to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:26 | 06.05.2020

Κοινωνία

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση: Συστηματική παραβίαση του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Εν μέσω ρατσιστικών επιθέσεων τις οποίες εξέθρεψε η κυβέρνηση επενδύοντας στην φασιστική τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού ήδη από την αρχή της θητείας της, φέρνει σήμερα, Τετάρτη, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που κατατρατηγεί βασικές πρόνοιες του διεθνούς δικαίου και των των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ανοίγει το δρόμο για περισσότερες πελατειακές ρυθμίσεις


«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έδειξαν το παράδειγμα στην Ευρώπη και τον κόσμο με την αλληλεγγύη και δεν θα επιτρέψουμε μέσα από τέτοια νομοσχέδια που προχωράνε σε περαιτέρω περικοπές δικαιωμάτων, αρχών, αξιών και δεν έχουν αποτέλεσμα, να τορπιλίσετε την κοινωνική συνοχή και να εκθέσετε περισσότερο τη χώρα». Έτσι σχολίασε νωρίτερα το νομοσχέδιο του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον κατ' ευφημισμό τίτλο «βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας» ο ο υπεύθυνος τομεάρχης  του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιός, μιλώντας τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων στη συνέχεια, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οπως και στο περιβαλλοντικό, έτσι και στο μεταναστευτικό ζήτημα η κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαίσιο-ντροπή που εκθέτει τη χώρα παραβιάζοντας κατάφωρα τη νομιμότητα, εγχώρια και διεθνή με μια σειρά διατάξεων που εισάγει. Κάνοντας αναφορά στα άρθρα του νομοσχεδίου που πρέπει να ανακληθούν ο Γ. Ψυχογιός κατέδειξε τα εξής:

  • Παραβιάζεται το άρθρο 15 της Οδηγίας 32/2013/ΕΕ ότι ο αιτών και μόνο μπορεί να επιλέγει ελεύθερα την γλώσσα στην οποία θα διεξαχθεί η συνέντευξη της αίτησης του
  • Διευρύνεται ο αριθμός των αιτήσεων που κρίνονται ως “προδήλως αβάσιμες” και οι συντμήσεις προθεσμιών προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σε βάρος της αρχής της εξατομικευμένης εξέτασης και ενώ την ίδια ώρα απολύονται 17 συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου
  • Στερεί από τον Πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής της Αρχής Προσφυγών το δικαίωμα να παραπέμπει μια υπόθεση που έχει απορριφθεί σε άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους αν το κρίνει απαραίτητο, καταδικάζοντας ανθρώπους να ζουν σε γκρίζες ζώνες χωρίς δυνατότητα νόμιμης διαμονής
  • Δημιουργεί νέες θέσεις μετακλητών σε θέσεις ευθύνης του υπουργείου και η κατάφωρη παραβίαση της νομιμότητας
  • η διάταξη για τα “μυστικά κονδύλια” η οποία είναι λάθος από όλες τις απόψεις αλλά κυρίως γιατί ανάγει το προσφυγικό σε ζήτημα εθνικής ασφάλειας
  • Δημιουργεί την ειδική γραμματεία για την προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων η οποία θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα καθώς διαχωρίζει την υποδοχή και την ένταξη από την επιτροπεία και την προστασία τους και βαίνει σε βάρος της ορθής διαχείρισης

Ο Γ. Παπαηλιού από τον ΣΥΡΙΖΑ έθεσε με τη σειρά του το ερώτημα «ποια ζητήματα είναι "εθνικές ανάγκες" και απαιτούνται μυστικά κονδύλια;», ενώ ο Χρ. Γιαννούλης τόνισε στην ίδια συζήτηση ότι «η κυβέρνηση καταστρατηγεί και τις 6 αρχές της δημοκρατίας».

Αντίθετοι οι φορείς στις διατάξεις

Αντίθετοι στην αυστηροποίηση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου και το ενδεχόμενο η διοικητική κράτηση εισερχομένων από τρίτες χώρες να καταστεί από εξαίρεση, κανόνας, εμφανίστηκαν οι πεεκπρόσωποι φορέων που κλήθηκαν να εκφέρουν γνώμη επί του νομοσχεδίου.

Ετσι, όπως τουλάχιστον μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Η Καλλιόπη Στεφανάκη από τον Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, εξέφρασε - μεταξύ άλλων- την ανησυχία ότι η κράτηση φαίνεται να γίνεται ο κανόνας αντί να είναι η εξαίρεση, και για όσους δικαιούνται άσυλο και για όσους είναι προς επιστροφή.

 Η Μαρία Γαβουνέλη, από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μίλησε για τη καλή πρακτική της δημόσιας διαβούλευσης που προηγήθηκε ενώ εξέφρασε προβληματισμό για το τι θα γίνονται οι άνθρωποι που δεν αποκτούν χαρτιά και δεν θα μπορούν να επιστρέφονται είτε λόγω συμπεριφοράς της Τουρκίας είτε λόγω του κορονοϊού. Από την ίδια επιτροπή, η Εύα Τζαβαλά είπε ότι "η βιασύνη" οδηγεί σε ατραπούς καταστρατήγησης των δικαιωμάτων όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας,

 Ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης αναφέρθηκε στην αποδοχή προτάσεών του από την κυβέρνηση, όπως σε διατάξεις του κώδικα μετανάστευσης, ενώ εξέφρασε προβληματισμό για πιθανές ενστάσεις με αφορμή τη διάταξη που προβλέπει συνεννόηση της διοίκησης με τον αιτούντα άσυλο σε γλώσσα που "ευλόγως" κατανοεί, όταν η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρεται σε γλώσσα που προτιμά ο αιτών. Ζήτησε επίσης να ενταχθούν στις ευάλωτες ομάδες και όσοι κινδυνεύουν λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Για το θέμα της κράτησης ενόψη επιστροφής εκτίμησε ότι έχουμε πλήρη αντιστροφή της κράτησης ως εξαίρεση, και ότι πλέον γίνεται κανόνας. Τέλος, χαρακτήρισε "ανεπίτρεπτη" την κράτηση ανηλίκων.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης είπε ότι οι ανάπηροι αιτούντες άσυλο έχουν την ίδια αξία με όλους τους ανθρώπους. Προσέφερε τη στήριξη της Συνομοσπονδίας στην κυβέρνηση για αντιμετώπιση των ΑμεΑ αιτούντων και τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να φιλοξενεί και όχι να φυλακίζει πρόσφυγες/μετανάστες.

Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Παναγιώτης Περάκης υποστήριξε ότι η αυστηροποίηση των διαδικασιών για λόγους επιτάχυνσης, είναι λάθος και ότι θα διαιωνίσει τις εκκρεμότητες. Σημείωσε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξει περιορισμός του δικαιώματος πρόσβασης των αιτούντων σε δικηγόρο. Όσο για τη διοικητική κράτηση που "γίνεται κανόνας" είπε ότι θα καταλήξει σε συνωστισμό στα κέντρα κράτησης.

Η Λώρα Παππά, πρόεδρος της Οργάνωσης της Κοινωνίας των Πολιτών ΜΕΤΑδραση, είπε ότι επιτέλους αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα ειδικών ρυθμίσεων για τα παιδιά, με τη δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η οποία, όπως τόνισε, πρέπει να στελεχωθεί γρήγορα και να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σύμφωνα με την κ. Παππά, πρέπει να προσεχθεί η διαδικασία εξέτασης ασύλου για ανήλικους καθώς το 30-40% είναι περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης.

Από τον ΕΕΣ, η Αγγελική Φανάκη συμφώνησε στην ανάγκη προσοχής στα ασυνόδευτα παιδιά και την επανένωση με τις οικογένειές τους.

Από την Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων "Άρσις", ο Βασίλης Παπαστεργίου χαρακτήρισε θετική την πρόβλεψη για διερεύνηση του βέλτιστου για τα ασυνόδευτα παιδιά ενώ εκτίμησε ότι «κακώς αίρεται η κατά προτεραιότητα εξέταση ασύλου ασυνόδευτου ανηλίκου».

Η Δέσποινα Παρασκευά, από τη Διεθνή Αμνηστία, είπε μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να επεκταθεί η κράτηση αιτούντων, ότι πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ότι οι αιτούντες κατανοούν στη γλώσσα τους τις διαδικασίες και αναρωτήθηκε πως θα διασφαλίσει η κυβέρνηση την αναγκαία χωρητικότητα στα κέντρα κράτησης.

 Από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο Κ. Δημόπουλος είπε ότι το φαινόμενο μετανάστευσης είναι σε έξαρση και τόνισε την ανάγκη σταθερού νομικού πλαισίου ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται η Διοίκηση στο φαινόμενο των εισόδων ανθρώπων που αναγκάζονται να μετακινηθούν.

 Από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, ο Γιουνούς Μοχαμαντί είπε ότι η οργάνωσή του είναι έτοιμη, υπό την καθοδήγηση των αρχών να βοηθήσει στην πληροφόρηση των αιτούντων, που συχνά πέφτουν "θύματα ψευδών ειδήσεων" από κυκλώματα.

 Η Έλλη Ξένου των Γιατρών του Κόσμου αναφέρθηκε στην προσπάθεια υγειονομικής κάλυψης των προσφύγων/μεταναστών, εξέφρασε την ανησυχία της για το θέμα της "κράτησης" και ενημέρωσε για την "αύξηση προσέλευσης στης δομές μας" των αποκλεισμένων από όποιο σύστημα αντιμετωπίζει τις ανάγκες τους.

 Ο Γεώργιος Καταπόδης, πρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων είπε ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής για θέματα συμβάσεων και απορρήτων δαπανών, οι οποίες "πρέπει να τεκμηριώνονται".

ΚΚΕ: Να καταργηθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας 

«Η κυβέρνηση, που εν μέσω πανδημίας δεν πήρε κανένα προληπτικό μέτρο για τη διαφύλαξη της υγείας των εγκλωβισμένων μέσα σε άθλιες κι επικίνδυνες δομές προσφύγων και μεταναστών, που ανέστειλε ακόμη και το δικαίωμα κατάθεσης αιτήσεων ασύλου, φρόντισε να επεξεργαστεί και να φέρει για ψήφιση στη Βουλή ένα ακόμη αντιδραστικό νομοσχέδιο που -και αυτό- θα συζητηθεί και ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ «για το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».

«Στο όνομα της επιτάχυνσης της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, που κατατίθενται από ανθρώπους που αναγκάζονται να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που καταπατούν ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των ασυνόδευτων ανηλίκων, με παρεμβολή σειράς εμποδίων και "παγίδων", με νέες συντμήσεις προθεσμιών που οδηγούν σε fast track αποφάσεις απόρριψης αιτήσεων, με γενίκευση της κράτησης» σημειώνοντας: «Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στη θέση του ΚΚΕ για κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ώστε οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους. Να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης».

Πυρκαγιά με ρατσιστικό κίνητρο στην Πέλλα

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών. Μετά τις πυρκαγιές σε δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο, χτές το βράδυ ομάδες ατόμων που διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση προσφύγων στην Πέλλα, έβαλαν φωτιά σε ξενοδοχείο όπου επρόκειτο να καταλύσουν πρόσφυγες και μετανάστες προερχόμενοι από τα νησιά. Το πλήθος προκάλεςε ζημιές με πέτρες και άλλα αντικείμενα σε άλλη μονάδα και προπηλάκισε τους ιδιοκτήτες της, ενώ παρεμπόδισαν -και στις δυο περιπτώσεις- την πρόσβαση των λεωφορείων.

Και «εξαφανίσεις» προσφύγων που φτάνουν σε ακτές των νησιών

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι «περίεργες» τακτικές από πλευρές της διοίκησης. Ένα περιστατικό ιδιότυπης εξαφάνισης ανθρώπων που αποβιβάστηκαν στη Χίο τις προηγούμενες μέρες, το οποίο περιγράφεται με ικανή τεκμηρίωση στον τοπικό Τύπο, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα καθώς και τη αντίδραση του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδ. Μιχαηλίδη ο οποίος «απαιτεί την άμεση διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες αποβιβάστηκαν οι άνθρωποι αυτοί στο νησί μας, καθώς και η παραπέρα τύχη τους». Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού Δρακαίων Σάμου, άλλοι 40 περίπου αιτούντες άσυλο κατάφεραν να φτάσουν στη Σάμο την Τρίτη 28/4/2020, όπου αρχικά τους «συνέλεξε» το λιμενικό και κλούβα της αστυνομίας και στη συνέχεια, όπως συνέβη και πρόσφατα με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες, «εξαφανίστηκαν».

Διαβάστε περισσότερα:

Έβαλαν φωτιά σε ξενοδοχείο που θα φιλοξενούσε πρόσφυγες στην Πέλλα (βίντεο)

Πώς «εξαφανίστηκαν» οι πρόσφυγες που έφτασαν σε παραλία της Χίου;

Σάμος: Νέες σοβαρές καταγγελίες για παράνομες επιστροφές προσφύγων

Ανοιχτή επιστολή προσφύγων από το Κλειδί Σερρών: Δεν είμαστε εισβολείς

Γ. Ψυχογιός: Η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει τους λάθος χειρισμούς στο προσφυγικό

Α. Ξανθός: Η κυβέρνηση εκθέτει τη χώρα με τον χειρισμό του προσφυγικού

Γ. Παπαηλιού για μεταναστευτικό νομοσχέδιο: Ποια ζητήματα είναι «εθνικές ανάγκες» και απαιτούνται μυστικά κονδύλια;

-> Η συνέχεια του θέματος εδώ: Στις Επιτροπές το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση - Ακροδεξιάς οσμής τοποθέτηση Μηταράκη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)