to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:49 | 18.12.2016

Πολιτική

Νίκος Βούτσης: Κάποιοι θα ήθελαν να συντριβεί η Ελλάδα ανάμεσα στους ελέφαντες

Με την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Νίκου Βούτση στη Μόσχα, έγινε και επίσημα το "κλείσιμο" του αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016, αν και αφήνει στο μοσχοβίτικο κοινό μια παρακαταθήκη δυο ακόμα σημαντικών εκθέσεων από την Ελλάδα, μια στο ιστορικό μουσείο της Μόσχας "Θεοί και ήρωες στην αρχαία Ελλάδα" και την έκθεση σύγχρονης τέχνης του γνωστού καλλιτέχνη Μποκόρου. Η ελληνική αυτή παρουσία θα κρατήσει μέχρι τέλος Ιανουαρίου του 2017.


Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  "είναι φανερό πλέον ότι όλοι εκτιμούν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Όλοι αναγνωρίζουν εν τοις πράγμασι ότι δεν είναι δυνατόν για αρκετά χρόνια να υπάρχει 3,5% πλεόνασμα και όλοι καταλαβαίνουν πως είναι ρεαλιστική η πρόταση Τσακαλώτου, δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης, ένα μέρος του πλεονάσματος να πηγαίνει για την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και για ανακούφιση κοινωνικών κατηγοριών και ένα άλλο να πηγαίνει σε καθαρό πλεόνασμα.

 Ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται όλοι ότι αν δε μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση δε θα είναι δυνατόν να βγούμε στις αγορές από τα μέσα του 2017 και ύστερα, που είναι και το μείζον ζήτημα. Στόχος δεν είναι να βγούμε μόνο για μια φορά, αλλά να είναι βιώσιμη αυτή η έξοδος στο διηνεκές. Το θέμα δηλαδή δεν είναι να βγει η χώρα στις αγορές όπως είχε κάνει ο Σαμαράς και ύστερα δεν μπόρεσε να συνεχίσει και τραβήχτηκε πίσω".

Ερωτηθείς για τη διένεξη ΔΝΤ -ΕΕ ο κ. Βούτσης σημειώνει: "Το ότι δεν τα βρίσκουν το ΔΝΤ με την ΕΕ φαίνεται να αποτελεί μια προσπάθεια από πλευράς του άξονα Σόιμπλε – Τόμσεν να αποβεί σε βάρος μας. Αντί δηλαδή να κερδίσει ένας από τους δύο ή να κάνουν μια υποχώρηση, θα τα βρουν μεταξύ τους με στόχο να συντριβεί η Ελλάδα ανάμεσα στους ελέφαντες, όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.  Αυτό προσπαθεί να αποτρέψει ο Αλέξης Τσίπρας με τις συζητήσεις που θα κάνει σε πολιτικό επίπεδο με τον Γκάμπριελ, τον Σουλτς και την Μέρκελ. Οι Ολλανδοί αντιδρούν. Δηλαδή Ολλανδοί και Σόιμπλε είναι αυτή την στιγμή ο άξονας, δεν είναι καν οι Φιλανδοί που ήταν παλιότερα... Αυτά είναι μερικά στοιχεία από το τελευταίο Eurogroup και το πώς εξελίχθηκε η ιστορία. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση όσο γίνεται πιο γρήγορα  γιατί το 2017 αρχίζει  ένας εκλογικός κύκλος της Ευρώπης -πιθανά στην Ιταλία - και προγραμματισμένα στην  Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και θα υπάρχει μια εσωστρέφεια με αποτέλεσμα το ελληνικό θέμα να μην είναι ψηλά στην ατζέντα.

Αναφορικά με τη χορήγηση της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι η κυβέρνηση είχε το πλεονέκτημα της υπεραπόδοσης των εισπράξεων η οποία δεν μας ήρθε ξαφνικά κι αυτό έχει ενδιαφέρον να γίνει γνωστό. Έχουμε αύξηση των εσόδων γιατί λειτουργεί καλύτερα ο εισπρακτικός μηχανισμός, το πλαστικό χρήμα κυκλοφορεί πλέον σε ποσοστό 30% , η είσπραξη  ΦΠΑ ανέβηκε ακόμα περισσότερο κλπ.  Με αυτήν την έννοια δόθηκαν τώρα τα 617 εκατομμύρια στους χαμηλοσυνταξιούχους. Γιατί αν δεν δινόντουσαν μέχρι τέλος του έτους θα έπρεπε τα μισά να πάνε στο χρέος.

Το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα και τα αδήλωτα εισοδήματα  που μπαίνει  για συζήτηση στη βουλή  και θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο και που μάλλον θα το ψηφίσει και η ΝΔ,  είναι έτοιμο εδώ και ένα χρόνο. Θα μπορούσε να έχουν εισπραχτεί για παράδειγμα  600 εκατ. μόνο από τη χρήση της πλαστικής κάρτας από τα 14,5 δις του τουριστικού συναλλάγματος στην Ελλάδα.  Δεν δεχόντουσαν επίσης να υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός για τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, να μπορούν να κάνουν τα κουμάντα τους. Για τα αδήλωτα εισοδήματα θέλανε επίσης υπερβάλλουσα φορολογία της τάξης του 80%, άρα ο άλλος γιατί να φέρει το χρήμα, χαζός είναι;  Δωρεά θα κάνει; Έτσι μας καθυστέρησαν ένα χρόνο"

Ερωτηθείς για το αφιερωματικό έτος Ελλάδας - Ρωσίας που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες ο κ. Βούτσης τονίζει: "Στους φίλους μας τους Ρώσους  εδώ, τους είπαμε  ότι εργαζόμαστε  και για το θέμα των κυρώσεων και για την συμμετοχή στο Συμβούλιο της Ευρώπης και για τα άλλα θέματα. Είμαστε θετικοί για τη συμμετοχή τους στους ευρωπαϊκούς φορείς. Το αφιερωματικό έτος πήγε πάρα πολύ καλά πραγματικά και έδωσε και συμπύκνωσε μια χημεία και στα θέματα τα πολιτιστικά, της κοινής παράδοσης των αναφορών στην κοινή πάλη κατά του φασισμού στον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο".

 Για το Κυπριακό ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι "αυτό που παραμένει ως σοβαρό ζήτημα, είναι η διεθνής πτυχή του προβλήματος, στο οποίο έχει λόγο και η Ελλάδα. Σωστά τους είπε ο  Αλέξης Τσίπρας προχθές, και δεν αντέδρασε ο Μητσοτάκης στη Βουλή, ότι το δόγμα η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται έχει κάποια όρια. Εντάξει η συμπαράσταση είναι αυτονόητη αλλά εδώ χρειάζεται να συζητήσουμε κάποια πράγματα, ήμασταν εγγυήτρια δύναμη, η Κύπρος είναι ισότιμη χώρα της ΕΕ και άρα θα πρέπει στο θέμα των εγγυήσεων και στα ζητήματα της ασφάλειας να υπάρχει ένα πεδίο συνεννόησης και όχι προσυμφωνίας με την Τουρκία, βεβαίως με πλήρη συμφωνία και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ελληνική πλευρά έχει σταθερή θέση πώς δεν υπάρχει λύση με στρατεύματα κατοχής και με εγγυήτριες δυνάμεις. Είναι σαφές πως όταν γίνει μια συζήτηση μπορεί να βρεθεί ένα πλαίσιο το οποίο να διασφαλίζει την ενότητα στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας την ενότητα, την οντότητα, την αυτονομία και την ισοτιμία του νέου κυπριακού κράτους στο πλαίσιο της ΕΕ και την ασφάλεια  των κατοίκων του νησιού.

Εν πάση περιπτώσει, είναι καλύτερο αν μπορέσει να υπάρξει μια λύση από τα να μην υπάρξει λύση. Το να μην υπάρχει λύση δεν έδωσε τίποτα τόσα χρόνια, 40 χρόνια μονιμοποιεί καταστάσεις, δεν τις γεφυρώνει, αυξάνει τα προβλήματα και από την άλλη, δημιουργεί συνθήκες μέσα σε μια Τουρκία που ψάχνεται κυριολεκτικά να προχωρήσει ακόμα και σε προσαρτήσεις, σε διχοτομήσεις, πράγμα για μας απευκταίο. Θέλουμε να εργαστούμε για να βρεθεί λύση. Αυτή είναι η κεντρική γραμμή, για την οποία το τελευταίο διάστημα δουλεύει συνεχώς ο πρωθυπουργός, σε αυτή κινείται και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

-  Για τη χρονιά που κλείνει τώρα το αφιερωματικό έτος νομίζω ότι άφησε καλά σημάδια κύριε Βούτση;

"Έγινε μια εξαιρετική δουλειά ,οι παραστάσεις οι εκθέσεις, οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν ήταν υψηλού επιπέδου. Δεν ήταν μια παραδοσιακή τεχνοκρατική στερεότυπη αντίληψη ανταλλαγής και διαμόρφωσης σχέσεων ανάμεσα σε δυο χώρες. Ήταν προχωρημένες παρεμβάσεις που έδωσαν έδαφος, όπως είπα και στην ομιλία μου στο ιστορικό μουσείο της Μόσχας, για να διαμορφωθεί μια κοινή  οπτική και ένας κοινός ορίζοντας για το μέλλον ανάμεσα στους δυο λαούς, ανάμεσα στις δυο χώρες έτσι ώστε να είναι ένα κεφάλαιο πολιτιστικό κατ’ αρχήν και παραδοσιακό αλλά και ενδεχομένως και πολιτικό και άλλων πρωτοβουλιών για τη σταθερότητα στην περιοχή. Ένα κεφάλαιο που πάντα ήταν ανοικτό ανάμεσα στις δυο χώρες".

   - Κύριε Βούτση, στη διάρκεια της επίσκεψής στη Μόσχα είδαμε στην  ρωσική Άνω Βουλή μια κυρία η οποία είναι δεδηλωμένη φιλοελληνίδα εδώ και δεκαετίες, η Πρόεδρος της Άνω Βουλής , Βαλεντίνα Ματβιένκο, μόλις τελειώσατε την ομιλία σας, στην Ολομέλεια, σας μίλησε στα ελληνικά: "Σας ευχαριστούμε -είπε- κύριε πρόεδρε , τρέφουμε ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό προς την Ελλάδα".

   - Η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής  είναι και γνώστης των διεθνών ζητημάτων των διεθνών εκκρεμοτήτων και σύγχρονων αδιεξόδων και άρα είναι και μέρος των δυνάμεων που εργάζονται για τη λύση τους. Αυτό έχει σημασία γιατί αυτό προέκυψε και από την ιδιαίτερη συνάντηση που είχαμε μαζί της για περισσότερο από μία ώρα, ότι δηλαδή ξέρει σε βάθος τα διεθνή ζητήματα και τα θέματα της περιοχής. Έχει πλήρη επίγνωση των κινδύνων που ελλοχεύουν και της ανάγκης για την παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων και την στήριξη της Ελλάδος. Με αυτή την έννοια δεν αποτελεί απλώς μια γέφυρα φιλίας ως πρόσωπο λόγω γνώσεων της ελληνικής πραγματικότητας και λόγω της αγάπης της για την Ελλάδα αλλά αποτελεί και έναν παράγοντα που είναι πολύτιμος,  για να εργαστεί για την αλλαγή της κατάστασης και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)