to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:07 | 28.04.2014

Πολιτική

Νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Μας γυρίζει στο 1928 λέει ο Γ. Σταθάκης, «επιφυλάσσεται» για την ψήφο του το ΠΑΣΟΚ

Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση αλλά και το ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο νόμου «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας» κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής


Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ:

Ως μια πρωτοβουλία που «φιλοδοξεί να αποτελέσει μια σημαντική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει την εικόνα για την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας», υπερασπίστηκε το σχέδιο νόμου «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας απόψε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επί της αρχής του νομοσχεδίου. Όπως τόνισε ο υπουργός, με την πρωτοβουλία αυτή η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι στην Ελλάδα κάτι αλλάζει ουσιαστικά, ότι η γραφειοκρατία αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και ότι γίνεται ένα ουσιαστικό άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα.

Κατά την επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου ο εισηγητής της ΝΔ, Τιμολέων Κοψαχείλης, δήλωσε ότι για το σχέδιο νόμου αξιοποιήθηκαν επιτυχημένα διεθνώς παραδείγματα και εκτίμησε ότι θα αποδειχθεί ένας νόμος που θα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του επιχειρείν.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. «Ο τρόπος που μεταφέρεται το σύστημα αδειοδότησης ως ιδιωτική πρωτοβουλία, φέρνει την Ελλάδα στο μεσοπόλεμο. Αυτή η τομή που επιχειρείται φέρνει την Ελλάδα σε κατάσταση προ μεταρρυθμίσεων του 1928-32, γι' αυτό και θα είμαστε αντίθετοι», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

«Θα επιφυλαχθούμε ως ΠΑΣΟΚ αφού ακούσουμε πρώτα τους φορείς. Θέλουμε νομοθετήματα που ανοίγουν δρόμους στην ανάπτυξη, θέλουμε την απλούστευση των διαδικασιών, αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει εκπτώσεις από τη νομιμότητα», δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραϊτης, επισημαίνοντας ότι για την εφαρμογή του νόμου απαιτείται ένα πλήθος ΚΥΑ και υπουργικών αποφάσεων, και ότι με διάταξη ανοίγει ζήτημα χρήσης αιγιαλού. Να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει συνεργασία των υπουργείων και ότι θα τηρηθούν οι διαδικασία του χωροταξικού σχεδιασμού, ζήτησε ο Νίκος Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ).

Για προχειρότητα και ανικανότητα νομοθέτησης έκανε λόγο η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή. Εκτίμησε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανομίας και συναλλαγής, ενώ αναφερόμενη στις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπεται να εξειδικεύσουν το πλαίσιο, παρατήρησε ότι η κυβέρνηση ζητάει από τα κόμματα να συναινέσουν σε ένα ευχολόγιο και στην παραπλάνηση των πολιτών. Για το λόγο αυτό, υποστήριξε, οι ΑΝΕΛ επιφυλάσσονται.

Επιφυλάξεις επειδή σημαντικά θέματα παραπέμπονται σε πλήθος υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων εξέφρασε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας. Είπε ότι επιφυλάσσεται για την τελική του στάση στην Ολομέλεια και επισήμανε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της χρήσης αιγιαλού (άρθρο 18). Αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν θετικά, χαρακτήρισε ελλιπή τη διαβούλευση του υπουργείου με τα επιμελητήρια.

«Εξασφαλίζετε τον παράδεισο στους επιχειρηματικούς ομίλους. Μέχρι και δασικά χωριά θα τους δίνετε», κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και πρόσθεσε ότι με πρόσχημα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η κυβέρνηση αναθέτει τον έλεγχο σε ιδιωτικές εταιρείες. Το ΚΚΕ, διεμήνυσε, καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)