to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:39 | 07.04.2021

Πολιτική

#NoProfitOnPandemic: Εκστρατεία της ευρωομάδας της Αριστεράς για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την αντιμετώπιση των εμβολίων κατά του COVID-19 ως παγκόσμιου αγαθού ξεκίνησε σήμερα η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας. - Υπογράψτε την πρωτοβουλία της ευρωομάδας της Αριστεράς #NoProfitOnPandemic


Την πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την αντιμετώπιση των εμβολίων κατά του COVID-19 ως παγκόσμιου αγαθού  ξεκίνησε σήμερα η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.

Με συνθήματα όπως «ο αγώνας για εμβόλια για όλους είναι η μάχη της εποχής μας» και «η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά δικαίωμα», η καμπάνια της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει στόχο να ενημερώσει για τις ανισότητες που προκαλούνται από την διανομή των εμβολίων, καθώς επίσης και για την διαφάνεια και την υπευθυνότητα που πρέπει να διαμορφώσουν το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης όχι μόνο στην παρούσα κρίση αλλά και τις επόμενες δεκαετίες. Η εκστρατεία #VaccineEquality αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια της Κοινωνίας των Πολιτών αλλά και των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενώσουν τη φωνή τους απαιτώντας ισότητα και αλληλεγγύη ως απάντηση στην πανδημία του COVID-19 αλλά και να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες εντός και εκτός Ευρώπης μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και ποιοτικά εμβόλια.

Τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας είναι ένα σύνολο δικαιωμάτων που ρυθμίζονται από εθνικές και διεθνείς συμφωνίες που, μεταξύ άλλων, δίνουν τη δυνατότητα στις εταιρείες να κατοχυρώσουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τα προϊόντα τους. Στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης, παρεμποδίζουν άμεσα την παραγωγή των εμβολίων κατά του Covid-19, δημιουργώντας τεχνητή έλλειψη εμβολίων. Η Oxfam αναφέρει ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 43% της παγκόσμιας παραγωγής. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν εμβόλια για όλους, αλλά οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες προτιμούν και μέσα από αυτή την υγειονομική κρίση να βγάλουν χρήματα με την συμφωνία και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Για να αφήσουμε πίσω μας αυτήν την πανδημία, πρέπει να επιτύχουμε συλλογική ανοσοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού το συντομότερο δυνατό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κανείς δεν είναι ασφαλής αν δεν είμαστε όλοι ασφαλείς. Ήρθε η ώρα τα εμβόλια COVID-19 να αντιμετωπίζονται ως ένα παγκόσμιο κοινό αγαθό, εγγυημένο για όλους. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τους περιορισμούς που προκύπτουν από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας προκειμένου να διασφαλίσουμε την ευρεία παραγωγή εμβολίων και την έγκαιρη διανομή τους σε όλους», τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η εκστρατεία που ξεκινάμε σήμερα είναι ένα ακόμη βήμα στην επίμονη πίεση μας στους ηγέτες της ΕΕ. Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Ήρθε η ώρα να τερματιστεί η ιδιωτική κερδοσκοπία εις βάρος ολόκληρου του κόσμου. Το ζήτημα της ίσης πρόσβασης στο εμβόλιο έχει συζητηθεί ευρέως από την αρχή της επιδημίας του COVID-19. Δυστυχώς, η ισότητα πρόσβασης στα εμβόλια δεν ισχύει ούτε μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ούτε στον υπόλοιπο κόσμο. Παλιότεροι μηχανισμοί σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του TRIPS έχουν αποτύχει επανειλημμένα. Νέοι μηχανισμοί όπως ο COVAX δεν λειτούργησαν. Ο μόνος τρόπος για να θεραπεύσουμε τον κόσμο και να επαναφέρουμε τη ζωή σε φυσιολογικό επίπεδο είναι να ανακαλέσουμε την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εμβόλια και φάρμακα COVID-19 και να διατίθενται ελεύθερα για όποιον είναι ικανός να τα κατασκευάσει. Μαζί, πρέπει να αλλάξουμε τη θέση της ΕΕ σε αυτήν την πρόταση. Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει να παραβλέπει τα δικά της προβλήματα και τα προβλήματα του υπόλοιπου κόσμου», ανέφερε σε δήλωσή της η ευρωβουλευτής της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Kateřina Konečná.

«Ακόμα και μετά από πάνω από δύο εκατομμύρια θανάτους, οι φαρμακευτικές εταιρείες εξακολουθούν να αρνούνται να μοιραστούν την τεχνολογία των εμβολίων. Η απαγόρευση άλλων εταιρειών και ολόκληρων χωρών να παράγουν το εμβόλιο επιδεινώνει την έλλειψη δόσεων που παρατηρούμε και τελικά την ανισότητα. Εξασφαλίζει τεράστια κέρδη στους μετόχους, αλλά αρνείται την πρόσβαση στη φροντίδα εκατομμυρίων ανθρώπων. Όλα τα δικαιώματά μας έχουν περιοριστεί. Το μόνο δικαίωμα που φαίνεται ανέγγιχτο, είναι το δικαίωμα της πνευματικής ιδιοκτησίας των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να σταματήσει την υποταγή της προς τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και να δώσει προτεραιότητα στη δημόσια υγεία. Πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ των κερδών των φαρμακευτικών πολυεθνικών ή του δικαιώματος στην υγεία για όλους. Ήρθε η ώρα να άρετε τους περιορισμούς της πατέντας και να μοιραστείτε την τεχνολογία εμβολίων. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρουμε να αυξήσουμε την παραγωγή εμβολίων και να βγούμε πιο γρήγορα από αυτήν την πανδημία. Αυτό ζητά επίσης η Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών #NoProfitOnPandemic. Με αυτήν την εκστρατεία, δίνουμε βαρύτητα στο #VaccineEquality», τόνισε ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Marc Botenga.

Κ. Αρβανίτης: Προτεραιότητα στη Ζωή και όχι στα Κέρδη

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας εν μέσω πανδημίας.

Η Επιστήμη έκανε το καθήκον της στην Ανθρωπότητα παρασκευάζοντας με πρωτοφανή ταχύτητα αποτελεσματικά εμβόλια για τον Covid-19.

Φέτος θα είχαμε βρεθεί ακόμη πιο κοντά στο τέλος του εφιάλτη αν είχε κάνει το καθήκον της και η Ευρωπαϊκή Ηγεσία βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα την Υγεία των πολιτών.

Αντ’ αυτού, η ηγεσία vonderLeyen επέλεξε να παραδοθεί στις φαρμακοβιομηχανίες με αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στα εμβολιαστικά προγράμματα των κρατών μελών της ΕΕ.

Η κορυφαία πρωτοβουλία της από κοινού αγοράς των εμβολίων, στα χέρια της Ευρωπαϊκής Δεξιάς μετατρέπεται σε μια τραγική αποτυχία.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών που απαιτεί Διαφάνειακαι Οικουμενική Πρόσβαση στις πατέντες των εμβολίων.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε η Υγεία να είναι πάνω απ΄όλα Δικαίωμα.

Για όλους.

Δείτε ολόκληρο το βίντεο της εκστρατείας: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)