to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:46 | 23.05.2022

Πολιτική

Νίκος Τζανάκης: Αναζητούνται απαντήσεις για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων

«Αναζητείται ο λόγος που έχουν βρεθεί σε μια εβδομάδα περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από όσα υπήρξαν τα προηγούμενα 50 χρόνια»


«Το θεμελιώδες ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι, γιατί αυτή η νόσος της ευλογιάς των πιθήκων μετά από 50 χρόνια που ανακαλύφθηκε, παρατηρείται σε κόσμο ο οποίος δεν έχει σαφές επιδημιολογικό ιστορικό ταξιδιού στην Αφρική», είπε Στο Κόκκινο και στον Γιώργο Τραπεζιώτη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Το γεγονός ότι έχουμε κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε όλη την Ευρώπη, μας ανησυχεί αλλά δεν πρέπει να μας τρομοκρατεί. Μάλιστα σε μερικές χώρες όπως είναι η Πορτογαλία, παρατηρούνται πάρα πολλά κρούσματα, τα οποία είναι δυσανάλογα σε σχέση με τον πληθυσμό της, ενώ οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που μολύνθηκαν δεν είχαν ταξιδέψει στην Αφρική. Μέχρι τώρα βλέπαμε τρία έως πέντε κρούσματα στην Ευρώπη και σε μη αφρικανικές χώρες, ενώ τώρα είναι πολύ περισσότερα και αυτό Θα πρέπει να ερευνηθεί και να απαντηθεί.

Δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο ο κορωνοιός, με αερόλυμα δηλαδή, αλλά όταν υπάρχει στενή επαφή, πρόσωπο με πρόσωπο έτσι ώστε από την ανάσα ή το βήχα να υπάρξει μέσω μεγάλων αναπνευστικών σωματιδίων μετάδοση.

Για την αντιμετώπιση της νόσου, οι Οργανισμοί Δημόσιας Υγείας σκέπτονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νόσος, να γίνει χρήση του παλιού εμβολίου της ευλογιάς που έχει εγκαταλειφθεί από τη δεκαετία του ‘80 καθώς φαίνεται ότι υπάρχει ένα είδος διασταυρούμενης προστασίας απ’ αυτό το δοκιμασμένο εμβόλιο. Τα προγράμματα εμβολιασμού δεν θα αφορούν τον γενικό πληθυσμό αλλά ειδικές ομάδες, δηλαδή τις στενές επαφές ενός κρούσματος, ίσως τους υγειονομικούς ή άλλες ομάδες οι οποίες έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης. Πριν απ’ όλα όμως, θα πρέπει να ανακαλύψουμε το γιατί πέρασε στην κοινότητα καταφράφοντας αυτήν την εβδομάδα περισσότερα κρούσματα σε μια από τις χώρες, απ’ όσα είχαν ανακαλυφθεί τα προηγούμενα πενήντα χρόνια.

Ο κ Τζανάκης αναφερόμενος στην πανδημία επισήμανε ότι αποτελεί πιο σημαντικό πρόβλημα από τον ιό της ευλογιάς του πιθήκου και της ηπατίτιδας και ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε εξαιρετικά καλή φάση.

«Θα πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις απο τον τουρισμό αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε στα επίπεδα του περασμένου Ιουνίου και συνεχίζεται η αποκλιμάκωση αργά αλλά σταθερά σε όλες σχεδόν τις περιοχές. Στη νότια Αφρική η οποία ξεπέρασε το δικό της το χειμώνα, βλέπουμε ότι υπήρξε μία νέα επιδημική έξαρση με την Ομικρον 4 και Ομικρον 5 η οποία προσέφερε πολλά κρούσματα αλλά δεν επηρέασε ιδιαίτερα τον αριθμό των θανάτων και τους διασωληνωμένους και δεν πίεσε το σύστημα. Θέλω να ελπίζω κάτι ανάλογο να γίνει και στην Ελλάδα. Χρειάζεται προσοχή και να λαμβάνονται μέτρα από τους υπεύθυνους έτσι ώστε να εμβολιαστούν πλήρως και με τις τρεις δόσεις, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)