to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:06 | 25.11.2022

Οικονομία

Νίκος Συρμαλένιος: «Προϋπολογισμός ακρίβειας, διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, ευρωστίας των ισχυρών»

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να πείσει ότι η χώρα βιώνει μια κοσμογονία με επενδύσεις, εξαγωγές, ανάπτυξη, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, ιδιωτικό χρέος 258 δισεκατομμύρια προς όλες τις κατευθύνσεις, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία τράπεζες κλπ., τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση με θέμα τον Προϋπολογισμό 2023.


Ο Νίκος Συρμαλένιος επισήμανε ότι οι επενδύσεις είναι κατώτερες των προβλέψεων, διότι η πρόβλεψη για το 2023 είναι 15,5%, σημαντικά κάτω από το 21,5% που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, ενώ η εκτίμηση για το 2022 είναι 10%. Όσο για το Ταμείο Ανάκαμψης, η εκτίμηση για εκταμίευση 3,8 δισ. είναι απίθανο να μπορέσει να γίνει μέσα στο 2022 όταν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου η απορροφητικότητα είναι μόλις 300 εκατομμύρια. Σε ότι αφορά την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό. Τέλος, σε ότι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, υπάρχει μείωση στον προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια από την τακτική επιχορήγηση, έναντι αύξησης 120 εκατομμυρίων (προσωπική υπόσχεση του πρωθυπουργού) και βεβαίως μηδενική πρόβλεψη για το ενεργειακό κόστος.

Η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Λυπάμαι που ο κ. Σκυλακάκης στη δεύτερη συνεδρίαση, αν θυμάμαι καλά ή στην πρώτη, ήταν προκλητικός, διότι εκτός από τον ισχυρισμό του για πλειστηριασμό του σπιτιού της κυρίας Κολοβού το Μάρτιο του 2019, όπως είπε – άρα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ – κατάφερε, βεβαίως, να γίνει αυτή η είδηση σε όλο το μιντιακό σύστημα, το ελεγχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία και από την Κυβέρνηση, η διατύπωση κλισέ ότι ο πλειστηριασμός του σπιτιού της κυρίας Κολοβού έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό επεδίωκε και ας έκανε την αυτοκριτική του προχθές, που διευκρίνισε ότι δεν υλοποιήθηκε πλειστηριασμός τότε, αλλά υλοποιήθηκε το 2022.

Εκτός, όμως, από το θέμα του πλειστηριασμού, ο κύριος Σκυλακάκης μίλησε με πολύ απαξιωτικά και ειρωνικά σχόλια για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά έλεγε «με λόγια του αέρα βεβαίως ξέρω και εγώ να κυβερνώ τα τεσσεράμισι χρόνια». Να θυμίσω, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε 37 δισ. και ρυθμισμένο το χρέος και χάρη σε αυτά τα 37 δισ. η χώρα είχε αξιοπιστία να δανειστεί και δανείστηκε όλα αυτά τα χρόνια με τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Εσείς πανηγυρίζετε τώρα ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός εκτός εποπτείας, όταν, όμως, το 2018 ο εκλεκτός σας, ο κ. Στουρνάρας, ζητούσε πιστοληπτική γραμμή και όχι καθαρή έξοδο, άρα ζητούσε να έχουμε παράταση της μνημονιακής κατάστασης.

Να θυμίσω, επίσης, ότι από τα πρώτα χρόνια του μνημονίου, το βύθισμα της οικονομίας το 2011 και το 2012, σταδιακά άρχισε η ανάκαμψη από το 2017 και, βεβαίως, συνεχίστηκε μετά με μικρούς ρυθμούς, διότι είχαμε υποστεί μια τεράστια καθίζηση, κυρίως από το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο. Να θυμίσω, επίσης, ότι σήμερα, από άποψη δημοσιονομική, ζούμε σε τελείως διαφορετική εποχή από αυτή που ζούσαμε μέχρι το 2019. Δεν υπάρχει Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που ήταν το πρώτο κοινό δάνειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 750 δισ. και 32 δισ. προς τη χώρα μας. Αυτές είναι οι διαφορές οι οποίες κρίνουν κατά πόσο μπορούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το «πιστόλι στον κρόταφο» να προχωρήσει σε δημοσιονομικές πολιτικές ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων και πως σήμερα έχουμε τη δυνατότητα, με κονδύλια τα οποία εισρέουν από πολλές πλευρές, να κάνουμε πολιτική.

Εμφανίζετε, λοιπόν, σήμερα ότι ζούμε σε μια κοσμογονία, επενδύσεις και εξαγωγές, ενώ υπάρχει διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, αύξηση καταθέσεων, ενώ υπάρχει ιδιωτικό χρέος 258 δισεκατομμύρια προς όλες τις κατευθύνσεις, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία τράπεζες κλπ. και βεβαίως οι επενδύσεις είναι κατώτερες των πανηγυρισμών σας, διότι η πρόβλεψη για το 2023 είναι 15,5%, σημαντικά κάτω από το 21,5% που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, ενώ η εκτίμηση για το 2022 είναι 10%. Επίσης, να δούμε η ανάπτυξη και οι επενδύσεις, που λέτε ότι είμαστε πηγή έλξης των παγκόσμιων κολοσσών, πού κατευθύνονται και με ποιο περιεχόμενο. Κύριε Υπουργέ, προσωπικά θα έλεγα ότι το να έχουμε 50 πεντάστερα ξενοδοχεία στα νησιά της χώρας μας, για μένα δεν είναι επένδυση η οποία δίνει προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης και με οικολογικό και κοινωνικό περιεχόμενο.

Για μένα είναι μια προοπτική κερδών μεγάλων κολοσσών, που ουδεμία σχέση έχουν με την ευημερία του ελληνικού λαού.

Όσο για το Ταμείο Ανάκαμψης, η εκτίμηση για εκταμίευση 3,8 δισ. είναι απίθανο να μπορέσει να γίνει μέσα στο 2022 όταν έχουμε μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου 300 εκατομμύρια απορροφητικότητα. Στο θέμα της ακρίβειας μίλησαν οι Εισηγητές μας αναλυτικά, και για την ενεργειακή ακρίβεια και για την ακρίβεια στα τρόφιμα, και οι προβλέψεις που κάνετε-διορθωτική πρόβλεψη για τον προϋπολογισμό του 2023 5%, -ευτυχώς που κάνατε και αυτή την πρόβλεψη-διότι πέρσι είχατε προβλέψει 1% πληθωρισμό όταν σε λίγους μήνες είχαμε 8, 9, 10 και 11% πληθωρισμό ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ότι αφορά την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, αυτές οι αυξήσεις που δίνετε σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό. Σε ό τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση επειδή είμαι και Βουλευτής Περιφέρειας, θέλω να πω ότι έχουμε μείωση στον προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια από την τακτική επιχορήγηση, έναντι αύξησης 120 εκατομμυρίων που ήταν προσωπική υπόσχεση του κυρίου Μητσοτάκη και βεβαίως και μηδενική πρόβλεψη για το ενεργειακό κόστος. Απέναντι σε αυτόν τον προϋπολογισμό της αύξησης των κοινωνικών δραστηριοτήτων, της ακρίβειας και της ευρωστίας ισχυροποίησης των ισχυρών, εμείς αντιπροτείνουμε ένα ολιστικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης με αιχμή τις 6 εθνικές προτεραιότητες που εξήγγειλε ο πρόεδρος μας ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, με ένα απόλυτα κοστολογημένο πρόγραμμα 5,6 δισ.

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα-και τελειώνω κύριε πρόεδρε-είναι η ανάκτηση του δημοσίου στη ΔΕΗ με κρατικοποίηση της ΔΕΗ-επανακρατικοποίηση-η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η μη καταβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις, η 13η σύνταξη την οποία εσείς κόψατε, η αύξηση του αφορολογήτου στις 10.000 για όσους ήδη καλύπτονται από το αφορολόγητο, αλλά και θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τέλος-δεν αναφέρομαι σε όλα τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν από τη Θεσσαλονίκη-το νέο ΕΣΥ, επειδή ακριβώς θα συζητήσουμε και μέσα στην εβδομάδα την κατεδάφιση των τελευταίων ψηγμάτων που υπάρχουν ακόμα στο εθνικό δημόσιο σύστημα υγείας.

Εμείς εξαγγείλαμε ένα νέο ΕΣΥ με προσλήψεις 15.000 προσωπικού, γιατρών και λοιπού προσωπικού σε βάθος τριετίας, με γενναία αύξηση του μισθολογίου για να μην φεύγουν τα παιδιά μας που τελειώνουν γιατροί στο εξωτερικό, και για να μπορεί να υπάρχει μια καθολική δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάλυψη σε όλο τον πληθυσμό που βρίσκεται στη χώρα. Ένταξη των βαρέων στα βαρέα και ανθυγιεινά του λοιπού προσωπικού και φυσικά, γενναία μέτρα προς την ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους.

Αυτή είναι η δική μας πολιτική, αυτή είναι η προοπτική που δίνουμε στη χώρα και πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα την επιβραβεύσει στις επερχόμενες εκλογές οσονούπω σε λίγους μήνες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)