to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:06 | 16.04.2015

Κοινωνία

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελεί σαφώς δικαίωση των μακροχρόνιων αγώνων των κρατουμένων»

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των κρατουμένων


H ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας:

«ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ!

Πρώτο βήμα η ψήφιση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’

Αθήνα, 16 Απριλίου 2015

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αποτελεί σαφώς δικαίωση των μακροχρόνιων αγώνων των κρατουμένων. Όταν το 2008 η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων ξεκίνησε την καμπάνια «Κανένα παιδί σε κελί» η οποία αφορούσε την κατάργηση των φυλακών ανηλίκων, το αίτημα αρχικά δεν βρήκε μεγάλη απήχηση. Όμως, μετά τη συστηματική ενημέρωση που κάναμε σε κάθε γειτονιά για τις επιπτώσεις της φυλάκισης των ανηλίκων, ο κατάλογος των υπογραφών στήριξης άρχισε ολοένα να αυξάνεται. Και τώρα ήρθε η στιγμή της δικαίωσης αυτού του αιτήματος, που είχε περιληφθεί και στα αιτήματα της μεγαλειώδους απεργίας πείνας των κρατουμένων το 2008.

Τότε ανάμεσα στα άλλα αιτήματα των κρατουμένων, αλλά και των μετέπειτα κινητοποιήσεών τους, ήταν επίσης η αποφυλάκιση των ασθενών κρατουμένων χωρίς εξαιρέσεις. Γι’ αυτό σήμερα καλούμε το υπουργείο να εξισώσει τη διάταξη σε όλα τα αδικήματα εάν ο κρατούμενος έχει ποσοστό αναπηρίας 67%. Οποιαδήποτε νομοθετική διάκριση μόνο ως «φωτογραφική» μπορεί να ερμηνευτεί.

Σημαντική νίκη είναι και η κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, με 8 κρατούμενους να συνεχίζουν μέχρι σήμερα την απεργία πείνας, διανύοντας την 45η μέρα απεργίας πείνας θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους απαιτώντας την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, όπως και την κατάργηση του κουκουλονόμου και του τρομονόμου, τον περιορισμό της χρήσης του DNA και την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Στηρίζουμε τα αιτήματα και αυτού του αγώνα και πιστεύουμε ότι πρέπει να περιληφθούν στο παρόν νομοσχέδιο, ώστε να δοθεί τέλος στα ειδικά καθεστώτα που επιβλήθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Πιστεύουμε πως το νομοσχέδιο αυτό κινείται στη σωστή κατεύθυνση για την αποσυμφόρηση των φυλακών, όμως θα αποτελέσει  σταγόνα στον ωκεανό αν δεν αλλάξει ο ποινικός και ο σωφρονιστικός κώδικας, ώστε να πάψουν οι αθρόες και αυθαίρετες προφυλακίσεις, να υπάρξει αποποινικοποίηση και αποαυστηροποίηση αδικημάτων για να μην ξαναγεμίσουν οι φυλακές. Είναι η πρώτη φορά που ο υπερπληθυσμός των φυλακών δεν αντιμετωπίζεται με χτίσιμο νέων. Όμως για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει κατ’ επανάληψη στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, είναι επιτακτική ανάγκη η αύξηση του προϋπολογισμού του υπουργείου. Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη η διεύρυνση των εναλλακτικών της στερητικής της ελευθερίας ποινών.

Τώρα επιτέλους ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την κατάργηση των φυλακών και για την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς, χωρίς όρους εκδικητικότητας και τιμωρίας. 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

www.tokeli.gr»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)