to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νοσοκομεία: Αν δεν έχεις κορωνοϊό, την έβαψες

Με τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μονάδες μίας νόσου, χειρουργεία και θεραπείες μη Covid ασθενών αναβάλλονται ή καθυστερούν


Τον Μάιο του 2020 ο Δ.Μ. πήγε στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» με πρόβλημα στον ώμο.  Έπρεπε, όπως του είπαν οι γιατροί της Ορθοπεδικής Κλινικής, να χειρουργηθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. «Μου είπαν να περιμένω. Πέρασε ο Σεπτέμβριος, πέρασε και ο Οκτώβριος κι ακόμα τα χειρουργεία δεν ήταν διαθέσιμα, καμία ειδοποίηση από το νοσοκομείο μέχρι και σήμερα, 19 Φεβρουαρίου» περιγράφει στην ΑΥΓΗ. «Βέβαια, δεν μπορούσα να περιμένω.  Ένα βράδυ το χέρι μου βγήκε στον ύπνο μου και πονούσα φρικτά. Αναγκάστηκα τελικά να χειρουργηθώ σε ιδιωτική κλινική. Δανείστηκα χρήματα από συγγενικό μου πρόσωπο, γιατί το κόστος έφτασε τα 3.000 ευρώ. Μπήκα στις 9.30 το πρωί και στις 9.30 το βράδυ είχα γυρίσει στο σπίτι μου στα Ιωάννινα. 500 ευρώ η ώρα πήγε ο λογαριασμός…» αναφέρει.

Το ίδιο φθινόπωρο, εκατοντάδες, χιλιάδες ίσως άνθρωποι σαν τον Δ.Μ. κατέφυγαν, αν φυσικά είχαν την οικονομική δυνατότητα, για παρόμοιες ή και πιο σοβαρές επεμβάσεις στον Covid-free ιδιωτικό τομέα την περίοδο που η βόρεια Ελλάδα «έβραζε» από τον κορωνοϊό και τα νοσοκομεία της ήταν ασφυκτικά γεμάτα.

Αυτά τα περιστατικά, που χρειάζονται τακτική ιατρική φροντίδα, μια στεφανιογραφία, μια αφαίρεση χολής, ακόμα και ένας καταρράκτης στο μάτι, που δεν γίνεται να τον αφήσεις να εξελιχθεί, είναι τα «καθαρά» περιστατικά που δίνουν εύκολο κέρδος στους κλινικάρχες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Ξανθός: Να γίνει αποσυμπίεση του ΕΣΥ

«Το ΕΣΥ γίνεται μονοθεματικό»

«Δίνουν λόγω τρίτου κύματος περισσότερες κλίνες Covid στα νοσοκομεία και συρρικνώνονται οι κλίνες για τα υπόλοιπα περιστατικά. Για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο ‘Αλεξάνδρα’ έχουν δοθεί τρεις παθολογικές πτέρυγες για κλινικές Covid, η μία για ύποπτα και οι άλλες για νοσηλεία, και δύο από τις γυναικολογικές κλινικές. Μιλάμε για περισσότερα από 50-60 κρεβάτια (από τα συνολικά 400), ένα μεγάλο μέρος των κλινών, έχουν πλέον διατεθεί για περιστατικά Covid. Μοιραία συρρικνώνονται κατά πολύ τα κρεβάτια του νοσοκομείου, που σημαίνει ότι ξεκινάς μια εφημερία χωρίς να ξέρεις πού θα νοσηλευτούν οι άρρωστοι» μας λέει για την κατάσταση η αιματολόγος Χάρις Ματσούκα και συντονίστρια - διευθύντρια του Αιματολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

Η τακτική αλλαγής του χαρακτήρα των ΜΕΘ, για να ακούγονται περισσότερες στον κόσμο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι «θα οδηγήσει σε θνητότητα από νοσήματα τα οποία μέχρι τώρα τύγχαναν επαρκούς νοσηλείας». Ωστόσο, φαίνεται πως εξυπηρετεί, πέρα από επικοινωνιακούς σκοπούς, και ιδανικά τα σχέδια της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα στην Υγεία.

«Όσοι θα έχουν τη δυνατότητα θα απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το ήδη αποδυναμωμένο ΕΣΥ θα γίνει μονοθεματικό, καθώς δεν έχει γίνει συστηματική υποστήριξή του με προσωπικό (υπάρχουν ακόμα προκηρύξεις που δεν έχουν κριθεί, οι οποίες έχουν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση) αφού έχουν προσληφθεί μόνο επικουρικοί με το σκεπτικό ότι μετά την πανδημία θα βρεθούμε στα ίδια νούμερα.  Άρα συνεχίζεται ο αρχικός σχεδιασμός της σημερινής κυβέρνησης για συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Πεθαίνουν από ασθένειες που μπορούν να θεραπευτούν

Η Χ. Ματσούκα δεν αρνείται, φυσικά, την κρισιμότητα της συγκυρίας. Ο κορωνοϊός συνεχίζει να διασπείρεται ραγδαία και να σκοτώνει. «Αλλά συνεχίζουν να σκοτώνουν και ο καρκίνος, και η οξεία λευχαιμία.  Έχουμε δυσκολία να νοσηλεύσουμε άρρωστο με λευχαιμία, ακόμα και μία γαστρορραγία θέλει νοσηλεία και αντιμετώπιση».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που επικαλείται η ειδικευόμενη παθολόγος στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και μέλος του Δ.Σ. του σωματείου στο νοσοκομείο Αργυρή Ερωτοκρίτου. «Χθες είχα γενική εφημερία.  Ένας άνθρωπος 55 χρόνων με καρκίνο του πνεύμονα είχε ξεκινήσει χημειοθεραπείες στον ‘Ευαγγελισμό’, αλλά έχασε τον τελευταίο κύκλο λόγω των κρουσμάτων στο εν λόγω νοσοκομείο».

Σε πολλές περιπτώσεις, σημειώνει, μία νόσος που θα μπορούσε να είναι περιορισμένη και ελεγχόμενη, χωρίς να δώσει μεταστάσεις, ξεφεύγει και χειροτερεύει. «Φτάνουν άρρωστοι με μεταστάσεις και σε προχωρημένο στάδιο.  Άλλοι ασθενείς με κακοήθειες πρέπει να κάνουν follow up κάθε έξι μήνες για να ελέγχουν την κατάσταση κι όταν φτάνουν στα επείγοντα, συνήθως, των νοσοκομείων, βλέπουμε μια κακή εικόνα που δύσκολα πλέον αντιμετωπίζεται. Ανάλογη είναι η κατάσταση και με άλλα νοσήματα, τα οποία, θεωρητικά, στον 21ο αιώνα είναι σίγουρα διαχειρίσιμα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπέρταση».

«Αντί να ενισχύουν τις μονάδες, καταστέλλουν συνδικαλιστές»

Την υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δείχνει και η εν γένει αντιμετώπιση του αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας». «Φτάσαμε, με τα 550 εκατομμύρια που έκοψαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μην έχουμε πλατίνα, ένα πολύ φτηνό και βασικό ογκολογικό φάρμακο» μας λέει η Ζανέτ Λυσικάτου, ειδικευόμενη χειρουργός και ταμίας του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου.

Ακόμη χειρότερη για τη μονάδα είναι η αδιαφορία για την πλήρη απουσία παθολογοανατόμων. «Εμείς τώρα δεν έχουμε καθόλου παθολογοανατόμους, γιατί δεν άνοιξαν ποτέ μόνιμες θέσεις και οι επικουρικοί γιατροί αποχώρησαν. Πρόκειται για τραγική εξέλιξη, αφού το παθολογοανατομικό είναι κορμός για ένα ογκολογικό νοσοκομείο.  Όλες οι ειδικότητες είναι συνεργαζόμενες με παθολογοανατόμους και όταν αργεί να βγει μια βιοψία πάνω από δύο μήνες και το παρασκεύασμα, χάνονται πληροφορίες που είναι πολύ κρίσιμες για τη θεραπεία του ασθενούς, αλλά και καθυστερεί η θεραπεία».

Αντ’ αυτού, καταστέλλουν τους συνδικαλιστές, τονίζει η Ζ. Λυσικάτου, αναφερόμενη στην υπόθεση του Κώστα Καταραχιά, του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων, στον οποίο αρνούνται να ανανεώσουν τη σύμβασή του λόγω της δράσης του για την ανάδειξη των προβλημάτων στον «Άγιο Σάββα» και τη στοχοποίηση γιατρών που νόσησαν με Covid, ενώ είχαν προειδοποιήσει πολύ καιρό πριν ότι τα μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί ήταν ελλιπέστατα...


Οι παράπλευρες απώλειες της πανδημίας και τα σοβαρά ερωτήματα
Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, στις 2 Οκτωβρίου 2020, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας, σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε ευτυχείς γιατί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν έχουμε δει 'excess mortality'. Αυτό είναι χαρακτηριστικό για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή».

Ο όρος «excess mortality» αποδίδεται στα ελληνικά ως «υπερέχουσα θνησιμότητα»: το ποσοστό δηλαδή των θανάτων σε μια περιοχή επί του πληθυσμού της, από κάθε αίτιο στη διάρκεια μιας κρίσης, πέραν του στατιστικά αναμενόμενου με βάση τη θνησιμότητα πριν από την κρίση.

Τα δεδομένα για το excess mortality περιλαμβάνουν και τις «παράπλευρες απώλειες» από άλλες παθήσεις, οι οποίες δεν έτυχαν θεραπείας είτε επειδή το σύστημα Υγείας ήταν πιεσμένο από κρούσματα κορωνοϊού είτε από σκόπιμες αποφάσεις οι οποίες έδωσαν προτεραιότητα σε ασθενείς με Covid-19 έναντι άλλων.

Πράγματι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το σύνολο των θανάτων ανά εβδομάδα στη χώρα, στις αρχές Οκτωβρίου, η υπερέχουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα ήταν μόλις στο 4%.

Αύξηση των θανάτων κατά 34,49%

Όμως, λίγες εβδομάδες αργότερα η κατάσταση άλλαξε δραματικά: από την 46η έως την 49η εβδομάδα του 2020 (9 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου) καταγράφονται κατά μέσον όρο 34,49% περισσότεροι θάνατοι από τους στατιστικά αναμενόμενους (με βάση τον μέσο όρο θανάτων κατά την προηγούμενη πενταετία) με αυξητικές τάσεις. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις υπόλοιπες τέσσερις εβδομάδες (πηγή: lab.imedd.org).

Αυτό σημαίνει ότι το αποτύπωμα της πανδημίας είναι εμφανές και στην υπόλοιπη νοσηρότητα, καθώς η αναστολή της τακτικής λειτουργίας του ΕΣΥ σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι τα χειρουργεία και οι εξειδικευμένες θεραπείες, οδήγησε τελικά στην προαναφερθείσα διόγκωση της «υπερέχουσας θνησιμότητας», των θανάτων δηλαδή από όλες τις αιτίες κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

«Από την αρχή της πανδημίας έρχεται λιγότερος κόσμος στα νοσοκομεία, κάποιοι φοβούνται λόγω πανδημίας.  Άρα επιδεινώνονται κάποια νοσήματα και δεν υπάρχει επαρκής φροντίδα. Είναι πολύ πιθανό να πεθαίνουν κάποιοι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα στο σπίτι τους, επειδή δεν τα παρακολουθούν σε τακτά χρονικά διαστήματα και ‘απορρυθμίζονται’, παραμελούνται δηλαδή ως ασθενείς ή φτάνουν στον γιατρό πολύ αργά» εξηγεί σχετικά η Χάρις Ματσούκα.

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Καλομενίδη, γιατρό στον «Ευαγγελισμό» και καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η αυξημένη θνητότητα κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας μπορεί να αφορά:

1. Ασθενείς με Covid-19 που είχαν ή δεν είχαν πρόσβαση σε βέλτιστη φροντίδα (πρωτοβάθμια ή νοσοκομειακή).

2. Ασθενείς με άλλα οξέα προβλήματα υγείας, που από φόβο δεν ζήτησαν βοήθεια ή δεν είχαν την ευκαιρία της άμεσης/βέλτιστης αντιμετώπισης στο ΕΣΥ.

3. Ασθενείς με λιγότερο οξέα προβλήματα ή με απορρύθμιση χρόνιων νοσημάτων, που από φόβο δεν ζήτησαν βοήθεια ή δεν είχαν την ευκαιρία της έγκαιρης / βέλτιστης αντιμετώπισης στο ΕΣΥ

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «η επιστημονική αποτύπωση του επιμερισμού της υπερβάλλουσας θνητότητας κατά τις περιόδους της έξαρσης της πανδημίας θα μας επιτρέψει να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνουμε ή δεν λαμβάνουμε για να προσαρμόσουμε το σύστημα υγείας στις συνθήκες αυξημένης πίεσης. Θα μας δείξει τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφύγουμε για να μειώσουμε όσο γίνεται την υπερβάλλουσα θνητότητα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)