to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:21 | 03.11.2018

Πολιτική

Νίνα Κασιμάτη: Πρόκληση η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» για τη μαρτυρική Κρήτη και όλη την Ελλάδα

"Ούτως ή άλλως ψευδεπίγραφα αποκαλείται «συνέλευση», καθώς δεν περιέχει καμία δημοκρατική διαδικασία, και κυρίως πρόκειται για θεσμό νεοαποικιακού χαρακτήρα, με μορφή που δεν απαντάται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ετεροβαρή υπέρ της δραστηριοποίησης της Γερμανίας στην Ελλάδα", τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ


Αναλυτικά η δήλωση που εξέδωσε η Βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης χαρακτηρίζοντας ως πρόκληση για όλη την Ελλάδα την Ελληνογερμανική Συνέλευση που διεξάγεται στη μαρτυρική Κρήτη:

 

Εκφράζω την αντίθεσή μου ακόμη μία φορά στην ύπαρξη της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης», που φέτος πραγματοποιείται προκλητικά στη μαρτυρική Κρήτη και δεν έχει θεσμικό προηγούμενο στην Ευρώπη. Ούτως ή άλλως ψευδεπίγραφα αποκαλείται «συνέλευση», καθώς δεν περιέχει καμία δημοκρατική διαδικασία, και κυρίως πρόκειται για θεσμό νεοαποικιακού χαρακτήρα, με μορφή που δεν απαντάται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ετεροβαρή υπέρ της δραστηριοποίησης της Γερμανίας στην Ελλάδα. Δρομολογήθηκε σε διμερές κυβερνητικό επίπεδο τον Μάρτιο του 2010 – περίοδο προπαρασκευής της μεθόδευσης του πρώτου μνημονίου και αρχή δεινών της πατρίδας μας και της ελληνικής κοινωνίας – με πραγματικό στόχο την περαιτέρω εξάρτηση της χώρας και ενσωμάτωση των παραγωγικών της δυνάμεων στη γερμανική οικονομία. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι το 8σέλιδο ερωτηματολόγιο με το οποίο η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» ζητούσε λεπτομερή απογραφή των περιουσιακών στοιχείων και υποδομών των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, καθώς και του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού μας.

Υποστηρίζουμε με όλους τους τρόπους τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ ελληνικού και γερμανικού λαού, όμως οι σχέσεις των κρατών, που πρέπει να βασίζονται στις αρχές της ισότητας και της δικαιοσύνης, στην περίπτωση Ελλάδας και Γερμανίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να οικοδομηθούν στα σαθρά θεμέλια της υποτέλειας και της ιστορικής λήθης των εγκλημάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η «συγγνώμη» του γερμανικού κράτους προς την Ελλάδα είναι γράμμα κενό αν δεν συνοδευτεί από αποζημίωση, επανόρθωση, αποκατάσταση.

Κι ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και μέχρι το τέλος του έτους θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» δρα υπονομευτικά στο αίτημα αποσιωπώντας πλήρως το ζήτημα κατά τα 8 χρόνια λειτουργίας της, ενώ παράλληλα, επιχειρεί να διασπάσει το κίνημα διεκδίκησης με παρεμβάσεις στους μαρτυρικούς Δήμους. Είναι πολύ σημαντικό ότι η κρητική κοινωνία γύρισε την πλάτη της στην «Ελληνογερμανική Συνέλευση», κι έτσι ήταν μηδαμινή η συμμετοχή των Δημάρχων της Κρήτης και ελάχιστη από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Συγχαίρω το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και τις Ενώσεις Θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων και των Μαρτυρικών Χωριών της Κρήτης για τις κινητοποιήσεις και την όλη εκστρατεία ενημέρωσης που διεξάγουν και συντάσσομαι απολύτως με το αίτημά τους για κατάργηση του μνημονιακού αυτού καταλοίπου.

Όλοι όσοι πιστεύουμε στον δίκαιο σκοπό των επανορθώσεων, θα συνεχίσουμε μαζί με τους Γερμανούς και τους άλλους Ευρωπαίους δημοκρατικούς πολίτες και συλλογικότητες που μετέχουν και στηρίζουν τον κοινό μας αγώνα, μέχρι την οριστική διευθέτηση του ζητήματος για απόδοση δικαιοσύνης στον ελληνικό λαό, τον μοναδικό στην Ευρώπη που δεν έχει αποζημιώσει η Γερμανία για τις θηριωδίες της κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)