to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 13.06.2020

Διεθνή

Νίπτει τας χείρας της η Κομισιόν για τους πρόσφυγες Σαχαράουι

«Η Κομισιόν δεν μπορεί σε αυτό το στάδιο να ανταποκριθεί στην έκκληση για πρόσθετους πόρους με δεδομένη τη δραματική αύξηση των αναγκών παγκοσμίως σε συνάρτηση με τους περιορισμένους πόρους που έχει στη διάθεσή της»...


Απάντηση στην επιστολή 22 ευρωβουλευτών (συνυπογράφει και ο Δημ. Παπαδημούλης) από τέσσερις Πολιτικές Ομάδες -Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Renew- για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων Σαχαράουι στα κέντρα φιλοξενίας και την ανάγκη αύξησης των συνεισφορών στα Ταμεία ανθρωπιστικής βοήθειας και συνεργασίας, έδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διαχείριση των κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Στην απάντησή του ο επίτροπος Λέναρτσιτς αναφέρεται στα μέτρα που έχουν παρθεί ήδη για τον περιορισμό και την πρόληψη για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς και στις δράσεις που έχουν αναληφθεί με σκοπό την κάλυψη των επισιτιστικών και ανθρωπιστικών αναγκών όσων διαμένουν στα κέντρα φιλοξενίας.

Όπως επισημαίνει ωστόσο, «με δεδομένη τη δραματική αύξηση των αναγκών παγκοσμίως σε συνάρτηση με τους περιορισμένους πόρους που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, καθώς και το επίπεδο ετοιμότητας για πιθανό ξέσπασμα του κορονοϊού στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων Σαχαράουι, η Επιτροπή δεν μπορεί σε αυτό το στάδιο να ανταποκριθεί στην έκκληση για πρόσθετους πόρους».

Στην επιστολή τους οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές υπογράμμιζαν την βαθιά ανησυχία τους για τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης και τις αυξανόμενες ανάγκες στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων Σαχαράουι που ανακύπτουν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στους τομείς της επισιτιστικής ασφάλειας, της υγείας, της εκπαίδευσης και της υγιεινής, ζητώντας να ληφθεί υπόψιν της Επιτροπής η έκκληση των Ηνωμένων Εθνών και διεθνών ΜΚΟ για αύξηση των συνεισφορών στα Ταμεία ανθρωπιστικής βοήθειας και συνεργασίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου για τη διαχείριση των κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Αξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή με την οποία επισημαίνετε τις συνεχιζόμενες ανάγκες που υπάρχουν σε ανθρωπιστικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τους πρόσφυγες Σαχαράουι.

Συμμερίζομαι την ανησυχία που εκφράζετε για αυτή την παρατεταμένη κρίση και τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν στενά την επιδημιολογική κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας των Σαχαράουι.

Πράγματι, όπως επισημαίνετε στην επιστολή σας, μέτρα περιορισμού και πρόληψης για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού εφαρμόζονται στην πόλη του Τιντούφ και στα κέντρα φιλοξενίας. Οι αρχές των Σαχαράουι επέβαλαν ήδη από τις 7 Μαρτίου 2020 υποχρεωτική καραντίνα σε όλα τα άτομα που εισέρχονται στα κέντρα φιλοξενίας. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές των κέντρων φιλοξενίας, οι αρχές της Αλγερίας ‘’σφράγισαν’’ τα κέντρα φιλοξενίας στις 18 Μαρτίου 2020. Επιπλέον ο αλγερινός στρατός δημιούργησε πρόσφατα ένα πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση και θεραπεία κρουσμάτων κορονοϊού.

Τα μέτρα αποδεικνύονται αποτελεσματικά, καθώς από τις 14 Μαΐου δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα κορονοϊού στα κέντρα φιλοξενίας και παρά το γεγονός πως στην πόλη του Τιντούφ που γειτνιάζει με τα κέντρα φιλοξενίας στις 2 Μαΐου 2020 επιβεβαιώθηκαν 14 κρούσματα.

Όσον αφορά τις ανάγκες του πληθυσμού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στην Κομισιόν, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού πραγματοποιεί μια νέα αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει τον άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού σε σχέση με τη διαθεσιμότητα των τροφίμων.

Επί του παρόντος τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ένα αυξημένο επίπεδο υποσιτισμού στις γυναίκες και στα παιδιά, το οποίο χρονολογείται από το 2019. Απέναντι στα υψηλά ποσοστά υποσιτισμού η Επιτροπή αντέδρασε, ενισχύοντας τον Νοέμβριο του 2019 την υποστήριξή της στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού με ένα πρόγραμμα διατροφής ύψους 1,35 εκ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού, η γενική διανομή τροφίμων στον πληθυσμό των Σαχαράουι κάλυψε σχεδόν πλήρως την απαιτούμενη πρόσληψη θερμίδων που ενδείκνυται. Επιπλέον το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού έχει προσθέσει 19 χιλ. μερίδες φαγητού κατά την περίοδο των τριών πρώτων μηνών του έτους, προκειμένου να καλύψει όσους πρόσφυγες θεωρούνται ευάλωτοι σε σχέση με την επισιτιστική τους ασφάλεια.

Στις 19 Απριλίου οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και διεθνείς ΜΚΟ απηύθυναν μία συγκεκριμένη έκκληση σχετικά με τον κορονοϊό. Ανεξάρτητα από αυτή την έκκληση η Επιτροπή είχε ήδη αποφασίσει να προσθέσει 500 χιλ. ευρώ για την ενίσχυση των κλινών έκτακτης ανάγκης στα τοπικά νοσοκομεία και την εγκατάσταση ‘’σταθμών πλύσης των χεριών’’ στα κέντρα φιλοξενίας. Επιπροσθέτως στα μέσα Μαρτίου 2020 η Επιτροπή είχε προσεγγίσει προληπτικά τους εταίρους της, τόσο τις υπηρεσίες στα Ηνωμένα Έθνη, όσο και τις διεθνείς ΜΚΟ που εργάζονται σε έργα χρηματοδοτούμενα από την Επιτροπή, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει προετοιμασία και προσαρμογή των έργων σε περίπτωση εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού.

Πέρα από τα προαναφερθέντα μέτρα και με δεδομένη τη δραματική αύξηση των αναγκών παγκοσμίως σε συνάρτηση με τους περιορισμένους πόρους που έχει στη διάθεσή της, καθώς και το επίπεδο ετοιμότητας για πιθανό ξέσπασμα του κορονοϊού στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων Σαχαράουι, η Επιτροπή δεν μπορεί σε αυτό το στάδιο να ανταποκριθεί στην έκκληση για πρόσθετους πόρους.

Η Επιτροπή είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο αξιόπιστος δωρητής στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων Σαχαράουι. Αυτό αποδεικνύει τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ‘’ξεχασμένη’’ κρίση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται παγκοσμίως. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη διεύρυνση της βάσης των δωρητών και την έγκαιρη συμβολή άλλων δωρητών. Από αυτή την άποψη η βοήθειά σας θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.

Με εκτίμηση,

Γιάνεζ Λέναρτσιτς

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή των 22 ευρωβουλευτών (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Αξιότιμε Επίτροπε κ. Γιάνεζ Λέναρτσιτς

Με αυτή την επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία μας για την εξαιρετικά επισφαλή και ολοένα επιδεινούμενη από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού ανθρωπιστική κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων Σαχαράουι, που βρίσκονται στην πόλη του Τιντούφ της Αλγερίας.

Παρά το γεγονός ότι στο Τιντούφ έχουν καταγραφεί κρούσματα κορονοϊού, τα μέτρα περιορισμού και υγιεινής που πάρθηκαν απέτρεψαν τη μετάδοση του ιού στους πληθυσμούς των προσφύγων. Ωστόσο το κλείσιμο των συνόρων, η μείωση του εμπορίου και οι δυσκολίες στην άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως η επείγουσα προμήθεια τροφίμων, έχουν συντελέσει στην επιδείνωση της κατάστασης των 173 χιλ. ανθρώπων που ζουν, σύμφωνα με τις αρχές των Σαχαράουι, στα κέντρα φιλοξενίας και τους καταυλισμούς. Στις μαρτυρίες και τις αναφορές τους επισημαίνουν τις ελλείψεις σε νερό και φαγητό και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, υπογραμμίζοντας τη σοβαρή κατάσταση που βρίσκονται οι έγκυες, οι θηλάζουσες γυναίκες και τα παιδιά κάτω των 5 ετών. Υπό παρόμοιες συνθήκες ζει και το 88% περίπου των πιο ευάλωτων πληθυσμών που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας.

Όπως ίσως γνωρίζετε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, την UNICEF και 5 διεθνείς ΜΚΟ (Oxfam, CISP, Medecins du Monde, MPDL και SIA) απηύθυναν στις 22 Απριλίου επείγουσα έκκληση για χορήγηση 15 εκ. δολαρίων, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες που δημιουργεί η κρίση του κορονοϊoύ στους εξής πέντε βασικούς τομείς: την επισιτιστική ασφάλεια, την υγεία, την εκπαίδευση, την υγιεινή και την προστασία.

Για αυτόν τον λόγο και έχοντας επίγνωση των προσπαθειών για συνεργασία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και σύμφωνα με το σχέδιο ανθρωπιστικής εφαρμογής για τη Βόρεια Αφρική το 2019, θα θέλαμε να ζητήσουμε την ιδιαίτερη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις έκτακτες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού.

Εκτιμούμε τις προσπάθειες που γίνονται στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταπολεμήσει στο εσωτερικό της την πανδημία του κορονοϊού. Πράγματι, χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη για την καταπολέμηση ενός ιού που δεν έχει σύνορα. Για αυτόν τον λόγο, ζητάμε από την ΕΕ να μην ‘’ξεχάσει’’ τα σχέδια ανθρωπιστικής βοήθειας που αποτελούν μέρος των δράσεων της τα τελευταία χρόνια και στα οποία πρέπει τώρα, περισσότερο από ποτέ, να συνεισφέρουμε.

Ως ευρωβουλευτές και μέλη του Διακομματικού Γκρουπ του Ευρωκοινοβουλίου για την αλληλεγγύη στον πληθυσμό των Σαχαράουι, σας ζητάμε να καταβάλετε ιδιαίτερη προσπάθεια, λαμβάνοντας υπόψιν την προαναφερθείσα έκκληση των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών ΜΚΟ για αύξηση των συνεισφορών στα Ταμεία ανθρωπιστικής βοήθειας και συνεργασίας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας και αναμένουμε την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,

Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές

Idoia Villanueva Ruiz, Ισπανία – GUE/NGL, Malin Björk, Σουηδία – GUE/NGL, Ernest Urtasun, Ισπανία – Greens/EFA, Manu Pineda, Ισπανία – GUE/NGL, Sira Rego, Ισπανία – GUE/NGL, Tineke Strik, Ολλανδία – Greens/EFA, Javier Nart, Ισπανία – Renew, Jytte Guteland, Σουηδία – S&D, Jose Gusmão, Πορτογαλία – GUE/NGL, Marisa Matias, Πορτογαλία – GUE/NGL, Helmut Scholz, Γερμανία – GUE/NGL, Dimitrios Papadimoulis, Ελλάδα – GUE/NGL, Andreas Schieder, Αυστρία – S&D, Joachim Schuster, Γερμανία – S&D, Maria Eugenia Rodriguez Palop, Ισπανία – GUE/NGL, Nikolaj Villumsen, Δανία – GUE/NGL, Pernando Barrena, Ισπανία – GUE/NGL, Sandra Pereira, Πορτογαλία – GUE/NGL, Joao Ferreira, Πορτογαλία – GUE/NGL, Miguel Urbán, Ισπανία – GUE/NGL, Bettina Vollath, Αυστρία – S&D, Klemen Groselj, Σλοβενία – Renew.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)