to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:20 | 30.03.2022

Πολιτική

Νίνα Κασιμάτη: Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ο λογαριασμός ΔΕΗ του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου και όλων των δημόσιων σχολείων της Β’ Πειραιά και της χώρας

Η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίνα Κασιμάτη έστειλε κυριολεκτικά τον λογαριασμό της ΔΕΗ του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, επισυνάπτοντάς τον στην Αναφορά που κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα, και Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, και καλώντας τους να επιλύσουν άμεσα το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την υπέρογκη αύξηση των λογαριασμών ενέργειας των σχολείων που απειλεί τη λειτουργία τους, αφού οι Δήμοι της Β’ Πειραιά και πανελλαδικά πρέπει να διαθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης για την κάλυψη αυτής της ανελαστικής δαπάνης.


Η Νίνα Κασιμάτη έφερε στη Βουλή την Επιστολή που έλαβε σήμερα από τον Διευθυντή του 1ου Γενικού Λυκείου Κερατσινίου, καθώς και την από 20-1-2022 προηγηθείσα σχετική δήλωση-κραυγή απόγνωσης του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, κ. Χρήστου Βρεττάκου, για το ίδιο ζήτημα. Η Βουλευτής της Β’ Πειραιά επεσήμανε πως σε επικοινωνία που είχε ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου με εκπρόσωπο της ΔΕΗ, πληροφορήθηκε ότι η αύξηση οφείλεται στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό αφού η απόφαση είναι πολιτική...

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο διευθυντής στην επιστολή, η σχολική κοινότητα του 1ου Γενικού Λυκείου Κερατσινίου βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση μετά από την υπέρογκη αύξηση του λογαριασμού της ΔΕΗ κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, με αποτέλεσμα να οδηγείται το σχολείο σε οικονομική δυσπραγία και δυσλειτουργία. Απαιτείται λοιπόν να δοθεί λύση στο πρόβλημα που μόνο ως προς το 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου απασχολεί 400 περίπου ανθρώπους (350 μαθητές/τριες, 35 εκπαιδευτικούς και 6 υπαλλήλους ως βοηθητικό προσωπικό).

Συγκεκριμένα και για όλη την προηγούμενη χρονιά το συνολικό κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) μαζί με τις υπόλοιπες χρεώσεις κυμαινόταν μηνιαίως μεταξύ 500€ έως 700€, έτσι το σχολείο για το έτος 2021 κατέβαλε στη ΔΕΗ το ποσό των 6.489,60€, ένα ποσό που ανταποκρινόταν στο 1/3 των συνολικών εξόδων του σχολείου. Όμως ο λογαριασμός της ΔΕΗ για το 2022 (από τον Ιανουάριο – και τον Μάρτιο) υπερδιπλασιάστηκε, χωρίς να τροποποιηθεί σημαντικά η κατανάλωση ρεύματος.  Συγκεκριμένα στον εκάστοτε λογαριασμό προστέθηκε «ρήτρα αναπροσαρμογής» από 600-800€, όπως διαπιστώνεται στους  συνημμένους λογαριασμούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα έξοδα του σχολείου για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος να φτάνουν στο 75% των εξόδων του σχολείου (από τον Ιανουάριο ‘22 έως και τον Μάρτιο ‘22), με κίνδυνο, εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή να μη μπορεί το σχολείο να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες. Σημειώνεται επίσης ότι αυτό συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι σε κάθε λογαριασμό υπάρχει και έκπτωση συνέπειας(!).

Για την κατάσταση αυτή, εκτός από το Σύλλογο καθηγητών του Σχολείου και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, έχουν ενημερωθεί σχετικά με έγγραφο (αρ.πρωτ. 7/24-01-22) η Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, το Γραφείο Παιδείας του Δήμου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Η από 20-1-22 δήλωση του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκου έχει ως εξής:

«Τα λαϊκά νοικοκυριά της πόλης που έχουν χτυπηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από την οικονομική κρίση και τα τελευταία 2 από την πανδημία έρχονται αντιμέτωπα με τις τεράστιες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση αντί ν’ ανακουφίσει με ριζικό τρόπο τα νοικοκυριά που βάλλονται, επιλέγει δίνοντας  μερικά ευρώ σε κάθε οικογένεια να δείξει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα των εκατοντάδων ευρώ, από φουσκωμένους λογαριασμούς που έρχονται σε κάθε σπίτι.

Τεράστιο είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας.

Διαχρονικά η ΔΕΗ αντιμετωπίζει τα δημόσια σχολεία ως πελάτες. Ένα μεγάλο μέρος των ελαχίστων χρημάτων που δίνει η πολιτεία για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων πήγαινε για να πληρωθεί το ακριβό ρεύμα και το ακριβό φυσικό αέριο.

Σήμερα τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Οι ενεργειακές ανάγκες των σχολείων εξαιτίας και της πανδημίας έχουν αυξηθεί.

Οι σχολικές τάξεις με το μεγάλο αριθμό  παιδιών που φιλοξενούν, για λόγους προστασίας πρέπει να αερίζονται. Αυτό από μόνο του εκτινάσσει τη δαπάνη της σχολικής μονάδας για να μπορούν τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε ζεστές αίθουσες

Οι πρώτοι λογαριασμοί μετά τις αυξήσεις δείχνουν ότι πια το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης θα πρέπει να πηγαίνει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου.

Τα σχολεία μας δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. 

Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να αναγκάσει τις εταιρίες να εφαρμόσουν ειδική τιμολογιακή πολιτική για τις σχολικές μονάδες και να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την ενεργειακή δαπάνη των σχολείων για να μπορούν αυτά να έχουν μια στοιχειώδη λειτουργία.

Χρειάζεται η ΚΕΔΕ και οι συνδικαλιστικοί φορείς των εκπαιδευτικών και των γονέων να πιέσουν την κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση».

Ολόκληρη η αναφορά της κ. Κασιμάτη διαθέσιμη ΕΔΩ.

Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που επισύναψε διαθέσιμοι ΕΔΩ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)