to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:41 | 26.05.2021

Πολιτική

Νομοσχέδιο για ψήφο αποδήμων: Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

«Δεν έχετε καμία πραγματική έγνοια για τους Έλληνες του εξωτερικού» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις τοποθετήσεις τους επί του νομοσχεδίου Βορίδη, που «σπάει» τη διακομματική συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίζουν οι απόδημοι


Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη την Τρίτη με σκοπό να ψηφιστεί την Τετάρτη με ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αίρει τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων σπάζοντας τη διακομματική συμφωνία του 2019.  To νομοσχέδιο, ένα «πυροτέχνημα» της ΝΔ και του αρμόδιου υπουργού Μάκη Βορίδη καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κατά το Σύνταγμα 200 θετικοί ψήφοι προκειμένου το νομοσχέδιο να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Δώρα Αυγέρη: «Η ΝΔ τόσο "εννοεί" την αντιπροσώπευση των Ελλήνων του Εξωτερικού, που ψηφίζει με τους αντιπροσώπους του Έθνους εκτός Βουλής»

Η Δώρα Αυγέρη, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας και Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια την Τρίτη: 

Αν και κανονικά στη σειρά των ομιλητών προβλεπόταν ότι θα ακολουθούσα τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Θεοδωρικάκο. Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσω ποια είναι η τοποθέτησή του σε σχέση με το ό,τι έχουμε ένα νόμο (που έρχεται να αντικατασταθεί), ένα νόμο με 288 θετικές ψήφους, σχεδόν από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Και έρχεται ένα νέο νομοσχέδιο από τον διάδοχο του κυρίου Θεοδωρικάκου, τον κύριο Βορίδη, για να ανατρέψει αυτή την κοινοβουλευτική κατάκτηση, μια πολιτική εξέλιξη που μόνο θα μπορούσε να καταγραφεί στα θετικά του κοινοβουλευτικού μας βίου. Θα καθίσω να ακούσω τον κ. Θεοδωρικάκο για να δω ενδεχομένως και την αμηχανία του, η οποία με τίποτα, φαντάζομαι, δεν έχει να κάνει με το ό,τι αυτή την στιγμή στο δεύτερο όροφο, σε μια αίθουσα εδώ, του Κοινοβουλίου, διεξάγονται οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής. Έχουμε την κατάθεση του συνεταίρου του κ. Θεοδωρικάκου, του κ. Καλογρίτσα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχει να κάνει με αυτό η αλλαγή στη σειρά, με το ό,τι δεν ήθελε να βρεθεί σε κάποια αμηχανία ο κ. Θεοδωρικάκος, σε κάποια συνάντηση που ενδεχομένως θα ξυπνούσε τη μνήμη του κ. Καλογρίτσα και τις εκλεκτικές συγγένειές του με πρόσωπα, ανθρώπους της Νέας Δημοκρατίας.

Κύριε Υπουργέ, κ υρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντί, η ΝΔ ως κυβέρνηση να εκκινήσει έναν ειλικρινή και ουσιαστικό πολιτικό διάλογο για το μέλλον του Ελληνισμού, και για το πώς δύναται- με όρους αξιακούς - η αντίληψή μας για την Ελλάδα και τους Έλληνες του 21ου αιώνα να συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση της πολιτείας.

Αντί να απαντήσει στο φλέγον ζήτημα της εποχής που είναι η κρίση αντιπροσώπευσης.

Αντί να διασφαλίσει όλα αυτά, που θα μας διευκολύνουν να προσεγγίσουμε με πολιτική ειλικρίνεια και τεχνική επάρκεια την αντιπροσώπευση των Ελλήνων του εξωτερικού στις πολιτικές διαδικασίες της επικράτειας.

Αντί όλων αυτών, κύριε Βορίδη και κύριε Πλεύρη του πρώην Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού,  η Νέα Δημοκρατία του Κ. Μητσοτάκη και των λοιπών δυνάμεων  εφευρίσκει και αναλώνεται- αυτή εξάλλου είναι η πάγια τακτική της- σε μικροπολιτικά τεχνάσματα.


Εδώ και κάποια χρόνια παριστάνει πως αναδεικνύει το ζήτημα των δικαιωμάτων –γενικά κι αόριστα– των Ελλήνων του εξωτερικού. Βάζοντας κατά το δοκούν στο ζύγι –όποτε κι όπως θέλει– την ελληνική διασπορά και τους απόδημους, τους νέους του brain-drain, τους πολίτες που ζουν κι εργάζονται στην Ευρώπη, τις παροικίες Ελλήνων στην ευρύτερη γειτονιά μας.


Τόλμησε, μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση, εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης, να επικαλεστεί τους νέους! Τους νέους, τους οποίους εξόρισαν, εκπάτρισαν, οι –δικής της ιδιοκτησίας– μνημονιακές πολιτικές.
Επιχείρησε έτσι να αποποιηθεί τις ευθύνες της και να προσεταιριστεί το θυμικό των πολιτών, που είδαν στα δύσκολα χρόνια της χρεοκοπίας και της κρίση τα παιδιά τους, τους γείτονές τους, τους φίλους τους, τους συγγενείς τους να φεύγουν εκτός συνόρων προς αναζήτηση εργασίας.

Καμία πραγματική έγνοια γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Είδαμε, εξάλλου κύριε Υπουργέ,  πώς τους αντιμετωπίσατε εν μέσω πανδημίας, αφήνοντάς τους παρατημένους στα αεροδρόμια του εξωτερικού. Απλώς, η Νέα Δημοκρατία και η πελατειακή μηχανή της επιχείρησαν να τους χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι και μέσο για να πάνε την κουβέντα –με όρους ηθικού πανικού– στους Έλληνες της διασποράς. Και να κάνουν  εκεί μικροπολιτική προς άγραν ψήφων, πιστεύοντας ότι στους Έλληνες μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς θα βρει τάχα ένα πιστό εκλογικό ακροατήριο.


Αυτή είναι η έγνοια της Νέας Δημοκρατίας των κυρίων Μητσοτάκη και Βορίδη, του διαδόχου του κ. Θεοδωρικάκου, κάθε φορά που μιλούν για Έλληνες του εξωτερικού.

Δεν νομίζω ότι –και μ’ αυτό το νομοθέτημα– σας νοιάζει, κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας, να δώσετε λύση σ’ ένα ζήτημα με πολλές προεκτάσεις. Περισσότερο σάς νοιάζει να εμφανιστείτε ως το κόμμα των αποδήμων. Να εμφανιστείτε ως η κατεξοχήν εθνική παράταξη, εμφανίζοντας τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ως υποδιαιρέσεις του εθνικού φρονήματος.

Αν, κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας, σας ένοιαζε να λύσετε πραγματικά το θέμα, προηγουμένως θα εξηγούσατε στους πολίτες και στο Σώμα, γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ο δικός σας νόμος. Ο αμέσως προηγούμενος νόμος, αυτός που ψηφίστηκε με μεγάλη διακομματική πλειοψηφία, 288 ψήφων,  το Δεκέμβριο του 2019, εδώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με αμοιβαίους συμβιβασμούς, σε ένα από τα λίγα παραδείγματα συνεννόησης ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις.

Από τον Φεβρουάριο, λοιπόν, είναι ενεργή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις και εγγραφές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους  και είναι λιγότερες από 1.000 οι σχετικές αιτήσεις, ενώ λιγότερες από 100 είναι οι εγγραφές.

Και εδώ θα ήθελα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να σχολιάσω τον τίτλο του νομοσχεδίου: «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού». Αυτό, το πουλάτε ωσάν να μην έχει μεσολαβήσει ο ανεφάρμοστος νόμος του 2019. Σα να αίρετε κάποια προγενέστερη συνθήκη-αδικία. Τι έχει μεσολαβήσει; Οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί παραμένουν οι ίδιοι. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ο υπουργός Εσωτερικών. Εκτός κι αν γι’ αυτό αλλάχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών. Για να αλλάξετε το νόμο.

Κι εδώ αποδεικνύεται και η αντίληψή σας για τη δημοκρατία. Είχατε μια προσέγγιση για το θέμα: να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, οι απόδημοι, χωρίς περιορισμούς, αλλά μόνο κόμματα όχι εκπροσώπους, με επιστολική ψήφο και συνυπολογισμό στο αποτέλεσμα των εκλογών της επικράτειας. Είχαμε μια άλλη προσέγγιση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, χωρίς περιορισμούς, με δικαίωμα άμεσης εκλογής των εκπροσώπων τους, σε ειδικές εκλογικές περιφέρειες. Μια πρακτική που έχει δοκιμαστεί από ευρωπαϊκές χώρες και άλλες χώρες με μεγάλη διασπορά.

Τελικά, οι πολιτικές δυνάμεις συμβιβάστηκαν, αποδεχόμενες την πρόταση του ΚΚΕ. Την αποδεχθήκαμε οι πολιτικές δυνάμεις από κοινού, με περιορισμούς, για να διασφαλίσουμε τι; Ότι, όπως εξηγείται και στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, δεν θα  υπάρχουν περιθώρια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Δεχθήκαμε, λοιπόν, όλοι  ή σχεδόν όλοι (οι 288 που το ψηφίσαμε) περιορισμούς και κριτήρια πραγματικού δεσμού ανάμεσα σε Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού και της χώρας για να διαφυλάξουμε το κύρος και την ουσία των εθνικών εκλογών. Κι έρχεστε τώρα να ανατρέψετε όλη αυτή την κοινοβουλευτική εργασία, όχι γιατί θέλετε να βελτιώσετε το νόμο, αλλά γιατί κάνετε προεκλογικό σχεδιασμό με την αρχική σας ιδέα.

Βρήκατε δε πονηρό άλλοθι, σε μια δήλωση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της κ. Τζάκρη, η οποία στη συνέντευξή της στον Εθνικό Κήρυκα επανέλαβε απλά τη θέση μας. Επανέλαβε το εξής απλό και θεμιτό: ότι σε μια ευμενέστερη συγκυρία μπορούμε να συζητήσουμε αυτό που κατά την πάγια και μελετημένη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά βέλτιστη πρακτική. Έτσι γίνεται στη δημοκρατία, όταν εξετάζονται και επανεξετάζονται οι νομικές-τεχνικές διαστάσεις ενός πολιτικού ζητήματος. 

Ποια είναι, λοιπόν, η δική σας βέλτιστη πρακτική, με την οποία έρχεστε εδώ σήμερα και ζητάτε αλλαγές, κύριε Υπουργέ, στον προηγούμενο νόμο, που έχει τις δικές σας υπογραφές; Ή μάλλον του προκατόχου σας. Πολύ φοβάμαι ότι η μόνη πρακτική που θεωρείτε βέλτιστη είναι αυτή που-νομίζετε – ότι «βγάζει» Νέα Δημοκρατία.

Αν μη τι άλλο, και θα κλείσω με αυτό κύριε Πρόεδρε, θα έπρεπε κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας, κυρίες και κύριοι της ΝΔ, να ήσασταν πιο προσεκτικοί και να είχατε αίσθηση των καταστάσεων, φέροντας αυτό το σχέδιο νόμου με ανοιχτή Βουλή σε πλήρη λειτουργία.

Φανταστείτε τον συμβολισμό σήμερα: να κόπτεστε, να καμώνεστε ότι σας νοιάζει η ισότιμη εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού, ψηφίζοντας ένα νόμο με τους αντιπροσώπους του έθνους εκτός Βουλής. Αλλά, αυτοί είστε…

Αλ. Μεϊκόπουλος: Η ΝΔ βλέπει τους απόδημους σαν έτοιμη γαλάζια δεξαμενή για να εξασφαλίσει την επανεκλογή

Ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος πραγματοποίησε παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων.

«Εν μέσω πανδημίας, οικονομικής ύφεσης και γενικευμένης αβεβαιότητας η κυβέρνηση κρίνει απαραίτητο να ξανασυζητήσουμε και να ξανανοίξουμε το θέμα της ψήφου των αποδήμων παρόλο που πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, επί διακυβέρνησης ΝΔ, καταλήξαμε σε διακομματική συμφωνία και ψηφίστηκε με 288 ψήφους, σημειωτέον από σύσσωμη τη ΝΔ, το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων» ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Βουλευτής.


«Παρότι συμφωνήσαμε σε ένα νόμο που τακτοποιεί μια εκκρεμότητα μισού αιώνα και ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, ο κ. Βορίδης επανέρχεται φέρνοντας μια ακατανόητη νομοθετική πρόταση που γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δε θα ψηφιστεί» συνέχισε.


Σύμφωνα με τον Αλ. Μεϊκόπουλο, η κυβέρνηση έχει ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων καθαρά από λόγους σκοπιμότητας και όχι ουσίας και τη δημιουργία εντυπώσεων και διχασμού.
«Μετρ του είδους» αποκάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη κατηγορώντας τον ότι παράγει μια τεχνητή κρίση για να δημιουργήσει στους απόδημους την εντύπωση ότι η ΝΔ τους θέλει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους θέλει και να δρέψει στο μέλλον τις ψήφους τους.


«Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΝΔ χρησιμοποιεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως εργαλεία αποπροσανατολισμού και τους νόμους ως κουρελόπανα για να μαζέψει τις διαρροές της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Μεϊκόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η ΝΔ θεωρεί τους απόδημους δεδομένους και υπολογίζει ότι οι ψήφοι τους θα αναπληρώσουν τις χαμένες ψήφους των Ελλήνων του εσωτερικού, σαν ένα «Plan-B» δηλαδή.


Αναφερόμενος στη δηλώσεις της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη και στον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ τις χρησιμοποίησε για να στηρίξει το επικοινωνιακό της πυροτέχνημα, κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να κυβερνάει αντιπολιτευόμενη λέγοντας ότι δε νομοθετεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Υπενθύμισε έπειτα ότι το «χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου» του νόμου που ψηφίστηκε ομόφωνα για την ψήφο των αποδήμων το Δεκέμβριο του 2019 ξεκινάει όταν ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με Έλληνες της Νότιας Αμερικής προανήγγειλε την τροποποίηση του νόμου ώστε να μπορούν όσοι θέλουν να συμμετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.


«Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Δεν ενδιαφέρει τη ΝΔ ούτε η εκπροσώπηση ούτε η φωνή των αποδήμων. Τους βλέπει ως εργαλείο και σαν μια έτοιμη γαλάζια δεξαμενή για την εξασφάλιση της επανεκλογής της» επεσήμανε ο Αλ. Μεϊκόπουλος.


«Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι ομογένεια ακριβώς θέλουμε. Μια ομογένεια που να μάχεται υπέρ των ελληνικών θέσεων στα εθνικά ζητήματα και να προωθεί τον ελληνικό τουρισμό, την ελληνική επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις ή μια ομογένεια – κομματάρχη;  Θέλουμε έναν απόδημο ελληνισμό ενωμένο για το καλό της πατρίδας ή διαιρεμένο;» ρώτησε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Α. Μιχαηλίδης: «Θλιβερά ιδιότυπη» η συζήτηση του νομοσχεδίου

Ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Χαρακτήρισε «θλιβερά ιδιότυπη» τη συζήτηση του νομοσχεδίου, πρώτον επειδή η κυβέρνηση έρχεται να ακυρώσει τον νόμο του 2019, ο οποίος αποτέλεσε σπάνια περίπτωση πολιτικού συμβιβασμού και ο οποίος επίλυε μια μακρόχρονη εκκρεμότητα της ελληνικής πολιτείας έναντι του Απόδημου Ελληνισμού και, δεύτερον, επειδή η κυβέρνηση εκ των προτέρων ξέρει ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί, λόγω της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείται συνταγματικά.

Καθώς δεν προκύπτει να υπάρχει κάποιος άλλος λόγος αλλαγής του νόμου, ο οποίος δεν έχει προλάβει καν να δοκιμαστεί στην πράξη, αναγκαστικά συμπεραίνουμε, υποστήριξε ο  Α. Μιχαηλίδης, ότι η ΝΔ αθετεί τη διακομματική συμφωνία του 2019 για μικροκομματικούς λόγους: για να κλείσει το μάτι εγχώρια, μικρά συντηρητικά ακροατήρια και να δείξει στους ομογενείς ότι, δήθεν, τους αφουγκράζεται αυθεντικά.

Απαιτεί θράσος, σημείωσε, να το πράττει αυτό το κόμμα που ενώ είχε άπειρες ευκαιρίες να νομοθετήσει την ψήφο των αποδήμων με όποιο τρόπο ήθελε, όπως και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, τα 40 χρόνια που κυβερνούσαν τη χώρα, δεν το έπραξε ποτέ.

Αναφορικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, τόνισε πως εν ολίγοις καταργεί τα κριτήρια συμμετοχής στις εκλογές που υπάρχουν στον υφιστάμενο νόμο και με τα οποία είχε συμφωνήσει η ΝΔ. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι διαχρονικά η απροϋπόθετη άσκηση του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους ομογενείς, με τον εύλογο περιορισμό της προσμέτρησης της ψήφου τους σε ειδικές εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού. Επί της ουσίας, τόσο τα κριτήρια που περιλαμβάνονταν στο νόμο του 2019 – με τα οποία είχε συμφωνήσει η ΝΔ - όσο και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  αποτελούν παραλλαγές μιας εύλογης στάθμισης που παρατηρείται στην έννομη τάξη πλήθους ευρωπαϊκών και άλλων κρατών

Ο Α. Μιχαηλίδης κατέληξε τονίζοντας ότι οι «ομογενείς έχουν και μνήμη και κρίση»: θυμούνται ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που, διαχρονικά, με τις πολιτικές της τους έδιωξε από την πατρίδα και αντιλαμβάνονται ότι το παρόν νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί μια τυχοδιωκτική προσπάθεια χαϊδέματος των αυτιών.

Γ. Παπαηλιού: Είστε «αλλεργικός» έναντι των συναινέσεων, κύριε Βορίδη

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Παπαηλιού κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε  απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη: Είσθε «αλλεργικός» έναντι των συναινέσεων και έχετε καταφερθεί από το βήμα της Βουλής κατ΄ αυτών, λέγοντας ότι η πλειοψηφία αποφασίζει για όλα, δεν χρειάζεται να τις επιζητά και έτσι «να βάζει νερό στο κρασί της». Το Σύνταγμα, δηλαδή τον καταστατικό χάρτη της χώρας, δεν μπορεί «να το αφήσουμε στην άκρη», όπως λέτε. Το Σύνταγμα πρέπει να εφαρμόζεται από όλους.

Και ο Γ. Παπαηλιού επισήμανε:  Τη ΝΔ δεν την ενδιαφέρει η ουσία των πραγμάτων, εν προκειμένω η διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά η επικοινωνία και οι εντυπώσεις. Με το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, καταργείται ο Ν. 4648/2019, ο οποίος υπήρξε προϊόν ευρύτατης συναίνεσης, στην οποία συμμετείχε και η ΝΔ που και τότε, κατά την εισαγωγή και ψήφισή του, ήταν το κυβερνών κόμμα. Μάλιστα γι΄ αυτό τον ισχύοντα νόμο, η ΝΔ δεν προέβη και δεν προβαίνει στις αναγκαίες (προκαταρκτικές) ενέργειες προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή. Με την κατάθεση της υπό κρίση τροποποίησής του, χρησιμοποιεί ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα που αφορά τον Ελληνισμό όπου γης, για να επιτεθεί με ψεύδη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο συνιστά μία θεσμικά άστοχη-αντισυνταγματική κυβερνητική επιλογή, αφού προς ψήφισή της χρειάζεται η πλειοψηφία των 2 / 3 του όλου αριθμού των βουλευτών. Και ήταν εκ των προτέρων γνωστό, ότι αυτό δεν είναι δυνατόν και δεν πρόκειται να γίνει. ‘Ετσι με αυτή την επιλογή η ΝΔ παραγνωρίζει-αγνοεί τη σχετική συνταγματική επιταγή, που επιβάλλει ευρύτερες συναινέσεις, για τις οποίες έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, ώστε να καταστεί δυνατή η συγκέντρωση της αναγκαίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Εξάλλου ο ίδιος ο αρμόδιος Υπουργός είναι «αλλεργικός» έναντι των συναινέσεων και έχει καταφερθεί από το βήμα της Βουλής κατ΄ αυτών, λέγοντας ότι η πλειοψηφία αποφασίζει για όλα, δεν χρειάζεται να τις επιζητά και έτσι «να βάζει νερό στο κρασί της».

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνον δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση επιδίωξης ευρύτερων συναινέσεων, αλλά αποφάσισε να εισαγάγει το νομοσχέδιο αιφνιδιαστικά, χωρίς προεργασία και γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι (το νομοσχέδιο) δεν πρόκειται να ψηφιστεί.

Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν αναζητεί τις εσώτερες κυβερνητικές προθέσεις, όπως είπε ο αρμόδιος Υπουργός, αλλά επισημαίνει και καταγγέλλει τη μη συμβατή με το Σύνταγμα κυβερνητική στάση. Και το Σύνταγμα, δηλαδή τον καταστατικό χάρτη της χώρας, δεν μπορεί «να το αφήσουμε στην άκρη», όπως συνέχισε ο αρμόδιος Υπουργός. Το Σύνταγμα πρέπει να εφαρμόζεται από όλους. Όλα αυτά σημαίνουν, ότι τη ΝΔ δεν την ενδιαφέρει η ουσία των πραγμάτων, εν προκειμένω η διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά η επικοινωνία και οι εντυπώσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί με προχειρότητα να υπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες, δημιουργώντας μία επικοινωνιακή «φούσκα». Και επιπλέον εκμεταλλεύεται την περίσταση με τρόπο που να προκαλέσει ψευδείς εντυπώσεις, με συνέπεια τη διχόνοια έναντι και μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού. Επομένως, τα περί «εθνικά μείζονος» και «κομματικά μικρού», που ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ αποτελούν κενά λόγια χωρίς ουσία.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μεγάλη διασπορά σε σύγκριση με τον πληθυσμό της και όπως όλες οι αντίστοιχες χώρες, εκ των πραγμάτων πρέπει να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο την ισορροπία, αφενός μεταξύ της διατήρησης των δεσμών των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα και αφετέρου του σεβασμού της δημοκρατικής βούλησης που εκφράζεται από τους πολίτες που ζουν εντός της χώρας και τους οποίους αφορούν και επηρεάζουν οι ασκούμενες από την εκάστοτε κυβέρνηση πολιτικές.

Τα βασικά σημεία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ συνίστανται :

στη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για όλους τους Έλληνες πολίτες-εκλογείς, από το εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση της εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού

στην αυτοπρόσωπη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των συγκεκριμένων εκλογέων

στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς του εξωτερικού, στο πλαίσιο των χωρικών ενοτήτων (περιφερειών) που θα δημιουργηθούν ή μέσω των συνδυασμών Επικρατείας των κομμάτων για έναν ορισμένο αριθμό εδρών


Αυτών των στοιχείων δεν απέστη και δεν αφίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά, ούτε κατά την υποβολή της αρχικής πρότασής του, ούτε κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος το 2019, ούτε με την κατατεθείσα τροπολογία στο παρόν νομοσχέδιο. Βάσει αυτών, η φωνή των αποδήμων μπορεί να ακούγεται στη Βουλή μέσω των εκπροσώπων τους, χωρίς να αλλοιώνεται με τη ψήφο τους η βούληση του εκλογικού σώματος.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση αντί να εφαρμόσει τον ισχύοντα νόμο, που ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα, επιδίδεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια εις βάρος των αποδήμων. Συμπερασματικά, το περιεχόμενο του υπό κρίση νομοσχεδίου ακολουθεί την πεπατημένη της νεοδεξιάς διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι απολύτως συμβατό με τη φιλοσοφία της, τόσο διαδικαστικά όσο και ουσιαστικά».

Δ. Χαρίτου: «Επικοινωνιακός αντιπερισπασμός για να κρύψετε τις αποτυχίες των πολιτικών σας»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τη ψήφο των αποδήμων, τόνισε ότι «η συζήτηση θα έπρεπε να έχει ως θέμα όχι την άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των αποδήμων, αλλά την άρση των περιορισμών στη λειτουργία του Κοινοβουλίου από το ιδιότυπο lock down που το έχετε οδηγήσει, ενώ την ίδια στιγμή έχει ανοίξει η οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων σημείωσε: «Ποιο είναι το θέμα που στην πραγματικότητα εισηγείστε σήμερα στη Βουλή; Για να καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός που μας παρακολουθεί. Ζητάτε να αλλάξει, να ανατραπεί ψηφισμένος πρόσφατος νόμος του Δεκεμβρίου του 2019 που και με τις δικές σας ψήφους σχεδόν ομόφωνα ψηφίσθηκε στην αίθουσα αυτή για τον τρόπο που θα ψηφίζουν οι απόδημοι έλληνες του εξωτερικού».

Απευθυνόμενος στον υπουργό που πριν λίγο είχε μιλήσει ο βουλευτής είπε: «Σας άκουσα κ. υπουργέ πριν λίγο μου φανήκατε απελπισμένος με αυτό που είπατε «φέρτε ό,τι θέλετε για να το ψηφίσουμε»! Όμως για άλλη μια φορά ούτε ένα λόγο δεν μας είπατε για τον οποίο ανακαλείται την ψήφο που δώσατε. Πολύ ωραία όλα αυτά που μας είπατε για τις ανακοινώσεις, για τα ψηφίσματα των ομογενών. Να σας ρωτήσω όμως κ.υπουργέ όλα αυτά δεν τα γνωρίζατε όταν ψηφίζατε τον Δεκέμβρη του 2019 το νόμο; Τι είναι αυτό που βάραινε στην κρίση σας και ζητάτε να ακυρωθεί ένας νόμος που κι εσείς ψηφίσατε; Ένας νόμος κύριοι που δεν πρόλαβε καν να εφαρμοστεί.

Φαίνεται, κύριε υπουργέ, για να το πω κομψά ότι έχει εθιστεί το τελευταίο διάστημα στις κυβιστήσεις δεν εξηγείτε διαφορετικά.

Με την φαρμακευτική κάνναβη τα πήγατε καλά γιατί χρειαζόταν απλή πλειοψηφία και πέσατε στα μαλακά. Εδώ όμως κύριοι χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία θα πέσετε έξω από το στρώμα. Γιατί λοιπόν επιμένετε;

Άκουσα τον εισηγητής σας κ. υπουργέ να ισχυρίζεται ότι πήρατε τη σκυτάλη από το χέρι της κας. Τζάκρη και τρέξατε για να αλλάξετε το νόμο, ΟΥΔΕΝ ΨΕΥΔΕΣΤΕΡΟ! Από το χέρι του ίδιου του πρωθυπουργού πήρατε τη σκυτάλη όταν ο κ. Μητσοτάκης στις 22 Μαρτίου όχι τυχαία υποσχόταν σε τηλεδιάσκεψη με τους Έλληνες της Ν. Αμερικής ότι θα αλλάξει ξανά τον νόμο ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά της πατρίδας, να  συμμετέχουν, όπως ανέξοδα τους υποσχέθηκε στη διαδικασία ανάδειξης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Ήταν χρονικά κ. υπουργέ τότε ακριβώς που διαπιστώνατε ότι ο ανομολόγητος στόχος σας να μεταβάλλετε τους εκλογικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό της χώρας με την ψήφο των αποδήμων γινόταν άπιαστο όνειρο. Όταν από τις 800 χιλ που ήταν οι αρχικές διαρροές της προσδοκίας των εγγραφών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους αυτές μετέπειτα μειώθηκαν στις 300 χιλ, ενώ οι αιτήσεις 3 μήνες τώρα περιορίστηκαν λίγο πάνω από τις χίλιες και οι εγγραφές κοντά στις 100 όλες και όλες.

Όταν λοιπόν κύριοι καταλάβατε ότι οι υπέρμετρες προσδοκίες που είχατε καλλιεργήσει στους απόδημους έλληνες διαψευστήκαν-όπως άλλωστε διαψεύδονται οι πολιτικές σας στη κοινωνία -τότε καταφύγατε στο πυροτέχνημα του σημερινού νόμου προκειμένου να διασκεδάσετε τις εντυπώσεις και να μεταθέσετε τις ευθύνες σας στις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Δυστυχώς για εσάς και ευτυχώς για την κοινωνία αντιλαμβάνεται το θέατρο των επιδιώξεών σας, να εργαλειοποιήσετε τις ψήφους των αποδήμων. Γίνονται αντιληπτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια που παίζεται στις πλάτες των ομογενών μας νομίζοντας ότι δεν καταλαβαίνουν την κωλοτούμπα σας όσο επιδέξια και αν προσπαθείτε να την κάνετε.

Ενεργοποιήσατε κύριοι το μόνιμο πια σύνδρομο που σας διακατέχει οι φτηνοί επικοινωνιακοί αντιπερισπασμοί για να συσκοτίζετε τη πραγματικότητα για να καλύψετε τις αποτυχίες των ασκούμενων πολιτικών σας, όπως αυτή την περίοδο την αποτυχία σας να ανοίξετε με σχέδιο τον Τουρισμό. Το ζούμε έντονα στην περιφέρεια της ΑΜΘ με την επιπολαιότητα που χειριστήκατε το άνοιγμα του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας υπονομεύοντας τον τουρισμό της περιοχής».

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο βουλευτής τόνισε: «Μην προσπαθείτε  να μεταθέσετε τις δικές σας ευθύνες στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Μην στοχοποιείτε τον ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψετε την αθέτηση της υπογραφής που βάλατε μαζί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στον νόμο για τους αποδήμους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει πάντα την ίδια σταθερή θέση. Να έχουν φωνή και ψήφο οι απόδημοι. Να μην ψηφίζουν μόνο αλλά και να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους.

Εμείς δεν θέσαμε και ούτε θέτουμε σε αμφισβήτηση τον νόμο του Δεκεμβρίου του 2019 που ήταν ένας προωθητικός συμβιβασμός για την συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές.

Από την πλευρά μας επαναφέρουμε το αίτημα να ψηφίζουν οι απόδημοι και τους εκπροσώπους τους σε εκλογικές περιφέρειες που θα οριστούν, όπως προβλέπεται πλέον στο Σύνταγμα, για να φανεί   ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για τους απόδημους. Εδώ είναι η πρόταση να αναλάβετε τις ευθύνες σας, φτάνουν τα μεγάλα λόγια. Κυβερνήσατε για παρά πολλά χρόνια τη χώρα, δεν κάνατε τίποτα δεν πήρατε καμία πρωτοβουλία για το ζήτημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ως κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες. Σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να προτείνει νόμο που θα έδινε απάντηση στο πάγιο αίτημα των ομογενών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στην αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς την οποία της πλειοψηφίας δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων με 288 ψήφους από τη Βουλή, νόμο τον οποίο αρνείστε να εφαρμόσετε.

Με την ευθύνη που μας αναλογεί ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθαμε σε αυτή την συζήτηση μολονότι εξαρχής διαφαινόταν από την πλευρά σας ότι την αντιμετωπίζατε προσχηματικά  και με επικοινωνιακό τρόπο.

Με αίσθημα ευθύνης είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε ώστε ο ψηφισμένος κοινός νόμος τον Δεκέμβρη του 2019 να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατόν συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων γεγονός που θα είναι σε όφελος της χώρας».

Ραλλία Χρηστίδου: «Μοναδικός σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι η παραγωγή νόμου αλλά η παραγωγή εντυπώσεων»

Η Ραλλία Χρηστίδου, στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια αναφορικά με το ν/σ για τη ψήφο των αποδήμων, αρχικά θύμισε ότι το Δεκέμβριο του 2019 ψηφίστηκε με μια πρωτοφανή πλειοψηφία 288  Βουλευτών ο νόμος 4648 για  τη συμμετοχή των Ελλήνων της Διασποράς στις εκλογικές διαδικασίες. Όμως, όπως τόνισε, η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ «η πολιτική συνεννόηση ακόμα και σε τέτοια ζητήματα προκαλεί ενόχληση, αν όχι αλλεργία σε μεγάλη μερίδα του κυβερνώντος κόμματος»  και για αυτό η Ν.Δ. φέρνει τη  νέα νομοθετική πρόταση επί ενός νόμου που δεν πρόλαβε να εφαρμοστεί στην πράξη ούτε μια φορά.

Για την κυβερνητική πρωτοβουλία χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αλίμονο στη Δημοκρατία εκείνη που το εκάστοτε κυβερνών κόμμα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία τους  εκλογικούς καταλόγους.»

Στη συνέχεια, καταδεικνύοντας τις διαχρονικές ευθύνες  της Δεξιάς  η Ρ. Χρηστίδου υπογράμμισε: « Η Νέα Δημοκρατία, από την πλευρά της, κυβερνώντας ή από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εναλλάσσοντας ρόλους, από το 1974 μέχρι το 2019,αδιαφόρησε και υπονόμευσε κάθε συζήτηση για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων της διασποράς.Προτιμούσε τις ναυλωμένες πτήσεις τσάρτερ με τα πλαστικά σημαιάκια και τα δωρεάν εισιτήρια που μετέφεραν οπαδούς από το εξωτερικό για να ψηφίσουν, μια πρακτική που έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην χρεοκοπία της Ολυμπιακής προς την οποία τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας (και του ΠΑΣΟΚ βέβαια) ήταν δυσθεώρητα.Και, ενώ, χάρη στη συναινετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ένας νόμος επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια, έδωσε φωνή στην διασπορά και έγινε δεκτός με τόσο μεγάλη πλειοψηφία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται, άρον άρον, να υπονομεύσει το νόμο με επικοινωνιακά κόλπα. Μοναδικός σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι η παραγωγή νόμου αλλά η παραγωγή εντυπώσεων.»

Ολοκληρώνοντας η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Πάει πολύ, εκείνοι που έσπρωξαν στη ξενιτιά τους συμπατριώτες μας, εκείνοι που με τις πολιτικές τους ανάγκασαν τόσο κόσμο να αναζητήσει ευκαιρίες εκτός συνόρων για μια καλύτερη ζωή που το ελληνικό κράτος δεν τους εξασφάλιζε, εκείνοι που λεηλατούσαν τα ταμεία της χώρας, επί δεκαετίες, οδηγώντας μας στα μνημόνια και στη φυγή των νέων επιστημόνων, πάει πολύ αυτοί οι ίδιοι τώρα να εμφανίζονται σαν «υπέρμαχοι» της ελληνικής διασποράς φέρνοντας νομοσχέδια που ξέρουν ότι δε θα ψηφιστούν από τη Βουλή.Αντιλαμβανόμαστε βέβαια την αγωνία της κυβέρνησης εν όψει των επόμενων εκλογών. Αλλά δεν θα βρει το σωσίβιο που έχει ανάγκη στα επικοινωνιακά τρικ που καταφεύγει, όσο κι αν ματαιοπονεί.»

Η δημοσίευση ανανεώνεται περιοδικά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)