριξής του,δεν θωρακίζει τα δημόσια νοσοκομεία ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν  τη κατάσταση, δεν καλύπτει τα κενά σε προσωπικό.Λείπουν γιατροί, δεν υπάρχει αυτόματο σύστημα αναπλήρωσης κενών, πέρα από την ανάγκη ενός σχεδίου νέων διορισμών, που θα έπρεπε να υπάρχει.

Κι ενώ η κατάσταση είναι οριακή, η κυβέρνηση δίνει στους γιατρούς κίνητρα φυγής από το ΕΣΥ ώστε να συμβληθούν στη συνέχεια με «προνομιακούς» όρους, ως ιδιώτες. Έμπειροι  γιατροί  πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα ή φεύγουν στο εξωτερικό.

Η κατάσταση οξύνεται από την εντελώς παράλογη απόφαση να κρατούν ακόμη σε καθεστώς αναστολής εργασίας, μεγάλο αριθμό πολύτιμων εργαζομένων και έμπειρων υγειονομικών.

Η εγκατάλειψη του Δημόσιου Νοσοκομείου  Καρδίτσας,  που καταρρέει  μέρα με τη μέρα, αποτελεί τραγικό παράδειγμα.

Τα προβλήματα είναι πολλά.

Αν δεν υπήρχε η αφοσίωση των γιατρών, του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, που με αυταπάρνηση εξακολουθούν να παλεύουν, θα είχαμε βάλει λουκέτο.

Η πλειοψηφία των κλινικών λειτουργούν υποστελεχωμένα, με φοβερές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό,επισφαλή λειτουργία,εφημερίες που καλύπτονται με τεχνάσματα και συνεχείς μετακινήσεις γιατρών απ το ένα τμήμα στο άλλο και απ τα ΤΟΜΥ, αφήνοντας ακάλυπτες  βασικές λειτουργίες πρωτοβάθμιας υγείας και κλινικών.

Ασθενείς και συγγενείς  ταλαιπωρούνται, ραντεβού καθυστερούν υπερβολικά, εξαντλητικά ωράρια και υπερσυγκέντρωση ευθυνών/αρμοδιοτήτων, έχουν εξουθενώσει τους εναπομείναντες γιατρούς.

Ελλείψεις

Δυσεπίλυτα προβλήματα έχουν προκύψει στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του Νοσοκομείου  από τη δραματική έλλειψη ιατρικού προσωπικού .

Ένα ιδιαίτερα παραγωγικό τμήμα,αφού καμμιά ειδικότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα χωρίς τη συνδρομή του.

Έχουν αποχωρήσει τρεις γιατροί που υπηρετούσαν και οι δύο γιατροί που απέμειναν, καλούνται ν αντιμετωπίσουν ατέλειωτες λίστες επειγόντων και προγραμματισμένων περιστατικών.

Η διακοπή λειτουργίας του μαγνητικού τομογράφου (Φεβρουάριο 2022), ωθεί αναγκαστικά τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα,πληρώνοντας τις εξετάσεις απ τη τσέπη τους (εξ ολοκλήρου οι ανασφάλιστοι και με ποσοστό συμμετοχής οι ασφαλισμένοι).

Αυτή η οικονομική επιβάρυνση αφορά αξονικές, υπερήχους και τρίπλεξ των εξωτερικών ασθενών, ενώ ο χρόνος αναμονής των ραντεβού είναι τουλάχιστον δύο μήνες.

Σ αυτό συνέβαλε και το πρόσφατο νομοσχέδιο, που υποχρεώνει τους ανασφάλιστους να απευθύνονται μόνο στα νοσοκομεία για τις εξετάσεις τους.

Παράλληλα ένα ακόμη μείον για το νοσοκομείο μας η μη λειτουργία των ολοήμερων εξωτερικών ιατρείων μαγνητικού και αξονικού τομογράφου που επιφέρουν επιπλέον έσοδα στο νοσοκομείο.

Ενώ σε όμορα νοσοκομεία (Τρίκαλα, Λάρισα), όπου υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός γιατρών ,τα ολοήμερα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν κανονικά.

Από την άνοιξη, τα ακτινοδιαγνωστικά τμήματα των Γ.Ν. Καρδίτσας και Τρικάλων συν εφημερεύουν.

Αυτό είναι η αρχή για ν ακολουθήσουν κι άλλα τμήματα και υπηρεσίες ώστε να ολοκληρωθεί το σχέδιο συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων.

Επιβάλλεται άμεσα η προκήρυξη τουλάχιστον δύο θέσεων ιατρών ακτινοδιαγνωστών.

Οξύτατο πρόβλημα βιώνει και η Παθολογική κλινική, με τη μεγαλύτερη υποστελέχωση των τελευταίων χρόνων.

Το καταπονημένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ,αβοήθητο μέσα στην  δίχρονη πανδημία, έχει φτάσει στα όριά του.

Η κλινική που καλύπτει καθημερινά το 60% των νοσηλειών του νοσοκομείου στα δύο τμήματά της και στην κλινική κόβιντ και έχει  τον μεγαλύτερο όγκο δουλειάς, λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις  γιατρών.

 Σήμερα διαθέτει μόλις 7 γιατρούς (λιγότερους κατά έξιαπό όσους διέθετε  στην αρχή της πανδημίας, λόγω συνταξιοδοτήσεων,αποχωρήσεων,αναστολής εργασίας)

Δύο(2) απ τους επτά(7) αυτούς γιατρούς  έχουν αποσπαστεί για να καλύψουν τις εφημερίες των επειγόντων.

 Ουσιαστικά απέμειναν πέντε (5) γιατροί  που καλύπτουν τα δύο τμήματα Α´ και Β´ της Παθολογικής κλινικής με 58 κρεβάτια καθώς και την κλινική κόβιντ με 20 κρεβάτια.Αυτό σημαίνει επαγγελματική εξουθένωση, υπερεφημέρευση ,πίεση ,κακή ψυχολογία  αφού οι υγειονομικοί επωμίζονται  τη δυσαρέσκεια  και την έλλειψη εμπιστοσύνης ασθενών και συγγενών τους απ τη κατάσταση του νοσοκομείου.

 Για την ανάκαμψη της Παθολογικής απαιτούνται τουλάχιστον δύο (2) επιπλέον μόνιμοι γιατροί, δύο (2) επικουρικοί καθώς και δύο (2) μόνιμοι γιατροί για τις ανάγκες στα επείγοντα.

Συνολικά χρειάζονται τουλάχιστον δεκατρείς (13) γιατροί για την ασφαλή λειτουργία της κλινικής.

Αδιάψευστος μάρτυρας για  το λειτουργικό μπλακ άουτ του νοσοκομείου μας και τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, οι

κραυγές αγωνίας γιατρών και νοσηλευτών ,οι καταγγελίες ασθενών, συγγενών τους  και  πολιτών.

Εκκωφαντική σιωπή και επιτηδευμένη αδιαφορία από τους αρμόδιους

Έτσι απλά απαξιώνουν αργά και σταθερά το νοσοκομείο μας, προετοιμάζουν τη συγχώνευσή του με το νοσοκομείο Τρικάλων και τη μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας με υπηρεσίες ημερήσιας νοσηλείας,εις βάρος βεβαίως των πολιτών της Καρδίτσας.

Παράλληλα ανθούν εργολάβοι ,ελαστικές μορφές εργασίας, εταιρείες Security ενώ δεκάδες  συμβασιούχοι βρίσκονται στον «αέρα» αφού ήδη δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους.

Γιατί; Για να υπάρξει αδιέξοδο και να εισβάλλουν οι «λυτρωτές» ιδιώτες, ως αναγκαία λύση μέσα στα νοσοκομεία.

Οι φορείς του νομού και της πόλης ,ο ιατρικός σύλλογος Καρδίτσας,  γιατί δεν παίρνουν θέση;

Ποιες είναι οι προτάσεις και οι πρωτοβουλίες τους;

Ο υπουργός, οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές,ο περιφερειάρχης και οι λοιποί αρμόδιοι δεν βλέπουν… γιατί δεν μιλούν;

Τρία χρόνια πανηγυρίζουν… με πολλές υποσχέσεις και κανένα ουσιαστικό έργο…η ίδια αποκαρδιωτική κατάσταση.

Το μοναδικό νοσοκομείο του νομού υπο κατάρρευση.

Με ποιο αφήγημα θα απευθυνθούν στους ταλαιπωρημένους πολίτες της Καρδίτσας; Ποιον θα πείσουν; Τι θα πουν;

Ότι η σημερινή κυβέρνηση αξιοποιεί μόλις το 4,5% του Ταμείου Ανάκαμψης για την υγεία, κυρίως για την κτιριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και όχι για  την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ή την ένταξη νέων τεχνολογιών της ιατρικής επιστήμης;

Ότι ενίσχυσαν το νοσοκομείο βάφοντας μερικούς τοίχους;

Ότι έβγαλαν πέρα αξιοπρεπώς την πανδημία;

Με ποιες ΜΕΘ, αυτές που ισχυρίζονταν ότι διπλασίασαν;

Ότι βελτίωσαν τη θέση των εργαζομένων;

Τι θα έχουν άραγε να υποσχεθούν, αφού όλοι ξέρουν για ποιους δουλεύουν και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν.

Κύριο ,

καιρός να πραγματοποιήσετε όσα τάξατε,

τις βαρύγδουπες υποσχέσεις που δώσατε κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας  και στα χρόνια της διακυβέρνησής σας  και

όσα εν τέλει  ΟΦΕΙΛΕΤΕ  στον πολύπαθο λαό της Καρδίτσας !

Ο λαός, βλέπει, βιώνει, κρίνει και σύντομα  θ αποφασίσει να σας στείλει στη θέση που σας αξίζει!

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)