to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:43 | 14.02.2014

πηγή: naftemporiki.gr

Διεθνή

Νορβηγία: Με απεργία πείνας απειλεί ο Μπρέιβικ

Θέλει να επιτύχει βελτίωση των συνθηκών κράτησης και κάνει λόγο για «βασανιστήρια»


Με απεργία πείνας απειλεί ο νορβηγός ακροδεξιός εξτρεμιστής, υπεύθυνος για τους φόνους 77 ανθρώπων το 2011, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, σε επιστολή η οποία παρελήφθη από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μπρέιβικ θέλει να επιτύχει βελτίωση των συνθηκών κράτησής του, τις οποίες εξισώνει με «βασανιστήρια». Μεταξύ των αιτημάτων του είναι και η αντικατάσταση του Playstation 2, που έχει τεθεί στη διάθεσή του, από το Playstation 3, «με πρόσβαση σε παιγνίδια για ενηλίκους που να μπορώ ο ίδιος να επιλέγω».

«Οι άλλοι κρατούμενοι έχουν πρόσβαση σε παιγνίδια για ενηλίκους ενώ εγώ δεν έχω δικαίωμα να παίζω παρά παιγνίδια για παιδιά που είναι λιγότερο ενδιαφέροντα. Ένα παράδειγμα είναι το 'Rayman Revolution', ένα παιγνίδι που έχει επινοηθεί για παιδιά τριών ετών», γράφει σχετικά.

Η επιστολή είναι μεγαλύτερη της μιας δακτυλογραφημένης σελίδας, φέρει ημερομηνία 29 Ιανουαρίου και φαίνεται πως έχει σταλεί σε πολλά γραφεία σύνταξης. Στο φάκελο περιλαμβάνονται τέσσερις σελίδες γραμμένες και στις δύο όψεις, οι οποίες είχαν σταλεί στις αρχές της φυλακής το Νοέμβριο και στις οποίες διατυπώνει 12 απαιτήσεις.

Τα αιτήματα αυτά, τα οποία εφόσον γίνουν δεκτά θα καταστήσουν, σύμφωνα με τον ίδιο, την παραμονή του στη φυλακή σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αφορούν σε θεμελιώδη δικαιώματα, όπως τη δυνατότητα περιπάτου ή επικοινωνίας.

Ο Μπρέιβικ, ο οποίος κρατείται σε απομόνωση από το 2011 για λόγους ασφαλείας, υποστηρίζει πως έχει συμπεριφερθεί με υποδειγματικό τρόπο και πως δικαιούται να του γίνει μια «προσφορά δραστηριοτήτων» βελτιωμένη σε σχέση με τους άλλους κρατουμένους, ώστε να αντισταθμισθεί το πολύ αυστηρό καθεστώς εγκλεισμού του.

Στη βάση αυτή, ζητεί το διπλασιασμό του εβδομαδιαίου μισθού των 300 κορωνών (36 ευρώ) τον οποίο λαμβάνει όπως όλοι οι φυλακισμένοι, κυρίως για να πληρώνει τα έξοδα της αλληλογραφίας του.

Όλη η αλληλογραφία του ελέγχεται επιμελώς από τις σωφρονιστικές αρχές, γεγονός που, όπως υποστηρίζει, την επιβραδύνει σημαντικά.

Μεταξύ των άλλων απαιτήσεών του είναι: να τερματιστούν οι σχεδόν καθημερινοί σωματικοί έλεγχοι σε μια από τις δύο φυλακές όπου εκτίει την ποινή κάθειρξης 21 ετών (με δυνατότητα παράτασης) που του έχει επιβληθεί, να έχει πρόσβαση σε προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή αντί σε «μια γραφομηχανή χωρίς αξία και τεχνολογίας που ανάγεται στο 1873», να αυξηθούν οι περίπατοί του και να έχει περισσότερες επαφές με τον έξω κόσμο.

«Με έχετε βάλει σε μια κόλαση (...) και δεν θα καταφέρω να επιβιώσω πολύ περισσότερο. Με σκοτώνετε», γράφει προς τις σωφρονιστικές αρχές.

«Αν πεθάνω, όλοι οι δεξιοί εξτρεμιστές και ριζοσπάστες του ευρωπαϊκού κόσμου θα ξέρουν ακριβώς ποια άτομα με βασάνισαν μέχρι θανάτου (...). Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες βραχυπρόθεσμα για ορισμένα άτομα, αλλά επίσης και όταν η Νορβηγία αποκτήσει και πάλι ένα φασιστικό καθεστώς σε 13 ως 40 χρόνια», προειδοποιεί.

«Η απεργία πείνας δεν θα τελειώσει πριν ο υπουργός Δικαιοσύνης (Άντερς) Άνουντσεν και η διευθύντρια της KDI (η νορβηγική διεύθυνση σωφρονιστικών ιδρυμάτων) Μαριάνε Φόλαν σταματήσουν να με μεταχειρίζονται χειρότερα κι από ζώο», προσθέτει διευκρινίζοντας πως θα ενημερώσει σύντομα για την ημερομηνία έναρξής της.

Δείτε παλιότερο για τις «εφιαλτικές συνθήκες κράτησης» του φονιά:

Ρε, τι τραβάνε οι φουκαράδες οι ναζί δολοφόνοι!

Ρε τι τραβάνε οι φουκαράδες οι Ναζί δολοφόνοι!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)