to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:50 | 08.07.2022

Πολιτισμός

Νόμιμη η στάση εργασίας στο Εθνικό Θέατρο - Ακυρώθηκε η παράσταση της Μήδειας

Δικαιώθηκαν από το δικαστήριο το ΣΕΗ και το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου σχετικά με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε το Εθνικό Θέατρο. Οι ανακοινώσεις των Σωματείων και του Εθνικού Θεάτρου για την ακύρωση της παράστασης. Σκληρή κριτική από την τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Σ. Αναγνωστοπούλου, στο ΥΠΠΟΑ


Μετά τη χτεσινή και σημερινή ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ αφενός του Υπουργείου Πολιτισμού και αφετέρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, το Εθνικό Θέατρο κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η στάση εργασίας των εργαζομένων του. 

Η αίτηση εκδικάστηκε σήμερα στις 14:30, μισή ώρα πριν λήξει η προθεσμία που είχαν δώσει τα δύο σωματεία ώστε να τους δοθεί έγγραφη απάντηση από το Υπουργείο σχετικά με τα αιτήμά τους για αύξηση της αποζημίωσης για την εκτός έδρας εργασία και να μην προχωρήσουν στη στάση εργασίας.  Πριν από λίγο εκδόθηκε η δικαστική αποφαση η οποία δικαιώνει τα Σωματεία.

Υπενθυμίζουμε ότι η στάση εργασίας έχει ανακοινωθεί για σήμερα, Παρασκευή 8 Ιουλίου, και κατά την ώρα της παράστασης "Μήδεια" του Μποστ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, την οποία παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο.

Για 15 ευρώ αύξηση

Για 15 ευρώ αύξηση στην εκτός έδρας αποζημίωση που ζητούν ηθοποιοί και εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου, το υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε να δημιουργήσει ένα απίστευτο κομφούζιο, όπως γράφει η Πόλυ Κρημνιώτη στην Αυγή, με τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα η αποψινή πρεμιέρα του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Επιδαύρου να γίνεται όλο και πιο ορατός. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι το Υπουργείο, ενώ όπως δήλωνε στη χτεσινή του ανακοίνωση, έχει συμφωνήσει να ικανοποιήσει το συγκεκριμένο αίτημα, αρνήθηκε να δεσμευτεί εγγράφως για αυτό και για την αναδρομική ισχύ της απόφασης. Άρνηση στην οποία τα Σωματεία απάντησαν λέγοντας ότι ακόμη περιμένουν την τήρηση άλλων, παλαιότερων δεσμεύσεών του. 

Ακυρώνεται η σημερινή παράσταση

Την ακύρωση της σημερινής παράστασης της Μήδειας του Μποστ ανακοινώνουν τα δύο Σωματεία, που μετά τη δικαστική απόφαση θα προχωρήσουν κανονικά στη στάση εργασίας που έχουν προαναγγείλει.  

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση ΣΕΗ και ΣΕΕΘ:

"Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που αιφνιδιαστικά κατέθεσε το Εθνικό Θέατρο εναντίον του ΣΕΗ και του ΣΕΕΘ, σήμερα, στις 13.35 και πριν τη λήξη της προθεσμίας που οι εργαζόμενοι είχαν θέσει στο ΥΠΠΟΑ (σήμερα, στις 15.00).

Βάσει αυτού, ενημερώνουμε πως η σημερινή στάση εργασίας θα γίνει κανονικά και με απόφαση δικαστηρίου πλέον.

Για την ενημέρωση του κοινού, σχετικά με το αίτημα μας και το χθεσινό ΔΤ του ΥΠΠΟΑ σημειώνουμε τα εξής:

Μετά τις πολλαπλές αναβολές που έτυχε το αίτημα για μια συνάντηση των εργαζομένων με τον υφυπουργό κ. Γιατρωμανωλάκη, το Υπουργείο Πολιτισμού κατάλαβε, πως αυτή η συνάντηση που τελικά πραγματοποιήθηκε χθες 7/7/2022, έγινε για να καθυστερήσουν οι εργαζόμενοι το νομοθετικό έργο της Βουλής….

Στις «εύλογες» απορίες που θέτει το Υπουργείο θα θέλαμε να προσθέσουμε τις παρακάτω:

α) γιατί, ενώ το αίτημα των εργαζομένων έχει κοινοποιηθεί στην ηγεσία του υπουργείου από τις 9 Ιουνίου 2022, αυτό δέχθηκε τους εργαζόμενους μια μέρα πριν την προγραμματισμένη πρεμιέρα στην Επίδαυρο και μόνο μετά την εξαγγελία της στάσης εργασίας;

β) γιατί το Υπουργείο επιλέγει να αναφέρει μια αύξηση κατά 15% και διστάζει να μιλήσει για το ποσό των 15€, εν μέσω αυτού του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας;

γ)  αφού - έστω και την τελευταία στιγμή - το ΥΠΠΟΑ δηλώνει πως έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών, γιατί αρνήθηκε να ενημερώσει γραπτώς τα σωματεία και αρκείται σε ένα δελτίο τύπου, που όλως τυχαίως βγήκε μετά την δική μας ανακοίνωση;

δ) γιατί, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις από τους εργαζομένους για κατάθεση βουλευτικής τροπολογίας την τρέχουσα ή την επόμενη εβδομάδα (δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιουλίου), το Υπουργείο δεν δεσμεύεται χρονικά για τη διαδικασία, δεδομένου του κλεισίματος της Βουλής στο τέλος του μήνα;

ε) γιατί το Υπουργείο άλλαξε μονομερώς τα αρχικώς συμφωνηθέντα που όπως προκύπτει και από την επιστολή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ε.Θ. όριζαν την αποζημίωση για τη διαμονή στα 50€ και τη διατροφή στα 60€ ;

στ) Πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τις προφορικές δεσμεύσεις του Υπουργείου όταν εκκρεμεί ακόμα η αποζημίωση ειδικού σκοπού των εγγεγραμμένων στο μητρώο καλλιτεχνών, μετά τις 10 Ιανουαρίου, για τις αποζημιώσεις του καλοκαιριού 2021, αλλά και τα ένσημα του μητρώου καλλιτεχνών του 2021, όπως και τότε είχε δεσμευτεί;

Οι απαντήσεις σε όλα μας τα ερωτήματα βρίσκονται στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης του ΥΠΠΟΑ. Μεθοδευμένα και χωρίς κανέναν σεβασμό στους εργαζομένους, στο κοινό και στους φορολογουμένους επέλεξε να δημιουργήσει μια τεχνητή κρίση προκειμένου να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον του δίκαιου αιτήματος για μια αξιοπρεπή εκτός έδρας εργασία.

Τώρα δηλώνει απολογούμενο απέναντι στο κοινό για την ταλαιπωρία, αντί να δηλώσει απολογούμενο για την ολοφάνερη αναξιοπιστία του να τηρήσει τα «συμφωνηθέντα» χωρίς ούτε μία γραπτή δήλωση.

Καλούμε το Υπουργείο σε άμεσες ενέργειες,  για να δοθεί λύση, συμπληρώνοντας την ανακοίνωσή του με την ημερομηνία κατάθεσης της τροπολογίας. Χρόνος υπάρχει.

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών / Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου"

Η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου

Από τη μεριά του το Εθνικό Θέατρο ανακοινώνει κι αυτό την ακύρωση της σημερινής παράστασης, επιχειρώντας να ρίξει όλη την ευθύνη για την ακύρωση και την ταλαιπωρία των θεατών/τριών στα δύο σωματεία. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου:

"Η πρεμιέρα της Μήδειας του Μποστ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού από το Εθνικό Θέατρο δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου λόγω στάσης εργασίας που ανήγγειλαν το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών από τις 20.00 έως τις 24.00, με θέμα την αναπροσαρμογή της ημερήσιας αποζημίωσης και των εξόδων διανυκτέρευσης για την εκτός έδρας εργασία.

Το Εθνικό Θέατρο στήριξε από την πρώτη στιγμή το αίτημα των εργαζομένων για αύξηση των ποσών των εκτός έδρας αποζημιώσεων, έχοντας την υποστήριξη τόσο όλου του Διοικητικού Συμβουλίου, όσο και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Γιάννη Μόσχου. Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ανταποκρίθηκε θετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεσμευόμενη ρητά −και δημόσια− για την ικανοποίηση του αιτήματος, διασφαλίζοντας μάλιστα αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου. Παρόλα αυτά το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών μέχρι τελευταία στιγμή επέμειναν σε στάσεις εργασίας την ημέρα της πρεμιέρας της Μήδειας, αν και το αίτημα έχει ήδη ικανοποιηθεί.

Ζητούμε συγγνώμη από το κοινό για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που προκαλεί αυτή η εξέλιξη, για την οποία δεν ευθύνεται το Εθνικό Θέατρο, το οποίο προσπάθησε μέχρι τελευταία στιγμή να βρεθεί λύση. Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους θεατές/-τριες που είχαν προμηθευτεί τα εισιτήριά τους. Θεατές/-τριες που αγόρασαν τα εισιτήρια τους από το τηλεφωνικό κέντρο ή οnline, η επιστροφή γίνεται αυτόματα στην κάρτα αγοράς. Θεατές/-τριες που αγόρασαν τα εισιτήριά τους από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου είτε με κάρτα είτε με μετρητά, η επιστροφή γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, προσκομίζοντας τα εισιτήρια τους. Για εισιτήρια που έχουν αγοραστεί με μετρητά σε κάποιο φυσικό σημείο του δικτύου του παρόχου ηλεκτρονικών υπηρεσιών, τα χρήματα θα επιστραφούν στους δικαιούχους με τραπεζική κατάθεση.

Η πρεμιέρα της Μήδειας του Μποστ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου".

Σ. Αναγνωστοπούλου: Αδυναμία του ΥΠΠΟΑ να διαχειριστεί με θεσμικό, δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο σοβαρά ζητήματα

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου με την οποία κηρύσσει νόμιμη τη στάση εργασίας που έχουν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο αναδεικνύει την αδυναμία του Υπουργείου Πολιτισμού να διαχειριστεί με θεσμικό, δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο σοβαρά ζητήματα.


Εδώ και έναν μήνα περίπου, οι  εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ διεκδικούν, σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, το αυτονόητο και καθόλα νόμιμο δικαίωμα για αναπροσαρμογή της ημερήσιας αποζημίωσης και των εξόδων διανυκτέρευσης για την εκτός έδρας εργασία. Πρόκειται για μια ελάχιστη αύξηση η οποία αντιστοιχεί στο ποσό των 15 ευρώ και θα καλύψει τα αυξημένα έξοδα μετακίνησης και διαμονής εν μέσω ανεξέλεγκτης και γενικευμένης ακρίβειας.

Το ζήτημα είχε τεθεί υπόψη του αρμόδιου Υφυπουργού, χωρίς την ανάληψη καμίας πρωτοβουλίας μέχρι χτες, οπότε και συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.  Για το ίδιο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς. Είναι εμφανές ότι υπήρχαν χρονικά περιθώρια και τεχνική δυνατότητα να κατατεθεί στην Βουλή σχετική τροπολογία – κάτι το οποίο δεν έγινε.

Οι εργαζόμενοι για το αίτημά τους δεν έλαβαν καμία έμπρακτη και ρητή δέσμευση από το υπουργείο παρά μόνο αόριστες διαβεβαιώσεις για «καλές προθέσεις». Η εξαγγελία κινητοποιήσεων από την πλευρά των εργαζομένων για την διεκδίκηση των αιτημάτων τους, μετατράπηκε –από την πλευρά των θεσμικά αρμόδιων– σε δικαστική διαμάχη.

Για τον λόγο αυτό η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου με την οποία κηρύσσεται νόμιμη η στάση εργασίας (20.00 έως 24.00),  που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, είναι μια μεγάλη νίκη για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Είναι η πιο πανηγυρική απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον με κάθε νόμιμο μέσο να διεκδικούν το δικαίωμά τους στην εργασία με αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες. Το ΥΠΠΟΑ οφείλει –χωρίς άλλες υπεκφυγές και αναβολές– να προσδιορίσει με σαφήνεια τον τρόπο και τον χρόνο ικανοποίησης των αιτημάτων των εργαζομένων.

Είναι καταφανής πλέον η αδυναμία της ηγεσίας του Υπουργείου να διαχειριστεί σοβαρά ζητήματα με θεσμικό τρόπο.  Η ευθύνη για την αναβολή  της αποψινής παράστασης στην Επίδαυρο αλλά και για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, βαραίνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)