to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:08 | 21.11.2019

Πολιτική

Nησιά-φυλακές: Αντιδράσεις στο «σχέδιο» της κυβέρνησης για το προσφυγικό

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η εξαγγελία του «σχεδίου» της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος έχει ξεσηκώσει εύλογες αντιδράσεις, τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και από τις αρχές και τις κοινωνίες των νησιών


(στιγμιότυπο από τη χθεσινή παρουσίαση - ο Αλκ. Στεφανής παρουσίασε υποθετική κάτοψη μιας από τις νέες δομές, σχεδιασμένη πάνω σε φωτογραφία του ερημικού νησιού Λέβιθα!)

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξήγγειλε χθες, Τετάρτη, διά των Στ. Πέτσα και Αλκ. Στεφανή το «επιτελικό» της σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού, που επί της ουσίας προβλέπει ως «λύση» τη μαζική κράτηση προσφύγων και μεταναστών - το 1/3 εκ των οποίων είναι παιδιά! - σε «κλειστά κέντρα» τερατωδών διαστάσεων στα νησιά του βορείου Αιγαίου. 

Παραμένει βέβαια, απορίας άξιο, πώς η κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορέσει να εφαρμόσει αυτό το σχέδιο, όταν στους σχεδόν 5 μήνες διακυβέρνησής της έχει δώσει ρεσιτάλ παλινωδιών, αδυναμίας διαχείρισης των ανοιχτών κέντρων και των μεταφορών προς την ενδοχώρα. Το μόνο πραγματικό στοιχείο των χθεσινών εξαγγελιών είναι η, ήδη προγραμματισμένη, μεταφορά του ΚΥΤ Σάμου. 

Σημερινό γράφημα του ΑΠΕ για το «σχέδιο» της κυβέρνησης. Μπορεί να εμφανίζεται ως «προτεραιότητα» η αποσυμφόρηση των νησιών, ωστόσο χθες δεν ανακοινώθηκε κανένα συγκεκριμένο μέτρο για το πώς θα υλοποιηθεί αυτή η εξαγγελία για μεταφορά 20.000 αιτούντων άσυλο ως τις αρχές του 2020

Διαβάστε ακόμη:

ΣΥΡΙΖΑ: Μετατρέπουν την κράτηση σε γενικό κανόνα, επικίνδυνες ασάφειες περί «αποτροπής»

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε άμεσα στις εξαγγελίες Πέτσα - Στεφανή, εστιάζοντας στη «μετατροπή της κράτησης από έσχατο μέτρο σε γενικό κανόνα». Έτσι, όμως, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «παραβιάζονται βασικές διατάξεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, αλλά επιπλέον, γεμίζοντας φυλακές τα νησιά μας δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος εντάσεων».  Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ακόμα: «ενημερωθήκαμε ακόμα για την πρόθεση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το δόγμα της γενικευμένης αποτροπής και για τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων. Απέφυγε, για ακόμα μια φορά, ο Υφυπουργός να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση το σχέδιό της για την αποτροπή στη θάλασσα. Ή κάτι κρύβουν ή είναι όντως τόσο επικίνδυνοι.»

Οι αντιδράσεις ως τώρα στα νησιά

Το σχέδιο της κυβέρνησης βρίσκει ήδη αντίθετες και τις τοπικές κοινωνίες και αρχές. Ο δήμαρχος της Ανατολικής Σάμου απείλησε ήδη με παραίτηση απέναντι στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας μέγα-φυλακής στο νησί, ο δήμαρχος Χίου, δηλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν είχε καμιά ενημέρωση για το σχέδιο δημιουργίας αντίστοιχης φυλακής και στη Χίο και συγκαλεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο σήμερα το απόγευμα, ενώ ο («αντάρτης» της ΝΔ, και γνωστός για τις ακραίες θέσεις του) περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κ. Μουτζούρης, επιχειρεί να μη φορτωθεί το πολιτικό κόστος λέγοντας πως «δεν ερωτηθήκαμε». Αντίθετος δηλώνει και ο δήμος της Κω στο σχέδιο για φυλακή προσφύγων.

Tραγική η κατάσταση στα νησιωτικά ΚΥΤ - Με το σταγονόμετρο οι μεταφορές

Την ίδια στιγμή ωστόσο, που η κυβέρνηση εξαγγέλει φιλόδοξα σχέδια αποσυμφόρησης, η κατάσταση σε Μόρια, ΒΙΑΛ, ΚΥΤ Σάμου, αλλά και στη Λέρο και την Κω, παραμένει τραγική, με τον χειμώνα προ των πυλών. 37 χιλιάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι συνολικά στα νησιά του βορ. Αιγαίου, ενώ σήμερα το πρωί μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα μόλις... 58 πρόσφυγες.

Πιο συγκεκριμένα, ξεπέρασε τις 16.000 ο αριθμός των όσων διαμένουν στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Με τις νέες σημερινές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, ο αριθμός των όσων είχαν καταγραφεί μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι ήταν στις 16.023.

Σήμερα σύμφωνα με στοιχεία της γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι, στη Λέσβο έφθασαν επτά βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες με συνολικά 224 επιβαίνοντες. Από την περασμένη Δευτέρα δηλαδή σε τέσσερις μόλις μέρες, στη Λέσβο πέρασαν 942 άτομα (241 τη Δευτέρα, 317 την Τρίτη, 160 την Τετάρτη και 224 σήμερα).

«Ξεπέρασαν ακόμα και τον Σαλβίνι»

«Τελικά η Νέα Δημοκρατία αποκάλυψε το πολιτικό της σχέδιο για το προσφυγικό. Αντί για χώρους φιλοξενίας και πολιτικές ένταξης για τους κατατρεγμένους του κόσμου, σχέδιο απέραντης φυλακής, ακόμα και για μικρά παιδιά που ήρθαν στην Ελλάδα εξαιτίας των πολέμων ή της πείνας. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, όνειδος για τον ανθρωπισμό, χωρίς προηγούμενο σε όλη της Ευρώπη, παραβιάζουν όλες τις διεθνείς συνθήκες, ξεπερνώντας ακόμα και τις πρακτικές του Σαλβίνι στην Ιταλία», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομέας Δικαιωμάτων και το Τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)