to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:41 | 02.03.2017

Πολιτική

Νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία: Για βαθιά ριζοσπαστική τομή κάνει λόγο η κυβέρνηση

Με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κάνει λόγο για βαθειά μεταρρυθμιστική τομή και την αντιπολίτευση να εκφράζει θετικές απόψεις για ορισμένες διατάξεις, αλλά και επιφυλάξεις, ενστάσεις ή διαφωνίες επί της αρχής του, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου για την διοικητική οργάνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, τα κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις.


Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, «έχει μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα σε ένα τοπίο που ήταν βαλτωμένο για πολλά χρόνια» και έκανε λόγο «για μια βαθειά ριζοσπαστική τομή».

«Προφανώς τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Αλλά κάνουμε μια σημαντική παρέμβαση θεσμικής επανεκκίνησης στο τοπίο της ψυχικής υγείας. Εδώ και ενάμιση χρόνο κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να κρατήσουμε τον κρίσιμο πυρήνα της υγείας, που είναι τα νοσοκομεία και αποφεύχθηκε η κατάρρευσή τους. Τώρα ανοίγουμε το θέμα των μεταρρυθμίσεων και σε άλλους τομείς της υγείας», επεσήμανε ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη διαβούλευση που έγινε, για μεγάλο, όπως είπε, διάστημα, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα μιας περίπου ομόφωνης απόφασης των αρμόδιων φορέων.

«Το νομοθετικό πλαίσιο δίνει λόγο και ρόλο σε όργανα αποφασιστικού χαρακτήρα. Με σοβαρότητα, ανοικτά μυαλά και αυτιά και σε συνεννόηση με τους ανθρώπους της υγείας, θα προχωρήσουμε με μεθοδικά βήματα τις μεταρρυθμίσεις» τόνισε.

Ακόμα, ο κ. Ξανθός προανήγγειλε την προώθηση σχεδίου για την χρηματοδότηση δράσεων σε ανθρώπους με αναπηρία, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση, τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και με το υπουργείο Εργασίας «με στόχο την ολιστική από-ιδρυματοποίησή τους».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμιστικών αλλαγών στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο, όπως υποστήριξε, ισορρόπησε και δεν κατέρρευσε και επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τις ότι, «υπηρέτησαν ένα συγκεκριμένο κοινωνικό συμβόλαιο που είχε μέσα του τη διαφθορά».

«Αυτός ήταν ένας λόγος που χρεοκόπησε η χώρα. Υπηρετήσατε ένα σύστημα, κοινωνικό συμβόλαιο που ήταν προς τους γιατρούς σε πληρώνω σε μισθούς και σας αφήνω να βγάλετε ένα σκασμό λεφτά από υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και εργαστηρίων. Αυτό είναι που έφτασε να παίζεται μια ολυμπιάδα κάθε χρόνο. Τα 85 δισ. χρέος από το 1996-2010 είναι το ¼ του δημόσιου χρέους της χώρας. Αυτό πάμε να ανατάξουμε εμείς. Είμαστε υπερήφανοι που το σύστημα υγείας δεν κατέρρευσε, αλλά ισορρόπησε παρά την καταστροφολογία σας. Και τώρα θα πάμε παρακάτω, σε άλλες πληγές για να τις διορθώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Γιόγιακας, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι επιφυλακτικό επί της αρχής και θα τοποθετηθεί συνολικά στην Ολομέλεια, αφού ακούσει και τους φορείς, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άργησε να καταθέσει το νομοσχέδιο, στο οποίο όπως είπε, υπάρχει πανσπερμία άσχετων διατάξεων για την διευθέτηση άλλων εκκρεμοτήτων.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδίδεται στην προσφιλή της τακτική, να επιβάλει ένα δικό της μηχανισμό επιστράτευσης στο σύστημα υγείας που πράγματι νοσεί, και πρόσθεσε ότι αντί να εστιάσει στην αδυναμία χάραξης αποτελεσματικών αρχών ψυχικής υγείας, εισάγει νέα διοικητικά όργανα που κάνουν πιο δυσκίνητες τις δομές.

«Το νομοσχέδιο δεν δίνει λύσεις, τα προβλήματα θα διαιωνίζονται, έχουμε αμφιβολίες και για αυτό δηλώνουμε κατά επί της αρχής», κατέληξε.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος, έκανε λόγο για «φωτογραφικές διατάξεις που μόνο όνομα δεν έχουν», όπως είπε, ενώ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο που εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

Παραδέχτηκε πάντως, ότι εδώ και 40 χρόνια οι κυβερνήσεις άφησαν να καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας «και έχουμε όλοι τεράστιες ευθύνες για αυτό», πρόσθεσε.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, έκανε λόγο για «νομοσχέδιο επενδυμένο με το πρόσχημα της απο-ασυλοποίησης» και υποστήριξε ότι «δεν αποσκοπεί στη βελτίωση των δομών ψυχικής υγείας, αλλά στο να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη του κόστους για να την μετακυλήσει στους ασθενείς και στις οικογένειές τους».

«Μια τομή που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια και έρχεται επιτέλους στη Βουλή, δεν την πετάμε στα σκουπίδια», επεσήμανε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, τονίζοντας ότι «με το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία στήνεται πάλι από την αρχή ένας πραγματικά παραμελημένος τομέας του ΕΣΥ».

Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου, αλλά και για ορισμένες διατάξεις, εξέφρασε η εισηγήτρια της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «η διοικητική αποκέντρωση πρέπει να γίνει με βάση τις ανάγκες» και δηλώνοντας ότι θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια επί της αρχής, αφού ακούσει τις απόψεις των αρμόδιων φορέων.

Αποσπασματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, τονίζοντας ότι η διοικητική οργάνωση της ψυχικής υγείας προκαλεί πλήθος ερωτημάτων και εξέφρασε επιφυλάξεις επί της αρχής του.

«Δεν συζητιούνται άλλα πρωτεύοντα προβλήματα, όπως το κλείσιμο νοσοκομείων ψυχικής υγείας. Είναι σε λάθος κατεύθυνση η απλούστευση της διοικητικής αποκέντρωσης, ενδέχεται να υπάρξει απώλεια πόρων και να επεκταθεί και το 2018», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τέλος, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια των παρεμβάσεων που ξεκίνησαν με την σημερινή κυβέρνηση, με πιο εμβληματική, όπως είπε, την πρόσβαση 2,5 εκατ. ανασφάλιστων στις δομές υγείας και στόχο έχει την διοικητική μεταρρύθμιση, μέσα από διαφανείς διαδικασίες, των δομών ψυχικής υγείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)