to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:19 | 25.06.2020

Πολιτική

Νίκος Συρμαλένιος: Οι μικροπιστώσεις και η Αναπτυξιακή τράπεζα, θεμέλια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβερνητική πολιτική για τον ΕΝΦΙΑ εξακολουθεί να φοροελαφρύνει ακίνητα άνω του 1.000.000 ευρώ» επεσήμανε κατά τις ομιλίες του στη Βουλή, στη συζήτηση της Κοινής Επιτροπής Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου για τις χρηματοδοτήσεις καθώς και του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τις μικροχρηματοδοτήσεις ο Ν. Συρμαλένιος


«Οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρότερες δεν έχουν τη δυνατότητα και τη δύναμη ν’ αντεπεξέλθουν στην τεράστια κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πάρα πολύ δεινή θέση. Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορούν να κρατήσουν την οικονομία όρθια, γιατί πέραν από την ανεπάρκειά τους, πάσχουν και από έλλειψη στόχευσης, καθώς δεν είναι μόνο η οικονομική ενίσχυση που μπορεί να σώσει κάποιες επιχειρήσεις, αλλά με ποιους όρους θα μπαίνει αυτή η ενίσχυση και πού θα απευθύνεται». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με θέμα τις μικροχρηματοδοτήσεις.

Όπως ανέφερε ο Ν. Συρμαλένιος: «Εδώ, λοιπόν, μπαίνει το ερώτημα και το οποίο απευθύνεται προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ξέρουμε όλοι ότι μέχρι το Μάιο είχαν διασφαλίσει, είχαν εισπράξει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ένα ποσό γύρω στα 28 δις € με αρνητικό επιτόκιο. Διαβάζω σήμερα στον τύπο ότι έχουν εξασφαλίσει άλλα 35 δις € πάλι με αρνητικό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από αυτά μόλις 7 δις έχουν καταλήξει στην πραγματική οικονομία. Τι σκέπτονται, λοιπόν, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες; Θα άρουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια; Θα μειώσουν τις εξασφαλίσεις οι οποίες είναι δυσβάστακτες; Θα μειώσουν τα επιτόκια, έτσι ώστε να μπορούν, πραγματικά, να δανειστούν οι μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις για να μπορεί να προχωρήσει η ελληνική οικονομία ή θα συνεχίσουν στην ίδια λογική;»

Ο Ν. Συρμαλένιος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσει να δημιουργήσει ένα παράλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο εκτός των τραπεζών, Όπως άλλωστε είπε και ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο τραπεζικός δανεισμός δεν θα φτάσει στα πιστοληπτικά ασθενέστερα στρώματα της οικονομίας.

Επίσης ο Νίκος Συρμαλένιος αναφέρθηκε στο θέμα του ελέγχου της καταλληλότητας των μετόχων των ιδρυμάτων παροχής των μικροπιστώσεων, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατεθεσε σχετική τροπολογία, αλλά και και στο θέμα της εποπτείας που αμιγώς δίνεται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εποπτεία, είναι ένα σχήμα συνεργασίας των Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας με συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, διότι είναι προφανές ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει τα κριτήρια ενός αμιγώς τραπεζικού συστήματος και όχι ενός παράλληλου χρηματοδοτικού εργαλείου.

Ο Ν. Συρμαλένιος επέμεινε στο θέμα με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, καθώς η κυβέρνηση δεν ξεκαθάρισε εάν παραγράφονται οι οφειλές για παραγεγραμμένα οικονομικά έτη. Επίσης, τόνισε ότι για τον ΕΝΦΙΑ συνεχίζεται η ίδια λογική φοροελάφρυνσης αντικειμενικών αξιών άνω των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ, αλλά και άνω του ενός εκατομμυρίου, που αφορά περίπου 14.800 άτομα, η οποία φοροελάφρυνση θα έχει δημοσιονομικό κόστος γύρω στα 24 εκατομμύρια. Πρότεινε η φοροελάφρυνση αυτή να κατευθυνεί σε αύξηση των κινήτρων για γιατρούς που θα υπηρετήσουν σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Τέλος, ο Ν. Συρμαλένιος μίλησε και για την κατάσταση στον τουρισμό, αναφέροντας τα εξής: «Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία έρχονται, δείχνουν μια δραματική πτώση. Έχουμε μειωμένη κίνηση 96,2 και με μόλις 38.000 αφίξεις και 7 εκατ. € έσοδα για τον Απρίλιο, για το δε πρώτο τετράμηνο έχουμε εισπράξεις με μείωση 51,4 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Θέλω να γνωρίζετε και κάτι επιπλέον. Τα μικρά τουριστικά καταλύματα δεν εντάσσονται σ’ αυτό το κατ’ επίφαση πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και, βεβαίως, δεν εντάσσονται  διότι δεν έχουν τα κλειδιά, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, να μπορούν να ενταχθούν σ’ αυτό το πρόγραμμα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)