to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νήσος Macquarie - ένας ανέγγιχτος θησαυρός

Λεηλατημένο από κυνηγούς τον 19ο αιώνα, το νησί Macquarie βρίσκεται τώρα υπό προστασία για το μοναδικό αρχαϊκό περιβάλλον του όπως επίσης και γιατί αποτελεί το σπίτι για δεκάδες εκατοντάδες πιγκουίνους, φώκιες και θαλάσσια πουλιά.


Οι δημοσιογράφοι της Guardian Alok Jha και Laurence Topham που βρίσκονται μαζί με  επιστημονικούς ερευνητές την Ανταρκτικής κάνουν την ανταπόκριση.

Τέσσερεις μέρες στην αποστολή και ο Ακαδημαϊκός Shokalskiy έφτασε στο πρώτο μεγάλο σταθμό της διαδρομής, την νήσο Macquarie. Αυτό το μοναχικό κομμάτι πέτρας –περίπου 20 χλμ μήκος που βρίσκεται ακιβώς στην μέση της απόστασης από Νέα Ζηλανδία προς Ανταρκτική- αποτελούσε ένα κομμάτι του βυθού  που οδηγήθηκε προς την επιφάνεια μετά από τεκτονικές δραστηριότητες πριν περίπου 7 εκατομμύρια χρόνια. Ο γεωλόγος Greg Mortimer, ένας από τους επικεφαλείς της αποστολής και βετεράνος επιστήμονας της Ανταρκτικής, περιγράφει το νησί σαν «έναν από τους τελευταίους ανέγγιχτους θυσαυρούς που απέμειναν στην γη». 

«Τα φυτά τα ζώα και τα πετρώματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία αυτού του μέρους του κόσμου», τονίζει. Το νησί είναι επίσης η κατοικία πολλών πιγκουίνων και άλλων ζώων.

Το νησί ήταν ήδη γνωστό πάνω από έναν αιώνα από τις βιομηχανίες που ρήμαξαν τους ντόπους πληθυσμούς των ζώων για γούνα φώκιας και πιγκουίνων γεγονός που συνέβαινε επί πολλές δεκαετίες μέχρι που ο ερευνητής Douglas Mawson σταμάτησε εκεί κατά την διάρκεια της πρώτης αυστραλιακής αποστολής στην Ανταρκτική.

Έφτασε στο νησί τον Δεκέμβριο του 1911 με την πρόθεση να χτίσει έναν σταθμό αναμετάδοσης  για την ασύρματη μετάδοση που ήθελε να στείλει από την Ανταρκτική στην Αυστραλία. Ο Mawson και η ομάδα του έμειναν στο νησί για περίπου δύο εβδομάδες ενώ η αποστολή του ήταν η πρώτη που κατάφερε να στείλει τακτικές καταγραφές του καιρού κατευθείαν από την παγωμένη Ήπειρο μέσω αυτού του σταθμού αναμετάδοσης.

Ερευνητικός σταθμός στο νησί

Κατά την άφιξή του ο Mawson περιέγραψε την συνάντησή του με ένα πλήθος αυτοκρατορικών πιγκουίνων. Οι πιγκουίνοι περικύκλωσαν το πλήρωμα τσιμπώντας με τα ράμφη  τα πόδια τους και «φλυαρώντας  με ένα θράσος που ξεπερνά κάθε περιγραφή.

Αποδείχθηκε ότι κατέβαλλαν οποιαδήποτε προσπάθεια για να μας ρίξουν μέσα στην θάλασσα. Αυτό ήταν ένα σημάδι μια γενικότερης «συνήθειας» κατά την οποία οι πιγκουίνοι έπεφταν κατά εκατοντάδες μετά από σπρωξίματα και φωνές στο νερό. Ακολουθήσαμε ομάδες πουλιών που κατευθύνονταν προς το εσωτερικό του νησιού και μας οδήγησαν σε ένα επίπεδο κομμάτι εδάφους  με στρέμματα και στρέμματα από πουλιά και αυγά, που αποδείχθηκε ότι ήταν η φωλιά τους».

Η αποστολή κατέγραψε επίσης την παρουσία πτηνών Μαόρι, θαλάσσιων χελιδονιών και θαλάσσιων ελεφάντων. 

Δεδομένης αυτής της πλούσιας κληρονομιάς η νήσος Macquarie είναι αυστηρά προστατευμένη από επισκέπτες. Οι επικεφαλής της δικής μας αποστολής χρειάστηκαν πολύ συγκεκριμένη άδεια για να τους επιτραπεί να διεξάγουν το προγραμματισμένο ερευνητικό πρόγραμμα στο νησί, το οποίο περιλαμβάνει την συλλογή δειγμάτων τύρφης και την εγκατάσταση υποβρύχιων συστημάτων παρακολούθησης προκειμένου να καταγραφούν όλα τα είδη που ζουν εκεί.

Επίσης τόνισαν ότι η αποστολή μας θα έπρεπε να ήταν πολύ προσεκτική να μην φέρει οποιεσδήποτε βιολογικές ουσίες στο νησί που θα μπορούσαν να είναι μολυσματικές. Αυτό σήμαινε την απολύμανση των υποδημάτων πριν και μετά την άφιξή μας στο νησί  όπως επίσης και την απολύμαντη των ρούχων και του εξοπλισμού που θέλαμε να μεταφέρουμε στην στεριά. 

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)