to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νόμος - κόφτης ελευθεριών στη Γαλλία

Θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία για το νομοσχέδιο «Καθολική ασφάλεια»


Έναν άκρως επικίνδυνο και ελευθεροκτόνο νόμο προωθεί, στη σκιά της πανδημίας, η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία. Το νομοσχέδιο για την «Καθολική ασφάλεια», που είναι υπό συζήτηση στη Βουλή, πλήττει τόσο τις στοιχειώδεις ελευθερίες των πολιτών όσο και το δημοσιογραφικό λειτούργημα! Δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ακτιβιστές, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, πολίτες αντέδρασαν την Τρίτη έξω από τη Βουλή κατά του άρθρου 24 του νόμου. «Σοβαρό πλήγμα κατά του δικαιικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των ΜΜΕ» τον χαρακτήρισαν οι διαδηλωτές, που κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το απαράδεκτο νομοθέτημα.  Έναν νόμο που εμποδίζει τους δημοσιογράφους να ασκήσουν ελεύθερα το λειτούργημά τους και παράλληλα αποτρέπει τους ενεργούς πολίτες να είναι μάρτυρες των αστυνομικών αυθαιρεσιών.

Γιατί αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του νόμου: να αποσιωπώνται τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας που πλέον πολλαπλασιάζονται - χαρακτηριστικό το παράδειγμα των επιθέσεων ειδικών αστυνομικών δυνάμεων κατά των ακτιβιστών των «Κίτρινων Γιλέκων», που κάποιοι έμειναν ανάπηροι (έχασαν την όραση από το ένα μάτι τους λόγω χρήσης νέων όπλων από την αστυνομία). Οι εικόνες τότε αυτών των αστυνομικών αυθαιρεσιών είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου και όχι μόνο της Γαλλίας...

Πλέον, εκείνος που διαδίδει τέτοιου είδους εικόνες κινδυνεύει, με το άρθρο 24, που αλλάζει τον θεμελιώδη νόμο του 1881 για την ελευθερία του Τύπου, με ενός έτους φυλάκιση και πρόστιμο 45.000 ευρώ για διάδοση «της εικόνας του προσώπου ή οποιουδήποτε άλλου ταυτοτικού στοιχείου ενός αστυνομικού ή ενός χωροφύλακα που ενεργεί στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, με οιοδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε μέσο, με στόχο να πλήξει τη φυσική ή ψυχική του ακεραιότητα»! Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δημιουργεί ένα καινούργιο αδίκημα με πραγματικό στόχο τον περιορισμό της ελευθερίας των δημοσιογράφων και του Τύπου, εντελώς δυσανάλογο με τις σημερινές συνθήκες. Η επίσημη (όσο και αστεία) δικαιολογία είναι η αποφυγή της δημιουργίας κλίματος εις βάρος των αστυνομικών στα σόσιαλ μίντια!

Και βέβαια, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η κατάληξη της διαδήλωσης της Τρίτης 17 Νοεμβρίου: δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών, ρίψη νερού, προσαγωγές 33 ατόμων - όπως, για άλλους λόγους αλλά με τον ίδιο τρόπο, γινόταν την ίδια ώρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.α. στη χώρα μας...

Όμως όλα δείχνουν ότι στη Γαλλία η διαδήλωση της Τρίτης κατά του αυταρχικού νομοθετήματος που στρέφεται ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας έκφρασης δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Το κύμα διαμαρτυρίας κατά του κυβερνητικού κόμματος που είχε τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία από δημοσιογράφους και δημοσιογραφικές ενώσεις, που ήδη υπέγραψαν κοινό κείμενο διαμαρτυρίας, αναμένεται να διευρυνθεί.

Ήδη το θέμα βγήκε και εκτός γαλλικών συνόρων. Το Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ έκανε παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο στη Γαλλία με επιστολή του προς την κυβέρνηση εκφράζοντας τη βαθιά του ανησυχία για πολλές από τις διατάξεις του νόμου, υπογραμμίζοντας ότι περιλαμβάνει «σοβαρά πλήγματα στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις θεμελιώδεις ελευθερίες, κυρίως στο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, στο δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης και γνώμης, και στο δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικά». Κάτι που φέρνει τη Γαλλία σε αντίθεση με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και άλλα «μαργαριτάρια», όπως η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας σε συνεργασία με τις δημόσιες υπηρεσίες στο πλαίσιο ενός «continuum» ασφάλειας... Στόχος, ο εντοπισμός drones, αποστολών επιτήρησης κ.ά. «Δουλίτσες» α λα γαλλικά δηλαδή.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)