to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:14 | 29.06.2022

πηγή: avgi.gr

Πολιτική

Νομοσχέδιο με «άρωμα» εκλογών κατέθεσε ο Μ. Βορίδης

Αλλαγές σε εκλογική διαδικασία, έλεγχο εσόδων και εξόδων των κομμάτων, καθώς και την ψήφο των απόδημων


Η κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο με τις κινήσεις της δείχνει να βιάζεται να προλάβει να κλείσει «εκκρεμότητες».

Ο Μάκης Βορίδης κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο με διατάξεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία, τον έλεγχο εσόδων και εξόδων των κομμάτων, καθώς και την ψήφο των απόδημων.

Το νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών περιλαμβάνει επίσης τη διάταξη που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από φορείς και την αντιπολίτευση, με την οποία αφαιρείται από τους επικεφαλής των παρατάξεων η δυνατότητα να θέτουν προς συζήτηση θέματα εκτός ημερησίας διάταξης ως κατεπείγοντα.


Συγκεκριμένα, οι εγγραφές των Ελλήνων του εξωτερικού στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μπορούν να γίνουν ένα μήνα πριν από την προκήρυξη των εκλογών και όχι τρεις ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δίνοντας τους μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εγγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού.

Μεταξύ άλλων μειώνονται και οι ποινές για κόμματα και πολιτικούς που παραβιάζουν το νόμο για τη χρηματοδότησή τους. Έτσι, όπως αναφέρει το newsbomb.gr, για τις κυρώσεις σε βάρος πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων οι νέες διατάξεις προβλέπουν τα εξής:

  • Για τη μη εμπρόθεσμη δημοσίευση του ετήσιου ισολογισμού, καθώς και της ειδικής έκθεσης εκλογικών εσόδων και δαπανών κόμματος ή συνασπισμού σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο 5% της τελευταίας κάθε φορά καταβληθείσας, στο κόμμα ή το συνασπισμό, τακτικής ή, αντίστοιχα, εκλογικής χρηματοδότησης. Με το νέο νόμο το πρόστιμο θα κυμαίνεται από 1% έως 5% της τελευταίας κάθε φορά καταβληθείσας, στο κόμμα ή το συνασπισμό, τακτικής ή, αντίστοιχα, εκλογικής χρηματοδότησης.

  • Στα πολιτικά κόμματα και στους συνασπισμούς κομμάτων που διακινούν έσοδα ή δαπάνες κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 50% της τελευταίας κάθε φορά καταβληθείσας σε αυτά τακτικής χρηματοδότησης και πρόστιμο 150.000 ευρώ για τα κόμματα που δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση. Με το νέο νόμο θα επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 20% της τελευταίας κάθε φορά καταβληθείσας τακτικής χρηματοδότησης. Αν το κόμμα ή ο συνασπισμός κομμάτων δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση, θα επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 50.000 ευρώ.

Σήμερα στο πολιτικό κόμμα που δέχεται χρηματοδότηση, κατά παράβαση της νομοθεσίας επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 20% της τελευταίας κάθε φορά καταβληθείσας σε αυτό τακτικής χρηματοδότησης ή πρόστιμο μέχρι 75.000 ευρώ, αν πρόκειται για κόμμα που δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση.

Πλέον, με το νέο νόμο, στο πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που δέχεται χρηματοδότηση, κατά παράβαση της νομοθεσίας, θα επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 10% της τελευταίας κάθε φορά καταβληθείσας σε αυτό τακτικής ή εκλογικής χρηματοδότησης ή πρόστιμο 30.000 ευρώ αν πρόκειται για κόμμα που δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση.

Το νομοσχέδιο εισάγεται την Πέμπτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)