to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:30 | 11.12.2012

left.gr

Πολιτική

Νίκος Βούτσης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Χουντικής έμπνευσης οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

Αποσπάσματα εισήγησης του Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκου Βούτση, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


Σε άμεση προτεραιότητα πρέπει να τεθούν τα παρακάτω ζητήματα και να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες:
Το ζήτημα μη λειτουργίας της Βουλής παρατείνεται και οξύνεται, με ευθύνη της κυβέρνησης, του ίδιου του πρωθυπουργού και των υπουργών. Η διακυβέρνηση της χώρας με τις, χουντικής έμπνευσης, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου επί παντός επιστητού μαζί με τη συρρίκνωση μέχρι εξαφάνισης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την απουσία του πρωθυπουργού και την απουσία, επίσης, νομοθετικού έργου συγκροτούν πλέον, έξι μήνες μετά τις εκλογές, μια σαφή πολιτική στάση. Με προφανή σκοπό να παράγεται και να εφαρμόζεται απερίσπαστα μια ακραία αντικοινωνική πολιτική χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο και με την περιθωριοποίηση, βοηθούντων και των μνημονιακών ΜΜΕ, των αντίθετων θέσεων και των εναλλακτικών προτάσεων της αντιπολίτευσης.
Στην ίδια λογική εντάσσονται τόσο οι πρωτοφανείς καθυστερήσεις και τα εμπόδια πρόσβασης για τις κρίσιμες δικογραφίες που έχουν παραπεμφθεί στη Βουλή, όσο  και η έλλειψη διαβούλευσης σχετικά με τις θητείες και τα πρόσωπα στις Ανεξάρτητες Αρχές. Το σκηνικό συμπληρώνεται με το απίστευτο παζάρι ανάμεσα στις τρεις δυνάμεις που συγκυβερνούν σχετικά με τη στελέχωση των διοικήσεων δημόσιων οργανισμών, χωρίς να τηρηθούν ούτε προσχηματικά διαδικασίες σχετικές με τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την εμπειρία και τις αναγκαίες ευρύτερες συναινέσεις.
Μέσα σε αυτό το κλίμα πρέπει να σημειώσουμε την ακραία αντιδημοκρατική στάση και λειτουργία της πλειοψηφίας των τηλεοπτικών μέσων που στον βωμό της προώθησης των μνημονιακών πολιτικών καταστρατηγούν τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όπως γίνεται φανερό από τους σχετικούς πίνακες που εκδίδει το ΕΣΡ. Προφανής στόχος είναι ο δραστικός περιορισμός στον δημόσιο λόγο και στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και η υποβάθμιση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση εντάσσεται σε μεγάλο βαθμό μέσα σε αυτή την προσπάθεια χειραγώγησης των πολιτικών εξελίξεων.
Το πλήθος των κρουσμάτων αυταρχικής συμπεριφοράς και των διώξεων απέναντι στους πολίτες που διαμαρτύρονται και κινητοποιούνται δίνει, επίσης, το μέτρο μιας συστηματικής προσπάθειας για την εμπέδωση των συνθηκών λειτουργίας μιας αυταρχικής τυπικής δημοκρατίας στα όρια του Συντάγματος. Η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης με αφορμή τη μέρα τιμής και μνήμης για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, αποτελεί σαφή απόδειξη για την καθοδήγηση όλου αυτού του κλίματος από την κορυφή της κυβερνώσας παράταξης. Η δήθεν αντιμετώπιση, από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, όλων των ακραίων συμπτωμάτων βίας φασιστικής έμπνευσης από τη Χ.Α. καθίσταται άκρως προσχηματική, ενώ δίνεται η εντύπωση της διαχείρισης αυτών των ακραίων και επικίνδυνων ξενοφοβικών πολιτικών ως «μακρύ χέρι» του ίδιου του κράτους και της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής.
Το αμέσως προσεχές διάστημα πρέπει να οργανωθεί η συμπαράσταση και η στήριξη, η αλληλεγγύη σε όλους όσους διώκονται είτε λόγω της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν στα φορολογικά βάρη και τα χαράτσια, είτε γιατί συμμετείχαν σε κινήσεις πολιτικής ανυπακοής για τα διόδια, είτε γιατί πρέπει να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους για την ανατροπή αποφάσεων που έχουν βαρύτατες συνέπειες στη ζωή τους, πχ για το ύψος των συντάξεων με βάση τα τελευταία μέτρα. Επίσης να δυναμώσει ο αγώνας και η αλληλεγγύη προς όσους απειλούνται με μαζικές απολύσεις με βάση το Νόμο περί «κινητικότητας» και τη σχετική εγκύκλιο Μανιτάκη.
Μετά από ευρύτατη διαβούλευση με τις υπαρκτές δομές αλληλεγγύης και τους πολίτες που διατίθενται να συμβάλλουν στη γιγάντωση αυτού του δικτύου σε όλη τη χώρα, τίθεται σε εφαρμογή η σχετική απόφαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ενίσχυση και τη διεύρυνση των δικτύων αλληλεγγύης σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία που οδηγεί στα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής για τη χώρα μας.
Εκκρεμεί η πρότασή μας για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το σύνολο της Συμφωνίας που «πέτυχε» η κυβέρνηση για να εκταμιευτεί με εξάμηνη καθυστέρηση η δόση της δανειακής σύμβασης.
Έχουμε καταθέσει ή βρίσκονται στο στάδιο της κατάθεσης σχέδια νόμων που αφορούν στη μετενέργεια και τις κατώτερες συντάξεις και αμοιβές, στη λειτουργία των ΑΕΙ, στην κατάργηση των πράξεων που αφορούν στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, στην ένταξη των τρίτεκνων οικογενειών ως πολυτέκνων στο σχετικό Νόμο. Θα αναλάβουμε σχετική πρωτοβουλία αναφορικά με τον εκλογικό νόμο ακριβώς γιατί εξελίσσεται ένα στημένο παιχνίδι εντυπώσεων και χειραγώγησης σε ακόμα πιο καλπονοθευτικά συστήματα, στο όνομα της απλής αναλογικής!
Η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο τις επόμενες μέρες αποτελεί πεδίο όχι μόνο για την καταγραφή των ενστάσεων και την αποδόμηση της ίδιας της φιλοσοφίας και των μέτρων που συγκροτούν μια προφανή πολιτική για την επιπλέον επιβάρυνση των πλέον αδύναμων κοινωνικών τάξεων και ομάδων, αλλά και για την προβολή των βασικών κατευθύνσεων της εναλλακτικής πρότασης της αριστεράς για μια προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση μέσω της οποίας θα επιτυγχάνεται μια κοινωνικά δίκαιη αναδιανομή υπέρ των αδυνάτων.
Μετά από τη σχετική μελέτη και τη διαβούλευση στο Προεδρείο της Κ.Ο. θα ληφθούν αποφάσεις και για την πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των δύο δικογραφιών που έχουν παραπεμφθεί στη Βουλή, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της αποτίμησης των ευθυνών που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. 
Σχετικά με τη λειτουργία των ΕΕΚΕ επισημαίνουμε την ανάγκη να οργανωθεί καλύτερα ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για το σύνολο της κυβερνητικής δραστηριότητας όπως αυτή προκύπτει καθημερινά με πράξεις και παραλείψεις εκτός Βουλής και όχι μόνο πάνω στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έρχονται ή που προβλέπεται να έρθουν προς συζήτηση στη Βουλή.
Επίσης θεωρούμε ότι πλέον έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος, μετά τη Συνδιάσκεψη του ενιαίου μας φορέα ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μετά τη συγκρότηση των Τμημάτων που προσήλκυσε το ενδιαφέρον πολλών εκατοντάδων στελεχών και επιστημόνων του ευρύτερου κύκλου επιρροής μας, για τη σαφή συγκρότησή τους και την ενασχόληση από κοινού με τα όργανα και τα τμήματα του φορέα με θέματα που διαμορφώνουν και εμβαθύνουν το πρόγραμμα εναλλακτικών προτάσεων μέχρι και τη συγκρότηση των κατευθύνσεων ενός προγράμματος διακυβέρνησης της χώρας. Πρέπει να τηρηθούν οι σχετικές προθεσμίες που έχουν δοθεί για την καταγραφή των προτεραιοτήτων, του οδικού χάρτη εφαρμογής πολιτικών και της κοστολόγησης συγκεκριμένων πολιτικών που αναφέρονται στο Πρόγραμμά μας.
Η λειτουργία σε ολομέλεια των ΕΕΚΕ πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ώστε να δίνονται οι γενικές κατευθύνσεις και να ελέγχεται η δουλειά των θεματικών επιτροπών. 

tags: ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)