to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

#NiUnaMenos (Ούτε μία λιγότερη): Οι γυναίκες απεργούν στην Αργεντινή ενάντια στη βία και τις δολοφονίες

Με το σύνθημα «Ni una menos»οι γυναίκες στην Αργεντινή αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής απεργούν και βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη σεξιστική βία και τις δολοφονίες γυναικών, που έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες.


 

Η «σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι» ήταν ο βιασμός και η δολοφονία της Λουσία Πέρες. Τον Οκτώβρη η 16χρονη Λουσία έπεσε θύμα απαγωγής από το σχολείο της στην πόλη Mar del Plata της επαρχίας του Μπουένος Άιρες. Δύο άνδρες την άφησαν σε νοσοκομείο στις 8 Οκτωβρίου, πλυμένη και ντυμένη με καθαρά ρούχα, λέγοντας ότι είχε λάβει υπερβολική δόση ναρκωτικών. Οι γιάτροι όμως διαπίστωσαν ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Σύμφωνα με τους γιατρούς, της είχε χορηγηθεί μαριχουάνα και κοκαΐνη πριν τον βιασμό. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει αντικείμενο στον πρωκτό της με τόση βία, ώστε προκλήθηκε ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία και πέθανε λίγο μετά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.

Το τραγικό αυτό περιστατικό είναι ένα από τα πολλά που συμβαίνουν στην Αργεντινή αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με στοιχεία οργανωσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα μία γυναίκα χάνει τη ζωή της κάθε 36 ώρες στην Αργεντινή λόγω ενδοοικογενειακής βίας, ενώ από το 2008 μέχρι σήμερα 1.808 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στη χώρα.

14801113_10209042588874217_884005352_n

Στο Μεξικό επίσης οι δολοφονίες γυναικών έχουν αυξηθεί, με τα στοιχεία του Εθνικού Παρατηρηρίου των δολοφονιών γυναικών να δείχνουν ότιστο Μεξικό δολοφονούνται 7 γυναίκες την ημέρα είτε λόγω ενδοοικογενειακής βίας είτε από άγνωστους δράστες, καθώς η ατιμωρησία είναι αυτή που διογκώνει το πρόβλημα. Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες έχουν δολοφονηθεί τρεις τρανς γυναίκες. Το Μεξικό κατέχει την 23η θέση στις δολοφονίες γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο κάλεσμα των γυναικών της Αργεντινής ανταποκρίθηκαν και οι γυναίκες σε Ουρουγουάη, Παραγουάη, Χιλή και Μεξικό που καλούν σε διαδηλώσεις.

Στην Αργεντινή οι γυναίκες σταματάνε να δουλεύουν μεταξύ 1 με 2 το μεσημέρι της Τετάρτης, διαδηλώνοντας ενάντια στη σεξιστική βία και τις δολοφονίες γυναικών αλλά και στις οικονομικές ανισότητες, όπως υποστηρίζουν, πραγματοποιώντας την πρώτη απεργία γυναικών στην ιστορία της χώρας.

Την ώρα της απεργίας θα πραγματοποιύνται μαθήματα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία αλλά και στο δρόμο,  ενώ γυναίκες θα παίξουν μπάλα στους δρόμους του Μπουένος Άιρες κόντρα στα στερότυπα για τις γυναίκες και τον αθλητισμό. Το απόγευμα καλούν σε συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα και πορεία προς την Plaza de Mayo στο Μπουένος Άιρες.

14805353_10209042589114223_1480447140_n

Η απεργία των γυναικών καταδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο των γυναικών στην οικονομία της χώρας, αλλά και το γεγονός ότι είναι τα πρώτα θύματα των μαζικών απολύσεων της δεξιάς διοίκησης του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)