to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:10 | 21.12.2021

Πολιτική

Νομοσχέδιο για τον Τουρισμό: Κανένα όραμα για το μέλλον - Εμμονή στις ιδιωτικοποιήσεις

Μάχη στην ολομέλεια της Βουλής για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στον τουρισμό και που προβλέπει σύσταση νέας ανώνυμης εταιρείας για τη διαχείριση των ιαματικών πηγών ενώ συγκροτεί ένα θολό πλαίσιο για τη λειτουργία Οργανισμών Διαχείρισης - Προώθησης Προορισμού ενώ έχει προβλέψεις για χαρακτηρισμό Πρότυπων Τουριστικών Προορισμών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης


Β. Αποστόλου: Οι ειδικές μορφές τουρισμού πρέπει να συνδεθούν με την ύπαιθρο

Ομιλία του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη διάρκεια συζήτησης του σ/ν Υπουργείου Τουρισμού «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης».

«Κύριε Υπουργέ, δεν νομίζω πως αμφισβήτησε κανείς την αναγκαιότητα να υπάρξει προστασία του Ναυαγίου. Αυτό που τουλάχιστον την τελευταία περίοδο έχει φανεί είναι ότι αναζητείται κάποια απάντηση πάνω σε ζητήματα κυριότητας των εκτάσεων που άπτονται του Ναυαγίου και γι’ αυτό το θέμα δεν κάνατε τίποτα.

Μα, σας είπα ότι εσείς ήσασταν που το κάνατε κυρίαρχο αυτό με τα πάρε- δώσε και μπρος- πίσω. Καταθέτατε μια τροπολογία, την παίρνατε πίσω, λέγατε θα τη ξανά φέρετε και τελικά φτάσατε σε ένα σημείο που είστε υποχρεωμένοι επιτέλους να απαντήσετε στο συγκεκριμένο ερώτημα. Αυτό σήμερα, αύριο και μεθαύριο, μέχρι να απαντήσετε, θα απασχολεί και την τοπική κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρεί η Κυβέρνηση να ρυθμίσει για μια ακόμη φορά συγκεκριμένα διαχειριστικά θέματα του τουρισμού, χωρίς αυτά να είναι ενταγμένα σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το τουριστικό προϊόν των επόμενων χρόνων.

Κάνετε, κύριοι της Κυβέρνησης, συνεχείς αναφορές στο βιώσιμο τουρισμό, αλλά πουθενά δεν φαίνεται να τον αντιμετωπίζετε ως συνολικό προϊόν σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, εισάγετε αναλυτικές ρυθμίσεις για τον τουρισμό των ιαματικών πηγών που, κατά κύριο λόγο, βρίσκονται σε περιοχές με έντονη αγροτοδιατροφική δραστηριότητα, αλλά δεν κάνετε καμία αναφορά στον αγροτουρισμό και σε άλλες μορφές τουρισμού.

Ειδικά στην ύπαιθρο, αγαπητοί συνάδελφοι, μπορούν να υπάρξουν πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού που να απαντούν και στο μεγάλο πρόβλημα του τουριστικού χώρου, τη δυνατότητα υπηρεσιών για όλο τον χρόνο. Είναι αυτή η δυνατότητα που έχει επιτρέψει στους δύο χώρους, τον αγροτικό και τον τουριστικό, να αλληλοσυμπληρώνονται, εξασφαλίζοντας έτσι και την επιβίωση των κατοίκων σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Όταν, κύριοι της Κυβέρνησης, φέρατε τον ν.4688/2020 για τις ειδικές μορφές τουρισμού, σας είχαμε τονίσει ότι τέτοιες μορφές δεν ήταν μόνο οι καταδύσεις. Είναι κυρίως αυτές που υπηρετούν τις δυνατότητες αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της υπαίθρου, δηλαδή οι αγροτοτουριστικές. Και αυτές τις μορφές τουρισμού τις είχαμε θεσμοθετήσει εμείς, με τον ν.4528/2018 για το θεματικό τουρισμό.

Ο αγροτουρισμός είναι μια ήπια μορφή τουρισμού και ανάπτυξης της υπαίθρου που φέρνει τον κάτοικο της πόλης στο περιβάλλον του χωριού και του δίνει τη δυνατότητα να ενσωματωθεί στις τοπικές συνθήκες. Δεν υποκαθιστά τις αγροτικές ασχολίες, αντιθέτως τις στηρίζει προσθέτοντας ένα επιπλέον εισόδημα. Για παράδειγμα, δεν ασχολείται μόνο με το μάζεμα της ελιάς, με τον τρύγο, αλλά και με την τοπική κουζίνα, με τη δοκιμή του κρασιού και με όλα εκείνα που μπορούν να προσδώσουν μια ιδιαίτερη ταυτότητα στον αγροτουρισμό και να τον αναδείξουν ως μοναδικό προϊόν.

Δυστυχώς, αγαπητοί συνάδελφοι, στην Ελλάδα έχουμε συνδέσει τον αγροτουρισμό με τους ξενώνες. Πολλοί από αυτούς μπορεί να έχουν χρηματοδοτηθεί, κυρίως μέσω των προγραμμάτων LEADER, αλλά δεν υπηρετούν αυτούς τους στόχους. Γι’ αυτό, οι μορφές που συζητάμε και πρέπει να συζητάμε οφείλουν να είναι αποτέλεσμα στενών συνεργασιών και με άλλα Υπουργεία για τη θεσμική διαμόρφωσή τους.

Μπορούν να προκύψουν και άλλες περισσότερες και πιο εξειδικευμένες, θα σας έλεγα, από αυτές που υπάρχουν. Τέτοιες μορφές τουρισμού υπήρχαν μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή του Αυγούστου στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας και αποτελούσαν τη βασική πηγή ζωής στην περιοχή.

Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, αυτές, αλλά και όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις, ακόμη αυτή την ώρα βρίσκονται χωρίς στήριξη. Φτάνουν οι συσκέψεις και οι επικοινωνιακές επαφές. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, όχι μόνο δεν καλύπτουν όλους, αλλά και δεν προβλέπουν γρήγορη εκταμίευση. Αποτελούν ψίχουλα τα 11 εκατομμύρια που έχουν δοθεί ως σήμερα. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι αφήνουν έξω όλες τις μικρές επιχειρήσεις που κυριαρχούν στην περιοχή, γιατί μόνο τέτοιες μπόρεσαν να δημιουργηθούν από τους κόπους και τις στερήσεις μιας ζωής.

Για να μπορέσει, όμως, ο χώρος να συνεχίσει τη λειτουργία του και την επόμενη μέρα χρειάζεται, πέραν της ενίσχυσης, να διερευνηθούν και όλες οι δυνατότητες ανάπτυξης των θεματικών μορφών τουρισμού. Σίγουρα η ναυαρχίδα της περιοχής είναι οι Ιαματικές Πηγές της Αιδηψού, από τις πρώτες θεσμοθετημένες στην Ελλάδα και αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα.

Σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τουριστικό σχεδιασμό, κύριε Υπουργέ, δίνουν αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση. Εσείς όμως τους αφαιρείτε αρμοδιότητες, πόρους και περιουσία, δημιουργώντας έτσι ιδιωτικές εταιρίες για τη διαχείριση των πόρων που έχουν οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας.

Η εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» που φτιάχνετε επί της ουσίας αποτελεί ένα νέο ΤΑΙΠΕΔ, για να κάνει αυτό που δεν έκανε το αρχικό ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία μέσω ιδιωτικοποιήσεων. Το γεγονός ότι αρχικά ορίζεται ότι το 80% του κεφαλαίου της εταιρείας «Ιαματικές Πηγές» ανήκει στο δημόσιο, με μετοχές μη μεταβιβάσιμες, αναιρείται παρακάτω στο ίδιο άρθρο, όπου αναφέρεται ότι η συμμετοχή του δημοσίου δεν μπορεί να είναι κατώτερη του 50%.

Είναι ποσοστά συμμετοχής του δημοσίου που μπορούν στη συνέχεια να αλλάξουν, όπως χαρακτηριστικά έχετε κάνει στις περιπτώσεις εκποίησης πολύ σημαντικότερων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, όπως είναι πρόσφατο αυτό της ΔΕΗ.

Οι Ιαματικές Πηγές της Αιδηψού χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση της θέσης και του ρόλου τους με στόχο την άρση της μονοκαλλιέργειας των επιδοτούμενων ιαματικών λουτρών και της σύνδεσής τους με άλλες μορφές τουρισμού.

Δεν μπορεί να περιμένει άλλο, κύριε Υπουργέ, η Βόρεια Εύβοια. Ασχοληθείτε και εσείς ιδιαιτέρως με το συγκεκριμένο κλάδο, γιατί έχει μεγάλη ανάγκη να επιζήσει. Έχουν μεγάλη ανάγκη οι άνθρωποι, που ασχολούνται με τον τουρισμό, να είναι και την επόμενη μέρα στον τόπο τους. Κι αυτό είναι το κυρίαρχο που μας απασχολεί όλους στην περιοχή.»

Αλ. Αυλωνίτης: Απαράδεκτη, πρόχειρη, ανερμάτιστη και κυρίως προσβλητική τροπολογία για το ναυάγιο στη Ζάκυνθο

Τις ευθύνες για την πλήρη απόκρυψη της τροπολογίας που τελικά, κατέθεσε το Υπουργείο Τουρισμού μετά το πέρας της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου αναφορικά με την πρόθεση εκμετάλλευσης του Ναυαγίου της Ζακύνθου, επέρριψε ο Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης στον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τους Φορείς Διαχείρισης Πρότυπων Προορισμών.

 
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε επανειλημμένα από τον Υπουργό Τουρισμού εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο εισήχθη η τροπολογία αυτή στις διατάξεις του νομοσχεδίου λέγοντας ταυτόχρονα «Ποιος σας ανάγκασε να πάρετε πίσω την εταιρεία, που ούτως ή άλλως την απορρίπτουμε, και να καταθέσετε τούτη την απαράδεκτη, πρόχειρη, ανερμάτιστη και κυρίως προσβλητική για τη Ζάκυνθο τροπολογία για τη σύσταση της νομικά περίεργης αυτής επιτροπής;».

Ο κ. Αυλωνίτης επέμεινε πως το νομικό αυτό κατασκεύασμα-μόρφωμα της τροπολογίας προσβάλλει την τοπική κοινωνία και το λαό της Ζακύνθου, την Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία  υποστηρίζοντας παράλληλα πως υπάρχει σαφής  κίνδυνος κατάρρευσης των πρανών και διάλυσης του Ναυαγίου αλλά και ανάγκη συντήρησης και κατασκευής διόδων πρόσβασης στο Ναυάγιο.

Επιπρόσθετα, είπε πως «Ό,τι κάνετε το κάνετε κοιτάζοντας προς τα πάνω, προς τα ορεινά εκεί που διαδραματίζεται το μεγάλο σκάνδαλο της επένδυσης με τις κακουργηματικού χαρακτήρα ενέργειες των εμπλεκομένων μερών», ενώ ζήτησε επιτακτικά από τον κ. Κικίλια να εμπιστευτεί την τοπική αυτοδιοίκηση και να της δώσει τη δυνατότητα να προστατέψει το ναυάγιο.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγόρησε τον Υπουργό Τουρισμού πως προχωρά σε πιο εύπεπτο σχήμα για να απορροφηθούν οι κοινωνικοί και εκκλησιαστικοί κραδασμοί, ενώ ρώτησε σε έντονο ύφος σε ποιους πειθαρχεί ο ίδιος λέγοντας συγκεκριμένα «Σε ποιους χρωστάτε κάτι και τρέχετε και δεν φτάνετε; Δεχθείτε εν τέλει, αφού δεν συμφωνείτε με τον ίδιο σας τον εαυτό, δηλαδή με τούτο το νομοσχέδιο, να φτιάξουν η τοπική αυτοδιοίκηση, η Μητρόπολη, οι άνθρωποι τουρισμού και η κοινωνία μια εταιρεία, να δουλέψουν και να προστατέψουν το ναυάγιο για να συνεχίσει να ζει από αυτό πλήθος κόσμου και να φέρνει λεφτά στην τοπική οικονομία».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, μίλησε για το ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας γύρω από τη λειτουργία του οποίου και την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού έχουν διατυπωθεί πολλές δεσμεύσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί σε κανέναν βαθμό με τον κίνδυνο πλέον υπολειτουργίας του να είναι υπαρκτός, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. «Το Φεβρουάριο δεν θα έχει καν Διευθυντή, αφού ο μόνος μόνιμος είναι ο διευθυντής που ήδη παραιτήθηκε για αυτό το λόγο. Δεσμευτείτε σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

Χ. Καφαντάρη: Πρόχειρο νομοσχέδιο απαξίωσης του τουτισμού

H Χαρά Καφαντάρη Βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής,σήμερα (20.12.2021) σε τοποθέτησή της για σ/ν Υπουργείου Τουρισμού «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης» ανέφερε:

«Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα και αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, αλλά και στην πατρίδα μας.

Ο τουρισμός ενώνει, συνεισφέρει στην κατανόηση μεταξύ των λαών, προωθεί την οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, ενισχύειτο τοπικό εμπόριο, δίνοντας επιπρόσθετα κίνητρα για τη διατήρηση της εθνικής κληρονομιάς κάθε τόπου.

Η Ελλάδα, είναι μια χώρα με πλούσιο τουριστικό «προϊόν», που συνέβαλε και συμβάλλει σημαντικά στην  Εθνική Οικονομία, ειδικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Στην χώρα μας  οι απασχολούμενοι στον τουρισμό (μιλάμε και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις   του χώρου), υπολογίζονται γύρω στις 700.000.

Κύριο ζητούμενο αποτελεί η άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού στη χώρα μας και για αυτό βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο στόχος «365 ημέρες, τουρισμός πολλαπλών  προορισμών».Ψηφίσαμε δε και νόμο το2018 για τον εναλλακτικό τουρισμό. Η σύνδεση του τουρισμού με τον αγροδιατροφικό τομέα και την πρωτογενή παραγωγή  είναι στις πρώτες προτεραιότητες , που συμβάλλει σημαντικά στην Παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ο τουρισμός έχει και ανθρωποκεντρική διάσταση, από τον εργαζόμενο, την μικρομεσαία επιχείρηση,  τον επισκέπτη –τουρίστα, την κοινωνία.

Επιπλέον, ο σεβασμός στο Περιβάλλον και η αειφόρα διαχείριση της τουριστικής ανάπτυξης είναι σημαντικές παράμετροι ενός νέου Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, που απαιτείται σήμερα.

Αντίθετα,η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη φέρνει το εν λόγω νομοσχέδιο προς ψήφιση με μια απίστευτη προχειρότητα, (μεταξύ άλλων δεν υπήρξε και αρκετός χρόνος  για την ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς και τους επαγγελματίες του τουρισμού), σε μια περίοδο που ο τουριστικός κλάδος δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από την κακή διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση ενώ και η φετινή χειμερινή σεζόν είναι στον αέρα.

Ως κυβέρνηση, δεν έχετε δώσει λύσεις για  νέο  χωροταξικό  τουρισμού, δεν έχει καν ολοκληρωθεί η διαδικασία του κτηματολογίου και έρχεστε και φέρνετε ένα νομοσχέδιο το οποίο επί της ουσίας δεν προσφέρει και δεν λύνει κάτι.

Η υποβάθμιση ΕΟΤ γίνεται με την κανονικοποίηση των απευθείας αναθέσεων στα άρθρα 56 και 57 , κατά παρέκκλιση του 4412/2016. Το brand της χώρας δεν αντιμετωπίζεται ως εθνική υπόθεση αλλά ως ευκαιρία απευθείας αναθέσεων.  Είστε «κυβέρνηση των απ ευθείας αναθέσεων» σε όλους τους τομείς…

Για τους Φορείς Διαχείρισης Προτύπων Προορισμών έχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Εμείς (ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ) προωθούμε και επιζητούμε τη συνεργασία μεταξύ κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως εργαλείο σχεδιασμού και εφαρμογής πλάνων βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ιδρύει την Ανώνυμη Εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» (Ι.Π.Ε. Α.Ε) και παραχωρεί τους εθνικούς πόρους, που στέρησαν από τους Δήμους, σε μια Α.Ε, ζήτημα που είναι αμφίβολης συνταγματικότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε αντιδράσει έντονα για τις αρχικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, με το οποίο επιχειρήθηκε βίαια η υφαρπαγή της περιουσίας των δήμων, αλλά και οι μικροδιορθώσεις που ήρθαν τελικά, δεν λύνουν το πρόβλημα.

Οι ΟΤΑ έχουν ανάγκη τόσο από υλικοτεχνική υποστήριξη όσο και από ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε σχέδιο ανάπτυξης και ανάδειξης των ιαματικών πηγών τους.

Σκοπός μας πρέπει να είναι η στόχευση για μια βιώσιμη τουριστική  ανάπτυξη,πάντα όμως με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά.

Τέλος, σχετικά με την τροπολογία που αφορά στο «ναυάγιο της Ζακύνθου», η όλη «πονηρή» μεθόδευση εισαγωγής της, καθώς και η ουσία της   μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Η  υπόθεση όμως δεν έχει τελειώσει και με τη ψήφιση της  τροπολογίας….».

Κ. Μάλαμα : Απόλυτη επαγρύπνηση, για να μην διαταραχθεί η ανάπτυξη των Λουτρών της Αγίας Παρασκευής.

Ομιλία στο σχέδιο νόμου “​Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης. Ολομέλεια Βουλής 20.12.2021

Το νομοσχέδιο για τον τουρισμό που συζητούμε σήμερα έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση, με τους χειρισμούς της, υποθηκεύει την χειμερινή τουριστική περίοδο της χώρας. Ήδη, η χειμερινή σεζόν προμηνύονταν καταστροφική και πριν από τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς σας, σε σχέση με τα τεστ στις αφίξεις, όμως οι παλινωδίες σας ολοκληρώνουν την καταστροφή. Αλλάξατε 3 φορές τα μέτρα στα αεροδρόμια για τα τεστ, ακόμα και για τους πλήρως εμβολιασμένους  με τρεις δόσεις πολίτες. Εκτεθήκατε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες κι αναγκαστήκατε να ανασκευάσετε μερικώς. Όμως, ήδη οι ακυρώσεις από το εξωτερικό παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας. Η Αθήνα, την οποία εμείς είχαμε αναδείξει ως τουριστικό προορισμό 12 μηνών είναι άδεια από ξένους τουρίστες.

Οι χειμερινοί προορισμοί στην Βόρεια Ελλάδα έχουν πληρότητες μηδέν για τα Χριστούγεννα κι όλοι αναρωτιούνται τι θα κάνετε με τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στον χειμερινό τουρισμό, οι οποίοι καταστρέφονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Με το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα, όμως, δεν απαντάτε σε κανένα από αυτά τα προβλήματα, ούτε θέτετε τις βάσεις για την οργάνωση μιας πιο ορθολογικής προσέγγισης για τις αφίξεις του καλοκαιριού. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε όλα αυτά και στο μέλλον, όμως αυτό που θα πρέπει να τονιστεί σε αυτή τη φάση είναι ότι με το παρόν νομοσχέδιο, οι τουριστικοί προορισμοί που έχουν αναπτύξει τον ιαματικό τουρισμό, οι προορισμοί που έχουν σύγχρονες μονάδες θερμαλισμού, οι Δήμοι που έχουν δουλέψει για την ανάδειξη των ιαματικών πηγών τους απειλούνται. Κι αναφέρομαι στις ρυθμίσεις που αφορούν στην νέα εταιρία που δημιουργείτε για την διαχείριση των ιαματικών πηγών της χώρας.

Πρόκειται για την σύσταση και πρέπει να το πούμε για να το ακούσει ο κόσμος, ενός νέου ΤΑΙΠΕΔ για τις ιαματικές πηγές της χώρας και για το φυσικό περιβάλλον  και τις υποδομές γύρω από αυτές. Η εξέλιξη αυτή είναι πάρα πολύ ανησυχητική, με δεδομένο ότι τα μοναδικά αυτά περιουσιακά στοιχεία των τοπικών κοινωνιών μεταβιβάζονται άνευ ανταλλάγματος σε μία εταιρία στην Αθήνα, η οποία δεν ξέρουμε πως θα τα εκμεταλλευτεί και σε ποιους θα τα διαθέσει. Το μέλλον των ιαματικών πηγών και των υποδομών τους καθίσταται, στο πλαίσιο αυτό, κάτι παραπάνω από αβέβαιο, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη εταιρία δεν πρόκειται να λειτουργήσει σε καμία περίπτωση προς όφελος του τοπικού συμφέροντος. Το ίδιο βιώνουμε, άλλωστε, με όλες τις εκτάσεις που έχουν περιέλθει στην κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου σε τουριστικές περιοχές. Τι κάνει το δημόσιο σε αυτές τις περιπτώσεις; Προσπαθεί να πουλήσει ή να νοικιάσει δημόσια περιουσία σε ιδιώτες, χωρίς να ενδιαφέρεται για την τοπική ανάπτυξη.

Το είδαμε πρόσφατα στα οικόπεδα της Σάρτης της Χαλκιδικής, ίσως να έχετε προλάβει να ενημερωθείτε για το θέμα. Το βλέπουμε, όμως κι από την ανάποδη. Εκεί που το δημόσιο διαχειρίζεται τμήματα του αιγιαλού, όπου υπάρχουν μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Εκεί τι συμβαίνει; το δημόσιο αφήνει τα μνημεία να γκρεμιστούν, γιατί δεν ενδιαφέρονται οι υπηρεσίες του να πληρώσουν για την συντήρηση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μνημεία του Μετοχιού του Βατοπεδίου στην Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής. Σας καλούμε, λοιπόν, να σκεφτείτε πόσο προβληματικό είναι όταν ένας αναπτυξιακός πόρος μιας τοπικής τουριστικής κοινωνίας περνάει στους δαίδαλους της γραφειοκρατίας των απρόσωπων υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης.

Σε ότι αφορά τις ιαματικές πηγές, θα πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί κάποιο διοικητικό συμβούλιο από την Αθήνα μπορεί να τις αξιοποιήσει καλύτερα από τις τοπικές κοινωνίες.

Στην Χαλκιδική, οι ρυθμίσεις σας ανησυχούν πάρα πολύ τους πολίτες στην Κασσάνδρα, όπου ο Δήμος διαχειρίζεται εδώ και χρόνια τις ιαματικές πηγές των Λουτρών Αγίας Παρασκευής και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την εμπλοκή κάποιου θολού εταιρικού σχήματος στην αξιοποίηση τους. Ο Δήμος Κασσάνδρας είχε εγκαλέσει ρητά τον κύριο Θεοχάρη τον προκάτοχο σας, ο οποίος επιχείρησε την υποχρεωτική μεταβίβαση των Λουτρών Αγίας Παρασκευής στην εταιρία που δημιουργείτε. Σήμερα, η διάταξη έρχεται ως προαιρετική, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ο κίνδυνος για τα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής πέρασε.

Εμείς σας λέμε ότι διαφωνούμε ρητά με τους σχεδιασμούς σας αυτούς. Θέλουμε τους ιαματικούς πόρους ως μοχλό ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. Θέλουμε τα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής να συνεχίσουν να προσφέρουν θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία και αντισταθμιστικά οφέλη. Θέλουμε αυτά τα οφέλη να αυξηθούν και να διαχυθούν ακόμα περισσότερο στους πολίτες της Κασσάνδρας.

Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η εταιρία που δημιουργείται μπορεί να διαχειριστεί αυτή τη στιγμή το πολυσύνθετο ζήτημα της τοπικής τουριστικής ανάπτυξης των ιαματικών πηγών. Αντίθετα, φοβόμαστε ότι θα γίνει το όχημα για την εκποίηση όσων υποδομών είναι ανεπτυγμένες, ενώ θα αδιαφορήσει για εκείνες που παραμένουν αναξιοποίητες. Σε κάθε περίπτωση, εμείς καλούμε τους πολίτες και τους θεσμικούς φορείς της Κασσάνδρας σε απόλυτη επαγρύπνηση, για να μην διαταραχθεί η ανάπτυξη των Λουτρών της Αγίας Παρασκευής και για να μην χαθεί αυτός ο πολύτιμος πόρος που με τόσο κόπο η τοπική κοινωνία προώθησε κι ανέδειξε.

Χ. Μαμουλάκης: Νομοσχέδιο αδιαφάνειας, μακριά από τα διεθνή πρότυπα

Με κριτική που ανέδειξε τον ρουσφετολογικό και αποσπασματικό χαρακτήρα του ν/σ του Υπουργείου Τουρισμού «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 20/12 η τοποθέτηση στη Βουλή του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη.

Ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιδέα συγκρότησης Οργανισμών Διαχείρισης Πρότυπων Τουριστικών Προορισμών, αναδεικνύοντας τις διαφορές της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου σε σχέση με τα πρότυπα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται διεθνώς, τονίζοντας: «Η διεθνής βιβλιογραφία μας λέει ότι αυτοί οι Οργανισμοί λειτουργούν ως συμβούλια διαβούλευσης της τοπικής κοινωνίας, της επιχειρηματικής κοινότητας και των τοπικών αρχών, ώστε να συνδιαμορφώνουν τη ταυτότητα του τουριστικού προορισμού. Στην δική σας εκδοχή, τα πράγματα είναι διαφορετικά: Ο Υπουργός θα αποφασίζει για τη συγκρότηση τους και όχι η τοπική κοινωνία, οι οργανισμοί θα λαμβάνουν υπόψιν τους τα τοπικά σχέδια διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, τα οποία όμως η ΝΔ έχει παγώσει βάσει σχεδίου, ενώ θα χρηματοδοτούνται υποχρεωτικά από τα δημοτικά τέλη παρότι η απόφαση για τη συγκρότηση των σχετικών οργανισμών θα προκύπτει από τον ίδιο τον Υπουργό. Τέλος, προβλέπεται μεν και η δημιουργία τοπικών παρατηρητηρίων, για τα οποία όμως ο νόμος δεν λέει ούτε ποιες είναι οι αρμοδιότητες τους, ούτε πως θα στελεχωθούν, ούτε πως θα χρηματοδοτηθούν.».

Τόνισε επίσης ότι ολόκληρο το Μέρος Α’ του νόμου, υφίσταται για να νομοθετηθεί η δυνατότητα οι τοπικοί ΟΤΑ να προβαίνουν σε μορφές συνδιαφήμισης με τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όμως να προσδιορίζονται οι προδιαγραφές και η διαδικασία επιλογής, χωρίς κανόνες, χωρίς θεσμικό πλαίσιο. Γεγονός που οδηγεί σε αδιαφάνεια και, επί της ουσίας, στην επιδότηση της ιδιωτικής διαφήμισης από το δημόσιο.

Ο Χάρης Μαμουλάκης άσκησε επίσης κριτική στις διατάξεις για τις ιαματικές πηγές, καθώς και στις διαδικασίες που προβλέπονται για τη στέγαση των υπηρεσιών του Υπουργείου, διαδικασίες που δημιουργούν την εξαίρεσή του από την νομοθεσία μίσθωσης ακινήτων που ισχύει για όλους τους φορείς του δημοσίου (ν. 3130/2003) και κατέληξε: «Το παρόν σχέδιο νόμου, δυστυχώς, αποδεικνύει ότι ακόμα και σε αυτό το πεδίο άσκησης πολιτικής που θα έπρεπε και θα μπορούσε να αποτελεί πεδίο συναίνεσης και συνεννόησης ανάμεσα στα κόμματα, στο τουρισμό, η πανδημία της αδιαφάνειας συνεχίζεται!».

Νίκος Συρμαλένιος: Η κυβέρνηση της ΝΔ υιοθετεί στον τουρισμό τη λογική «τσιμέντο να γίνει»!

Το νομοσχέδιo για τον τουρισμό της κυβέρνησης της ΝΔ υπηρετεί απόλυτα τη νεοφιλελεύθερη λογική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, παραδίδοντας δημόσιο χώρο και πλουτοπαραγωγικές πηγές στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αγνοεί τον αναγκαίο χωροταξικό σχεδιασμό και τη λογική της φέρουσας ικανότητας και ανεβάζει τους συντελεστές δόμησης, όπως στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, υπηρετώντας τη λογική «τσιμέντο να γίνει», Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση με θέμα το Νομοσχέδιο Τουρισμού.

Ο Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο και καμία στρατηγική για τον τουρισμό, ούτε από την άποψη των ειδικών κινήτρων για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ούτε από πλευράς χωροταξικού σχεδιασμού και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής, ούτε βεβαίως για την εξειδικευμένη προβολή του τουριστικού προϊόντος, ούτε πολύ περισσότερο έχει σοβαρό πρόγραμμα τουριστικής παιδείας και κατάρτισης, ούτε βεβαίως έχει πολιτική αμοιβών και εργασιακών συνθηκών που τις έχει καταστρέψει με το νομοσχέδιό του ο κ. Χατζηδάκης. Φέτος χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό και στον τουρισμό δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τα επιδόματα τα οποία δικαιούνται.

Στη συνέχεια ο Νίκος Συρμαλένιος έκανε λόγο για τους Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, χαρακτηρίζοντας ως ασαφή και αόριστα τα κριτήρια χαρακτηρισμού τους, ενώ αναφορικά με τους Οργανισμούς Διαχείρισης-Προώθησης Προορισμού επεσήμανε ότι ο ρόλος του ΕΟΤ υποβαθμίζεται, διότι ο  ΕΟΤ θα μπορούσε να γίνει συντονιστής όλων των DMO και να εκπαιδεύει και να καθοδηγεί και τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού και δεύτερου βαθμού σε κατάρτιση δράσεων προβολής σύμφωνα με τον εκάστοτε εθνικό σχεδιασμό προβολής.

Τέλος αναφερόμενος στη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας για τις Ιαματικές Πηγές, τόνισε ότι παραδίδει μια πλουτοπαραγωγική πηγή των Δήμων σε μια Α.Ε.

Η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ δεν είμαι από τη Ζάκυνθο ούτε από το Ιόνιο. Είμαι από το αρχιπέλαγος, από το Αιγαίο, γι’ αυτό δεν θα μιλήσω για το Ναυάγιο.

Όμως, εκείνο που θέλω να πω είναι ότι δεν είναι δυνατόν ένα θέμα το οποίο ήταν στη διαβούλευση να φεύγει ξαφνικά λίγο πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, να μην μπαίνει καν στις Επιτροπές και μετά ξαφνικά να έρχεται τροπολογία μαζί με άλλες διατάξεις, για τις οποίες θα πω μια κουβέντα παρακάτω, την Παρασκευή τη νύχτα. Αυτό σημαίνει κάτι. Κάτι δεν πάει καλά, κάτι βρωμάει, να το πω έτσι λαϊκά. Με συγχωρείτε για την έκφραση, αλλά κάτι δεν πάει καλά.

Το νομοσχέδιό σας έρχεται και υπηρετεί απόλυτα τη νεοφιλελεύθερη λογική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, παραδίδοντας δημόσιο χώρο και πλουτο παραγωγικές πηγές στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αγνοεί τον αναγκαίο χωροταξικό σχεδιασμό και τη λογική της φέρουσας ικανότητας και ανεβάζει τους συντελεστές δόμησης, όπως τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, υπηρετώντας τη λογική «τσιμέντο να γίνει», γιατί έτσι, αγαπητοί συνάδελφοι και κύριοι της Κυβέρνησης, αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία την ανάπτυξη.

Όλο αυτό «δένει» με πολλές διατάξεις της τροπολογίας την οποία καταθέσατε την Παρασκευή τη νύχτα, όπου θεσμοθετείτε διανοίξεις δρόμων εντός δασικών εκτάσεων, επεκτείνετε τη δόμηση με τη μορφή βοηθητικών χώρων στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και απαλλοτριώνετε ζώνες παραλίας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Η Κυβέρνησή σας δεν έχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο και καμία στρατηγική για τον τουρισμό, ούτε από την άποψη των ειδικών κινήτρων για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ούτε από πλευράς χωροταξικού σχεδιασμού και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής, ούτε βεβαίως για την εξειδικευμένη προβολή του τουριστικού προϊόντος, ούτε πολύ περισσότερο έχει σοβαρό πρόγραμμα τουριστικής παιδείας και κατάρτισης, ούτε βεβαίως έχει πολιτική αμοιβών και εργασιακών συνθηκών που τις έχει καταστρέψει με το νομοσχέδιό του ο κ. Χατζηδάκης. Φέτος χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό και στον τουρισμό δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τα επιδόματα τα οποία δικαιούνται.

Πρέπει να σας πω ότι αυτό για το οποίο πανηγυρίζετε είναι ότι πήγαμε καλά. Πήγαμε καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε το 2021. Αυτή είναι μια διεθνής τάση τουρισμού ανεξαρτήτως κυβέρνησης, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα αν είχαν ενταχθεί αυτά σ’ ένα συνολικό σχέδιο στρατηγικής για τον τουρισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που πρέπει να αναφέρω για την τουριστική παιδεία αποτελεί η απαξίωση των ΑΣΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Αγίου Νικολάου στο Λασίθι και της Ρόδου, όπου οι φοιτητές είναι σε κατάληψη γιατί βρίσκονται σε απόγνωση.

Αγαπητοί Υπουργοί της Κυβέρνησης, οφείλετε μια ξεκάθαρη απάντηση, την οποία δεν έχετε δώσει στους Βουλευτές μας που έχουν κάνει επίκαιρες ερωτήσεις, που έχουν κάνει επανειλημμένως κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Θέλουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Θα αναγνωρίζεται το πτυχίο τους ως πανεπιστημιακής εκπαίδευσης; Θα ενταχθούν στα προγράμματα Erasmus; Θα επισπεύσετε τον διαγωνισμό για τα βιβλία και για την πρόσληψη των νέων καθηγητών; Θα υπάρξει μέριμνα για τη σίτιση;

Πάμε παρακάτω σε δύο σημαντικά θέματα. Θα αναφερθώ πρώτα στα θέματα των πρότυπων τουριστικών προορισμών ολοκληρωμένης διαχείρισης. Ασαφή και αόριστα τα κριτήρια χαρακτηρισμού ως πρότυπων τουριστικών προορισμών ολοκληρωμένης διαχείρισης. Με ποια αντικειμενικά κριτήρια, με ποια ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά και για ποιες ειδικές μορφές τουρισμού; Το ίδιο και η διαδικασία χαρακτηρισμού ως ΠΤ, ΠΟΔ, μια διεύθυνση στρατηγικού σχεδιασμού που δέχεται αιτήσεις από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τελικά αποφασίζει ο Υπουργός χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς καμία σχετική επιστημονική έρευνα για τις διεθνείς τουριστικές τάσεις ή για τη ζήτηση στην περιοχή, χωρίς μάλιστα τη συνδρομή του ΕΟΤ που γνωρίζει την τουριστική ζήτηση μέσω των γραφείων του στο εξωτερικό. Στην πραγματικότητα δεν θα ενταχθούν οι πραγματικοί πρότυποι τουριστικοί προορισμοί, αλλά θα γίνουν πρότυποι υπερώριμοι και με κορεσμένη προοπτική, όπως είναι Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Χαλκιδική, Κρήτη, Αθήνα.

Αλήθεια, ο κ. Θεοχάρης μάς είπε για κάποιες ενέργειες της Κυβέρνησης για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Θα ήθελα να τον ρωτήσω κάτι, αλλά λείπει αυτήν τη στιγμή. Η περίφημη μελέτη φέρουσας ικανότητας της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος που κατατέθηκε και στον Πρωθυπουργό για τη Σαντορίνη τι τύχη έχει από εκεί και πέρα; Πού βρίσκεται; Αιωρείται αυτή η μελέτη; Θα εφαρμοστεί; Θα υλοποιηθεί;

Σε ό,τι αφορά τους οργανισμούς διαχείρισης-προώθησης προορισμού, δίνετε –λέει- τη δυνατότητα στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ να δημιουργήσουν αυτούς τους οργανισμούς διαχείρισης. Εδώ πάλι ο ΕΟΤ υποβαθμίζεται.

Ο ΕΟΤ θα μπορούσε να γίνει συντονιστής όλων των DMO και να εκπαιδεύει και να καθοδηγεί και τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού και δεύτερου βαθμού σε κατάρτιση δράσεων προβολής σύμφωνα με τον εκάστοτε εθνικό σχεδιασμό προβολής.

Επειδή ο χρόνος δεν με φτάνει, πάω στην Ανώνυμη Εταιρεία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας». Έχουμε κι εμείς ιαματικές πηγές στις Κυκλάδες, στη Μήλο και στην Κύθνο.

Αγαπητοί κύριοι της Κυβέρνησης και συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία έχει αλλεργία στις τοπικές κοινωνίες και στην αποκέντρωση, γι’ αυτό ακριβώς δεν ενισχύει τους δήμους. Εδώ οι υπηρεσίες δόμησης, οι πολεοδομίες των δήμων δεν έχουν στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές το μίνιμουμ στελεχιακό προσωπικό για να μπορέσουν να προχωρήσουν στα ζητήματα της περιοχής τους.

Είναι δυνατό να λέτε γιατί τόσα χρόνια δεν προχώρησαν οι δήμοι με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών; Βεβαίως δεν τις αξιοποίησαν διότι το κεντρικό κράτος ουσιαστικά δεν στήριξε την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και τώρα έρχεστε να δημιουργήσετε μια Ανώνυμη Εταιρεία Ιαματικών Πηγών η οποία με αδιαφανή κριτήρια θα πάρει τη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού και θα το παραδώσει στα ιδιωτικοοικονομικά συμφέροντα. Αυτή είναι η πολιτική σας και αυτήν υπηρετείτε πιστά.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι για τον Τουρισμό, όπως και για ολόκληρη την οικονομία, απαιτούνται αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο. Το νέο τουριστικό μοντέλο οφείλει να καλύπτει τρεις στόχους, την ικανοποίηση των καταναλωτών-τουριστών, αξιοπρεπή εισοδήματα και καλές θέσεις εργασίας στους άμεσα εμπλεκόμενους, την ευημερία και ποιότητα ζωής στις τοπικές κοινωνίες και φυσικά πρέπει να εντάσσεται σ’ ένα ήπιο και βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο που θα σέβεται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της κάθε περιοχής.

Επειδή εσείς δεν υιοθετείτε αυτές τις πολιτικές και αυτές τις στρατηγικές, πρέπει να υπάρξει μια νέα προοδευτική κυβέρνηση η οποία θα εντάξει αυτό το τουριστικό μοντέλο σε μια συνολική προοδευτική δημοκρατική πολιτική.

Θεοδώρα Τζάκρη: «Δώστε τους πόρους (ανθρώπινους και οικονομικούς) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανάδειξη των Ιαματικών Πηγών

Κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για τους «Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης», η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, επισημαίνοντας ότι το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο δε συνιστά σχήμα βιώσιμης ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό, δήλωσε την αντίθεσή της στα διαλαμβανόμενα του νομοσχεδίου.

Σχολίασε δε, με ιδιαίτερα επικριτικό τρόπο την «πονηρή προσπάθεια» της Κυβέρνησης να νομοθετήσει για το Ναυάγιο Ζακύνθου «γιατί λείπει ένα κομμάτι από πλοίο» γνωρίζοντας την παράνομη πώληση 15000 στρεμμάτων που συνορεύουν με την περιοχή του Ναυαγίου καθώς και να αποδυναμώσει περαιτέρω την τοπική αυτοδιοίκηση μεταφέροντας τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση, και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών καθώς και των εγκαταστάσεών τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πηγών χώρου σε ακτίνα πεντακοσίων μέτρων στην ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» (ΙΠΕ ΑΕ).

Αναλυτικά η ομιλία της:

«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Η μοναδικότητα του ελληνικού τουρισμού είναι αναμφισβήτητη. Είναισυνδεδεμένη με το φυσικό κάλλος της χώρας, την κουλτούρα φιλοξενίας και την πολιτιστική παράδοση της.

Ο νησιωτικός χαρακτήρας και η ποιότητα των ελληνικών παραλιών αποτελούν βασικά συστατικά του επιτυχημένου ελληνικού τουριστικού προϊόντος που κάθε χρόνο προσελκύει εκατομμύρια τουριστών.

Ο τουριστικός κλάδος έχει να επιδείξει μια μεγάλη ανάπτυξη  και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της χώρας, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 20% του ΑΕΠ και το 27% των συνολικών εξαγωγών κάθε χρόνο.

Όλα αυτά όχι βέβαια χωρίς προβλήματα. Γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι πολλά. Με κυριότερατα ζητήματα ποιότητας και συγκέντρωσης αναφορικά με το μεσογειακό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, σε όρους εποχικότητας, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των αφίξεων πραγματοποιούνται την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου καθώς και στις περιοχές αφού στα νησιά υπάρχουν τα περισσότερα ξενοδοχεία 5 αστέρων και στα νησιά επιτυγχάνεται περίπου το 60% των συνολικών εσόδων. Επιπλέον, χαρακτηρίζεται με μικρότερου μεγέθους και χαμηλότερης ποιότητας ξενοδοχειακές μονάδες.

Ο Τουρισμός κύριε Υπουργέ είναι εθνική υπόθεση.

Είναι γεγονός ότι χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και αντιμετώπισης γιατί είτε το θέλουμε είτε αποτελεί βασικό εισόδημα για τη χώρα, είναι αυτό που επιθυμούμε όλοι, εισροή ξένων κεφαλαίων στη χώρα.

Εδώ όμως τι έχουμε;

Ένα νομοσχέδιο που άγεται και φέρεται από συμφέροντα. Ένα νομοσχέδιο «βιτρίνα» που μοναδικό σκοπό έχει να καλυφθεί ένα σκάνδαλο και να υπονομεύσει δημόσια αγαθά.

Και θα ξεκινήσω από την υπόθεση του «Ναυαγίου Ζακύνθου»το οποίο το έχουμε πάλι μπροστά μας και μάλιστα με νυχτερινή τροπολογία.

Ύστερα από τρεις μέρες που συζητιόταν το νομοσχέδιο στις επιτροπές, δεν κρατήσατε ούτε τα προσχήματα κύριε Υπουργέ.

Ερωτηθήκατε πολλές φορές σχετικά με τις προθέσεις σας για το θέμα. Είναι γεγονός ότι ποτέ δεν απαντήσατε καθαρά. Είπατε αυτολεξεί ότι «το ναυάγιο Ζακύνθου είναι ένα πρόβλημα που κληρονομείται εδώ και πολλά χρόνια, που οι αρμόδιοι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοι λοιποί φορείς, στο νησί της Ζακύνθου, δεν μπορούσαν να λύσουν» και ότι «θα κάνω ότι  μπορεί να γίνει ανθρωπίνως δυνατόν και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, νομοθετώντας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πρόσβαση στη συγκεκριμένη  περιοχή του Ναυαγίου και να είναι τουριστικό προϊόν πολύ υψηλής ποιότητας, βιώσιμο και να μην κινδυνεύει κανένας  συμπολίτης μας, ούτε ταξιδιώτης»

Πρέπει να μας εξηγήσετε Κύριε Υπουργέ τι ακριβώς εννοείτε.

Γιατί είστε ο τρίτος στη σειρά που ασχολείστε με το θέμα. Πρώτος ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος μετά τη συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ το 2019 είχε ξεκαθαρίσει στους φορείς της Ζακύνθου πως η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει η επένδυση [πρόκειται για επένδυση λοιπόν] και όταν είδε την αντίσταση της τοπικής κοινωνίας όπως το συνηθίζει είπε τη μεγαλειώδη φράση «δεν με ενδιαφέρει η επένδυση για τη Ζάκυνθο, ας κάνουν ότι θέλουν οι Ζακυνθινοί. Αν θέλουν να ζουν με βελανίδια να ζουν με βελανίδια». Εξαιρετική απάντηση.

Ακολουθεί ο κ. Θεοχάρης ο προκάτοχός σας που έφερε το νομοσχέδιο με την επίμαχη ρύθμιση στη διαβούλευση. Ο οποίος επιμένει ότι «αυτές τις μέρες, το ναυάγιο, είναι διαφορετικό. Και όσοι αντιτίθενται στη συντήρηση αυτού του ναυαγίου, είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό, είναι υπόλογοι απέναντι στους ξενοδόχους της Ζακύνθου, οι οποίοι σε λίγο θα χάσουν το αξιοθέατό τους. Λείπει ολόκληρο κομμάτι». [δημοτικός σύμβουλος είπε ότι τόσα χρόνια 3 υπουργεία τα οικονομικών, εμπορικής ναυτιλίας και τουρισμού φέρουν ευθύνη που δεν έχουν προβεί σε μελέτη διαχείρισης και συντήρησης του ίδιου του σκάφους…]

Και μετά εσείς. Το αρχικό νομοσχέδιο συνάντησε σθεναρή αντίσταση, αυτό είναι προφανές διότι ήρθε πετσοκομμένο στην Επιτροπή, χωρίς την επίμαχη ρύθμιση την οποία επαναφέρετε με νυχτερινή τροπολογία. Τόση ήταν η βιασύνη, που τα ονόματα κάποιων υπουργών που υπογράφουν την τροπολογία είναι γραμμένα στο χέρι.

Γιατί;

Προφανώς για να μην συμμετέχουν στη συζήτηση οι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Για εσάς ο Δασάρχης, ο Μητροπολίτης, ο Δήμος, η Πολεοδομία, οι τοπικοί παράγοντεςδε σημαίνουν τίποτε. Για εσάς αξία έχουν μόνο οι ξενοδόχοι. Γι’ αυτό και αγνοείτε όλη την τοπική κοινωνία και τεχνιέντως τους αποκλείσατε από το θεσμικό διάλογο. Γιατί αδιαφορείτε πλήρως για τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, για την αξιοποίηση αυτού του εμβληματικού Ναυαγίου και της ευρύτερης περιοχής υπέρ της τοπικής κοινωνίας.

Τι άλλο θα ακούσουμε μετά τους «κρυπτόμενους δημοτικούς συμβούλους» ώστε να μην πραγματοποιείται απαρτία στο δημοτικό συμβούλιο.

Τα ερωτήματα για αυτό το τεράστιο ζήτημα της Ζακύνθου είναι πάρα πολλά. Εκτάσεις που ανήκουν σε ιδιώτες, στην Εκκλησία και το Δημόσιο μεταβιβάστηκαν το 2014 από κάποιον κύριο [Γεώργιο Χάρο], που παρουσίασε ως τίτλο κυριότητας ένα αμετάφραστο διάταγμα εποχής Ενετοκρατίας.

Υπάρχει ένα ομόφωνο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών οι οποίοι στην ουσία κατηγορούν, εντοπίζουν κακουργηματικές πράξεις σε όλους τους εμπλεκόμενους κι όμως, ο εισαγγελέας δεν προχωράει, αρκετό καιρό μετά, σε καμία δίωξη.

Υπάρχει κάποια ενημέρωση σχετικά με αυτό;

Και θα προχωρήσω στα υπόλοιπα ζητήματα που θίγει αυτό το νομοσχέδιο:

Ανώνυμη Εταιρεία-ιαματικές πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ ΑΕ).

Στην αρχική μορφή του το νομοσχέδιο τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΙΠΕ ΑΕ ήταν φανερό ότι θα έπληττε άμεσα και πολυεπίπεδα τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακυρώνοντας τον αναπτυξιακό ρόλο της και στο τέλος της ημέρας υποβάθμιση της και υφαρπαγή των περιουσιακών της στοιχείων.

Προφανώς, η νέα έκδοση του νομοσχεδίου είναι βελτιωμένη αλλά η βασική φιλοσοφία είναι ίδια.

Παραμένει η πρόθεση της σύστασης ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας» (Ι.Π.Ε.), μια εταιρία στην Αθήνα, η οποία έχει σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση, και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών, καθώς και των εγκαταστάσεών τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πηγών χώρου σε ακτίνα πεντακοσίων μέτρων, η οποία ανήκει στη διαχείριση του Ε.Ο.Τ.

Απλά, μεταθέτετε το θέμα στο μέλλον έχοντας υπόψη ότι αν οι Δήμοι δεν έχουν τους πόρους, τα εργαλεία, το προσωπικό δεν θα καταφέρουν. Την επόμενη ημέρα λοιπόν τα δίνετε σε μια ΑΕ. Γιατί για παράδειγμα  τα Λουτρά Πόζαρ στην Πέλλα, τα οποί είχαν περισσότερο από 1.500.000 επισκέπτες τον χρόνο πριν από την πανδημία ανήκουν στον Δήμο Αλμωπίας που δεν έχει ούτε πόρους, ούτε εργαλεία, ούτε το προσωπικό για να κάνουν αυτά που τους ζητούνται. Το ίδιο και τα προσφάτως αδειοδοτημένα Λουτρά Λουτροχωρίου στον Δήμο Σκύδρας. Αντί λοιπόν να κάνετε αυτό που κάνετε, επειδή έχουμε ήδη ιαματικές πηγές πολλών ταχυτήτων, γνωστές, μη γνωστές, εξοπλισμένες όχι καλά εξοπλισμένες κλπ δώστε τους πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους και να είστε σίγουροι ότι θα καταφέρουν να τις αναδείξουν. Αποδυναμώνετε το θεσμό, της τοπικής αυτοδιοίκησης, παίρνετε αρμοδιότητες, αυτή τη φορά τις ιαματικές πηγές και αύριο θα υπάρξει κάτι άλλο. Στην εν λόγω εταιρεία δεν θα μετέχουν οι Ο.Τ.Α., στους οποίους ανήκουν οι μεταβιβαζόμενοι ή παραχωρούμενοι φυσικοί ιαματικοί πόροι, παρά μόνον το Ελληνικό Δημόσιο κατά ποσοστό 80% και η Κ.Ε.Δ.Ε. κατά ποσοστό 20%, το οποίο βέβαια πολύ εύκολα μπορεί να αλλάξει την επόμενη στιγμή (βλέπε ΔΕΗ).

Και το κάνετε αυτή τη χρονική στιγμή που οι δήμοι  έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση των φυσικών τους πόρων ως ιαματικών, και έχουν λάβει ή βρίσκονται σε διαδικασία λήψης των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας (ΕΣΛ) των εγκαταστάσεών τους. Ότι δηλαδή δεν κατάφερε το υπερταμείο (ΕΤΑΔ – ΤΑΙΠΕΔ) θα το καταφέρει η ΙΠΕ ΑΕ.

Κύριε Υπουργέ,

Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο δεν είναι από μόνο του ικανό για τη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στον τουρισμό, καθώς και τεχνογνωσία, εξειδίκευση και πραγματική ενίσχυσή του κλάδου.

Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθείτε να αναπτύξετε τον τουρισμό, δε συνιστά σχήμα βιώσιμης ανάπτυξης.

Η πανδημία αποκάλυψε πόσο εύθραυστο είναι το τουριστικό προϊόν και πόσο επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Οι συνέπειες για τους εργαζόμενους ήταν τεράστιες όλη αυτή την περίοδο, το ίδιο και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροϊδιοκτήτες.

Όπως είπα και στην αρχή ο τουριστικός κλάδος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της χώρας, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 20% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Ωστόσο, στο Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπονται μόλις 320 εκατομμύρια για τον τουρισμό δηλαδή 0,6% του προϋπολογισμού του ταμείου. Θεωρείτε ότι το ποσό αυτό είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες του τουρισμού με αυτό το τεράστιο πλήγμα που έχει υποστεί ο κλάδος μετά από δυο χρόνια πανδημίας και με αβέβαιο το μέλλον; Πολύ αμφιβάλω».

Σ. Φάμελλος: Νομοθέτηση παρεκκλίσεων και φωτογραφικών εξυπηρετήσεων και στον τουρισμό

«Το τελευταίο νομοσχέδιο για τον τουρισμό αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση αφενός δεν έχει στρατηγική για τον τουριστικό κλάδο και αφετέρου ότι δεν έχει πρόταση για το πώς ο ελληνικός τουρισμός θα απαντήσει στην πρόκληση της μετά covid εποχής. Το κόστος λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρών, έχει εκτοξευτεί, ακολουθώντας την ξέφρενη κούρσα αυξήσεων στο ρεύμα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα των 200.000 εργαζομένων στον τουρισμό και στην αναψυχή που είναι εκτός επιδομάτων, λόγω των πρόσφατων ρυθμίσεων του κ. Χατζηδάκη», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκινώντας την ομιλία του επί του σχεδίου νόμου για τον τουρισμό στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σωκράτης Φάμελλος - Βικιπαίδεια

«Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρες ευθύνες για το ράλι των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας καθώς τροφοδοτεί την ακρίβεια από τον Σεπτέμβριο του 2019 με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και παράλληλα, εδώ και δυόμιση χρόνια, ανέχεται αισχροκέρδεια και χειραγώγηση τιμών στην αγορά. Στον τουρισμό εμφανίζεται το εξής παράδοξο. Ενώ η κατανάλωση ρεύματος των τουριστικών επιχειρήσεων μειώνεται, λόγω λήξης της θερινής σεζόν, η χρέωση ρεύματος αυξάνεται. Υπάρχουν μικρές τουριστικές επιχειρήσεις που πλήρωσαν 2.500 ευρώ για την κατανάλωση της περιόδου του Αυγούστου με ρήτρα αναπροσαρμογής στα 1.000 ευρώ, η οποία παρέμεινε σταθερή και τον Οκτώβριο, παρότι η κατανάλωση και το κόστος ρεύματος έπεσε λόγω φθινοπώρου -60%. Και αυτές οι επιβαρύνσεις αναμένεται να αυξηθούν λόγω της διαρκούς ανοδικής πορείας της χονδρεμπορικής. Αναμένεται τριπλασιασμός της επιβάρυνσης το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε.

Επισήμανε την πλήρη απουσία κάποιας αναφοράς σε στήριξη έναντι της ακρίβειας στο ρεύμα στον τουρισμό, στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη για τον προϋπολογισμό του 2022, παρότι ακούγονται κατά καιρούς μεγάλα λόγια για το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας.

Ο τρόπος που νομοθετείτε αποδεικνύει πως θέλετε να αφαιρέστε αρμοδιότητες από τον αυτοδιοίκηση, σημείωσε, όπως κάνετε στα ιαματικά λουτρά, να «ξεφύγετε» από τον έλεγχο των δαπανών και των αναθέσεων και τη διαφάνεια όσον αφορά στη διαχείριση δημόσιου χρήματος και για το λόγο αυτό όλες οι αναθέσεις γίνονται εκτός ΝΠΔΔ και Δήμων αλλά σε αναπτυξιακούς οργανισμούς που ελέγχουν γαλάζια παιδιά. «Θέλετε να εξυπηρετήσετε για άλλη μία φορά τη βασική αρχή της κυβέρνησης που θα μπορούσε να έχει την επωνυμία «Μαξίμου Α.Ε.» που δεν είναι άλλη από την εξυπηρέτηση συμφωνιών (deals)».

Στάθηκε ακόμη στην τροπολογία για σύσταση επιτροπής για την ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου στη Ζάκυνθο που, όπως τόνισε, κατατέθηκε νύχτα Παρασκευής και μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στις επιτροπές της Βουλής. Η επιλογή αυτή υποκρύπτει ξεκάθαρη μεθόδευση της κυβέρνησης για να αποφύγει τη διαβούλευση, το σχολιασμό από τους βουλευτές και τους φορείς και την αξιολόγηση από την επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Το περίεργο είναι ότι παρότι ο Υπουργός κ. Κικίλιας προκλήθηκε πολλές φορές να ενημερώσει αν θα φέρει από την πίσω πόρτα κάποια τροπολογία για το Ναυάγιο παρέμεινε «σφίγγα».

Σημείωσε επιπλέον, πως, παρά την τροπολογία, η κυβέρνηση δεν λέει τίποτα για το σκάνδαλο που έχει αποκαλυφθεί όπως προκύπτει και από το βούλευμα (1679/2020) του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που ζητάει διερεύνηση, απαγγελία κατηγοριών και παραπομπή για κακουργήματα επτά ατόμων που συμμετείχαν στην αγοραπωλησία-απάτη. Όπως δε λέει και τίποτα, παρότι την έχουμε ρωτήσει και στις επιτροπές, για ποιο λόγο καθυστερεί εδώ και ένα έτος η συμπληρωματική εισαγγελική πρόταση για τη διατύπωση πρόσθετων κακουργηματικών κατηγοριών. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση δημιουργεί μία επιτροπή που θα λειτουργεί ως φορέας και αναθέτουσα υπηρεσία για να αναθέτει μελέτες και έργα με παρεκκλίσεις.

Και όλα αυτά ενώ στην περιοχή του Ναυαγίου της Ζακύνθου θα μπορούσε και η αυτοδιοίκηση και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου να αντιμετωπίσουν τα θέματα προστασίας σε συνεργασία με τη Μητρόπολη, την Ιερά Μονή και τους μικροϊδιοκτήτες της περιοχής. Αλλά, αντί για αυτό, η κυβέρνηση επιλέγει να φτιάξει ένα νέο φορέα/επιτροπή που να λειτουργεί με παρεκκλίσεις, κάτι που μας κάνει καχύποπτους, αν σκεφτούμε και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε επίσης συνοπτικά και τα άρθρα και τις τροπολογίες του νομοσχεδίου όπου προκύπτουν μόνο φωτογραφικές εξυπηρετήσεις που περισσότερο ενισχύουν το real estate παρά τον τουρισμό. Έτσι, στο άρθρο 4 τη τροπολογίας για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα αυξάνεται η δυνατότητα πώλησης κατοικιών και όχι η ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας, εφόσον μειώνεται το ποσοστό της τουριστικής υποδομής στην επένδυση, στο άρθρο 5 της τροπολογίας πάλι εξυπηρετούνται σύνθετα τουριστικά καταλύματα επιτρέποντας τη διάνοιξη οδού σε δημόσιο δάσος, ένα ευαίσθητο και συνταγματικά ζήτημα για το οποίο παρακάμφθηκε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, ενώ στο άρθρο 6 της τροπολογίας δίνεται η δυνατότητα πρόσθετων χώρων 7% εκτός συντελεστή δόμησης για να προστεθούν υπαίθριες βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπου υποπτευόμαστε ότι αναφέρεται και σε πισίνες.

Ίδια είναι και η λογική των άρθρων του ίδιου του νομοσχεδίου όπου στο άρθρο 6 προβλέπεται να λαμβάνονται υπόψη -αλλά όχι υποχρεωτικά- τα σχέδια διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 που έχει παγώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο άρθρο 35  δίνεται πάλι η δυνατότητα στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα να υποβάλλουν, αντί για αρχιτεκτονικές μελέτες, δήλωση μηχανικού (!), ενώ στα άρθρα 36 και 37 δίνεται η δυνατότητα αύξησης των συντελεστών δόμησης των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων τροποποιώντας νόμους που φωτογραφικά είχε αλλάξει πάλι η Νέα Δημοκρατία πριν ένα χρόνο.

Κλείνοντας την ομιλία του δήλωσε: «Αυτό που κάνετε και στο σημερινό νομοσχέδιο είναι να νομοθετείτε φωτογραφίες εξυπηρετήσεων και να δημιουργείτε παραθυράκια παρεκκλίσεων. Δεν κάνετε όμως τίποτε για την πραγματική στήριξη του τουρισμού και την προστασία και διαχείριση του ελληνικού περιβάλλοντος που είναι και ο πραγματικός πόρος ανάπτυξης μαζί με την εργασία».​

Γ. Ψυχογιός: Η κυβέρνηση ξεπουλάει τις ιαματικές πηγές και το SPA Λουτρακίου! Καθήκον όλων να αντισταθούμε

Τοποθέτηση του βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή  του νομοσχεδίου για τον τουρισμό και τις ιαματικές πηγές.

Ο κος Ψυχογιός άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής στη διαχείρισης του τουρισμού καθώς με τα συνεχή πισωγυρίσματα είναι ξεκάθαρο ότι άγεται και φέρεται από συμφέροντα, όπως κάνει σε όλα όσα νομοθετεί.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην Αναφορά που κατέθεσε πρόσφατα εκ μέρους της ένωσης ξενοδόχων καταλυμάτων της Κορινθίας για το χειμερινό, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την οποία οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, και συνακόλουθα όλη η αλυσίδα γύρω από αυτούς, καταθέτουν τρία βασικά αιτήματα. Τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους, τη θέσπιση κανονιστικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης, ως προς την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. «Τίποτε απολύτως δεν έχετε κάνει γι’ αυτά» σημείωσε»

Αναφερόμενος σε μια ακόμα παλινωδία της Κυβέρνησης έκανε λόγο για το σοβαρό ζήτημα της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης, όπου παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα δυναμικό και πολύ σημαντικό κομμάτι σπουδαστών για τη χώρα, που οι οικογένειές τους και οι ίδιοι έχουν δαπανήσει κόπο και χρήμα, η κυβέρνηση απαξιώνει εντελώς τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και τα πτυχία τους με αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα και μάλιστα τη στιγμή που αρκετοί από αυτούς δούλεψαν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες το καλοκαίρι σε ξενοδοχεία όλη τη σεζόν. Η όλη κατάσταση τελικά αποβαίνει προς όφελος των ιδιωτικών κολεγίων και των ΙΕΚ, που πιστά υπηρετεί η Κυβέρνηση.

Ο κος Ψυχογιός σε σχέση με τα θέματα του νομοσχεδίου που συνδέονται με την Κορινθίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της Διώρυγας που είναι εδώ και περίπου δύο χρόνια κλειστή, με δεκάδες εκατομμύρια χαμένα για το Δημόσιο, με τους εργαζόμενους σε πλήρη ανασφάλεια να πληρώνονται από τραπεζικό δάνειο που έχει πάρει η εταιρεία, με μεγάλα προβλήματα για τη ναυσιπλοΐα και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να αγνοεί ότι είναι κλειστή όταν την επισκέφθηκε.

Σε σχέση με την σύσταση εταιρείας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος Α.Ε.», κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι  προσπαθεί να ελέγχει χρηματοδοτήσεις, παρακάμπτοντας το δημοσιονομικό έλεγχο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ παραχωρώντας εθνικούς πόρους σε μια Α.Ε., εγείρονται ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Είχαμε αντιδράσει έντονα στις διατάξεις και στις αρχικές προβλέψεις του νομοσχεδίου, με το οποίο επιχειρείται βίαια υφαρπαγή της περιουσίας των Δήμων και της τοπικής κοινωνίας. Για τις ιαματικές πηγές και το υδροθεραπευτήριο (spa) Λουτρακίου, με άμεση εμπλοκή του Δήμου και με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως και για τα Λουτρά Ωραίας Ελένης, που είναι κρίσιμοι πόροι για την περιοχή, οι όποιες βελτιώσεις στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, δεν αλλάζουν στην ουσία και στην πράξη αυτό που γίνεται. Χωρίς να παρέχονται τα κατάλληλα νομοθετικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και με τον πλήρη έλεγχο των οικονομοτεχνικών μελετών των Δήμων από την Α.Ε. αυτοί οι εθνικοί πόροι οδηγούνται νομοτελειακά στο ξεπούλημα και την αγκαλιά μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Η ίδια η νομική μορφή της εταιρείας δίνει την απόλυτη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού, των ιαματικών πόρων, με απολύτως αδιαφανή ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια παρακάμπτοντας κανόνες της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης προς ικανοποίηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Τέλος ο βουλευτής, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του είπε πως εκεί έρχεται η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία να κρατήσει και πάλι τη χώρα και την κοινωνία όρθια και να αντισταθεί μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, αποτρέποντας τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, λαθροχειρίες και εκποιήσεις, οι οποίες υπονομεύουν τη χώρα και να «σώσει οτιδήποτε, αν σώζεται».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)