to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το Νόμπελ Ιατρικής δόθηκε στον Σβάντε Πάαμπο

Ο Σουηδός επιστήμονας Σβάντε Πάαμπο έλαβε το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 2022 για τις ανακαλύψεις του "για το γονιδίωμα εξαφανισθέντων ανθρωπίνων και την ανθρώπινη εξέλιξη", ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή που απονέμει το βραβείο.


Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής δόθηκε σήμερα στον πρωτοπόρο της παλαιογενωμικής, τον Σουηδό Σβάντε Πάαμπο, για την πλήρη αλληλούχηση του γονιδιώματος του ανθρώπου του Νεάντερνταλ και την ίδρυση αυτού του κλάδου που εξερευνά το DNA στο βάθος των χρόνων προκειμένου να εξηγήσει τα ανθρώπινα γονίδια.

"Ανακαλύπτοντας τις γενετικές διαφορές που διακρίνουν όλους τους ανθρώπους εν ζωή από τους εξαφανισθέντες ανθρωπίνους, οι ανακαλύψεις αυτές έδωσαν τη βάση για να εξερευνηθεί το τι γίνεται με εμάς, τους ανθρώπους, όντα επίσης μοναδικά", αναφέρει η κριτική επιτροπή του βραβείου.

Εξήντα επτά ετών και εγκατεστημένος στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες, ο Σβάντε Πάαμπο ανακάλυψε το 2009 πως μια μεταφορά γονιδίων της τάξης του 2% έλαβε χώρα ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρωπίνους που έχουν σήμερα εξαφανιστεί και τον Homo Sapiens.

Αυτή η αρχαία ροή γονιδίων προς τον σημερινό άνθρωπο είχε έναν αντίκτυπο στη φυσιολογία, επηρεάζοντας για παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημά μας αντιδρά στις μολύνσεις.

"Οι γενετικές διαφορές ανάμεσα στον Homo Sapiens και τους πιο κοντινούς συγγενείς μας που δεν υπάρχουν σήμερα ήταν άγνωστες μέχρι να ταυτοποιηθούν χάρη στις εργασίες του Πάαμπο", αναφέρει η Επιτροπή Νόμπελ στην απόφασή της.

Ο άνθρωπος του Νεάντερνταλ είχε συνυπάρξει κάποτε με τον σύγχρονο άνθρωπο στην Ευρώπη προτού εξαφανιστεί εντελώς πριν από περίπου 30.000 χρόνια.

Ο Πάαμπο, που έχει γεννηθεί στη Στοκχόλμη, θεωρείτο επί μακρόν υποψήφιος για Νόμπελ, αλλά το όνομά του δεν περιλαμβανόταν μεταξύ των φαβορί τα τελευταία χρόνια.

Ο πατέρας του, Σούνε Μπέργκστρομ, είχε λάβει επίσης το Νόμπελ Ιατρικής το 1982.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 10 εκατομμυρίων κορονών (περίπου 920.000 ευρώ). 

Ο Svante Pääbo είναι γεννημένος στις 20 Απριλίου 1955 και είναι Σουηδός γενετιστής με ειδίκευση στον τομέα της εξελικτικής γενετικής. Ως ένας από τους ιδρυτές της παλαιογενετικής, έχει εργαστεί εκτενώς στο γονιδίωμα του Νεάντερταλ. Διορίστηκε διευθυντής του Τμήματος Γενετικής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία της Γερμανίας το 1997. Είναι επίσης καθηγητής στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα, Ιαπωνία. Ο Pääbo γεννήθηκε στη Στοκχόλμη και μεγάλωσε με τη μητέρα του, την Εσθονή χημικό Karin Pääbo. Ο πατέρας του ήταν ο βιοχημικός Sune Bergström, ο οποίος μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής με τους Bengt I. Samuelsson και John R. Vane το 1982. Έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα το 1986 για έρευνα που διερεύνησε πώς η πρωτεΐνη Ε19 των αδενοϊών ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)