to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:21 | 29.10.2016

πηγή: Έθνος

Διεθνή

Νοέλια, η πρώτη νηπιαγωγός με σύνδρομο Down στην Αργεντινή

Όταν η Νοέλια Γκαρέλα ήταν παιδί, οι δάσκαλοι στο νηπιαγωγείο δεν την δέχτηκαν, χαρακτηρίζοντάς της «τέρας». Τώρα, σε ηλικία 31 ετών, είναι η ίδια νηπιαγωγός και μάλιστα το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down που εργάζεται ως δάσκαλος προσχολικής αγωγής στην Αργεντινή και ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο.


Η περίπτωση της Γκαρέλα είναι μοναδική καταρρίπτοντας ένα ταμπού:  Μπορεί ένα άτομο με γνωστικό σύνδρομο να είναι υπεύθυνο για μία τάξη;

Οι μαθητές της ηλικίας 2 και 3 ετών, μαζεύονται γύρω της με αγάπη στο νηπιαγωγείο Τζερμονίτο της Αργεντινής. Η Νοέλια, αρχίζει να διαβάζει ένα παραμύθι και τα παιδιά παρακολουθούν απορροφημένοι την ώρα που η ίδια, μιμείται έναν καρχαρία.

«Το λατρεύω. Από τότε που ήμουν μικρή, ήθελα να γίνω δασκάλα γιατί μου αρέσουν τόσο πολύ τα παιδιά» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Θέλω να μάθουν να διαβάζουν και να ακούν, γιατί οι σημερινοί άνθρωποι πρέπει να μάθουν να ακούν ο ένας τον άλλον».

 


Η αποφασιστικότητα της Νοέλια ενέπνευσε τους συναδέλφους της να την προσλάβουν στην βόρεια πόλη της Κόρδοβα, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων. Κάποιοι έκριναν πως δεν μπορεί να αναλάβει μία τάξη εξαιτίας της κατάστασής της, δήλωσε η Αλεχάντρα Σενεστράρι, η πρώην διευθύντρια του σχολείου που την προσέλαβε.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και ο δήμαρχος της πόλης, ζύγισαν τα υπέρ και τα κατά. Αποφάσισαν εντούτοις πως δεν υπήρχε κανένας λόγος η Γκαρέλα να μην διδάξει στο σχολείο.

«Με το χρόνο, ακόμη κι εκείνοι που αρχικά είχαν αντιταχθεί στην πρόσληψή της, τώρα την δέχονται» δήλωσε η Σενεστράρι. «Πολύ γρήγορα συνειδητοποιήσαμε πόσο η Νοέλια είχε μια κλίση. Έδινε στα παιδιά αυτό που εκτιμούν περισσότερο, την αγάπη».

Μια γενετική πάθηση, το σύνδρομο Down, επηρεάζει συνήθως τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του ατόμου. Στην περίπτωση της Νοέλια όμως, αυτό δεν μείωσε καθόλου την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθησή της.

Κι άλλες χώρες έχουν ιστορίες με ανθρώπους με σύνδρομο Down που έγιναν δάσκαλοι και καθηγητές. Αλλά η περίπτωση της Γκαρέλα πιστεύεται ότι είναι η πρώτη στη Λατινική Αμερική, όπου η διαφωνία για το αν οι μαθητές, πόσο μάλλον οι εκπαιδευτικοί με σύνδρομο Down, πρέπει να γίνονται δεκτοί στα δημόσια σχολεία, κάτι που έχει δημιουργήσει προστριβές και διαμάχες στο παρελθόν.

Οι συνάδερφοι όμως της Γκαρέλα, έχουν συγκινηθεί από την περίπτωσή της. «Είναι μια μοναδική εμπειρία για το προσωπικό» λέει η Σουζάνα Ζερντάν, σημερινή διευθύντρια του παιδικού σταθμού. «Ο τρόπος που την αποδέχτηκαν τα παιδιά, η ενσωμάτωσή της με φυσικό τρόπο στο σχολείο, είναι ένα μάθημα για όλους μας».

Η Γκαρέλα εντάχθηκε για πρώτη φορά στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της Κόρδοβα ως βοηθός στο τμήμα ανάγνωσης το 2012. «Πάντα νιώθω καλά με τα παιδιά. Οι γονείς τους με αγαπούν και οι άλλοι δάσκαλοι και διευθυντές που είχα είναι υπέροχοι» λέει η ίδια.

Της αρέσει να κάνει μαθήματα χορού λάτιν στον ελεύθερο χρόνο της και ονειρεύεται να κάνει δικά της παιδιά ενώ τον τελευταίο καιρό έχει «γνωρίσει κάποιον».

Πηγή: Independent
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)