to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:02 | 07.12.2022

Πολιτική

Νοσοκομείο Χίου: Επιδείνωση στο έλλειμμα στελέχωσης στις άγονες και νησιωτικές περιοχές διαπιστώνει ο Α. Ξανθός

«Οι πρόσφατες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών τον ΕΣΥ θα επιδεινώσουν το έλλειμμα στελέχωσης στις άγονες και νησιωτικές περιοχές»


Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Χίου πραγματοποίησε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από το βουλευτή Χίου και αν. τομεάρχη νησιωτικής πολιτικής Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, τους γιατρούς και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, αναδείχθηκαν τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος και η ανάγκη ειδικής μέριμνας για την επαρκή  στελέχωση  των περιφερειακών δομών υγείας της χώρας. Εκτός από αιτήματα  γενικότερου χαρακτήρα (αναβάθμιση αποδοχών  του προσωπικού του ΕΣΥ,  ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση συμβασιούχων, μη επιστροφή των εργολαβικών συνεργείων στην καθαριότητα-σίτιση-φύλαξη, αναμόρφωση Οργανισμού του νοσοκομείου, ενίσχυση  των δημόσιων δομών  ΠΦΥ κλπ), τονίστηκαν οι ειδικότερες ελλείψεις του νοσοκομείου σε κρίσιμα τμήματα (Ακτινολογικό Εργαστήριο, Αξονικός-Μαγνητικός Τομογράφος, ΤΕΠ, Πνευμονολογική κλινική κλπ) που επηρεάζουν αρνητικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την έγκαιρη και αποτελεσματική φροντίδα των ασθενών.

Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Χίου κατέβαλε στην πανδημία τεράστια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αξιόπιστα  τις πιεστικές ανάγκες της υγειονομικής κρίσης, αλλά σήμερα εκφράζει με κάθε τρόπο την απόγνωση του για τη συνεχιζόμενη απαξίωση του ΕΣΥ και την έλλειψη προοπτικής για σοβαρή αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, αμοιβής, εκπαίδευσης και επιστημονικής εξέλιξης.

Είναι πολύ σημαντικό ότι οι γιατροί ενός νοσοκομείου σε νησιωτική περιοχή που βιώνουν για χρόνια «επιστημονική μοναξιά και ανασφάλεια», με μονήρεις ειδικότητες ή ανεπαρκέστατη στελέχωση βασικών κλινικών και τμημάτων, δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι ο πρόσφατος νόμος για το ΕΣΥ και οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών (κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης) θα ενισχύσει την τάση παραίτησης και φυγής γιατρών από το δημόσιο σύστημα και θα επιδεινώσει τη στελέχωση των δομών υγείας στις άγονες και παραμεθόριες περιοχές.

Γιατί οι εξουθενωτικοί ρυθμοί εργασίας και εφημέρευσης: 1. Δεν επιτρέπουν την πολυαπασχόληση και την αναζήτηση συμπληρωματικών εισοδημάτων από ιδιωτικό έργο 2. θα αποτρέψουν την εφαρμογή της part – time εργασίας ιδιωτών γιατρών και 3. θα οδηγήσουν μια ώρα αρχύτερα στην οριστική έξοδο από το ΕΣΥ και όχι στην προσέλευση και παραμονή γιατρών στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. 

Ο Α. Ξανθός παρουσίασε στους γιατρούς και στους υπόλοιπους εργαζόμενους του Νοσοκομείου την πρόταση  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νέο ΕΣΥ, με προτεραιότητα τη γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών( 2000 ευρώ καθαρά εισαγωγικός μισθός)  και των υπόλοιπων υγειονομικών , τα επιπλέον κίνητρα  για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στις άγονες περιοχές-δομές-ειδικότητες  και για την αντιστροφή του brain drain, τη  θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, τη  διασφάλιση της μόνιμης παραμονής στο ΕΣΥ των συμβασιούχων, την επιστροφή όσων είναι σε αναστολή και το  σχεδιασμό 15.000 μόνιμων προσλήψεων σε τομείς που υστερεί το ΕΣΥ (Κοινοτική φροντίδα- Επείγουσα Ιατρική- Αποκατάσταση- Εργαστήρια-Ψυχική Υγεία- Οδοντιατρική περίθαλψη- Ανακουφιστική φροντίδα κλπ). Όπως τόνισε ο Α.Ξανθός, όλα τα παραπάνω, εκτός από ισχυρή πολιτική βούληση, προϋποθέτουν και γενναία επένδυση πόρων στο ΕΣΥ στο πλαίσιο  της στρατηγικής επιλογής για  σύγκλιση  με  το μέσο ευρωπαϊκό όρο (7% του ΑΕΠ)  στη δημόσια δαπάνη υγείας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)